Nieuwe getuige in moordzaak Willem Endstra

Het Openbaar Ministerie heeft een nieuwe getuige die meer licht kan werpen op de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra. Dat bevestigt het OM maandag. Het is niet duidelijk om wie het gaat. Het OM verschaft meer duidelijkheid op de regiezitting op 10 november.

Endstra werd op 17 mei 2004 op 51-jarige leeftijd vermoord. Hij werd op de Apollolaan in Amsterdam neergeschoten toen hij in zijn auto wilde stappen. De Rus Namik Abbasov was volgens justitie verantwoordelijk voor de liquidatie. Hij overleed twee jaar geleden in een Nederlandse cel na een hersenbloeding.

Of Abbasov de trekker overhaalde is echter niet duidelijk. Helemaal onduidelijk is wie de opdrachtgever was. Het OM hoopt daar in een nieuwe zitting meer duidelijkheid over te geven.

Vastgoedhandelaar Endstra werd de 'bankier van de onderwereld' genoemd. Tot vlak voor zijn dood sprak hij met de recherche over liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Hij zou Willem Holleeder hebben aangewezen als verantwoordelijke. Holleeder heeft hem voor miljoenen afgeperst.