Japanse keizer 'bidt voor wereldvrede'

De Japanse keizer Akihito heeft zaterdag in een speech de hoop uitgesproken dat de gruwelen van de oorlog nooit herhaald zullen worden. De vorst zei verder te bidden voor wereldvrede en de verdere ontwikkeling van Japan.

De speech van de 81-jarige keizer komt precies 70 jaar nadat zijn vader Hirohito de capitulatie van Japan in de Tweede Wereldoorlog aankondigde. Akihito kwam met een "oprecht eerbetoon aan iedereen die zijn leven heeft verloren tijdens de oorlog. Zowel op het slagveld als op andere plaatsen."

Speeches van Japanse leiders over de oorlog liggen onder een vergrootglas bij buurlanden die destijds zijn bezet door de Japanners. Premier Shinzo Abe erkende vrijdag nog in een toespraak dat zijn land "onmetelijke schade en lijden" heeft veroorzaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij benadrukte ook dat generaties die niet bij het conflict waren betrokken niet moeten worden belast met voortdurende verontschuldigingen.

Onder meer China en Zuid-Korea hadden kritiek op de toespraak van Abe, omdat die zelf geen excuses maakte voor de Japanse agressie. De regering in Peking eiste zaterdag "eerlijke excuses" van Abe. De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye repte van "betreurenswaardige elementen"in de toespraak van Abe, maar maakte niet duidelijk wat er precies schortte aan de toespraak van de Japanse premier.

Japanse keizer 'bidt voor wereldvrede'
Japanse keizer 'bidt voor wereldvrede' (Foto: ANP)