Noord-Korea geeft VS de schuld van internetstoring

Noord-Korea heeft de Verenigde Staten de schuld gegeven van de internetstoring die het land vorige week trof. Een woordvoerder van de Nationale Defensiecommissie zei daarnaast dat president Barack Obama achter het uitbrengen van de film The Interview en noemde Obama 'een aap in een tropisch regenwoud'. In The Interview worden twee journalisten geronseld door de CIA om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un te vermoorden.

Sony, de producent van The Interview, werd eerder deze maand gehackt. De groep achter de actie lekte vertrouwelijke e-mails en dreigde met aanslagen op Amerikaanse bioscopen als The Interview zou worden uitgebracht. Noord-Korea ontkent achter de computerinbraak te zitten, maar prees de actie wel. In eerste instantie schrapte Sony de première, maar de film was met de feestdagen toch te zien in een select aantal Amerikaanse bioscopen. Ook werd de film digitaal verhuurd en verkocht.

De woordvoerder noemde The Interview een illegale, oneerlijke en reactionaire film en zei dat Obama persoonlijk achter het uitbrengen ervan zat. "Obama is altijd roekeloos, in woorden en daden, als een aap in een tropisch regenwoud." Het is niet de eerste keer dat Noord-Korea in racistische termen uithaalt naar de Amerikaanse president.

De VS hebben niet op de aantijging gereageerd.