Spelen voorbij voor amazone Cornelissen vanwege ziek paard

Voor dressuurruiter Adelinde Cornelissen zijn de Olympische Spelen abrupt ten einde gekomen. Tijdens de grand prix moest de amazone haar proef staken nadat het niet goed ging met haar paard Parzival. Vier jaar geleden in Londen was het duo nog goed voor zilver (team) en brons (individueel).

Haar 19-jarige paard was eerder deze week gestoken door een insect, waardoor het paard niet fit was en uiteindelijk moest Cornelissen de handdoek in de ring gooien. "Hij voelde zo leeg", vertelde Cornelissen over Parzival. "Dat wilde ik hem niet aandoen. Ik dacht toen: ik geef op. Hij hoeft het niet uit zijn tenen te gaan trekken hier."

`Hij heeft 40 graden koorts gehad en was gewoon nog niet voldoende fit",vertelde Cornelissen. "Hij heeft 9 uur aan het infuus gestaan en ik heb het vandaag geprobeerd voor het team, hij liep de afgelopen week zo goed! Maar hij voelde vanaf het begin niet fit en ik wilde er niet alles uitpersen. Dus besloot ik af te groeten. Ik had dit olympisch optreden iets anders voorgesteld, dit heeft hij niet verdiend."

De opgave voor Cornelissen heeft nog geen direct gevolgen voor de landenwedstrijd. Aan de landenwedstrijd doen vier ruiters mee. Diederik van Silfhout, Edward Gal en Hans Peter Minderhoud zijn de overige Nederlanders. Één score, in dit geval die van Cornelissen, mag worden geschrapt. Dit houdt echter wel in dat de overige ruiters geen fouten mogen maken.