Poetin kritisch onthaald op G20

De Russische president Vladimir Poetin is bij zijn aankomst op de G20-top in het Australische Brisbane overladen met kritiek, vanwege de Russische opstelling ten opzichte van Oekraïne. "U moet weg uit Oekraïne", zei de Australische premier Stephen Harper toen hij Poetin ontving. Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy zei dat de kwestie-Oekraïne op de top zeker aangesneden zal worden.

"We zullen al onze diplomatieke middelen, waaronder sancties, blijven inzetten", zei Van Rompuy over het Oekraïense conflict. "De ministers van buitenlandse zaken van de EU zullen de situatie maandag beoordelen en nieuwe stappen bespreken."

"Ik zal u de hand schudden, maar ik heb u maar een ding te zeggen: u moet weg uit Oekraïne", waren de woorden waarmee Harper Poetin begroette, zei de woordvoerder van de Australische premier, Jason MacDonald. De Russische president reageerde 'niet positief', aldus MacDonald.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde de Russische houding ten opzichte van Oekraïne in een toespraak op de universiteit van Brisbane een 'gevaar voor de wereld'. Hij verwees daarmee naar de neergehaalde vlucht MH17, waarbij 298 mensen de dood vonden. Onder de slachtoffers waren 38 mensen uit Australië.