'Nieuw referendum Schotland onvermijdelijk'

Het is onvermijdelijk dat er een nieuw referendum komt over onafhankelijkheid van Schotland. Dat zei de Schotse oud-premier Alex Salmond zondag tegen de BBC. Hij zei niet wanneer dat referendum zou worden gehouden.

Volgens Salmond houdt de Britse regering zich niet aan haar belofte om Schotland meer bevoegdheden te geven. Hij is ook niet te spreken over bezuinigingen en over het EU-referendum dat Londen wil houden. Dat kan volgens Salmond leiden 'tot een situatie waarbij Schotland stemt om in de EU te blijven, maar eruit wordt gedwongen door de stemmen in Engeland'.

Salmond was sinds 2007 premier van Schotland. Hij was het brein achter het onafhankelijkheidsreferendum van vorig jaar. Salmond stapte in het najaar van 2014 op toen de Schotten ervoor kozen bij het Verenigd Koninkrijk te blijven. Een meerderheid van 55 procent stemde tegen onafhankelijkheid.

Salmond is momenteel lid van het Schotse parlement in Edinburgh èn van het Britse parlement in Londen. Bovendien is hij belangrijk binnen de Schotse Nationale Partij (SNP). Die partij regeert Schotland. Bij de Britse Lagerhuisverkiezingen in mei haalde de SNP 56 van de 59 Schotse zetels binnen.

'Nieuw referendum Schotland onvermijdelijk'
'Nieuw referendum Schotland onvermijdelijk' (Foto: ANP)