Poetin voor overleg in Egypte

De Russische president Vladimir Poetin is maandag in de Egyptische hoofdstad Caïro aangekomen voor overleg met zijn ambtgenoot Abdel-Fatah el-Sissi. Beide mannen vinden het belangrijk om de banden aan te halen, zodat ze in de toekomst minder afhankelijk zijn van het Westen.

Poetin werd groots onthaald, met een rode loper en een militaire erewacht op het vliegveld. Het Egyptische volk werd eerder deze week door de media al voorbereid op Poetins bezoek. Staatskrant Al Ahram had een groot profiel over de Russische president, met foto's van een shirtloze en gewapende Poetin met de kop 'een hedendaagse held'.

Zowel Rusland als Egypte kampt met economische problemen. De Egyptische economie zit al sinds de revolutie van 2011 in het slop en sinds El-Sissi de macht greep hebben de Verenigde Staten hun steun aan het Egyptische leger deels teruggedraaid. Rusland staat onder zware druk van Europese en Amerikaanse sancties, die werden opgelegd naar aanleiding van de Russische inmenging in Oost-Oekraïne.

Poetins bezoek aan Egypte, het eerste in tien jaar, is grotendeels symbolisch van aard. De regering liet voor Poetins aankomst wel weten dat de twee leiders dinsdag hun handtekening zetten onder enkele akkoorden, maar traden niet verder in detail. Beide landen hebben in het verleden gesproken over het versterken van de militaire samenwerking en de wederzijdse handelsbetrekkingen.