Russische atlete raakt WK-medaille na 10 jaar kwijt door doping

De Russische atlete Tatiana Andrianova is tien jaar na het WK atletiek van 2005 alsnog betrapt op het gebruik van verboden middelen tijdens dat toernooi. Bij hertesten van monsters die destijds in Helsinki afgenomen werden bleek dat Andrianova aan de stanozolol zat, een anabole steroïde, zo blijkt uit de nieuw uitgebrachte lijst met geschorste atleten.

De inmiddels 35-jarige Andrianova kwam in 2004 opzetten in het internationale circuit met een vijfde plek op de 800 meter op het WK indoor. Later dat jaar werd ze eveneens vijfde op de Olympische Spelen van Athene. Haar hoogtepunt, zo leek het althans, kwam een jaar leter in Helsinki. Tijdens dat WK pakte ze op de 800 meter het brons achter de Cubaanse Zulia Calatayud en de Marokkaanse Hasna Benhassi. Vervolgens kwam de Russische in heel 2006 en 2007 niet in actie, vermoedelijk vanwege zwangerschap, waarna ze in 2008 achtste werd op de Spelen. Sinds 2013 is ze niet meer in actie gekomen.

Andrianova zal haar bronzen medaille van het WK 2005 in moeten leveren ten faveure van Maria Mutola uit Mozambique, die haar enorme erelijst zo toch nog een klein stukje ziet groeien. Saillant detail is overigens dat Andrianova getrouwd is met Dmitriy Bogdanov, die onlangs benoemd werd tot een van de hoofdtrainers in de Russische atletiek.