Protesten tegen Mohammed-cartoons eisen levens

Veiligheidstroepen hebben zondag in de hoofdstad van Niger traangas gebruikt om honderden aanhangers van de oppositie te verdrijven die deelnamen aan een verboden demonstratie. De autoriteiten hadden de bijeenkomst verboden vanwege opgelopen spanningen na twee dagen van gewelddadige protesten tegen het afbeelden van de profeet Mohammed door het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

Bij de protesten tegen de cartoons kwamen tien mensen om het leven; vijf in de hoofdstad Niamey en vijf in de stad Zinder. De demonstratie van de oppositie stond los van de protesten, maar de regering van president Mahamadou Issoufou vreesde dat ze makkelijk uit de hand kon lopen.

In Pakistan werd zondag voor de vierde opeenvolgende dag tegen de karikaturen van de profeet Mohammed geprotesteerd. In verschillende steden werden Franse vlaggen en poppen die de president van Frankrijk moesten voorstellen in brand gestoken.

Het grootste protest, met meer dan tienduizend aanhangers van de groep Jamaat-ud-Dawa, vond plaats in de oostelijke stad Lahore. Leider Hafiz Mohammed Saeed van Jamaat-ud-Dawa riep moslimleiders op de Verenigde Naties te overreden iedere vorm van godslastering tot een internationaal misdrijf te verklaren. "Als de Verenigde Naties hier geen gevolg aan geven, moeten de moslimstaten een eigen Verenigde Naties oprichten", zei hij.

Een kleine groep demonstranten verzamelde zich voor de persclub in Lahore om eer te bewijzen aan de broers Said en Chéri Kouachi, de daders van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.

In Karachi waren honderden mensen op de been. Een deel van hen probeerde op te trekken naar het Franse consulaat in de stad, maar werd door de politie tegengehouden.

In de noordwestelijke stad Peshawar protesteerden ook tientallen christenen tegen het afdrukken van de Mohammed-cartoons. Zij staken een Franse vlag in brand en eisten een verbod op het tijdschrift.

Veel moslims hebben de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo veroordeeld, maar voelen zich ook op hun ziel getrapt door het opnieuw afdrukken van een tekening die Mohammed moet voorstellen.