'Rusland boycot nucleaire top 2016'

De Russische regering heeft de Amerikaanse laten weten dat zij de topconferentie over nucleaire beveiliging in 2016 boycot. Dat hebben twee diplomaten dinsdag persbureau AP toevertrouwd. De afzegging van Rusland, een van de belangrijkste deelnemers, zou een zware klap zijn voor de volgende editie van de NSS.

Rusland kwam vorige week ook al niet opdagen bij een bespreking ter voorbereiding op de NSS van 2016. Diplomaten lieten toen nog in het midden of de Russen op de slotconferentie in Washington zouden verschijnen.

Volgens de twee ingewijden voelt Rusland niets voor deelname aan de top omdat die een politiek karakter zou hebben. De bronnen citeren uit een Russisch memo, die zou stellen dat overleg over nucleaire beveiliging louter technisch van aard moet zijn. Bovendien is de organisatie van een nucleaire top aan het Internationaal Atoomagentschap en niet aan de VS.

Rusland was in maart, bij de NSS in Den Haag, nog wel van de partij. Toen kwam president Vladimir Poetin niet zelf, maar stuurde hij zijn minister van buitenlandse zaken, Sergej Lavrov. Volgens de ingewijde diplomaten liep het Kremlin toen al niet erg warm voor de top. De bronnen hebben de indruk dat de 'veranderde politieke atmosfeer' tussen Washington en Moskou, vermoedelijk een diplomatieke verwijzing naar de onmin over Oekraïne, aan de afzegging van Rusland heeft bijgedragen.