Uitleveren omstreden 'seksrabbijn' mag

De omstreden 'seksrabbijn' Eliezer Berland (77) mag worden uitgeleverd aan Israël. Dit heeft de rechtbank in Haarlem donderdag bepaald. Het Openbaar Ministerie verzocht de rechtbank twee weken geleden al de uitlevering toelaatbaar te verklaren.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet nu beslissen of de rabbijn daadwerkelijk wordt overgedragen aan Israël. Berland wordt in eigen land al ruim twee jaar gezocht vanwege ontucht met jonge meisjes en mishandeling. Hij werd in september aangehouden op Schiphol, maar kort erna onder voorwaarden op vrije voeten gesteld.

De rechtbank in Haarlem verwierp donderdag alle bezwaren die advocaat Louis de Leon had ingebracht tegen de uitlevering. Volgens de raadsman rammelde het verzoek aan alle kanten. Zo zouden er valse aangiften zijn ingediend, zouden de strafbare handelingen buiten Israëlisch grondgebied hebben plaatsgehad, zouden ze zijn verjaard en zou Berland formeel niet over de Israëlische nationaliteit beschikken. Ook zou het uitleveringsverzoek op humanitaire gronden moeten worden afgewezen vanwege de slechte gezondheid van de rabbijn.

De rechtbank benadrukte dat in een uitleveringsprocedure alleen wordt bekeken of het ingediende verzoek aan alle eisen en voorwaarden voldoet. Dat is in de zaak-Berland het geval, aldus de rechtbank.