FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 11 juni 2016

Engelsen en Russen rellen in stadion

In de slotfase van het duel van Engeland met Rusland op het EK zijn zaterdag rellen tussen 'fans' van beide ploegen uitgebroken. Agenten en stewards hadden grote moeite rivaliserende supporters uit elkaar te houden. Teleurgestelde 'fans' van Rusland staken vlak voor het laatste fluitsignaal veel vuurwerk af in Stade Vélodrome van Marseille. Toen de Russen in blessuretijd gelijkmaakten (1-1) ontstonden er zware vechtpartijen.

Voor de wedstrijd gingen Russen en Engelsen al in het centrum van Marseille met elkaar op de vuist. Zo'n dertig idioten raakten gewond. Volgens de Britse omroep Sky News is de toestand van één Brit kritiek en zijn twee er slecht aan toe.

Engelsen en Russen rellen in stadion
Engelsen en Russen rellen in stadion (Foto: ANP)

WK ver weg voor handballers

De kans lijkt klein dat de Nederlandse handballers volgend jaar actief zullen zijn op het wereldkampioenschap in Frankrijk. In een play-off met Polen wordt er gestreden om één ticket, maar vandaag werd er 27-21 verloren.

In het Poolse Katowice was de ruststand slechts 11-9 in het voordeel van Polen, maar die liepen in de tweede helft langzaam verder uit. Komende woensdag is de return Sittard, waar Nederland de achterstand van zes doelpunten moet zien goed te maken.

EK: Uitslag Engeland - Rusland

Engeland is er opnieuw niet in geslaagd haar eerste EK-wedstrijd te winnen. Al voor de negende keer achter elkaar werd er geen winst geboekt. Engeland was de betere ploeg en kwam ook op voorsprong na een mooie vrije trap, maar in de blessuretijd maakten de Russen toch nog de gelijkmaker.

Het eerste gevaar kwam van Engelse zijde na slechts vijf minuten. Lallana vuurde het eerste serieuze schot af, wat Akinfeev pareerde. De Engelsen begonnen sterk en lieten zien waar ze voor waren gekomen, maar tot meer echt grote kansen kwam het nog niet. Engeland bleef het gehele eerste bedrijf kansjes krijgen, maar steeds als er iemand in kansrijke positie de trekker over kon halen werd er recht op de doelman af gevuurd. Ook Rusland kreeg 1 kans, via Ignasevich, die ook recht op doelman Joe Hart kopte.

In de eerste helft werd dus niet gescoord, dus moest het in de tweede helft gebeuren. Hetxelfde spelbeeld viel ons ten deel: Engeland viel aan, Rusland verdedigde degelijk maar moest af en toe toch iets toelaten. Maar in de tweede helft werd Rusland steeds beter, en kreeg het ook langzaam de betere kansjes. Zo ging een schot van Dzyuba net naast. Toch was het Engeland dat in de 73e minuut op voorsprong kwam. Een vrije trap van net buiten de 16 werd door Eric Dier feiloos binnen geschoten.

Na de goal veranderde er niet heel veel aan het spelbeeld. Rusland probeerde wel, maar werd nog altijd zelden echt gevaarlijk. Toch was er nog een laatste moment. In de extra tijd kregen de Russen de bal in de 16 meter van de Engelsen na een afgeslagen corner. De bal belandde op het hoofd van Berezutsky, die binnen kopte. Zo werd het op het laatste moment toch nog 1-1. Hierdoor gaat Wales aan de leiding in Groep B.

Rusland viert feest na de gelijkmaker. (PRO SHOTS/Action Images)
Rusland viert feest na de gelijkmaker. (PRO SHOTS/Action Images)

Engeland

1 - 1

Rusland

 73' Dier    90+2' Berezutsky
 
 Gele kaart: Cahill, (Engeland), Sechenikov, (Rusland)
 
Stadion:  ,
Toeschouwers: -
Arbiter: Rizzoli
 
Opstelling:   Opstelling:
Hart
Walker
Smalling
Cahill
Rose
Rooney (Wilshere/78)
Dier
Alli
Lallana
Kane
Sterling (Milner/87)
  Akinfeev
Smolnikov
Berezutsky
Ignasevich
Sechenikov
Shatov
Neustädter (Glushakov/80)
Smolov (Mamaev/85)
Golobin (Shirokov/77)
Kokorin
Dzyuba

Duiker vermist in het Grevelingenmeer

Een reddingsmissie op het Grevelingenmeer is zaterdagavond gestaakt vanwege de invallende duisternis. De KNRM was met twee schepen op zoek naar een man van plusminus 50 jaar die in de buurt van Port Zélande net buiten de haven van Scharrendijke was gaan duiken. Toen hij niet op tijd terugkeerde werd er alarm geslagen.

Een woordvoerder van de kustwacht heeft de hoop inmiddels opgegeven dat de man levend wordt teruggevonden: “De zoektocht is nu een berging geworden”. Ook een reddingshelikopter heeft enige tijd boven het gebied gevlogen waar de man verdween. De zoektocht naar de man wordt zondag voortgezet. 

Het gebied waar de man aan het duiken was, is erg populair onder duikers. Er ligt een gezonken schip dat ook aantrekkingskracht uitoefent op Duitsers en Belgen. Waar de vermiste man vandaan komt is nog niet bekend gemaakt. 

Republikeinse Partij helpt campagne Trump

De Republikeinse Partij gaat zich meer bemoeien met de campagne van haar presidentskandidaat Donald Trump. De partij doet dit doordat een strakke organisatie van Trumps campagne vooralsnog ontbreekt.

Het Republikeinse Nationale Comité gaat hiervoor samenwerken met Trumps campagneteam en plaatselijke medewerkers door het hele land.

Om te beginnen zullen zaterdag, de eerste nationale trainingsdag voor de verkiezingen van november, zo'n 5000 vrijwilligers op pad worden gestuurd in 14 staten. Dit zei de voorzitter van het Republikeinse Nationale Comité (RNC) Reince Priebus vrijdag (lokale tijd). De vrijwilligers zullen bij ongeveer 77.000 deuren aanbellen om zwevende kiezers te overtuigen op Trump te gaan stemmen.

"We hebben geleerd van ons verlies in 2012 dat we op pad moeten en in gesprek met kiezers om te weten te komen wat voor onderwerpen hen bezighouden", zei woordvoerster Lindsay Walters van het RNC vrijdag.

De partij en Trumps campagneteam hopen met hun samenwerking zoveel mogelijk vrijwilligers te werven. Ook hebben de Republikeinen nu 461 betaalde stafleden in de staten waar veel strijd met de campagne van Clinton wordt verwacht. Volgens Waters is dit een grote verbetering ten opzichte van de campagne van 2012, toen Mitt Romney de Republikeinse kandidaat was.

Van de 14 staten waar de Republikeinen zich op gaan richten hebben de meeste grote strategische waarde op de weg naar het Witte Huis. Hieronder zijn New York, Californië, Pennsylvania en Florida.

Republikeinse Partij helpt campagne Trump
Republikeinse Partij helpt campagne Trump (Foto: ANP)

Schiphol weinig last van staking Air France

Passagiers op Schiphol hebben zaterdag weinig last van de staking bij Air France. Volgens de luchthaven zijn er geen vluchten uitgevallen. KLM meldt dat het lukt om haar reizigers op Air France-vluchten grotendeels om te boeken.

"We proberen de laatste dagen de overlast van de pilotenactie te beperken en ook zaterdag is dat gelukt", aldus een KLM-woordvoerster.

Air France verwacht dat zondag gemiddeld net zoveel vluchten uitvallen door de staking als zaterdag. De Franse luchtvaartmaatschappij schat dat meer dan 80 procent van de langeafstandsvluchten, meer dan 85 procent van de binnenlandse en ongeveer 70 procent van de vluchten binnen en vlak buiten Europa door zullen gaan. Een op de vier piloten staakt.

Kosten
De actie hakt er financieel flink in. De directie van de luchtvaartmaatschappij heeft becijferd dat de staking het bedrijf 7 miljoen euro per dag kost, aldus de Franse krant Le Figaro. Speciale aandacht heeft de bedrijfsleiding voor fans voor het EK-voetbal dat vrijdag begon in Frankrijk. "Wij hebben alle mogelijke maatregelen genomen om de directe vluchten in relatie met Euro 2016 te beschermen."

De pilotenvakbonden bij Air France hebben opgeroepen tot een staking van 11 tot en met 14 juni. De piloten zijn boos over nieuwe kostenbesparingen die het bedrijf wil doorvoeren en een krimp van het vluchtaanbod.

Schiphol weinig last van staking Air France
Schiphol weinig last van staking Air France (Foto: ANP)

Oude huis van Cher te koop voor 85 miljoen

De villa die Cher in de jaren zeventig ontwierp en liet bouwen in Beverly Hills staat te koop voor 85 miljoen dollar (75 miljoen euro). Dat meldt Variety.

Cher liet na haar breuk met Sonny Bono een riante woning in Marokkaanse stijl met een oppervlakte van 929 vierkante meter neerzetten op een landgoed van 1,6 hectare. De villa telde zes slaapkamers, zes badkamers en had een fitnessruimte. Na bijna tien jaar was de zangeres het huis blijkbaar zat en verkocht ze het in 1988 voor 5,9 miljoen dollar (5,2 miljoen euro) aan Eddie Murphy.

Na twee jaar wilde Murphy er ook al weer vanaf. Het lukte de komiek pas vijf jaar later de villa te verkopen met een verlies van miljoenen. De woning wisselde toen nog een keer van eigenaar totdat het in 1997 in handen kwam van bouwmagnaat Raul Walters en zijn vrouw Vicki voor 6,4 miljoen dollar (5,6 miljoen euro).

De Walters kochten vier omliggende landgoederen waardoor het stuk land rondom het huis nu bijna 6,5 hectare groot is. De villa werd onder handen genomen en uitgebreid tot 1858 vierkante meter. Ook werden gastenverblijven, personeelsverblijven, een tennisbaan en een manege uit de grond gestampt. Vicki Walters gaf in 2000 toe dat ze alleen al acht tuinmannen in dienst had om het landgoed netjes te houden.

Oude huis van Cher te koop voor 85 miljoen
Oude huis van Cher te koop voor 85 miljoen (Foto: BuzzE)

Italiaanse kustwacht redt 1300 vluchtelingen

Samen met andere hulpverleners heeft de Italiaanse kustwacht zaterdag ruim 1300 vluchtelingen van boten op de Middellandse Zee gehaald. De migranten probeerden van Noord-Afrika de oversteek naar Sicilië te maken.

Sinds de Europese Unie in april afspraken heeft gemaakt met Turkije over het terugsturen van migranten, is het aantal illegale vluchtelingen dat naar Italië probeert te reizen toegenomen. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) hebben sinds begin 2016 circa 49.000 migranten Italië bereikt.

Italiaanse kustwacht redt 1300 vluchtelingen
Italiaanse kustwacht redt 1300 vluchtelingen (Foto: ANP)

Oud-renner Rudi Altig (79) overleden

De Duitse oud-wielrenner Rudi Altig is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij behoorde in de jaren zestig tot de wereldtop op de baan en op de weg.

Altig boekte zijn grootste succes in 1966, toen hij op de Nürburgring wereldkampioen werd. Hij hield Jacques Anquetil en Raymond Poulidor achter zich. Ook boekte hij zeges Ronde van Vlaanderen en Milaan-Sanremo en won in 1962 het eindklassement van de Ronde van Spanje. In de Tour droeg hij achttien dagen de gele trui, maar meer dan een twaalfde plaats in het klassement zat er nooit in. Op de baan won hij 23 keer een zesdaagse.

Altig was echter zelfs in zijn tijd niet onomstreden. Hij had de bijnaam 'de fietsende apotheek'. Eind jaren zestig deed hij in het Franse sportblad Miroir Sprint de veelzeggende uitspraak "Ik ben slim genoeg om middelen te gebruiken die geen sporen in de urine achterlaten."

Recordaantal bezoekers Luchtmachtdagen

De Luchtmachtdagen die vrijdag en zaterdag werden gehouden op de Vliegbasis Leeuwarden hebben een recordaantal bezoekers getrokken. Volgens woordvoerder overste Sidney Plankman kwamen in totaal 280.000 mensen af op de vliegshows, het leeuwendeel op zaterdag. De vorige editie van de Luchtmachtdagen, in 2014 op Vliegbasis Gilze-Rijen, trok 245.000 bezoekers. Plankman spreekt dan ook van een geweldig succes.

Grootste publiekstrekker in Leeuwarden waren de twee F35's, beter bekend als JSF. De nieuwe gevechtsvliegtuigen, die een paar weken in Nederland zijn, lieten beide dagen zien wat ze in huis hebben.

Behalve spectaculaire vliegshows van militaire vliegtuigen, helikopters en aerobatics-teams als de Red Arrows uit Groot-Brittannië, waren er ook veel toestellen op de grond te bekijken en waren er diverse activiteiten voor jong en oud.

Files
De enorme belangstelling leidde op beide Luchtmachtdagen tot aanzienlijke files op de wegen rondom Leeuwarden. Zaterdag was de toeloop zo groot dat de organisatie in de loop van de ochtend mensen opriep niet meer te komen en thuis de livestream te bekijken. "Dat de wegen volliepen was verwacht, maar dat zelfs het openbaar vervoer de toeloop niet aankon is nooit eerder gebeurd", aldus Plankman.

Vrijdag werd tijdens een bijzondere ceremonie op de start- en landingsbaan het commando van de Koninklijke Luchtmacht overgedragen in het bijzijn van Defensieminister Jeanine Hennis. Ze wenste de nieuwe commandant Dennis Luyt veel succes toe en speldde de vertrekkende commandant Alexander Schnitger een koninklijke onderscheiding op.

Recordaantal bezoekers Luchtmachtdagen
Recordaantal bezoekers Luchtmachtdagen (Foto: ANP)

Advocaat vraagt vrijspraak voor oud-SS'er

De advocaat van Reinhold Hanning, een voormalige kampbewaker in Auschwitz, heeft vrijspraak voor zijn cliënt gevraagd. De advocaat zei zaterdag voor een rechtbank in het Duitse Detmold dat er geen bewijzen zijn voor de directe betrokkenheid van de 94-jarige Hanning bij massamoord.

Volgens advocaat Johannes Salmen werkte Hanning voor een "misdadig systeem" waarin hij bevelen moest opvolgen. Als eenvoudige arbeider zou Hanning de gevolgen van zijn handelen niet hebben kunnen overzien.

De vroegere SS-kampbewaker is aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de moord op ruim 100.000 Joden. Tegen de man is zes jaar cel geëist. De rechter doet vermoedelijk vrijdag uitspraak.

Advocaat vraagt vrijspraak voor oud-SS'er
Advocaat vraagt vrijspraak voor oud-SS'er (Foto: ANP)

BN'ers in actie tegen darmkanker

Een rits aan BN'ers is vanaf maandag te zien in een nieuwe campagne van de Maag Lever Darm Stichting. Onder anderen Wendy van Dijk en Jan Smit slaan alarm tegen darmkanker.

Volgens nieuwe cijfers van de Maag Lever Darm Stichting is darmkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Dagelijks krijgen tientallen mensen de diagnose. Vanzelfsprekend zijn er dan ook veel BN'ers die de ziekte van dichtbij hebben meegemaakt. En zij zetten zich nu in voor de stichting.

"Zestig mensen per dag krijgen te horen dat ze een vorm van spijsverteringskanker hebben. Dat is echt te veel. Sla ook alarm en zet je in voor de Maag Lever Darm Stichting", roept Wendy, die haar vader verloor aan de ziekte, op in een filmpje van de stichting.

Met muziekmanager Jaap Buijs in gedachten draagt ook Volendam de actie een warm hart toe. Naast Jan Smit zullen Simon Keizer, Nick Schilder en de 3J's aandacht vragen voor de noodzaak van meer geld voor onderzoek. Verder komen onder anderen Nance, Frank Sanders, Roelof Hemmen, Koert-Jan de Bruijn en Gerda Havertong in actie. Ze moesten door de ziekte ook allemaal afscheid nemen van een dierbare.

BN'ers in actie tegen darmkanker
BN'ers in actie tegen darmkanker (Foto: BuzzE)

Idioten voeren oorlog voor Engeland - Rusland op EK

Het EK voetbal is begonnen en dat betekent helaas ook dat de onvermijdelijke debielen het gastland betreden hebben. In de afgelopen 24 uur was het raak in Marseille, waar zaterdagavond de wedstrijd tussen Engeland en Rusland gespeeld wordt.

Wat er exact allemaal gebeurd is lijkt niemand te weten, maar wel is duidelijk dat het één grote chaos was in de zuidelijke stad. Compleet losgeslagen 'hooligans' uit beide landen zijn daar volop met elkaar op de vuist gegaan. Op internet duiken beelden op van criminelen die op de grond liggende mensen in elkaar trappen, vechtende menigtes en rondvliegende stoelen.

Op Twitter gaan zelfs onbevestigde geruchten rond dat een Engelse 'fan' zou zijn overleden na een van de vele vechtpartijen. In het Stade Vélodrome in Marseille lijkt het vooralsnog verrassend rustig te zijn voorafgaand aan het duel dat om 21.00 uur van start gaat. Het lijkt waarschijnlijk dat de criminelen die in Marseille op de vuist zijn gegaan geen tickets hebben voor de wedstrijd, waar ze uiteraard ook niks te zoeken hebben. 

We hebben alvast wat filmpjes opgezocht van diverse sukkels die zichzelf ongetwijfeld bijzonder stoer vinden:

Moordenaar geen bekende van Christina Grimmie

De man die vrijdag de Amerikaanse oud-deelneemster aan The Voice Christina Grimmie doodschoot, is geen bekende van haar. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De 22-jarige zangeres deelde handtekeningen uit na een optreden in Orlando, toen de man van 21 plotseling op haar schoot. Toen de broer van Christina hem overmeesterde, maakte de dader een eind aan zijn eigen leven.

Volgens de politie was de man vermoedelijk naar Orlando gereisd met als doel de zangeres te doden. Hij had twee pistolen, twee geladen magazijnen en een groot jachtmes op zak. Het is nog onduidelijk wat zijn motief was.

Moordenaar geen bekende van Christina Grimmie
Moordenaar geen bekende van Christina Grimmie (Foto: BuzzE)

Duitse politie pakt hulpje van Abdeslam op

De Duitse politie heeft bij toeval in Aken een hulpje van de terreurverdachte Salah Abdeslam aangehouden. De 20-jarige Algerijn Bilal C. was eind april aangehouden voor onder meer diefstal. Uit nader onderzoek is nu gebleken dat de man vermoedelijk meer op zijn kerfstok had en de terreurgroep Islamitische Staat (IS) zou hebben gesteund.

Het Duitse tijdschrift Der Spiegel meldde zaterdag dat de Algerijn contact had met de aan Frankrijk uitgeleverde Abdeslam en Abdelhamid Abaaoud. Die zouden betrokken zijn geweest bij de bloedige serie aanslagen van november in Parijs. Abaaoud werd vijf dagen later bij een politieactie in Saint-Denis gedood.

Volgens de Franse geheime dienst heeft Bilal mogelijk inreismogelijkheden onderzocht voor de daders van de aanslagen in Parijs.

Duitse politie pakt hulpje van Abdeslam op
Duitse politie pakt hulpje van Abdeslam op (Foto: ANP)

Ex-leider Tsjaad in beroep tegen levenslang

Tsjaad's voormalige heerser Hissène Habré gaat in beroep tegen zijn veroordeling wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Dat zei zaterdag een woordvoerder van de Speciale Afrikaanse Kamer dat zijn proces in Senegal had gevoerd.

Habré werd eind mei door een speciale rechtbank in Senegal veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor verkrachting en het opdracht geven voor moord en marteling van duizenden politieke tegenstanders tijdens zijn acht jaar durende bewind. Hij regeerde over het Afrikaanse land van 1982 tot 1990. Die jaren werden vooral gedomineerd door de strijd tussen Tsjaad en Libië.

Ex-leider Tsjaad in beroep tegen levenslang
Ex-leider Tsjaad in beroep tegen levenslang (Foto: ANP)

Piloot Oekraïne wil met rebellen praten

De door Rusland vrijgelaten Oekraïense helikopterpiloot Nadezjda Savtsjenko heeft aangeboden om met de rebellen in het gebied van de Donbass te onderhandelen. Ze zei zaterdag dat ze met de separatisten onder meer wil praten over het ruilen van gevangenen en de gevolgen van de oorlog.

Savtsjenko wil niet dat Rusland bij het overleg wordt betrokken. De piloot zat twee jaar in de cel in Rostov en werd dit voorjaar veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf wegens de moord op twee Russische journalisten. Zelf ontkent ze dat ze daar schuldig aan is.

Vorige maand kreeg Savtsjenko gratie van de Russische president Vladimir Poetin. Ze werd direct uitgewisseld tegen twee Russen die veertien jaar uitzaten in Kiev. Savtsjenko bezit in haar vaderland een absolute heldenstatus. Tijdens haar gevangenschap werd ze gekozen tot lid van het Oekraïense parlement.

Piloot Oekraïne wil met rebellen praten
Piloot Oekraïne wil met rebellen praten (Foto: ANP)

Mladenovic via Bencic naar finale Rosmalen, Mahut mag op voor derde titel

De finale bij de dames van het tennistoernooi Rosmalen gaat tussen Kristina Mladenovic (WTA-32) en CoCo Vandeweghe (WTA-43). Laatstgenoemde won eerder op de dag Madison Brengle. De als derde geplaatste Mladenovic haalde de finale door de als eerste geplaatste Belinda Bencic te verslaan. Het werd 2-6, 6-3 en 6-4. 

In de eerste set had Mladenovic weinig in te brengen en moest de eerste set afstaan aan Bencic. Op 2-2 in de twede set leek Bencic op weg naar de beslissing toen ze op de service van haar tegenstandster op 0-40 kwam. Mladenovic kwam echter met twee sterke services op de proppen en een spijkerharde forehandwinner, om de game vervolgens alsnog binnen te slepen. Op 4-3 was het Mladenovic die de break wel kon maken en even later een beslissende set kon forceren.

De derde set ging lange tijd gelijk op, tot 4-4. Mladenovic begon haar returngame met twee gelukkige netballen op rij, om even later met een forehandwinner de eerste break van de set te plaatsen. Bencic kreeg een game later nog kansen om de break ongedaan te maken, maar Mladenovic poetste de breakkans met een forehandwinner weg. Twee punten later eindigde de wedstrijd met een gemiste forehand van Bencic. 

Mladenovic staat zondag in de tweede finale uit haar carrière. Vorig jaar verloor ze de finale van het WTA-toernooi in Straatsburg. Om in Rosmalen de titel te winnen, moet ze als zesde geplaatste Vandeweghe. In drie eerdere ontmoetingen heeft Mladenovic nog nooit van Vandeweghe gewonnen. 

Bij de heren gaat de finale tussen Nicolas Mahut voor zijn derde titel in Rosmalen. Hij haalde de finale door Sam Querry in drie sets te verslaan. Het werd 6(5)-7, 6-4 en 6-4. In de eerste set vielen er geen breaks en bleek Querry de beste in de tiebreak. 

In de tweede en derde set bleek één break genoeg voor de kampioen van 2013 en 2015. In de finale speelt Mahut tegen de als zevende geplaatste Gilles Müller. Beide heren troffen elkaar nog nooit op het hoogste niveau. Müller won in een wedstrijd van twee acekanonnen tegen als derde geplaatste Ivo Karlovic. 

Verstappen vertrekt van derde startrij

In de kwalificatie van de Grand Prix van Canada is weinig opzienbarends gebeurd bovenin. Lewis Hamilton en Nico Rosberg kwalificeerden zich in Montreal als vanzelfsprekend op de voorste twee plaatsen, hoewel het gat klein was. Daar achter deed Max Verstappen aardig mee, hij werd vlak achter zijn teamgenoot vijfde.

In de eerste kwalficiatie deed Kevin Magnussen niet mee. Zijn crash in de derde vrije training kostte hem dus deelname aan de kwalificatie. De andere Renault zat bij de laatste zes, net als de beide Manors en de Saubers.

In de tweede kwalificatie gooide Carlos Sainz zijn auto in de muur. Zo kon de STR-rijder een mooie startpositie vergeten. De autos van Haas, Daniil Kvyat, Sergio Perez en Jenson Button vielen ook af in de tweede kwalificatie. De grootste verrassing was zodoende Fernando Alonso, die in zijn McLaren Q3 bereikte zonder dat er concurrentie gesneuveld was.

De laatste kwalificatie was het meteen duidelijk wie er een serieuze kans maakte op de pole position. Lewis Hamilton versloeg zijn teamgenoot en eindigde eerste. Rosberg moest het doen met een tweede plaats. Sebastian Vettel werd derde achter de beide Mercedessen terwijl zijn teamgenoot Raikkonen tegen viel. De Red Bulls eindigden op 4 en 5, met Verstappen op de vijfde plaats. Hiermee behoudt de Nederlander uitzicht op een mooie klassering in de punten.

De race start zondag om 20.00 uur Nederlandse tijd.

Pos Coureur Team Tijd Verschil  
1 L. Hamilton Mercedes 1:12.812    
2 N. Rosberg Mercedes 1:12.874 +0:00.062  
3 S. Vettel Ferrari 1:12.990 +0:00.178  
4 D. Ricciardo Red Bull 1:13.166 +0:00.354  
5 M. Verstappen Red Bull 1:13.414 +0:00.602  
6 K. Räikkönen Ferrari 1:13.579 +0:00.767  
7 V. Bottas Williams 1:13.670 +0:00.858  
8 F. Massa Williams 1:13.769 +0:00.957  
9 N. Hülkenberg Force India 1:13.952 +0:01.140  
10 F. Alonso McLaren 1:14.338 +0:01.526  
11 S. Perez Force India 1:14.317    
12 J. Button McLaren 1:14.437 +0:00.120  
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:14.457 +0:00.140  
14 E. Gutierrez Haas F1 1:14.571 +0:00.254  
15 R. Grosjean Haas F1 1:14.803 +0:00.486  
16 C. Sainz Toro Rosso 1:21.956 +0:07.639  
17 J. Palmer Renault 1:15.459    
18 P. Wehrlein Manor 1:15.599 +0:00.140  
19 M. Ericsson Sauber 1:15.635 +0:00.176  
20 F. Nasr Sauber 1:16.663 +0:01.204  
21 R. Haryanto Manor 1:17.052 +0:01.593  
22 K. Magnussen Renault -:--.--- -:--.---  

EK: Uitslag Wales - Slowakije

Wales en Gareth Bale hebben hun EK-debuut opgeleukt met een overwinning. Het werd 2-1 in de wedstrijd tussen Wales en Slowakije, waar beide ploegen slechts spaarzaam kansen kregen. Uiteindelijk won de ploeg met de meeste kansen.

Al na twee minuten kreeg Slowakije een grote kans doordat sterspeler Marek Hamsik door de Welshe defensie heen slalomde. Zijn inzet werd echter nog net van de lijn gehaald door een verdediger. Aan de andere kant kreeg de andere sterspeler, Bale een mogelijkheid via een vrije trap. Bale schoot binnen en zo leidde Wales. In het resterende gedeelte van de eerste helft gebeurde weinig en bleef het 1-0.

In de tweede helft kabbelde de wedstrijd verder, toen ineens wisselsepeler Ondrej Duda de 1-1 scoorde op aangeven van Mak. Hiervoor had Wales nog 1 serieuze mogelijkheid op een doelpunt gehad, uiteraard via Bale. Het zorgde niet voor veel meer kansen. Een kopkans van Aaron Ramsey was een wapenfeitje terwijl Wales toch de betere ploeg bleef. Een complete frommelgoal, waarbij zowel Aaron Ramsey als uiteindelijke doelpuntenmaker Robson-Kanu de bal dramatisch raakten, maar toch ging de bal in het net. Na deze goal in de stijl van Edward Linskens stond het 10 minuten voor tijd 2-1.

Slowakije probeerde het daarna nog wel, maar ze kwamen niet meer terug. Willem II-spits Adam Nemec wist de paal nog te raken. Zo won Wales, toch wel verdiend, met 2-1. Voor het eerst pakt Wales de winst op een EK.

Wales viert feest na de eerste zege op dit EK. (PRO SHOTS/Action Images)
Wales viert feest na de eerste zege op dit EK. (PRO SHOTS/Action Images)

Wales

2 - 1

Slowakije

 10' Bale
 80' Robson-Kanu
   61' Duda
 
 Gele kaart: , Hrosovský, Mak, Weiss, Kucka, Skrtel (Slowakije)
 
Stadion:  ,
Toeschouwers: 40000
Arbiter: Moen
 
Opstelling:   Opstelling:
Ward
Gunter
Chester
A. Williams
Davies
Taylor
J. Williams (Robson-Kanu/71)
Edwards (Ledley/69)
Allen
Ramsey (Richards/88)
Bale
  Kozácik
Pekarík
Skrtel
Durica
Svento
Kucka
Hrosovský (Duda/60)
Hamsík
Mak
Duris (Nemec/60)
Weiss (Stoch/82)

Volleybalsters winnen tweede duel World Grand Prix

De Nederlandse volleybalsters hebben hun tweede wedstrijd in de World Grand Prix gewonnen. Na de nederlaag tegen Rusland werd zaterdag Turkije met 3-0 verslagen. In Kaliningrad waren de setsstanden 27-25, 25-21 en 25-22.

Oranje kwam in de eerste set 6-1 en 13-8 voor, maar zag Turkije toch nog langzij komen. Nederland moest twee setpunten wegwerken om even later alsnog op 1-0 in sets te komen. Ook in de tweede set zag Nederland na een voorsprong Turkije op 19-19 langszij komen, maar daarna kon Oranje opnieuw afstand nemen en de set winnen. 

In de derde set ging het tot 13-13 gelijk op, waarna Nederland vijf punten op een rij pakte. Dat bleek de voldoende om de set met 25-22 te winnen. Zondag spelen de volleybaldames haar derde duel in de World Grand Prix. België is dan de tegenstander. 

Twente in voorbereiding op faillissement

FC Twente houdt er ernstig rekening mee dat het faillissement moet aanvragen als de beroepscommissie van de KNVB de degradatie naar de Jupiler League in stand houdt.

Vrijdagavond en zaterdagmorgen was er een overleg in de Grolsch Veste, met onder meer een delegatie van de gemeente Enschede. Ook hebben de eerste schuldeisers zich meteen gemeld na het vonnis van de rechter. Investeringsmaatschappij Doyen en een Engelse club geldschieters eisen vele miljoenen per direct terug.

"Het bestuur heeft met een registeraccountant alle scenario's doorgerekend. Daaruit blijkt in alle variaties dat er een tekort van tientallen miljoenen ontstaat als de club degradeert. Er rest dan niets anders dan zelf het faillissement aan te vragen", vertelde woordvoerder Marcel Wendrich tegen TC/Tubantia.

De kortgedingrechter deed vrijdagmiddag uitspraak in de procedure. De rechter wees de vordering van FC Twente af en daardoor blijft het besluit van de licentiecommissie om FC Twente verplicht te laten degraderen naar de Jupiler League in stand. Officieel is de degradatie nog niet.

Cristiano Ronaldo: "Ik ben de beste"

Het zelfvertrouwen van Cristiano Ronaldo lijkt soms buitenaardse vormen aan te nemen. De Portugees stelt in aanloop naar zijn eerste wedstrijd op het EK in Frankrijk namelijk dat hij de beste voetballer is van de afgelopen twintig jaar.

De superster van Real Madrid staat bekend om zijn vrij arrogante persoonlijkheid, en is niet wars van provocerende uitspraken. "Ik ben de beste speler van de afgelopen twintig jaar, dat is gewoon mijn mening, de resultaten bewijzen dat."

"Ik heb hard gewerkt om te staan waar ik nu sta en dat blijf ik doen. Ik train met dezelfde mentaliteit waar ik wedstrijden mee speel. De besten schrijven altijd geschiedenis in hun sport: dat heb ik ook gedaan en dat wil ik nog vele jaren blijven doen", stelt Ronaldo vast in gesprek met Marca.

De passie en trots voor de Portugese nationale ploeg is er nog altijd. Het eergevoel blijft dominant aanwezig bij de goalgetter. "Wij houden van ons land en ik ben trots dat ik mijn land mag vertegenwoordigen in internationale competities."

Xhaka na eerste broederstrijd op EK ooit: "Nogal bizar"

Granit Xhaka beleefde zaterdagmiddag op het EK voetbal een bijzondere wedstrijd met Zwitserland, vertelde de middenvelder na afloop. Hij speelde met Zwitserland in Lens tegen Albanië en stond dus tegenover zijn broer Taulant: de eerste broederstrijd ooit op het EK.

"Het was een heel speciaal moment voor mijn familie, het was nogal bizar", vertelde Xhaka op de persconferentie na de 1-0 zege van Zwitserland. "Ik denk dat we heel goed speelden, we hebben alles voor ons land gegeven en we zijn er gelukkig. Misschien ik nog een beetje meer."

"We wisten dat het een lastige wedstrijd ging worden, Albanië heeft een hele goede ploeg, heel compact en solide. We wilden zo snel mogelijk scoren." Dat lukte want al na vijf minuten spelen scoorde Fabian Schär de enige treffer van de wedstrijd.

"Zij hadden twee grote kansen, maar ik ben blij dat we in staat waren om goed te spelen. Er lag veel druk op onze schouders, maar het was geweldig dat ik en mijn broer onze grenzen opzochten. We vochten tegen elkaar en het was een voetbalwedstrijd, niets meer."

"De wedstrijd was vrij uniek, er was een groot aantal Albanezen hier. Er was een geweldige sfeer voor beide landen. Dat is onze eerste stap en wel zullen onze tweede stap woensdag maken." Roemenië is dan de tegenstander voor de Zwitsers.

EK88: Spanje begint toernooi goed met overwinning op Denemarken

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

Op het zowel het EK van 1984 en het WK 1986 stonden de Spanjaarden een opmars van de getalenteerde Deense generatie in de weg. In 1984 trokken de Zuid-Europeanen na strafschoppen aan het langste eind en twee jaar later was Spanje met 5-1 de Denen de baas in de achtste finales. En dat terwijl in beide gevallen de Denen smaakmakers op het toernooi waren. De Scandinaviërs aasden dus op revanche in West-Duitsland.

Denemarken wilde niet in dezelfde val trappen als twee jaar eerder in Mexico. Destijds vielen ze veel te enthousiast aan waardoor ze keer op keer in het vlijmscherpe mes van de Spaanse counter liepen. Ditmaal wilden de Denen rustig beginnen en de kat uit de boom kijken. Maar al in de zesde minuut ging het mis, Ricardo Gallego stuurde Michel weg die de Deense keeper passeerde en zo de Spanjaarden op 1-0 zette.

Hierna zetten de Denen die in Hannover gesteund werden door maar liefst 40.000 supporters, de aanval in. Dat werd in de 26e minuut beloond. Michael Laudrup omspeelde twee tegenstanders om vervolgens af te rekenen met de Spaanse keeper Andoni Zubizarreta, de 1-1 was een feit.

Vervolgens bleken de Denen toch niet meer de ploeg die het de jaren daarvoor nog was. De frisheid en het mooie combinatiespel waren weg en de Noordelingen maakten een uitgebluste indruk. Na een gemiste strafschop door de Spanjaarden hielden de Denen nog hoop op een puntje. Flinke domper was dan ook de 2-1 die Spanje in de 53e minuut maakte. Emillio Butragueno kreeg de bal in buitenspelpositie aangespeeld door José Bakero. De Nederlandse grensrechter John Blankenstein miste dit echter en zag geen buitenspel. Dit tot grote teleurstelling van de Denen die zich in 1986 ook al tekort gedaan voelden door de Nederlandse arbitrage in de wedstrijd tegen Spanje.

Dertien minuten later zette Rafael Gordilo Spanje op 3-1 uit een vrije trap. De Denen probeerden nog wel wat terug te doen en in de 84e minuut maakte Flemming Poulsen nog de 3-2 na een voorzet van PSV-speler Jan Heinze. Hier bleef het echter bij en zo pakten de Spanjaarden twee belangrijke punten en de koppositie in poule 1.

De Denen waren nuchter na hun nederlaag. "Ach, we zullen er geen biertje minder om drinken. We hebben al vaker van de Spanjaarden verloren. Die jongens liggen ons gewoon niet. Het enige dat ons nu te doen staat is de Duitsers kloppen." Zo liet de Deen Ivan Nielsen na afloop weten.

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube/EUFA.tv)

Lutz Jacobi niet terug in Tweede Kamer

PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi keert na de verkiezingen niet meer terug in de Tweede Kamer. Partijvoorzitter Hans Spekman probeerde haar afgelopen week nog over te halen maar ze vindt het na bijna elf jaar welletjes, zegt ze zaterdag in de Leeuwarder Courant. "Ik zei: Hans jongen, als een vrouw nee zegt dan bedoelt ze ook nee", tekende de krant op uit de mond van de politica.

Jacobi nam het in 2012 op tegen Diederik Samsom bij de verkiezing voor fractievoorzitter van de PvdA in de Kamer maar verloor kansloos. Ze zet zich niet openlijk af tegen de huidige fractieleider maar spreekt wel de hoop uit "dat de partij een leider krijgt die warmte brengt".

Lutz Jacobi niet terug in Tweede Kamer
Lutz Jacobi niet terug in Tweede Kamer (Foto: ANP)

Krant onder vuur voor weggeven Mein Kampf

Het Italiaanse dagblad Il Giornale ligt onder vuur, omdat het bij de zaterdageditie een exemplaar van Mein Kampf van Adolf Hitler heeft gevoegd. Premier Matteo Renzi zei dat hij de handelswijze van de centrumrechtse krant betreurt.

Ook verklaarde Renzi zich solidair met Joodse organisaties die felle kritiek leverden op het verspreiden van Mein Kampf bij Il Giornale. Efraim Zuroff, directeur van de Italiaanse tak van het Simon Wiesenthal Centrum, zei dat het niet eerder is voorgekomen dat een krant met Mein Kampf de oplage probeert te verhogen.

De hoofdredactie van Il Giornale wees erop dat bij het exemplaar van Mein Kampf kritische aantekeningen van een historicus zijn geplaatst. Door het bestuderen van "het kwaad" kan mogelijk worden voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt.

Il Giornale publiceert een achtdelige reeks over de geschiedenis van het Derde Rijk. Mein Kampf is het eerste deel van de serie.

Krant onder vuur voor weggeven Mein Kampf
Krant onder vuur voor weggeven Mein Kampf (Foto: ANP)

Verstappen tweede, crash Magnussen in FP3

Max Verstappen heeft de tweede tijd gereden in de derde vrije training voor de Grand Prix van Canada. De Nederlander klokte met de Red Bull in Montreal een tijd van 1.14,158 en was hiermee twee tiende van een seconde langzamer dan de Ferrari van Sebastian Vettel (1.13,919).

Omdat er regen in de lucht hing gingen de coureurs op het Circuit Gilles Villeneuve snel naar buiten om hun rondetijden te klokken. Hierbij werd het een strijd tussen Red Bull en Ferrari wie de snelste tijd neer ging zitten. Mercedes bemoeide zich niet met de snelste tijden, al kwam dat ook doordat zowel Nico Rosberg als Lewis Hamilton tijdens hun snelle rondes foutjes maakten. Dat gold voor meerdere rijders, maar iedereen behalve Kevin Magnussen kwam hiermee weg. De Deen parkeerde onder ietwat vochtige omstandigheden zijn Renault in de muur nadat hij een stuurcorrectie moest maken. Hierbij raakte de linkerzijde van zijn bolide zwaar beschadigd. De sessie werd hierdoor voortijdig beëindigd.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:13.919   21
2 M. Verstappen Red Bull 1:14.158 +0:00.239 19
3 N. Rosberg Mercedes 1:14.316 +0:00.397 22
4 K. Räikkönen Ferrari 1:14.332 +0:00.413 21
5 L. Hamilton Mercedes 1:14.334 +0:00.415 19
6 D. Ricciardo Red Bull 1:14.487 +0:00.568 22
7 C. Sainz Toro Rosso 1:14.655 +0:00.736 21
8 F. Alonso McLaren 1:14.801 +0:00.882 19
9 S. Perez Force India 1:14.886 +0:00.967 21
10 F. Massa Williams 1:14.890 +0:00.971 18
11 N. Hülkenberg Force India 1:14.918 +0:00.999 20
12 V. Bottas Williams 1:14.985 +0:01.066 20
13 J. Button McLaren 1:15.023 +0:01.104 17
14 D. Kvyat Toro Rosso 1:15.199 +0:01.280 20
15 E. Gutierrez Haas F1 1:15.444 +0:01.525 16
16 J. Palmer Renault 1:15.656 +0:01.737 19
17 R. Grosjean Haas F1 1:15.704 +0:01.785 14
18 M. Ericsson Sauber 1:16.078 +0:02.159 24
19 K. Magnussen Renault 1:16.085 +0:02.166 17
20 F. Nasr Sauber 1:16.326 +0:02.407 24
21 P. Wehrlein Manor 1:16.622 +0:02.703 18
22 R. Haryanto Manor 1:16.901 +0:02.982 15

EK: Uitslag Albanië - Zwitserland

Zwitserland heeft de eerste overwinning op dit EK binnengehengeld. Albanië werd met 1-0 verslagen. Een matig begin van de Albanezen en een rode kaart was ze uiteindelijk te machtig. In de tweede helft misten beide elftallen veel kansen, maar uiteindelijk werd er maar 1 keer gescoord.

De Zwitsers kwamen goed uit de startblokken en via een corner kopte Fabian Schär al na vijf minuten de 0-1 binnen, toen keeper Berisha te laat was om de bal te vangen. Na een kwartier kregen de Zwitsers, die veel sterker oogden als ze even aanzetten, opnieuw een kans, maar dit keer kon Berisha wel redden.

Pas na 25 minuten was er het eerste wapenfeit van Albanië. Een echt uitgespeelde kans was het niet, maar er werd van binnen de 16 meter uit een moeilijke hoek geschoten. Op dat moment was de wedstrijd erg rommelig en ook niet al te vriendelijk. Albanië werd sterker en net na het half uur mondde dat uit in een grote kans voor Sadicu, maar hij vergat af te drukken. Desalniettemin ging het in deze betere fase alsnog mis. De Zwitserse aanvaller Seferovic kon door een glijpartij van Cana waarschijnlijk alleen op de doelman af, maar Cana zag nog 1 redmiddel: Zijn hand. Dit kostte hem echter wel een tweede gele kaart en dus moesten de Albanezen verder met 10 man.

Hierna werd de wedstrijd minder interessant. De Zwitsers kregen een aantal goede kansen via Seferovic op de 0-2, maar voor rust wisten ze niet te scoren. Ook na rust werden kansen gemist door de Zwitsers. Seferovic en ook invaller Blaise Embolo misten mogelijkheden op de 0-2. Een kwartier voor tijd werd dat de Zwitsers bijna fataal, toen Sadiku een goede kans kreeg, maar ook hij faalde uit een lastige hoek. Vlak voor tijd kreeg invaller Gashi misschien wel de grootste kans. Hij faalde echter oog in oog met doelman Sommer. Ondanks alle mogelijkheden bleef het dus 0-1.

Zwitserland voegt zich met dit resultaat naast Frankrijk in Groep A. Voor Albanië zal de wedstrijd tegen Roemenië allesbeslissend zijn voor een langer verblijf op dit toernooi.

Fans van Albanië en Zwitserland zitten bij elkaar. (PRO SHOTS/Action Images)
Fans van Albanië en Zwitserland zitten bij elkaar. (PRO SHOTS/Action Images)

Albanië

0 - 1

Zwitserland

     5' Schär
 
 Gele kaart: Kace, Kukeli, Mavraj (Albanië), Schär, Behrami (Zwitserland)
 Rode kaart: Cana (37/2xg) (Albanië),
 
Stadion:  ,
Toeschouwers: -
Arbiter: Velasco Carballo
 
Opstelling:   Opstelling:
Berisha
Hysaj
Cana
Mavraj
Agolli
Abrashi
Kukeli
T. Xhaka (Kaçe/62)
Roshi (Cikalleshi/74)
Sadiku (Gashi/82)
Lenjani
  Sommer
Lichtsteiner
Schär
Djourou
Rodriguez
Shaqiri (Fernandes/88)
Dzemaili (Frei/76)
Behrami
G. Xhaka
Mehmedi (Embolo/62)
Seferovic

Vandeweghe en Müller eerste finalisten in Rosmalen

CoCo Vandeweghe en Gilles Müller zijn de eerste finalisten van het tennistoernooi in Rosmalen. Vandeweghe rekende in twee sets af met haar Amerikaanse landgenote Madison Brengle. Müller wist in twee tiebreaks af te rekenen met Ivo Karlovic. 

De tennisdag in Rosmalen begon wat later vanwege de regen. Vandeweghe (WTA-43) bleek tegen Brengle (WTA-68) de hele partij de betere, maar het was Brengle die op 2-1 de eerste breakkansen kreeg. Ze wist deze kansen echter niet om te zetten in een break. Op 3-3 40-0 verspeelde Brengle toch nog haar servicegame, waarna op 5-4 kon Vandeweghe de eerste set kon binnenhalen. 

In de tweede set kreeg Vandeweghe slechts vier punten op eigen service en geen enkele breakkans tegen. Ze won de tweede set met 6-2. De winnares van het toernooi in 2014 treft in de finale de als eerste geplaatste Belinda Bencic uit Zwitserland of de als derde geplaatste Française Kristina Mladenovic (WTA-32).

Müller is de eerste finalist bij de heren. De Luxemburger won met twee tiebraks (7-6(5) en 7-6(4)) van Karlovic. De verschillen tussen Müller en de Kroatische nummer 28 van de wereld waren dan ook klein. Müller sloeg 22 aces en Karlovic 'slechts' 21. Beide spelers wisten geen breakkansen af te dwingen. De andere halve finale bij de heren gaat tussen de Amerikaan Sam Querrey en de Fransman Nicolas Mahut.

Britse koningin bij militaire troepenparade

Met een kleurrijke militaire parade in het centrum van Londen viert Groot-Brittannië zaterdag de negentigste verjaardag van koningin Elizabeth II. Duizenden mensen juichten de vorstin toe toen ze in een open rijtuig van Buckingham Palace naar de exercitieplaats voor de Horse Guards Parade reed.

De koningin was voor de gelegenheid in helder groen gekleed met bijpassende hoed. Aan haar zijde zat echtgenoot prins Philip (95) met garde-uniform en een muts van berenvel. Aansluitend nam de koningin onder een bewolkte hemel de traditionele parade 'Trooping the Colour' af.

Garderegimenten in rode uniformen en met berenvelmutsen marcheerden aan de koningin en de prins voorbij. Ook tal van andere leden van de koninklijke familie waren aanwezig. Meer dan duizend soldaten en honderden paarden namen aan het spektakel deel.

Verjaardag
De optocht markeerde de officiële geboortedag van de koningin, hoewel ze al op 21 april negentig jaar werd. Maar omdat het dan meestal slecht weer is, wordt het traditioneel in juni gevierd. De traditie van Trooping the Colour dateert al uit de zeventiende eeuw.

In de middag presenteerde de koninklijke familie zich op het balkon van Buckingham Palace aan het volk. De Britten kregen daarbij ook de kleine prinses Charlotte te zien. Het eenjarige meisje is de achterkleindochter van de koningin en de dochter van prins William en zijn vrouw Kate.

Afsluiting
Als afsluiter vloog de Royal Air Force over het paleis en liet strepen van de nationale kleuren blauw-wit-rood in de lucht achter zich.

Britse koningin bij militaire troepenparade
Britse koningin bij militaire troepenparade (Foto: ANP)

Ook Zweedse piloten staken

Behalve Franse piloten, staken nu ook Zweedse piloten. Als gevolg van de staking heeft de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS zaterdag 159 vluchten geannuleerd. In totaal 20.000 passagiers zijn daardoor getroffen, aldus het bedrijf.

Zowel binnenlandse vluchten als verbindingen met andere Europese steden zoals Frankfurt, Parijs en Londen zijn uitgevallen. Eerder waren de onderhandelingen tussen de SAS en de pilotenvakbond SPF vrijdagavond afgebroken. Daarop had de vakbond haar vierhonderd leden opgeroepen het werk neer te leggen. De Deense en Noorse SAS-piloten voeren hun geplande vluchten wel uit.

"We hebben alles gedaan wat in onze macht ligt om deze staking te voorkomen, maar het is ons helaas niet gelukt om een akkoord te bereiken", zei een SAS-woordvoerster. Wanneer het vliegverkeer zich weer normaliseert, is onduidelijk.

Ook Zweedse piloten staken
Ook Zweedse piloten staken (Foto: ANP)

'Advies ministerie: reis niet naar Turkije'

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Bondsdagleden van Turkse komaf om voorlopig niet naar Turkije af te reizen. Het ministerie kan hun veiligheid niet garanderen, meldt weekblad Der Spiegel. Het ministerie wilde niet op de berichten reageren.

Aanleiding voor het advies is het conflict tussen de Bondsdag en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, over de Armeense genocide. De Bondsdag besloot de dood van honderdduizenden Armenen in het Ottomaanse Rijk te erkennen als volkerenmoord, wat tegen het zere been van Erdogan was. Die maakte de elf Bondsdagleden met Turkse wortels uit voor de lange arm van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De Bondsdagleden hebben daarnaast online met een enorme hoeveelheid dreigementen te kampen.

'Advies ministerie: reis niet naar Turkije'
'Advies ministerie: reis niet naar Turkije' (Foto: ANP)

Bodyguard Kim en Kanye speelt ontslag na

Steve Stanulis, de voormalige bodyguard van Kim Kardashian en Kanye West, heeft zijn ontslag nagespeeld in een driedelige serie. De eerste aflevering verschijnt zaterdagmiddag (lokale tijd) online op funnyordie.com, meldt New York Daily News.

Het is afwachten wat het team rond Kim en Kanye gaat doen. Advocaten van het sterrenkoppel dreigden eerder met een rechtszaak als Stanulis niet zou stoppen met zijn verhaal rond te bazuinen. De persoonlijke beveiliger tekende namelijk een vertrouwelijkheidsovereenkomst bij aanvang van zijn baan. De realityster en de rapper kunnen 30 miljoen dollar (26,5 miljoen euro) eisen van Steve omdat hij het contract heeft geschonden.

Stanulis zegt dat hij werd ontslagen omdat hij te amicaal was met Kim. Kanye zou zo jaloers zijn geworden dat hij de bodyguard al na drie dagen de laan uitstuurde.

Bodyguard Kim en Kanye speelt ontslag na
Bodyguard Kim en Kanye speelt ontslag na (Foto: BuzzE)

De Staat vervangt Ghost op Pinkpop

Ghost heeft zijn optreden zaterdag op Pinkpop moeten afzeggen vanwege serieuze stemproblemen van de zanger. De Staat vervangt de Zweedse heavymetalband, maakte concertorganisator Mojo bekend.

Ghost zou eigenlijk in de avond op de 3FM Stage staan. Dat plekje in het programma wordt nu dus opgevuld door De Staat, die vrijdag al op de Brand Bier Stage speelde. Het optreden van de Nijmeegse rockband was een van de hoogtepunten van de avond.

De Red Hot Chili Peppers sloten vrijdag de eerste Pinkpop-dag af in Landgraaf. In anderhalf uur knalden de Amerikaanse rockfunkers al hun hits erdoorheen. Ook kreeg het publiek een exclusief inkijkje in wat nieuw werk dat voor de langverwachte nieuwe plaat op stapel staat, die dit jaar moet uitkomen.

De Staat vervangt Ghost op Pinkpop
De Staat vervangt Ghost op Pinkpop (Foto: BuzzE)

IS claimt dubbele aanslag bij Damascus

Twee aanslagen bij de Syrische hoofdstad Damascus hebben zaterdag aan zeker acht mensen het leven gekost. Tientallen raakten gewond, meldde de staatstelevisie. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat.

Doelwit van de aanslagen was Sayeda Zeinab, een voorstad van Damascus waar het belangrijkste sjiitische heiligdom van het land staat. Daarnaast is het een uitvalsbasis voor de sjiitische milities uit Libanon en Irak die in de Syrische burgeroorlog aan de zijde van de regering meevechten. Een van de aanslagen werd gepleegd door een zelfmoordterrorist, de ander met een autobom. Volgens een sjiitische geestelijke werd de auto niet ver van het heiligdom opgeblazen.

De voorstad is geregeld het toneel van aanslagen. Zeker drie werden eerder dit jaar al opgeëist door terreurbeweging IS.

IS claimt dubbele aanslag bij Damascus
IS claimt dubbele aanslag bij Damascus (Foto: ANP)

Trump: sporters, geen politieke sprekers

Topsporters laten spreken op de Republikeinse conventie deze zomer in plaats van politici: het is een idee dat Donald Trump vrijdag opperde op een van zijn campagnebijeenkomsten, schrijft de politieke website The Hill.

De conventies van de twee politieke partijen, waarop de presidentskandidaten officieel worden gekozen, kennen doorgaans een vast stramien. Drie dagen waarin sprekers uit de partij het woord nemen, vooruitlopend op de toespraak van de kandidaat op de laatste dag. Maar Trump lijkt weinig zin te hebben in een traditionele conventie.

"Wij gaan het een beetje anders doen, als dat niet erg is", zei Trump. Bij mogelijke sprekers uit de sportwereld moet er wel sprake zijn van wederzijdse bewondering, zo legde de miljardair uit. "Ik overweeg om enkele van de grootse sportsterren te regelen, die ik mag en van wie ik weet dat ze mij leuk vinden. Misschien niet eens alleen de sportwereld. We kunnen het de avond van de winnaars noemen."

Trump: sporters, geen politieke sprekers
Trump: sporters, geen politieke sprekers (Foto: ANP)

'Het is Amber Heard alleen om geld te doen'

Amber Heard eist een langdurig straatverbod tegen Johnny Depp puur omdat dit haar kansen op een flinke financiële vergoeding tijdens de scheidingsprocedure vergroot. Dat beweren mensen rondom Depp tegenover TMZ. Heard ontkent ondertussen de beschuldigingen.

Amber heeft, voordat ze naar buiten trad met de beschuldigingen van mishandeling, contact opgenomen met Depps advocaat. De 30-jarige actrice wilde buiten het oog van de camera om tot een overeenkomst komen en eiste tijdelijke partneralimentatie (50.000 dollar, oftewel 44.000 euro, per maand), een Range Rover, de sleutel van hun penthouse in Los Angeles, 100.000 dollar (88.000 euro) om haar juridische kosten te kunnen dekken en nog eens 25.000 dollar (22.000 euro) voor andere personele kosten.

Volgens vrienden van Depp duidt dit erop dat Heard alleen maar uit is op geld. Omdat Johnny niet akkoord ging met de eisen, maakte Amber kort daarna bekend dat ze tijdens hun vijftien maanden durende huwelijk meerdere keren is mishandeld door de Pirates of the Caribbean-ster. Aanstaande vrijdag is de hoorzitting over het aangevraagde straatverbod. Mocht Amber dit toegekend krijgen, dan vergroot dit aanzienlijk haar kans op partneralimentatie.

Heard ontkent ondertussen tegenover TMZ dat ze achter Johnny's geld aanzit. De blondine zegt dat het echt om haar veiligheid te doen is. Haar advocaat zegt bovendien dat de eerder gestelde eisen van Amber heel gangbaar zijn en dat ze slechts bedoeld zijn om te voorzien in haar onderhoud. Mocht de rechter partneralimentatie toekennen, dan krijgt Amber dat maximaal dertig maanden, vanwege de kortstondige duur van hun verbintenis.

'Het is Amber Heard alleen om geld te doen'
'Het is Amber Heard alleen om geld te doen' (Foto: BuzzE)

Jack Bauer keert mogelijk terug in 24

Kiefer Sutherland kruipt wellicht nog een keer in de huid van Jack Bauer. Het hoofdpersonage van de populaire serie 24 komt misschien voorbij in de spin-off 24: Legacy. Dat onthulde producent Howard Gordon op het ATX TV Festival in de Amerikaanse plaats Austin, weet Deadline.

"Ik denk dat er nog leven zit in hem. Of het nou in de vorm van een film is of dat hij voorbijkomt in de nieuwe versie van 24", zei Gordon over Jack Bauer. "Ik zou hem in ieder geval wel op een gegeven moment in de show willen zien. En ik denk dat Kiefer het ook niet heeft uitgesloten."

Sutherland, die ook een producent is van de nieuwe 24, zou overwegen een paar afleveringen zijn gezicht te laten zien. Ook enkele andere originele castleden denken er over na kort terug te keren.

De opzet van 24: Legacy is hetzelfde als voorheen: de gebeurtenissen zijn in real-time te volgen, elke aflevering gaat over één uur van een etmaal waarin veel gebeurt en het tempo ligt hoog. Het nieuwe hoofdpersonage heet Eric Carter. Hij wil, met de Counter Terrorist Unit, een grootschalige terroristische aanval tegenhouden. De hoofdrol wordt gespeeld door Corey Hawkins.

Jack Bauer keert mogelijk terug in 24
Jack Bauer keert mogelijk terug in 24 (Foto: BuzzE)

Warriors dicht bij titelprolongatie in NBA

De Golden State Warriors zijn dicht bij titelprolongatie in de NBA. De basketballers uit Oakland waren met 108-97 te sterk voor de Cleveland Cavaliers, waardoor ze in de finaleserie (best-of-seven) een 3-1 voorsprong hebben genomen.

In de finaleserie had Stephen Curry als meest waardevolle speler van het reguliere seizoen nog geen stempel op de wedstrijden kunnen drukken, maar in wedstrijd vier stond de point-guard op. Hij scoorde 38 punten en had daarnaast nog zes assists en vijf rebounds.

Nog meer goed nieuws voor de Warriors was dat ze met zeventien driepunters in een wedstrijd het finalerecord van San Antonio Spurs aangescherpt hebben. Maandag kan de ploeg in eigen huis de titel binnenslepen.

Vier coureurs verongelukt tijdens Isle of Man TT

De Isle of Man TT heeft ook dit jaar weer een einde gemaakt aan het leven van een aantal coureurs. Tot en met vrijdag werden op het beruchte stratencircuit op Man weer vele races gehouden, met de Senior TT van vrijdag als het grote hoogtepunt. 

Op 4 juni ging het tijdens de eerste race van de zijspanners al fout. De Australiër Dwight Beare verongelukte in Rhencullen, op ongeveer één derde van het zestig kilometer lange circuit. Diezelfde dag ging motorcoureur Paul Shoesmith in de trainingen dusdanig hard onderuit op het een paar kilometer verderop gelegen Sulby Straight, waar de motoren snelheden van ruim boven de 300 kilometer per uur halen.

Tot vrijdag ging het vervolgens goed, maar in de tweede race van de zijspanners sloeg het noodlot weer toe. De 58-jarige Ian Bell, onderweg met zijn zoon Carl, verongelukte bij Ballaspur, een van de vroege bochten op het circuit. Tijdens de hoofdrace, de Senior TT, ging het vrijdag tot slot fout met Andrew Soar. De Engelsman ging hard onderuit bij het na 53 kilometer gelegen Keppel Gate en overleed aan zijn verwondingen. 

De Noord-Ier Michael Dunlop won vrijdag de Senior TT. In de tweede ronde liet hij een gemiddelde snelheid van 215 kilometer per uur noteren en dat was een nieuw record. 

Aan boord bij Dunlop tijdens een ronde eerder in de week, waar hij als eerste ooit onder de 17 minuten dook (Bron: YouTube)

België sluit 241 radicale online accounts

De Belgische federale politie heeft sinds de aanslagen in november in Parijs 241 radicale accounts op sociale media gesloten. Het ging om 138 Twitteraccounts en 103 Facebook-profielen waarop terreurdaden werden verheerlijkt, met nieuwe aanslagen werd gedreigd of werd opgeroepen tot haat.

Dat zegt minister Jan Jambon (Binnenlandse Zaken) zaterdag in twee Belgische kranten. De radicale boodschappen werden opgespoord door de Internet Referral Unit (IRU), een eenheid binnen de federale politie die zes maanden geleden werd opgericht nadat nauwe banden tussen België en de aanslagplegers van 'Parijs' aan het licht waren gekomen.

België sluit 241 radicale online accounts
België sluit 241 radicale online accounts (Foto: ANP)

Saved by the Bell-acteur zakte voor drugstest

Dustin Diamond is eind vorige maand opgepakt omdat hij niet slaagde voor een verplichte drugstest. Dat schrijven Amerikaanse media.

Sporen van de krachtige pijnstiller oxycodon werden aangetroffen in de urine van de 39-jarige acteur, bekend als Screech van de serie Saved by the Bell. Volgens Diamond had hij een pil genomen omdat hij kiespijn had.

De acteur werd op 25 mei gearresteerd omdat hij de voorwaarden van zijn proeftijd had geschonden. Het was op dat moment echter onduidelijk wat Diamond precies had gedaan waardoor hij weer de cel in moest. Na twee dagen mocht hij weer naar huis.

Diamond werd in januari veroordeeld tot een straf van vier maanden voor verboden wapenbezit en wanordelijk gedrag, nadat hij op kerstavond van 2014 een man neerstak na een ruzie in een café. De acteur mocht na drie maanden naar huis omdat hij zich goed had gedragen en hard had gewerkt als schoonmaker.

Saved by the Bell-acteur zakte voor drugstest
Saved by the Bell-acteur zakte voor drugstest (Foto: BuzzE)

Sylvester Stallone aangeklaagd voor plagiaat

Sylvester Stallone heeft een rechtszaak aan zijn broek hangen. Personal trainer Robert Fletcher claimt dat de 69-jarige acteur het concept van het televisieprogramma Strong van hem heeft gestolen.

Stallone is een van de producenten van Strong, een show waarin mannelijke en vrouwelijke trainers het tegen elkaar opnemen in verschillende fysieke uitdagingen. Volgens Fletcher is het programma bijna een één-op-éénkopie van zijn idee America's Next Great Trainer.

Fletcher ging twee jaar terug de boer op met America's Next Great Trainer. De personal trainer bood het idee onder meer aan Stallone's publicist aan en ook aan een vertegenwoordigerskantoor dat werkt voor de acteur. Tot slot is het volgens Fletcher ook opmerkelijk dat een van de trainers van Strong voorheen verbonden was aan America's Next Great Trainer, maar een jaar geleden van de radar verdween om vervolgens terug te keren bij de show van Stallone.

Fletcher wil op zijn minst 7 miljoen dollar (bijna 6,2 miljoen euro) zien van Stallone, zender NBC, de overgelopen trainer en andere producenten van Strong.

Sylvester Stallone aangeklaagd voor plagiaat
Sylvester Stallone aangeklaagd voor plagiaat (Foto: BuzzE)

VS en Turkije bestoken IS in Syrië

Amerikaanse luchtaanvallen en artilleriebeschietingen door het Turkse leger hebben in Syrië aan 31 strijders van Islamitische Staat het leven gekost. Dat meldden Turkse media zaterdag, zonder te vermelden wanneer de aanvallen precies plaatsvonden.

Volgens het Turkse persbureau Dogan nam het leger 33 doelwitten onder vuur in Noord-Syrië. Strijders van IS waren daar wapens in stelling aan het brengen om doelwitten aan de Turkse kant van de grens te bestoken.

De Amerikaanse straaljagers wierpen hun bommen af ten noorden van de stad Aleppo.

VS en Turkije bestoken IS in Syrië
VS en Turkije bestoken IS in Syrië (Foto: ANP)

Zaak Utrechtse vrouw in Qatar dient maandag

De rechtbank in Qatar behandelt maandag de zaak van een 22-jarige Utrechtse vrouw die in de cel zit sinds ze in maart aangifte deed van verkrachting. Ze was met een vriendin op vakantie in het emiraat in het Midden-Oosten. Iemand zou wat in haar drankje hebben gedaan waarna de vrouw, naar eigen zeggen, wakker werd in een onbekend appartement.

Toen de Utrechtse bij de politie aangifte wilde doen, werd ze aangehouden op beschuldiging van buitenechtelijke seks, iets dat strafbaar is in Qatar. Ook de verdachte zit in de cel.

"Verkrachting is niet bewezen. Er is ook nog geen tenlastelegging", zei een woordvoerster van Buitenlandse Zaken in Den Haag zaterdag. "Maandag wordt de zaak voor het eerst inhoudelijk behandeld. Eerdere zittingen gingen alleen over verlenging van haar voorarrest."

"De Nederlandse ambassade in Doha heeft wekelijks telefonisch contact met de vrouw, ook zijn vertegenwoordigers steeds aanwezig geweest in de rechtbank en hebben ze de vrouw opgezocht in de gevangenis."

Zaak Utrechtse vrouw in Qatar dient maandag
Zaak Utrechtse vrouw in Qatar dient maandag (Foto: ANP)

Open landschap kuststrook verdwijnt snel

Het gaat hard met de bouwactiviteiten aan de Nederlandse kust. Het open landschap verdwijnt in een rap tempo, waarschuwt Natuurmonumenten zaterdag. De organisatie heeft geïnventariseerd hoeveel nieuwe bouwsels er aan zee in de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland uit de grond gestampt worden.

In Zuid-Holland telde Natuurmonumenten 1710 objecten die al gebouwd, in aanbouw of gepland zijn. In Noord-Holland zijn dat er in totaal 1083 en in Zeeland liefst 3809, maar daar vallen ook ligplaatsen voor boten onder in jachthavens.

"De bouwdrift is nog zorgelijker dan Natuurmonumenten vermoedde", schrijft de organisatie. Goede afspraken met alle betrokken overheden zijn van groot belang om de bouwdrift te beteugelen. Eerder al trokken milieuorganisaties aan de bel over bouwplannen die als paddenstoelen uit de grond schieten.

Verontwaardiging
Plannen van minister Melanie Schultz van Infrastructuur in december om meer bebouwing toe te staan leidden tot een storm aan verontwaardigde reacties. De natuurorganisaties begonnen het initiatief 'bescherm de kust' waar mensen nieuwe bouwplannen voor de kust kunnen melden. Tienduizenden handtekeningen werden opgehaald voor een betere bescherming van de kust.

De bewindsvrouw draaide in januari haar plannen terug. "De discussie is zo groot geworden dat we een stap terug doen", zei ze in de Tweede Kamer. Ze hoopt samen met de belangenorganisaties tot een breed gedragen nationaal kustpact te komen.

Open landschap kuststrook verdwijnt snel
Open landschap kuststrook verdwijnt snel (Foto: ANP)

EK Vandaag - Zaterdag 11 juni

Gisteren is het EK officieel van start gegaan, maar vandaag beginnen we eigenlijk pas echt. Na 1 wedstrijdje gisteren krijgen we vandaag drie wedstrijden voorgeschoteld. Albanië, Zwitserland en Groep B komen in actie vandaag.

Speelschema

Tijd Groep Thuis Uit Plaats
15.00 A Albanië Zwitserland Lens
18.00 B Wales Slowakije Bordeaux
21.00 B Engeland Rusland Marseille

Albanië - Zwitserland

 Misschien de interessantste wedstrijd van de dag, Albanië tegen Zwitserland. Als je naar de spelers kijkt misschien niet zo'n interessant affiche, maar het pikante hier is dat de Zwitsers traditioneel veel Albanese spelers in hun selectie hebben. Middenvelders Valon Behrami, Granit Xhaka en Xerdan Shaqiri, en daarnaast onder andere Shani Tarahasj en Admir Mehmedi zijn allemaal van Albanese afkomst, maar spelen voor Zwitserland. Voor Xhaka is het het meest speciaal - Taulant Xhaka, die ironisch genoeg in Zwitserland is geboren, is zijn oudere broer die voor Albanië speelt. De Albanezen wonnen overigens nog nooit van de Zwitsers, dus dit zou een fantastisch moment zijn om dat voor de eerste keer te doen. 

Wales - Slowakije

Een van de minst interessante affiches zal dan direct volgen. Twee teams met weinig historie, maar wel een tweetal teams met duidelijke vedetten. Gareth Bale is niet de minste speler, de duurste aller tijden zelfs. Hij doet wat Ryan Giggs nooit kon: Wales naar het EK brengen, en bij de beste 16 hadden ze wellicht ook niet misstaan. Slowakije kent met Marek Hamsik een iets minder grote sterspeler, maar hij deed wel al eens mee op het WK van 2010, waar de Slowaken door Nederland naar huis werden gestuurd.

Gareth Bale zal gemengde gevoelens over hebben gehouden aan zijn eerste wedstrijd ooit tegen Slowakije. Het was na twee vriendschappelijke wedstrijden de eerste 'officiele' wedstrijd die hij speelde voor de EK-kwalificatie van 2008. Bale scoorde zijn allereerste interlandgoal in die wedstrijd, maar toch verloren ze met 1-5. Overigens verloor Slowakije later de thuiswedstrijd zelf ook, met 2-5. Dit waren de enige 2 keer dat Wales en Slowakije tegen elkaar speelden. Als dit een voorbode is voor vanavond kan dit dan toch nog wel een leuke wedstrijd worden.

Engeland - Rusland

Nog meer actie vanuit het Verenigd Koninkrijk, want de Engelsen mogen laten zien dat ze eindelijk weer eens echt klaar zijn voor een eindtoernooi. Ze hebben 1 van de betere teams van de laatste jaren, gesterkt door de spelers uit onder andere Leicester en Tottenham. Engeland en Rusland hebben allebei een groot aandeel spelers in de selectie uit de eigen competitie. In totaal spelen 45 spelers uit de selecties in hun eigen competitie, alleen de Duitse Rus Roman Neustädter speelt bij Schalke 04 (en dus ook een beetje in de eigen competitie). De vraag is echter of hij zal spelen.

Ook Engeland en Rusland speelden maar 2 keer tegen elkaar, en ook hier was dat voor de EK-kwalificatie in 2008. Engeland won de onderlinge strijd (3-0 winst thuis, 2-1 verlies uit), maar de ploeg van Hiddink ging uiteindelijk naar het EK en Engeland niet.

Wedstrijd van toen

Op 11 juni 1980 werd voor het eerst de 'groepsfase' van stal gehaald voor een EK. Tot 1976 was het gebruikelijk dat het EK slechts bestond uit twee halve finales, een wedstrijd om de derde plaats en de finale. In 1980 werd echter besloten om acht landen te laten deelnemen. De eerste wedstrijd was een herhaling van de finale van vier jaar daarvoor tussen Tsjechoslowakije en West-Duitsland, de enige keer dat dat gebeurde. Rummenigge scoorde uiteindelijk het enige doelpunt, en nam zo een beetje revanche voor vier jaar daarvoor. Deze revanche werd uiteindelijk compleet toen West-Duitsland het toernooi won. Het systeem van 2 poules werd behouden tot 1996, toen werd overgegaan op 4 poules. Dit jaar spelen we voor het eerst met 6 poules.

Advies: kom niet naar Luchtmachtdagen

Mensen die naar de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden willen, moeten niet meer komen.

Het is te druk op de wegen en parkeerplaatsen, en ook op stations zijn opstoppingen door de massale toestroom van belangstellenden, meldden de organisatoren zaterdagochtend. Mensen krijgen het dringende advies de livestream van het evenement thuis te volgen.

Advies: kom niet naar Luchtmachtdagen
Advies: kom niet naar Luchtmachtdagen (Foto: ANP)

Eerste nieuwe deel A9 Badhoevedorp open

Het nieuwe deel van de A9 bij Badhoevedorp is open voor het verkeer. De verbinding van de A9 bij knooppunt Raasdorp naar de A4 richting Amsterdam werd zaterdag in gebruik genomen. Er is ook een afrit beschikbaar voor wie naar Badhoevedorp wil rijden. "Het is tot het laatste moment spannend geweest of het werk op tijd klaar zou zijn", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Eerder zaterdag werd gemeld dat de werkzaamheden uitliepen en nog tot maandagochtend 05.00 uur zouden gaan duren. "Medewerkers van Rijkswaterstaat controleren op het traject het werk dat een aannemer heeft verricht en het komt vaker voor dat op het laatste moment nog zaken moeten worden aangepast." Maar in dit geval is de weg, zoals aangekondigd, gewoon zaterdagochtend opengegaan.

De afgelopen nachten is nog wel hard gewerkt aan onder meer de wegbelijning en het plaatsen van verkeersborden. Vorige week zaterdag, tijdens de Dag van de Bouw, konden mensen op het nieuwe stuk A9 fietsen, wandelen en skaten.

De A9 liep dwars door Badhoevedorp en wordt nu omgelegd. In 2018 moet de klus geklaard zijn.

Eerste nieuwe deel A9 Badhoevedorp open
Eerste nieuwe deel A9 Badhoevedorp open (Foto: ANP)

Cowboy vangt dief met lasso

Wild West taferelen in Eagle Point, Oregon. Een heuse cowboy heeft een fietsendief weten aan te houden door gebruik te maken van een lasso.

Robert Borba was vrijdag met zijn auto en zijn paard in de trailer op weg naar Californië toen hij een vrouw hoorde schreeuwen dat haar fiets werd gestolen. De rodeoridder twijfelde geen moment, parkeerde zijn auto en sprong op zijn paard. Toen de fietsendief de cowboy zag naderen sprong hij meteen van de fiets en zette het op een lopen. Robert gebruikte toen zijn lasso om de man te vangen, want je bent tenslotte cowboy. 

Met het touw om de enkels van de boef werd gewacht op de politie die de man later heeft meegenomen naar het politiebureau.

Chili mazzelt pas laat langs Bolivia

Titelhouder Chili heeft de eerste zege op de Copa América Centenario binnen. Met de nodige mazzel werd Bolivia verslagen: 2-1.

De eerste wedstrijd eindigde voor Chili in een deceptie: Argentinië versloeg de titelhouder met 2-1, waardoor er op de tweede wedstrijd veel druk zat. Voor een plaatsje in de kwartfinale was een zege noodzakelijk. Tegen het nog puntloze Bolivia (dat verloor van Panama) zou dat toch moeten lukken, gezien het verschil in selecties.

Maar er was totaal geen verschil zichtbaar in de eerste helft. Het was een matig duel met een enkele kans voor beide teams. Veel balverlies en Chili bleek weer kwetsbaar in de omschakeling. Dus moest het na rust gebeuren. Dat leek Arturo Vidal te beseffen.

Vroeg in de tweede helft zorgde de speler van Bayern München voor de openingstreffer: 1-0. Het bleek niet voldoende. Het strijdbare Bolivia kwam terug. Jhasmani Campos, speler van Kazma in Koeweit, zorgde met een schitterende goal voor de gelijkmaker. Een ontzettend harde vrije trap van 20, 25 meter schoot hij in de linker bovenhoek, Claudio Bravo was kansloos.

Dus moest Chili op zoek naar de winnende treffer in het laatste halfuur, maar Bolivia-doelman Carlos Lampe leek onverslaanbaar. Totdat de bal in de laatste minuut op de stip ging. Chili kreeg een strafschop na vermeend hands, Vidal zorgde voor de 2-1. Maar in de tiende minuut (!) van de blessuretijd ontsnapte de titelhouder, toen in kansrijke positie net naast werd geschoten door Bolivia.

Door de zege is Chili de nummer twee in de poule na Argentinië, dat al zeker is van de kwartfinale. Chili (evenveel punten, maar een beter doelsaldo) en Panama strijden in een onderling duel om het laatste ticket.

Invaller Messi goud waard voor Argentinië

Ook de tweede wedstrijd voor Argentinië op de Copa América Centenario heeft een zege opgeleverd. Grote man was invaller Lionel Messi, die een hattrick voor zijn rekening nam. Het werd 5-0. 

Net als in de eerste wedstrijd tegen Chili (2-1-winst) begon Lionel Messi op de bank. Tegen Panama, dat de eerste wedstrijd van Bolivia had gewonnen, zag hij zijn ploeg al snel op voorsprong komen. Nicolas Otamendi kopte een vrije trap van Angel Di Maria binnen en zorgde voor de 1-0 al in de zevende minuut.

Panama deed op zijn beurt aardig mee en kreeg ook wat kansjes. Maar daarnaast liet Panama zich ook van zijn slechte kant zien. Zes gele kaarten, waarvan er twee in korte tijd voor Anibal Cesis Godoy waren. Zodoende moest die ploeg al na 32 minuten met tien man verder.

Argentinië wist hier lang niet van te profiteren. Pas toen Messi in de 61ste minuut in het veld kwam (voor Augusto Fernandez) begon het te lopen. Kort na zijn invalbeurt schoot hij de verlossende 2-0 binnen, waarmee het verzet gebroken was. Even daarna zorgde hij met een schitterende vrije trap ook nog voor de 3-0.

In de slotfase completeerde hij zijn hattrick na een kleine solo langs enkele Panamezen. In de blessuretijd verzorgde hij ook nog de cruciale pass (als een penseelstreek) waaruit de 5-0 viel, teruggelegd door Marcos Rojo, afgemaakt door Sergio Aguero.

Door de tweede zege plaatst Argentinië zich voor de kwartfinale. Bolivia is uitgeschakeld, Panama en Chili strijden om plek twee.

Dionne Stax wil ook buiten studio werken

Dionne Stax wil zichzelf blijven ontwikkelen en meer doen dan alleen studiowerk. Dat zegt de NOS-presentatrice in een interview met het AD zaterdag. "Ik moet niet het gevoel hebben dat ik stilsta."

De 31-jarige nieuwslezeres zoekt constant naar manieren om verder te komen. "Het lijkt mij niet gezond mijn hele leven hetzelfde te doen. Van dat idee krijg ik toch een lichte paniekaanval." Naar eigen zeggen heeft Stax niet echt een dertigerscrisis, maar wil ze nooit het gevoel hebben dat ze iets heeft gemist in het leven. "Ik ben altijd bang dat ik over tien jaar terugkijk en denk: jeetje, is dat het enige dat ik heb gedaan?"

Dat betekent dat het jonge NOS-gezicht niet altijd in de studio wil blijven. Dat weet haar werkgever ook, daarom mocht ze al eerder verslag doen van Sail Amsterdam, Koningsdag en een verkiezingsdebat. Volgende maand mag Stax ook voor het eerst verslag doen van de 100ste editie van de Vierdaagse in Nijmegen, die ze zelf jaarlijks loopt.

Het presenteren van andere programma's sluit de nieuwslezeres niet uit: "Boer Zoekt Vrouw zou ik wel willen doen. Fantastisch vind ik dat."

Dionne Stax wil ook buiten studio werken
Dionne Stax wil ook buiten studio werken (Foto: BuzzE)

Russische parlement royeert Poetin-criticus

Het Russische parlement heeft oppositielid Ilja Ponomarjov uit zijn ambt gezet. Ponomarjov, die anderhalf jaar geleden uitweek naar de Verenigde Staten, is te lang niet in de vergaderzaal verschenen, oordeelde de Doema.

Volgens medestanders van de veertigjarige Ponomarjov is die rechtvaardiging maar een voorwendsel. De aanhang van president Vladimir Poetin zou de uitgesproken criticaster van de president de mond willen snoeren.

Slechts drie Doema-leden stemden vrijdag tegen de uitsluiting van Ponomarjov. De Doema had eerder al zijn parlementaire onschendbaarheid ingetrokken. Hij wordt verdacht van verduistering.

Ponomarjov stemde twee jaar geleden als enige parlementariër tegen de inlijving van het Oekraïense schiereiland de Krim.

Russische parlement royeert Poetin-criticus
Russische parlement royeert Poetin-criticus (Foto: ANP)

Romney waarschuwt voor 'gevaarlijke' Trump

Mitt Romney mag zich dit jaar dan niet als kandidaat in de Amerikaanse verkiezingsstrijd hebben gemengd, hij gaat zich wel verzetten tegen de "gevaarlijke" retoriek en kandidatuur van Donald Trump. Dat zei de voormalige Republikeinse presidentskandidaat in een interview met CNN.

Gevraagd of Trump een racist is zei Romney dat de omstreden miljardair racisten keer op keer naar de mond praat en dat dat gevaarlijk is. "Presidenten zijn van invloed op de aard van de natie", aldus Romney, die in 2012 verloor van Barack Obama. "En als racisme, bekrompenheid en seksisme van bovenaf naar beneden vloeien is dat extreem gevaarlijk voor het karakter en het hart van Amerika."

Romney had ook geen goed woord over voor de kritiek van Trump op een rechter die de zaak tegen de inmiddels ter ziele gegane Trump University behandelt. Trump heeft meermaals gezegd dat rechter Gonzalo Curiel, geboren en getogen in de Verenigde Staten, geen eerlijk oordeel kan vellen in de zaak omdat hij van Mexicaanse afkomst is en Trump een muur wil bouwen op de grens met Mexico.

Romney lijkt een toekomstige toenadering tot Trump ook uit te sluiten. "Ik denk niet dat er iets is dat ik wil van meneer Trump in ruil voor mijn steun. Hij heeft laten zien wie hij is."

Romney waarschuwt voor 'gevaarlijke' Trump
Romney waarschuwt voor 'gevaarlijke' Trump (Foto: ANP)

Google ontkent aanpassen resultaten Clinton

Google ontkent dat het de zoekresultaten van Hillary Clinton beïnvloedt. Het zoekbedrijf werd daarvan beticht nadat de website SourceFed een video op YouTube had gezet. Daaruit bleek dat de autocomplete-functie van Google bij 'Hillary Clinton cri' niet suggereerde dat je 'Hillary Clinton crime' zou willen zien. Andere zoekmachines als Yahoo en Bing geven die suggestie wel.

De Amerikaanse website Vox onderzocht de zaak echter en kwam erachter dat 'crime' achter iemands naam nooit wordt gesuggereerd. De site probeerde dat bijvoorbeeld voor de veroordeelde investeerder Bernie Madoff en voor Ted Kaczynski, de Unabomber. Google geeft dat in een verklaring ook toe. "Ons autocomplete-algoritme laat geen voorspelde zoektermen zien die aanstootgevend zijn als ze gebruikt worden in combinatie met de naam van een persoon."

Op Twitter geeft Matt Cutts van het Google webspam-team een verklaring waarom 'Hillary Clinton ind' niet wordt aangevuld tot 'Hillary Clinton indictment'. Volgens hem gebruiken mensen die negatieve dingen over Clinton willen weten haar achternaam doorgaans niet. Ze zoeken dus op 'Hillary X' in plaats van op 'Hillary Clinton X'. Autocomplete leert van de dingen waar mensen via Google naar zoeken en geeft zoektermen weer waar vaak naar gezocht wordt.

Google ontkent aanpassen resultaten Clinton
Google ontkent aanpassen resultaten Clinton (Foto: BuzzT)

Amerikaanse The Voice-zangeres doodgeschoten

De Amerikaanse oud-deelneemster aan The Voice Christina Grimmie is vrijdag neergeschoten na een concert in Orlando, een stad in Florida. Ze is aan haar verwondingen overleden, meldt de politie.

De 22-jarige Grimmie was handtekeningen aan het uitdelen na haar optreden, toen een gewapende man het vuur opende. De politie van Orlando meldt op Twitter dat de broer van de zangeres de schutter overmeesterde. De dader maakte daarna een einde aan zijn eigen leven. Hij zou twee wapens bij zich hebben.

Christina Grimmie werd in 2014 derde in de Amerikaanse versie van The Voice. Ze kreeg een platencontract bij het label van Maroon 5-zanger Adam Levine.

Nieuwe Pokémon getoond in CoroCoro Magazine

Het Japanse blad CoroCoro Magazine heeft twee nieuwe Pokémon onthuld die te vangen zijn in Pokémon Sun en Pokémon Moon. Het betreft een Koala en een Puppy, what's not to love?

Het betreft hier directe vertalingen, dus waarschijnlijk wordt de Engelse naam iets anders. De eerste Pokémon in Nekkoala, de half-wakkere Pokémon. Hij is een Normal Type met de vaardigheid Definite Sleep. De tweede Pokémon is Iwanko, de Puppy Pokémon. Hij is een Rock Type met de vaardigheid Keen Eye of Vital Spirit.

Bekijk de Pokémon hieronder. Meer van de games wordt 14 juni getoond tijdens de E3-showcase van Nintendo.

Pokemon Sun en Moon nieuwe Pokemon

EA teaset Titanfall 2 met video voor EA Play

Electronic Arts gaat precies voor de E3 hun eigen EA Play aftrappen in Los Angeles en Londen. EA teaset nu met een nieuwe video Titanfall 2 tijdens het evenement.

Het is niet dat de onthulling van de game nog een geheim was, EA heeft al duidelijk laten weten dat we in juni meer zullen te weten komen over de game met soldaten in mach-robots. Morgen om 10 uur 's avonds begint EA Play, waar we onder andere beelden van Titanfall 2, Mass Effect Andromeda, de multiplayer van Battlefield 1, en ook sportgames als NHL 17, Madden 17 en FIFA 17 op Frostbite gaan zien. Er zullen vast nog wat verrassingen volgen, dus wij kijken live mee.

Meekijken met de stream kan via http://www.ea.com/play2016.

Gran Turismo Sport racet voor E3 uit

Sony Interactive Entertainment loopt ietsje voor op de zaken en heeft de E3 2016-gameplaytrailer van Gran Turismo Sport al online gezet.

De racegame is volledig van de grond af gebouwd voor PlayStation 4. Er zijn nu dan ook globale online competities die officieel zijn goedgekeurd  door de Federation International Automobile. Spelers gaan strijden voor hun land of hun favoriete fabrikant door te racen in onder andere GT3, Prototype en Rally.

Gran Turismo Sport komt 16 november uit op PlayStation 4.

Rocker Rod Stewart geridderd tot 'Sir'

Rod Stewart mag voortaan 'Sir' voor zijn naam zetten. Koningin Elizabeth verleent de Schotse rocker de ridderorde voor zijn bijdragen aan de muziek en inzet voor goede doelen.

Stewart, bekend van onder meer de hits Maggie May, Da Ya Think I'm Sexy en Sailing, was al Commandeur in de Orde van het Britse Rijk (CBE). Met zijn nieuwe titel schaart hij zich naast illustere collega's als ex-Beatle Paul McCartney en Mick Jagger, zanger van de Rolling Stones.

De 71-jarige Stewart is een van de ruim duizend Britten die vrijdag werden onderscheiden vanwege hun verdiensten. De onderscheidingenlijst maakt deel uit van de officiële viering van de negentigste verjaardag van koningin Elizabeth.

Koningin Elizabeth werd in april 90 jaar, maar volgens een traditie die teruggaat tot 1748 wordt de verjaardag van het Britse staatshoofd ook officieel gevierd. Dit gebeurt meestal in juni, doordat de kans op mooi weer dan groter is.

Rocker Rod Stewart geridderd tot 'Sir'
Rocker Rod Stewart geridderd tot 'Sir' (Foto: BuzzE)

Doe Maar en Rammstein op tweede dag Pinkpop

De Pinkpopbezoekers ontwaken zaterdag, op de tweede dag van het festival, met optredens van de Ierse zangeres Imelda May en het Britse duo Miamigo. Later op de dag beklimmen onder anderen James Morrison, Lucas Hamming, Lianne La Havas, Doe Maar en Matt Simons de diverse podia. De Duitse metalband Rammstein is de grote afsluiter op zaterdag.

De festivalgangers moeten rekening houden met buien en mogelijk ook onweer. Volgens Weeronline komt de zon er af en toe bij, maar kunnen de bezoekers vooral 's middags maar beter een poncho achter de hand houden.

De 47e editie van Pinkpop in het Limburgse Landgraaf begon vrijdag en duurt nog tot en met zondag. Op de laatste dag staan optredens gepland van acts als Skunk Anansie, Jungle By Night, Balthazar en Lionel Richie. Ex-Beatle Paul McCartney sluit het festival af.

Doe Maar en Rammstein op tweede dag Pinkpop
Doe Maar en Rammstein op tweede dag Pinkpop (Foto: ANP)

Gevluchte ex-president Panama duikt op in VS

De voortvluchtige Panamese ex-president Ricardo Martinelli heeft vrijdag een voetbalwedstrijd in de Verenigde Staten bijgewoond.

Het voormalige staatshoofd juichte het nationale elftal van zijn land toe, dat in de Copa América tegen Argentinië speelde. Kort daarvoor werd bekend dat Panama de VS wil vragen om uitlevering van Martinelli. De ex-president zou tijdens zijn ambtstermijn (2009-2014) politieke tegenstanders, ondernemers en journalisten illegaal hebben laten afluisteren.

"Ik zou graag naar Panama terugkeren", zei Martinelli voorafgaand aan de wedstrijd in het Soldier Field Stadium in Chicago. "Helaas wordt de normale rechtsgang in mijn land niet gerespecteerd en is er geen vrijheid."

De steenrijke zakenman verliet Panama in januari 2015 met een privéjet.

Gevluchte ex-president Panama duikt op in VS
Gevluchte ex-president Panama duikt op in VS (Foto: ANP)

Tandartsen houden kaken op elkaar over kosten

Te vaak zeggen tandartsen en mondhygiënisten niets over de verwachte kosten van een behandeling. Van de tandartsen die een behandeling beginnen die meer gaat kosten dan 250 euro, geeft bijna de helft geen prijsopgave aan de patiënt. Dat moet wel en de patiënt wil dat ook graag weten, zegt de patiëntenfederatie NPCF na een zaterdag gepubliceerd onderzoek onder 9000 leden.

De informatievoorziening kan over het algemeen beter. Patiënten weten soms niet door wie ze worden geholpen, een tandarts of mondhygiënist. Ook wordt vaak geen uitleg gegeven over de voor- en nadelen van een behandeling.

Vier van de tien ondervraagden zeggen deze informatie niet of te laat te hebben gekregen. Samen beslissen over de behandeling is nog geen gemeengoed in de tandartspraktijk, constateert de NPCF.

Tandartsen houden kaken op elkaar over kosten
Tandartsen houden kaken op elkaar over kosten (Foto: ANP)

'Politie niet weghalen bij ministerie'

Het volgende kabinet zou de politie niet weg moeten halen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat zegt secretaris-generaal van het ministerie Siebe Riedstra zaterdag in NRC. Een aantal partijen wil dat de politie na de verkiezingen teruggaat naar Binnenlandse Zaken. PvdA, SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks vinden dat Justitie te groot is geworden.

Riedstra erkent dat de samenwerking tussen politie en Openbaar Ministerie (OM) nog niet perfect verloopt. Maar dat is volgens hem geen reden de twee te splitsen. "Het zou jammer zijn om dit niet te handhaven", aldus de topambtenaar.

Een voorbeeld van de voordelen die de huidige indeling biedt is dat de besluitvorming makkelijker is met één verantwoordelijke minister. ,Als je de politie meer laat doen aan contra-terrorisme en je investeert daarin, dan moet je dat ook bij het OM doen. Verbeteringen moeten altijd in de hele strafrechtketen plaatsvinden.''

Als ander voorbeeld noemt Riedstra in de krant de drugscriminaliteit in Brabant. "Als het kabinet daar meer tegen wil doen, kunnen de commissaris van de Koning en de burgemeesters van Brabant nu in gesprek gaan met één minister, die de knoop doorhakt. Dat is winst."

'Politie niet weghalen bij ministerie'
'Politie niet weghalen bij ministerie' (Foto: ANP)

Lichaam gevonden in vaart Oosterwolde

In de Groote Singel in het Friese dorp Oosterwolde is vrijdagavond het lichaam van een man aangetroffen. Dat meldt de politie via Twitter.

Het slachtoffer is een 61-jarige inwoner uit Oosterwolde. Onderzoek moet uitwijzen hoe de man om het leven is gekomen, maar de politie gaat uit van een noodlottig ongeval.

FOK! Wat een weer: bewolkt, zon en regen

Het is voorlopig gedaan met het mooie weer. Vandaag is het overwegend bewolkt, in de ochtend kan wat lichte regen vallen. In de middag is er kans dat er in het zuiden een bui tot ontwikkeling komt, terwijl het noorden nog kans maakt op een beetje zon. 

De wind komt uit het oosten tot noordoosten en is zwak tot matig van kracht. De temperaturen lopen uiteen van 20 graden in het zuiden tot 15 graden in het noorden van het land. 

Zon op 05:20
Zon onder 21:59
Zonkracht

6 / 3

YokiKater was in IJmuiden en maakte daar deze foto, prachtig uitzicht! 

Uitzicht bij IJmuiden (Foto: YokiKater)
Uitzicht bij IJmuiden (Foto: YokiKater)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1254 Alkmaar verkreeg zijn stadsrechten van graaf Willem II van Holland.
1955 Tijdens de 24 uur van Le Mans kwamen 83 mensen om het leven na een crash van Pierre Levegh die in het publiek eindigde. Door deze crash bestaat er in Zwitserland nog steeds een verbod op de autosport.
1962 Er ontsnapten 3 gevangen uit Alcatraz. 
1977 De treinkaping door Molukkers bij De Punt werd beëindigd door de politie.
2001 Voor de aanslag in 1995 die hij pleegde op een overheidsgebouw in Oklahoma City werd Timothy McVeigh geëxecuteerd.


Escape from Alcatraz 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.