Vijf arrestaties voor phishing

Vijf Ghanezen zijn in Amsterdam-Zuidoost aangehouden op verdenking van oplichting. Ze zouden phishing-mails hebben gestuurd en daarmee zeker 40.000 euro hebben buitgemaakt.

De politie arresteerde de drie hoofdverdachten, van 19, 22 en 23 jaar oud, woensdag in drie woningen in de hoofdstad. Ook twee Ghanese vrouwen (16 en 49 jaar) zijn opgepakt.

De politie kwam de verdachten op het spoor na een aangifte van twee Hagenaren in maart. Zij kregen een mailtje van de bank waarin werd gevraagd een rekening te betalen van ruim 800 euro. Als ze dat niet wilden, konden ze dat via een link kenbaar maken. Via de link kwamen ze bij een vragenlijst waarop ze persoonsgegevens moesten invullen. De Hagenaren vertrouwden het niet en sloegen alarm. Later bleek dat met de gegevens die anderen wel hadden achtergelaten, direct aanzienlijke bedragen online werden ingekocht.

Bij de arrestatie trof de politie onder meer valse creditcards, bankpassen, rijbewijzen en identiteitskaarten aan. Geen van deze passen was op naam van een van de verdachten.

De drie mannen worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De vrouwen zijn na verhoor heengezonden. De politie onderzoekt wie er nog meer slachtoffer is geworden van deze praktijken.

Vijf arrestaties voor phishing
Vijf arrestaties voor phishing (Foto: BuzzT)