'Stop afluisteren advocaten door AIVD en MIVD'

De geheime diensten AIVD en MIVD moeten stoppen met het naar eigen goeddunken afluisteren van gesprekken tussen advocaten en hun cliënten. Dat is de inzet van een kort geding woensdag in Den Haag dat de advocaten hebben aangespannen tegen de overheid.

De advocaten vinden dat de praktijk, waar lang weinig over bekend was, het recht op een eerlijk proces schendt. ,,Iedereen moet ervan uit kunnen gaan dat de communicatie met een advocaat vertrouwelijk is'', benadrukken de advocaten Michiel Pestman en Sébas Diekstra.

De advocaten willen dat het afluisteren stopt of dat in ieder geval een onafhankelijke rechter hier vooraf toestemming voor geeft.

Het staat inmiddels vast dat advocaten van het kantoor Prakken d'Oliveira, die onder meer terrorismeverdachten bijstaan, langdurig zijn afgeluisterd door de AIVD. Pestman maakt deel van dat kantoor uit. Ook de MIVD mag advocaten afluisteren als de dienst denkt dat dit nodig is, bleek onlangs uit een brief van minister Jeanine Hennis van Defensie aan advocaat Diekstra.