Graf koning Arthur gevonden?
De Brit Graham Phillips laat al jaren zijn licht schijnen over de Arthur-legende. Na diepgaand onderzoek en het lezen van gedichten uit de Donkere Middeleeuwen is de historicus van mening dat hij weet waar Koning Arthur begraven zou zijn.
Namelijk vlakbij de grens met Wales in het graafschap Shropshire. Een locatie waarvan je zou kunnen denken: dat zou zomaar nog wel eens kunnen kloppen.
Volgens de legende werd Arthur neergestoken door (zoonlief) Mordred, maar wist hij nog voordat hij stierf het meer waar het eiland Avalon in ligt te bereiken. Dit meer nam hem liefdevol op en er zou een tijd komen dat de oorlogsheer, wiens intentie het was om de Saksen uit Brittannië te schoppen (niet gelukt trouwens, red.) weer terug zou keren.
De meest gangbare kandidaat voor deze locatie is het gebied rond de Glastonbury Tor, in het zuidwesten van het huidge Engeland. Glastonbury is een dorp dat niet alleen een verzamelplaats voor hippies en een popfestival is, maar tevens een gebied is dat bol staat van de verhalen over Arthur, de 'dames van het meer', Keltische stammen en zelfs Jezus zou een bezoekje hebben gebracht aan een naburig dorp, toen hij met zijn oom Jozef mee mocht op handelsreis.
Phillips heeft de theorie nog eens onder de loep genomen, vond wat aanvullende informatie en situeert de legende op een heel andere plek. Zijn kandidaat voor het graf is een zeer oude fortificatie, op een plek waar vroeger, vlak nadat de Romein de pijp aan Maarten gaven, daadwerkelijk Keltische koningen hebben rondgehangen. In een specifiek gedicht wordt gesproken over 'Bassa', iets dat in de ogen van Phillips het gebied net buiten Baschurch moet zijn.
De plek voldoet aan de beschrijving van een meer en een plek waar belangrijke vroeg-middeleeuwse hotemetoten samenkwamen. In vroegere tijden lag er namelijk een stuk water om het fort heen. Bovendien is het plaatsje Wroxeter niet altijd een onaanzienlijk gehucht geweest. Voor de Romeinen was het een belangrijke plaats en later werd het de hoofdstad van het verdwenen koninkrijk Powys. Binnenkort hoopt Phillips toestemming te krijgen om bewijs op te graven voor zijn stelling.
In de voormalige kathedraal van Glastonbury is ook een graf van Koning Arthur, samen met zijn slet vrouw Guinevere (zij deed het ook met een vriendje van Arthur) te vinden. Als Phillips gelijk krijgt, verliest deze plaats waarschijnlijk binnenkort een toeristische pleistertrekker.
Over het daadwerkelijke bestaan van een daadwerkelijk persoon die zichzelf koning Arthur liet noemen, kan je net zo hard twijfelen als het eventuele bestaan van Jezus of Mohammed als fysiek persoon. Experts vermoeden dat de legende van de legendarische veldheer is ontstaan in de sterren en de persoon Arthur een soort mix is van meerdere, al dan niet historische personen.
Could the legendary King Arthur finally be found? #amwriting #Fantasy https://t.co/dcP035cIFX via https://t.co/Lqn1WgfAeV @Rave_ReviewsBC
— Mark Iles (@welcometoearth) 17 mei 2016