Hardlooplegende Gebrselassie neemt afscheid in Glasgow

De Afrikaanse hardlooplegende Haile Gebrselassie loopt 4 oktober in Glasgow zijn laatste echte wedstrijd. De 42-jarige Ethiopiër rekent op een emotioneel afscheid, zei hij dinsdag. "Ik hou van Glasgow en de atmosfeer in de stad. Het wordt een bijzondere dag, want ik neem afscheid van de wedstrijdsport", aldus de atleet, die 27 keer een wereldrecord verbeterde in zijn rijke carrière.

Gebrselassie loopt in de Schotse stad de 10 kilometer, onderdeel van de Great Scottish Run. De altijd lachende atleet grossierde de afgelopen 25 jaar in successen op de lange afstand. Hij pakte twee keer olympisch goud op de 10 kilometer en werd ook viermaal wereldkampioen op die afstand. Hij stapte na de Spelen van 2004 over van de baan naar de weg en won verschillende marathons, waaronder die van Amsterdam. Gebrselassie was ook in het bezit van het wereldrecord op de marathon.

Vorig jaar schreven we bij FOK!sport een uitgebreide special over het leven en de carrière van deze grootheid uit Ethiopië, die je hier nog eens na kunt lezen.

Gebrselassie neemt afscheid in Glasgow
Gebrselassie neemt afscheid in Glasgow (Foto: ANP)