China: Oeigoeren hebben zich aangesloten bij IS

Leden van de Oeigoerse gemeenschap in China hebben zich aangesloten bij de extremistische organisatie Islamitische Staat. Dat heeft de Chinese regering dinsdag gezegd. De Oeigoeren zouden na te hebben meegevochten in Syrië en Irak terug zijn gekeerd naar China om daar aanslagen uit te voeren.

De autoriteiten in de westelijke regio Xinjiang, die grenst aan Afghanistan en Pakistan, gaan maatregelen treffen om terrorisme en extremisme nog harder aan te pakken. "Er zijn Oeigoeren die naar het buitenland zijn gereisd en zich bij IS hebben aangesloten", aldus Zhang Chunxian, partijsecretaris in Xinjiang. "De organisatie heeft een grote internationale invloed en Xinjiang kan zich niet afzijdig houden, we zijn er zelfs al door getroffen. We hebben al gezien dat mensen die in het buitenland hebben gevochten zijn teruggekeerd naar Xinjiang om deel te nemen aan terreurcomplotten." Hij wilde daar verder niet dieper op ingaan.

Xinjiang is al lange tijd het toneel van geweld. Beijing wijst met een beschuldigende vinger naar islamitische strijders die een onafhankelijke staat willen vestigen in Xinjiang. De regering heeft tot dusver echter geen bewijzen geleverd en negeert oproepen tot een onafhankelijk onderzoek. Oeigoerse groepen zuchten naar eigen zeggen onder onderdrukking door het regime in Beijing. Bovendien zou de politie dodelijk geweld hebben gebruikt tegen Oeigoeren die protesteren tegen de autoriteiten.