EK Vandaag - Zaterdag 11 juni

Gisteren is het EK officieel van start gegaan, maar vandaag beginnen we eigenlijk pas echt. Na 1 wedstrijdje gisteren krijgen we vandaag drie wedstrijden voorgeschoteld. Albanië, Zwitserland en Groep B komen in actie vandaag.

Speelschema

Tijd Groep Thuis Uit Plaats
15.00 A Albanië Zwitserland Lens
18.00 B Wales Slowakije Bordeaux
21.00 B Engeland Rusland Marseille

Albanië - Zwitserland

 Misschien de interessantste wedstrijd van de dag, Albanië tegen Zwitserland. Als je naar de spelers kijkt misschien niet zo'n interessant affiche, maar het pikante hier is dat de Zwitsers traditioneel veel Albanese spelers in hun selectie hebben. Middenvelders Valon Behrami, Granit Xhaka en Xerdan Shaqiri, en daarnaast onder andere Shani Tarahasj en Admir Mehmedi zijn allemaal van Albanese afkomst, maar spelen voor Zwitserland. Voor Xhaka is het het meest speciaal - Taulant Xhaka, die ironisch genoeg in Zwitserland is geboren, is zijn oudere broer die voor Albanië speelt. De Albanezen wonnen overigens nog nooit van de Zwitsers, dus dit zou een fantastisch moment zijn om dat voor de eerste keer te doen. 

Wales - Slowakije

Een van de minst interessante affiches zal dan direct volgen. Twee teams met weinig historie, maar wel een tweetal teams met duidelijke vedetten. Gareth Bale is niet de minste speler, de duurste aller tijden zelfs. Hij doet wat Ryan Giggs nooit kon: Wales naar het EK brengen, en bij de beste 16 hadden ze wellicht ook niet misstaan. Slowakije kent met Marek Hamsik een iets minder grote sterspeler, maar hij deed wel al eens mee op het WK van 2010, waar de Slowaken door Nederland naar huis werden gestuurd.

Gareth Bale zal gemengde gevoelens over hebben gehouden aan zijn eerste wedstrijd ooit tegen Slowakije. Het was na twee vriendschappelijke wedstrijden de eerste 'officiele' wedstrijd die hij speelde voor de EK-kwalificatie van 2008. Bale scoorde zijn allereerste interlandgoal in die wedstrijd, maar toch verloren ze met 1-5. Overigens verloor Slowakije later de thuiswedstrijd zelf ook, met 2-5. Dit waren de enige 2 keer dat Wales en Slowakije tegen elkaar speelden. Als dit een voorbode is voor vanavond kan dit dan toch nog wel een leuke wedstrijd worden.

Engeland - Rusland

Nog meer actie vanuit het Verenigd Koninkrijk, want de Engelsen mogen laten zien dat ze eindelijk weer eens echt klaar zijn voor een eindtoernooi. Ze hebben 1 van de betere teams van de laatste jaren, gesterkt door de spelers uit onder andere Leicester en Tottenham. Engeland en Rusland hebben allebei een groot aandeel spelers in de selectie uit de eigen competitie. In totaal spelen 45 spelers uit de selecties in hun eigen competitie, alleen de Duitse Rus Roman Neustädter speelt bij Schalke 04 (en dus ook een beetje in de eigen competitie). De vraag is echter of hij zal spelen.

Ook Engeland en Rusland speelden maar 2 keer tegen elkaar, en ook hier was dat voor de EK-kwalificatie in 2008. Engeland won de onderlinge strijd (3-0 winst thuis, 2-1 verlies uit), maar de ploeg van Hiddink ging uiteindelijk naar het EK en Engeland niet.

Wedstrijd van toen

Op 11 juni 1980 werd voor het eerst de 'groepsfase' van stal gehaald voor een EK. Tot 1976 was het gebruikelijk dat het EK slechts bestond uit twee halve finales, een wedstrijd om de derde plaats en de finale. In 1980 werd echter besloten om acht landen te laten deelnemen. De eerste wedstrijd was een herhaling van de finale van vier jaar daarvoor tussen Tsjechoslowakije en West-Duitsland, de enige keer dat dat gebeurde. Rummenigge scoorde uiteindelijk het enige doelpunt, en nam zo een beetje revanche voor vier jaar daarvoor. Deze revanche werd uiteindelijk compleet toen West-Duitsland het toernooi won. Het systeem van 2 poules werd behouden tot 1996, toen werd overgegaan op 4 poules. Dit jaar spelen we voor het eerst met 6 poules.