Europese Spelen 2015 - Dag 1

Vandaag is een historische dag in de Europese sportgeschiedenis. Het is namelijk de dag waarop de allereerste editie van de Europese Spelen van start gaat, In Baku, de hoofstad van Azerbeidzjan, zal om 19.00 uur Nederlandse tijd de openingsceremonie van start gaan. Op FOK!sport zullen we je gedurende de Spelen uiteraard op de hoogte houden van alle Nederlandse prestaties en ander opvallend nieuws. Ook zullen we, net als bij de Olympische Spelen, elke ochtend een korte voorbeschouwing op de komende dag in Baku geven, uiteraard te beginnen met dag één.

De artistieke leiding over de ceremonie is in handen van de Griekse choreograaf Dimitris Papaioannou. De nu 50-jarige Papaioannou maakte ruim tien jaar geleden wereldwijd furore met de door hem gedirigeerde openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Voor die ceremonie kreeg hij destijds internationaal zeer veel lof, dus het is interessant om te zien wat hij dit jaar in Baku uit de hoge hoed gaat toveren.

Synchroonzwemmen

Zoals ook op de Olympische Spelen doorgaans het geval is is de openingsceremonie niet de 'echte' opening van de Spelen. Om 09.00 uur lokale tijd - 06.00 uur in Nederland - worden de Spelen namelijk op sportief gebied geopend door de synchroonzwemsters. Zij mogen de komende dagen gaan strijden om de medailles op vier onderdelen. De wedstrijden werden donderdag nog overschaduwd door het ongeluk van de drie Oostenrijkse zwemsters, waarvan er twee met serieuze verwondingen teruggevlogen zijn naar Oostenrijk.

Het Spaanse synchroonteam duikt het Azerbeidzjaanse water in voor de eerste trainingen op locatie (Foto: Getty)

Vandaag staan de kwalificaties voor het duet en de teamwedstrijd op het programma, met Nederlandse deelname. De Tilburgse tweelingzusjes Bregje en Noortje de Brouwer doen mee aan het duet en samen met de rest van het team ook aan de landenwedstrijd. Het zal erg lastig worden om goud te winnen, want op de vorige drie Europese juniorenkampioenschappen - in Baku doen bij de watersporten alleen junioren mee - won Rusland het goud op alle vier disciplines: solo, duet, team en de vrije combinatie.

Waterpolo

Om 09.00 uur Nederlandse tijd staan de eerste rechtstreekse wedstrijden van de Spelen op het programma, wederom met Nederlandse deelname. De waterpolosters van Oranje nemen het in de eerste groepswedstrijd op tegen Israël, dat zich een kleine drie maanden geleden voor Baku plaatste. De Nederlandse ploeg was daar al lang zeker van, want de bronzen medaille op het EK junioren in 2013 was voldoende. Overigens lijkt Nederland met de pas net veertienjarige Rozanne Voorvelt een jeugdige speelster te hebben, Israël doet er nog een schepje bovenop: Nofar Hochberg is pas dertien jaar.

Met de eerste schermutselingen in het zwembad wordt dag één van Baku 2015 op sportief gebied afgesloten. Morgen komen de Spelen écht op gang, met acht verschillende sporten en de eerste medailles ooit op de Europese Spelen, inclusief Nederlandse kansen.

Overzicht Nederlandse deelnemers

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
06.00 uur Synchroonzwemmen Duet kwalificatie: Bregje en Noortje de Brouwer Nee
09.00 uur Waterpolo Vrouwen groep A: Nederland - Israël Nee
12.30 uur Synchroonzwemmen Team kwalificatie: Nederlands team Nee
19.00 uur Algemeen Openingsceremonie Nee