Barcelona doet goede zaken bij Bilbao

Barcelona heeft zondagavond gedaan wat het moest doen. In Baskenland won het overtuigend van Athletic Bilbao (2-5). Hierdoor staat het nu nog maar één punt achter koploper Real Madrid.

Bilbao toonde absoluut geen ontzag voor de bezoekers uit Catalonië. Vanaf het eerste fluitsignaal werd de equipe van Luis Enrique vastgepind op de eigen helft. Het leverde de thuisploeg ook de eerste corner op welke door Aritz Aduriz over de goal werd gewerkt. Barcelona probeerde het wel, maar Bilbao zat de nummer twee kort op de huid. Vooral Neymar moest het ontgelden. De Braziliaan kreeg te maken met een dubbele dekking en had in Oscar de Marcos een felle rechtsback tegenover zich.

Die felheid kwam Bilbao duur te staan na een kwartier spelen. Een vrije trap van een meter of 25 werd door Lionel Messi tot goal gepromoveerd. De Argentijn had daarbij over een flinke dosis geluk niet te klagen. De bal werd in de muur door Aymeric Laporte dusdanig van richting veranderd dat keeper Gorka Iraizoz uit positie was: 0-1.

Ondanks deze tegnvaller ging Bilbao niet bij de pakken neer zitten. Aduriz was dichtbij de gelijkmaker nadat hij een strak voorgegeven bal ingleed. Claudio Bravo had echter een prima reactie in huis. Een minuut later gingen de handen op elkaar voor Iraizoz die Suárez van de 0-2 afhield. Het voorbereidende werk van Messi was goed, maar de voormalig Ajacied had het vizier niet op scherp staan.

Enkele minuten later was dit wel het geval. Nadat de Urugyuaan de bal in de loop meegaf aan Messi, werd het speeltuig panklaar teruggelegd. Met een loepzuivere knal in de lange hoek werd Iraizoz voor de tweede maal geklopt. Barça had de wedstrijd al na een half uur in het slot kunnen gooien toen Messi de wild uit zijn doel komende Iraizoz omspeelde. Neymar dacht de 0-3 te maken, maar zonder er erg in te hebben bracht Laporte redding.

Ook het begin van de tweede helft was voor de thuisploeg. Vooral de achterhoede van Barcelona oogde apathisch en daar wist Unai López bijna van te profiteren. De aanvaller zag zijn inzet slechts in het zijnet eindigen, waardoor Barça de marge van twee goals wist te behouden. Via Mikel Rico werd het duel nieuw leven ingeblazen. Keeper Bravo kon in eerste instantie nog redden op een schot van Aduriz, maar was kansloos op de rebound van Mikel Rico.

De pret was maar van korte duur want even later zette Barcelona de stand op 1-3. Messi kreeg vrijstaand voor de goal de bal aangespeeld, maar raakte deze totaal verkeerd. Toch stuiterde de bal via de buik van De Marcos in het doel. Toen Neymar twee minuten later ook de 1-4 op het scorebord zette was het wel gedaan met de goede bedoelingen van de thusiploeg. Toch was het doelpuntenfestein nog niet ten einde. Aduriz, die absoluut een goal verdiende, schoot hard de 2-4 tegen de touwen.

Een echt slotoffensief waar het publiek in San Mamés zich op verheugde kwam echter niet van de grond af, toen een kwartier voor tijd Xabier Etxeita met direct rood van het veld werd gestuurd. De Bask kwam met een hoog been in op de knie van Suárez en boorde daarmee het laatste sprankje hoop op een stunt de grond in.

Invaller Pedro bracht de eindstand vier minuten voor tijd met een intikkertje na goed voorbereidend werk van Messi en Busquets op 2-5 waadoor Barcelona de achterstand op Real Madrid zag slinken. De Madrilenen staan nu nog slecht één punt voor op de aartsvijand uit Catalonië.