Katwijkers bepleiten referendum koopzondag
Het kraakt in het christelijke Katwijk. Een groep mensen is een actie gestart om zondagsopenstelling van winkels mogelijk te maken in de Zuid-Hollandse kustplaats. Met een petitie willen ze een referendum afdwingen, net zoals dat recent in de gemeente Ede is gebeurd.
Op de website zondaginkatwijk.nl schrijven de initatiefnemers wie ze zijn: een bont gezelschap van ondernemers, burgers en consumenten in Katwijk. Ze schrijven dat zondag in Katwijk een saaie bedoening is, terwijl de koopzondag in steeds meer gemeenten aan populariteit wint. 'Toch meent ons gemeentebestuur dat Katwijk helemaal geen koopzondag wenst. Wij denken daar anders over en hopen dat iedereen die daar ook anders over denkt ons meehelpt om onze stem te verenigen door de petitie te tekenen!'
De drie grootste partijen in de Katwijkse gemeenteraad zijn CDA (7), ChristenUnie (6) en SGP (6 zetels). De drie vormen samen een coalitie en hebben 19 van de 33 raadszetels. Veel oppositiepartijen steunen het initatief van Zondag in Katwijk. Op de website spreken de lokale VVD. PvdA en D66 hun steun uit, net als de lokale partijen Hart voor Katwijk en Gemeentebelangen. De SGP heeft zich tegen een referendum uitgesproken. 'De zondagsrust komt duidelijk voelbaar steeds meer onder druk te staan. Het is daarom nodig op te komen voor Gods Naam en Zijn dienst', schrijft de lokale SGP op zijn website. Ook de christenbroeders van het CDA en de ChristenUnie verwerpen het plan.
De petitie van Zondag in Katwijk was zondagavond door 673 mensen ondertekend. De Facebook-pagina telt inmiddels meer dan duizend likes. Er is veel bijval voor de koopzondag, maar er is ook kritiek te lezen. Anderhalve week geleden kwam Katwijk nog negatief in het nieuws omdat het gemeentebestuur ondernemers in de weg zat bij het organiseren van een evenement. Op een Facebook-pagina werd de burgemeester van Katwijk toen als Hitler neergezet.