HSBC verwacht schikking valutafraude

Na Barclays en Royal Bank of Scotland heeft ook HSBC geld opzijgezet voor eventuele schikkingen vanwege fraude met wisselkoersen. De grootste bank van Groot-Brittannië reserveerde vorig kwartaal 378 miljoen dollar (driehonderd miljoen euro) om rechtszaken te kunnen afkopen. Dat meldde de bank maandag bij publicatie van de kwartaalcijfers.

In totaal zette HSBC vorig kwartaal zelfs 1,7 miljard dollar opzij voor mogelijke schikkingen en andere tegenvallers. Dat is ruim twee keer zo veel als een jaar eerder. HSBC schikte afgelopen kwartaal al voor 550 miljoen dollar in de Verenigde Staten, voor de verkoop van rommelhypotheken. De bank was eerder al betrokken bij fraude met het rentetarief Libor.

De eenmalige kosten hebben echter weinig gevolgen voor de winst, die vorig kwartaal hoger was dan een jaar geleden. Netto kwam HSBC tussen juli en september uit op een resultaat van 4,8 miljard euro. Dat is ruim vier procent meer dan in dezelfde maanden van 2013. De omzet daalde in die periode een fractie naar negentien miljard dollar.