Ons Montfoort: Eigen Volk Eerst

In Montfoort (Utrecht) is een protestgroep actief, die bij gebrek aan middelen om azc-locaties op te kopen, spandoeken ophangt. Deze groep minderbedeelden ventileerde eerder de anti-azcmening in het stadspark. Nu waren de leuzen te lezen langs de provinciale weg, het tuincentrum en bij supermarkt EM-TE. Dit zijn drukbezochte locaties, de spandoeken werden dan ook snel verwijderd, schrijft het Algemeen Dagblad.

Verder heeft de groep iets tegen interim-burgemeester Van Eijk, getuige een leus die luidt: Van Eijk Rot Op! De groep protestanten heeft het ook niet zo op de islam en roept 'Stop de islam'. De actievoerders hebben laten weten wel in gesprek te willen met de vervangende burgervader maar dat deze dat ontloopt.

"Nadat een datum werd afgesproken met de medewerker van de burgemeester, is dit vervolgens gecanceld: Zelfs met het voorstel om ons van tevoren voor te stellen. De burgemeester laat alleen zijn goodwill op tv zien, poppenkast.", aldus de actiegroep.

Ons Montfoort wijst er verder op dat ze gebruikmaken van de vrijheid van meningsuiting. Omdat zij een mening uiten die tegen de stroom in gaat zouden ze weggezet worden als hooligans, claimt de groep. De vervangende burgervader liet eerder al in het Algemeen Dagblad weten wel op de hoogte te zijn van het ongenoegen, maar dat eigenlijk al besloten is dat de azc's voor langere termijn in de buitengebieden worden geplaatst.

Ingrid (niet die van Henk) Kautz, coördinator van Vluchtelingenwerk Montfoort-Linschoten zegt de groep niet te kennen en schrikt van de protesten. Zij stelt zichzelf gerust dat er ook nog genoeg mensen zijn die wel de vluchtimmigranten welkom willen heten omdat er zich zeker wel 15 nieuwe vrijwilligers hebben gemeld.

De actiegroep geeft het nog niet op en kondigde meer protesten aan. Ook wordt bekeken door de protestanten of er nog andere mogelijkheden zijn dan spandoeken ophangen om hun standpunten kenbaar te maken.