Rusland eist uitleg Nederland over uitlevering hacker

Rusland eist uitleg van Nederland over de geplande uitlevering van de Russische hacker Vladimir Drinkman aan de VS. De Russen zijn bang dat de hacker het land nooit meer uit komt. Dat meldt Drinkmans advocaat Bart Stapert. De hacker wordt verdacht van het stelen van 160 miljoen creditcardgegevens. 

De rechtbank in Den Haag besliste in januari dat Drinkman uitgeleverd mag worden aan de VS. Stapert zei na de uitspraak dat hij Rusland zou verzoeken diplomatieke druk uit te oefenen op minister van Justitie Ivo Opstelten in de hoop hem op andere gedachten te brengen. De zaak was het resultaat van jarenlang juridisch getouwtrek tussen Rusland en de VS. 

Het uitleveren van Drinkman aan de VS is voor de Amerikanen van grote symbolische waarde in de strijd tegen cybercrime. De hacker wordt in de VS gezocht vanwege de grootste datadiefstallen ooit. Volgens Amerikaanse aanklagers is Drinkman medeverantwoordelijk voor het hacken van zeventien bedrijven waaronder Dow Jones en NASDAQ. De hacker wist vooral gegevens van klanten te bemachtigen.

Volgens de Amerikanen werkte Drinkman samen met zijn kompaan Smiljanets. Zijn kompaan zou de data verkocht hebben aan wederverkopers. De Amerikaanse aanklager gebruikte grote woorden om het belang van de zaak te onderstrepen: 'Zij die de kennis en intentie hebben om onze computernetwerken aan te vallen, bedreigen onze economie, onze privacy en onze nationale veiligheid.'