Gevechten tussen politie en betogers in Zambia

Demonstranten zijn dinsdagochtend in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka op de vuist gegaan met de politie. Vorige week overleed president Michael Sata. De betogers zijn kwaad dat voormalig vicepresident Guy Scott tot interim-president is benoemd en niet minister van defensie en justitie Edgar Lungu, die enkele weken voor de dood van Sata was benoemd tot diens plaatsvervanger.

Op verschillende plekken in Lusaka werd gevochten, onder meer bij de Universiteit van Zambia en een gebouw dat was opgetuigd als rouwlocatie voor de achterban van Sata. De protesten begonnen maandagavond. Demonstranten zetten stenen, machetes en andere wapens in. De politie gebruikte traangas om betogers te verdrijven.

Het ministerie van binnenlandse zaken riep politieke groeperingen op om vreedzaam bijeen te komen om hun geschillen bij te leggen. "We willen niet dat Zambia in chaos wordt gestort", aldus een woordvoerder.

Lungu is een machtige figuur binnen het Patriottisch Front, de partij van wijlen Sata. Scott hoort tot een rivaliserende factie binnen de partij. Lungu heeft het feit dat hij niet tot interim-president is benoemd illegaal genoemd. Ook beschuldigt hij Scott, een blanke Zambiaan van Schotse komaf, van het 'beledigen van onze cultuur'.

Ook sommige demonstranten zijn niet blij met een blanke Zambiaan die het interim-presidentschap op zich neemt. Betoger Mary Tembo zei dat Scott voor verwarring zorgt en riep hem om 'naar Schotland te gaan', zodat de Zambianen in alle rust om hun overleden staatshoofd kunnen rouwen.

De Zambiaanse grondwet schrijft voor dat er binnen negentig dagen presidentsverkiezingen moeten worden georganiseerd. Scott is uitgesloten van deelname, omdat zijn ouders niet Zambiaans zijn. Lungu wordt gezien als een mogelijke presidentskandidaat namens het Patriottisch Front.