Damascus klaar voor vredesgesprekken

De Syrische regering staat klaar om deel te nemen aan de vredesbesprekingen op 25 januari in Genève, maar wil wel weten welke vertegenwoordigers van de oppositie komen. Dat heeft de regering zaterdag aan VN-gezant Staffan de Mistura laten weten.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem, die de gezant in Damascus ontmoette, heeft ook gevraagd om een lijst van groepen die worden aangemerkt als terroristisch, aldus Syrische staatsmedia.

De gesprekken in Genève maken deel uit van een internationale poging om de vijf jaar durende oorlog, die naar schatting 250.000 mensen het leven heeft gekost, te beëindigen. Het plan, dat voorziet in een wapenstilstand in Syrië, moet eerst tot een definitie komen van 'terroristische groepen', een van de moeilijkste vraagstukken voor de diplomaten.

De Syrische regering beschouwt alle groepen die vechten om president Bashar al-Assad ten val te brengen als terroristen. Daaronder zijn ook rebellen die zijn vertegenwoordigd in een recent gevormde oppositieraad die is belast met het toezicht op de onderhandelingen.

Damascus klaar voor vredesgesprekken
Damascus klaar voor vredesgesprekken (Foto: ANP)