FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 oktober 2014

Algerije spreekt aanwezigheid IS tegen

De extremistische beweging Islamitische Staat (IS) heeft geen voet aan de grond in Algerije. Dat zegt de Algerijnse premier Abdelmalek Sellal.

Noord-Afrika 'heeft geen weet van IS, hier in de buurt noch verder weg', zei Sellal maandag tijdens een bezoek aan het uiterste zuiden van zijn land. De premier reisde naar de grens met Niger om de grenswacht ter plaatse een hart onder de riem te steken en de ontwikkeling van de regio te bezien. De grensstreek die Algerije, Niger en Mali delen is berucht om de vele smokkelaars en moslimextremisten die zich er ophouden.

Sellal probeert de zorgen om Algerije te sussen. Sinds de ontvoering en onthoofding van de Franse berggids Hervé Gourdel van vorige maand door moslimextremisten groeit de vrees dat IS in Algerije voet aan de grond krijgt. De moordenaars van Gourdel waren eerst verbonden met de plaatselijke tak van Al-Qaida, maar zeggen inmiddels trouw te hebben gezworen aan IS.

Steeds meer steun voor terugkeer drugstest

Steeds meer partijen zijn voor de terugkeer van de drugstest op dancefeesten. Na D66 vinden nu ook PvdA, SP en GroenLinks dat bezoekers hun drugs weer moeten kunnen laten testen. Dat blijkt uit een rondgang van het AD. De drugstest wordt sinds 2002 niet meer uitgevoerd, omdat drugsgebruik op festivals bij wet verboden is.

Aanleiding voor de roep om herinvoering van de drugstest is de dood van drie bezoekers van het Amsterdam Dance Event (ADE). Vermoedelijk hadden ze vervuilde drugs gebruikt. De politie roept iedereen op die pillen heeft de drugs weg te gooien of te laten testen.

De VVD is tegen de terugkeer van de drugstest bij evenementen. Volgens de grootste regeringspartij is zo'n test 'een impliciete rechtvaardiging van drugsgebruik'. VVD-Kamerlid Arno Rutte vindt dat de organisatoren van de feesten moeten worden aangepakt, zei hij tegen het AD.

Blind redt punt voor Manchester United

Manchester United heeft niet kunnen winnen op bezoek bij West Bromwich Albion. The Baggies kwamen tot twee keer op voorsprong, maar United kwam ook twee keer terug. Daley Blind maakte vlak voor tijd de 2-2.

Manchester United wist al snel dat het een lastig avondje tegemoet ging. Na acht minuten rondde Sessegnon een prachtige aanval van de thuisploeg doeltreffend af voor de 1-0. In de rest van de eerste helft bleef West Bromwich Albion eenvoudig overeind.

Het balbezit was voor het merendeel voor de ploeg van Van Gaal, maar aanvallend gezien konden The Red Devils geen potten breken. Onder meer Van Persie en Di Maria kregen kleine kansen, maar het enorm slordig opererende United ging rusten met een achterstand. In de rust wisselde Van Gaal Herrera voor Fellaini. Die wissel pakte al snel uitstekend uit voor de Nederlandse coach. De lange Belg schoot drie minuten na rust keihard de gelijkmaker tegen de touwen. Na een slim duwtje tekende hij voor de 1-1.

Na de gelijkmaker leek het een kwestie van tijd voordat United erop en erover ging. De gasten waren aan het begin van de tweede helft vele malen feller en zetten de verdediging van West Bromwich Albion voortdurend onder druk. Leek, want de goal viel niet voor United, maar wel aan de andere kant.

Berahino werd weggestuurd door Brunt en maakte de kans voortreffelijk af voor de 2-1. Daarna schoot Van Persie nog op de paal, maar leek de ploeg van Van Gaal weer te gaan verliezen. Drie minuten voor tijd bezorgde Daley Blind United alsnog een punt. Met een bekeken schot schoot hij de 2-2 op het bord.

 

Roda JC klopt tien Jong Twentenaren

Roda JC heeft maandag in de Eerste Divisie de achterstand op koploper NEC beperkt gehouden. Op bezoek bij Jong FC Twente wonnen de Limburgers met 2-0. Johan Plat scoorde in de 29e en de 35e minuut. Roda was al de betere partij in de eerste 26 minuten, maar drukte pas door na een rode kaart voor Brem Soumaoro van de thuisclub.

Jong PSV en Fortuna Sittard deelden de punten: 1-1. De Eindhovenaren waren in de eerste helft op voorsprong gekomen via Aleksandar Boljevic, maar moesten op slag van rust met tien man verder na rood voor Jordy de Wijs. Fortuna maakte het Jong PSV na rust niet echt moeilijk, maar kwam in de 81e minuut toch op gelijke hoogte. Seku Conneh scoorde uit een strafschop.

In de stand is Roda nu tweede met twee punten achterstand op NEC. Jong PSV en Jong FC Twente zijn respectievelijk twaalfde en dertiende met elk twaalf punten. Fortuna heeft pas zeven punten na tien duels en staat op doelsaldo achttiende.

Nadal heeft geen moeite met Bolelli

Rafael Nadal is goed begonnen aan het ATP-toernooi van Basel. De Spaanse nummer drie van de wereld had in de eerste ronde van het Zwitserse toernooi geen kind aan Simone Bolelli: 6-2 en 6-2. De Italiaan werkte zich tegen Nadal een slag in de rondte, maar dat was niet voldoende om er een mooi resultaat uit te slepen.

Voor Nadal was het zijn eerste wedstrijd sinds hij twee weken geleden in de tweede ronde van het masterstoernooi in Shanghai van landgenoot Feliciano Lopez verloor. Destijds had de Spanjaard last van een ontstoken blindedarm. Die blessure heeft hij nog steeds, maar is nu onder controle. Nadal wil zich aan het einde van het seizoen laten opereren.

F. de Boer wil Ajax met vertrouwen zien spelen

Ajax moet dinsdag in de Champions League het maximale uit zichzelf halen. Dat vindt trainer Frank de Boer. "Dat je met vertrouwen speelt, dat je je eigen filosofie blijft houden en dat je de momenten dat je kan voetballen ook moet voetballen." Alleen op die manier kunnen de Amsterdammers in Spanje een goed resultaat neerzetten tegen FC Barcelona.

De Boer weet al met welke elf spelers hij dinsdag aan de aftrap verschijnt. Dat heeft hij echter nog niet aan zijn ploeg verteld, dus houdt hij de namen nog even voor zich.

Davy Klaassen is een van de spelers die voor het eerst in Nou Camp speelt. Voor de middenvelder is het niet de eerste keer dat hij in het stadion van Barcelona is. "Toen we met de A1 hier speelden, hebben we een wedstrijd gekeken gelijk daarna." Klaassen kijkt uit naar de wedstrijd van dinsdag. "Dit is uiteraard wel een grote wedstrijd. Ik hoop dat ik er daarvan nog veel mag spelen."

Bij Barcelona is Lionel Messi nog altijd de grootste naam. De kleine Argentijn geeft dit seizoen meer voorzetten en scoort iets minder. In Catalonië wordt daarom al gesproken over Messi 2.0. De Boer wil daar niet aan. "Vorig jaar had hij volgens mij ook al ongelooflijk veel assists. Het is ongelooflijk hoe hij presteert op het allerhoogste niveau." Klaassen is het daarmee eens. "Dit seizoen heeft hij het wel weer te pakken volgens mij."

Nederlander verdrinkt bij Franse surfplaats

Een 54-jarige Nederlander is maandag verdronken voor de kust van de Franse surfplaats Biarritz nadat hij tijdens een wandeling door een hoge golf werd meegesleurd. Dat melden lokale media.

Het ongeval vond plaats aan het begin van de middag bij het strand Milady. De man liep daar met nog met twee anderen die op eigen kracht uit het water wisten te komen. Surfers en reddingsdiensten poogden nog tevergeefs de man uit de onrustige zee te redden.

Golven aan de Baskische kust bereikten maandag hoogtes tot tweeënhalve meter. Wandelingen langs de kustlijn waren afgeraden.

Personeel Brink's gaat actievoeren

Het personeel van de Rotterdamse vestiging van geldtransportbedrijf Brink's gaat actievoeren. Ruim zeventig medewerkers stemden daar maandagavond mee in, schrijft RTV Rijnmond. Een staking wordt niet uitgesloten.

De medewerkers van de vestiging in Rotterdam werden maandagavond bijgepraat door de vakbonden over het massaontslag. Bij het bedrijf verdwijnen zeshonderd van de 1080 banen doordat de grootste klant, de Rabobank, vertrekt.

De vestiging in Rotterdam gaat dicht en voor de 150 werknemers betekent dit ontslag of noodgedwongen overstappen naar de concurrent. Veel werknemers geloven volgens RTV Rijnmond niet in een goede afloop en willen actie. "Als het moet, gaat heel Brink's in de maand december plat", aldus een medewerker tegen de omroep.

Het personeel en de vakbonden FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen hebben afgesproken voor eind volgende maand weer bij elkaar te komen om de actieplannen te bespreken.

UEFA beboet Feyenoord voor vuurwerk

Feyenoord heeft een boete van vijftienduizend euro opgelegd gekregen van de UEFA. Die straf deelde de Europese voetbalbond uit voor wangedrag van het publiek tijdens de Europa League-wedstrijd tegen Standard Luik. Het publiek stak toen onder meer vuurwerk af. Standard werd ook beboet. De Belgen moeten zeventienduizend euro afdragen.

Ook Galatasaray en FC Basel kregen boetes opgelegd. Galatasaray was met vijftigduizend euro het duurst uit. De fans van de Turkse club hadden tegen Arsenal in de Champions League vuurwerk en andere voorwerpen op het veld gegooid. Basel-supporters gooiden tegen Liverpool voorwerpen op het veld en dat kost de Zwitserse club veertigduizend euro.

Commotie om man die dreigde te springen in Den Haag

De politie in Den Haag heeft maandag een verwarde man aangehouden die dreigde van een flatgebouw te springen. Hij stond op een balkon op een van de bovenste verdiepingen. Na tweeënhalf uur kon de man worden overmeesterd, zegt een woordvoerder.

De man dreigde sinds 18.30 uur naar beneden te springen van een flat aan de Vrederustlaan. Zijn actie trok veel bekijks. Mensen die stonden te kijken en de man aanmoedigden, werden door de politie op afstand gehouden. Even na 21.00 uur werd de man overmeesterd. De politie maakte daarbij gebruik van een schokgranaat om de man in de war te brengen. Op dat moment kon hij worden aangehouden.

New Yorkse joden boos over 'antisemitische opera'

Joodse tieners houden voor de Metropolitan Opera in New York een protestwake tegen de opvoering van 'De Dood van Klinghoffer'. Ze klagen dat de opera de moord op de joodse Amerikaan Leon Klinghoffer door Palestijnse kapers verheerlijkt.

Rabbijn Avi Weiss ging de scholieren van orthodoxe joodse scholen in New York maandag voor het operagebouw op een geïmproviseerde gebedsplaats voor in gebed. De demonstranten wisselden elkaar in groepen van een man of tien af en discussieerden voor de Met over passages uit de Hebreeuwse heilige boeken. Voor maandagavond, als 'De Dood van Klinghoffer' in première gaat, staat een betoging gepland.

De opera vertelt het verhaal van de 69-jarige joodse New Yorker Leon Klinghoffer, die in 1985 in zijn rolstoel werd doodgeschoten op het cruiseschip Achille Lauro. Hij was het slachtoffer van vier PLO-leden die het schip hadden gekaapt. De kapers kieperden Klinghoffers lijk overboord.

Sinds de wereldpremière van de opera in 1991 verwijten de nabestaanden van Klinghoffer en veel anderen componist John Adams en librettist Alice Goodman dat het stuk hun leed zou exploiteren en antisemitisch zou zijn. Volgens rabbijn Weiss worden de Klinghoffers in het stuk afgeschilderd als kleingeestige vrekken.

Spelletjesmaker Hasbro ziet winst flink groeien

Speelgoedfabrikant Hasbro heeft vorig kwartaal ruim veertig procent meer winst behaald dan in dezelfde periode van vorig jaar. Het Amerikaanse bedrijf hield eind september een nettowinst van meer dan 180 miljoen dollar (141 miljoen euro) over, zo meldde Hasbro maandag. Een jaar geleden was dat nog een kleine 126 miljoen dollar.

De winst van het beursgenoteerde bedrijf steeg vooral doordat de kosten minder snel stegen dan de inkomsten. De maker van bordspellen als Monopoly, Risk en Scrabble zag zijn omzet vorig kwartaal met 7,2 procent toenemen. Vooral de internationale tak van het concern groeide flink.

Hasbro is de op een na grootste fabrikant van speelgoed ter wereld. Koploper is Mattel, producent van onder andere Barbie, dat vorige week de boeken opendeed. Het eveneens Amerikaanse Mattel boekte twintig procent minder winst en een omzetkrimp van acht procent.

Nieuwe getuige in moordzaak Willem Endstra

Het Openbaar Ministerie heeft een nieuwe getuige die meer licht kan werpen op de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra. Dat bevestigt het OM maandag. Het is niet duidelijk om wie het gaat. Het OM verschaft meer duidelijkheid op de regiezitting op 10 november.

Endstra werd op 17 mei 2004 op 51-jarige leeftijd vermoord. Hij werd op de Apollolaan in Amsterdam neergeschoten toen hij in zijn auto wilde stappen. De Rus Namik Abbasov was volgens justitie verantwoordelijk voor de liquidatie. Hij overleed twee jaar geleden in een Nederlandse cel na een hersenbloeding.

Of Abbasov de trekker overhaalde is echter niet duidelijk. Helemaal onduidelijk is wie de opdrachtgever was. Het OM hoopt daar in een nieuwe zitting meer duidelijkheid over te geven.

Vastgoedhandelaar Endstra werd de 'bankier van de onderwereld' genoemd. Tot vlak voor zijn dood sprak hij met de recherche over liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Hij zou Willem Holleeder hebben aangewezen als verantwoordelijke. Holleeder heeft hem voor miljoenen afgeperst.

Gevonden koffers slachtoffers vliegramp opgehaald

Een team van de repatriëringsmissie heeft maandag in Torez twee koffers opgehaald van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 in juli. Bewoners van de Oost-Oekraïense plaats hadden ze eind vorige week gevonden, waarop het Nederlandse team ze is gaan halen.

De koffers worden meegenomen naar Charkov, waar een eerste forensische check wordt gedaan. Daarna worden de spullen naar Nederland gebracht. De spullen die vorige week zijn verzameld door het lokaal Oekraïens agentschap voor rampenbestrijding komen dinsdag aan in Nederland.

In Donetsk verblijft een aantal Nederlanders die in actie kunnen komen als de missie kan worden hervat. Voorlopig laat de veiligheid dat echter nog niet toe, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag. De Nederlanders houden zich onder meer bezig met het onderzoeken van tips die binnenkomen via een speciale telefoonlijn die de missie heeft geopend voor omwonenden van de rampplek. Daar kwam ook de melding over de twee koffers binnen.

Ebola geen belemmering voor uitzetten Liberiaan

Nederland mag een 31-jarige man uit Liberia uitzetten, ondanks dat in zijn thuisland het ebolavirus heerst. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch maandag bepaald. De man stelt een reëel risico te lopen op een ebolabesmetting en beroept zich op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De rechtbank vindt dat van een reëel risico geen sprake is en dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) door kan gaan met de uitzetting. Uit informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt niet dat iedere vreemdeling bij terugkeer risico loopt op een ebolabesmetting, aldus de rechtbank.

Het ebolavirus heeft in Liberia en omliggende West-Afrikaanse landen al meer dan 4500 levens geëist.

D66 wil xtc-test terug op dancefestivals

D66 wil dat drugstesten weer worden ingevoerd op dancefeesten. Kamerlid Vera Bergkamp doet die oproep maandag in reactie op het bericht dat drie mensen zijn overleden door het gebruik van xtc op het Amsterdam Dance Event.

Met de pillentest kunnen bezoekers van dancefeesten laten controleren of hun drugs veilig zijn. Tot 2002 was de test gangbaar op festivals. Toen het eerste kabinet-Balkenende drugs op festivals verbood, verdween ook de test van het feestterrein.

D66 pleit al jaren voor herinvoering van de test. Vorig jaar deed Bergkamp ook al een oproep aan het kabinet, nadat op de festivals Voltt in Amsterdam en Lowlands in Biddinghuizen ook al mensen aan xtc waren overleden.

Het Amsterdam Dance Event trok tussen woensdag en zondag zo'n 350.000 bezoekers. Maandag werd bekend dat een 41-jarige vrouw uit Utrecht was overleden na xtc te hebben geslikt. Een dag eerder meldde de politie al dat een 21-jarige man uit Oude Wetering en een 33-jarige Serviër zondag om het leven waren gekomen, vermoedelijk door drugsgebruik.

De politie roept iedereen op die pillen heeft de drugs weg te gooien of te laten testen.

Oud-Vitesse-trainer Ferrer ontslagen bij Cordoba

Albert Ferrer is maandag ontslagen bij Cordoba. De Spaanse oefenmeester, die zijn eerste klus als voetbaltrainer had bij Vitesse, was vorig jaar met de club gepromoveerd en zo na 42 jaar teruggekeerd op het hoogste niveau. In de Primera División lukte er echter nog niet veel: in de eerste acht wedstrijden werden vier punten behaald.

Cordoba liet wel weten dat Ferrer 'voor altijd deel uit zal blijven maken van de clubhistorie'. Wie de 44-jarige oud-verdediger vervangt heeft de Andalusische club nog niet bekendgemaakt.

Vertrouwen Dries Roelvink in zoon Dave beschadigd

De zaak rond Dave Roelvink heeft er flink ingehakt bij vader Dries. "Het vertrouwen in hem heeft een klein deukje opgelopen bij mij", zegt hij. Dave zat deze zomer in de nesten nadat hij in verband werd gebracht met een roof in een villa en filmpjes opdoken waarin is te zien hoe hij zich door de dochter van de eigenaars van het huis oraal laat bevredigen.

Dries gaat binnenkort in gesprek met de vader van het meisje. "Ik vind wel dat ik als vader tot vader een keer met hem moet gaan zitten", zei hij maandagavond in RTL Boulevard. "Om mijn gevoel naar hem te laten blijken: dat ik het vreselijk vind wat er gebeurd is, dat ik het erg vind voor zijn dochter, hoe zij zich nu voelt."

"Ik voel me natuurlijk heel anders nu", voegde Dave toe. Hij zag tijdens de kwestie onder meer de samenwerking met zijn manager stranden. "Ik wil dat alles eerst even afgelopen is en rustig is."

Bloedige aanslag op huis vol Houthi in Jemen

Een huis dat gebruikt werd door sjiitische Houthi-rebellen in Zuid-Jemen is maandag met een bomauto opgeblazen. De dader nam minstens tien Houthi mee in zijn graf. Vijftien mensen raakten gewond.

De zelfmoordaanslag liet weinig over van de woning van Abdullah Idris, een lokaal kopstuk van de partij van de afgezette president Ali Abdullah Saleh. De aanslag vond plaats in Radaa, in de provincie Baydah. Even voordien meldden plaatselijke clanleiders dat strijders van Al-Qaida en de Houthi hevig slag leverden in dat gebied.

Alle slachtoffers waren Houthi. De sjiitische opstandelingen, die de steun zouden genieten van Salehs oude getrouwen in het leger en onder stamhoofden, hebben de afgelopen maanden grote delen van Jemen veroverd en kregen zelfs de hoofdstad Sanaa in handen.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist, maar draagt de handtekening van Al-Qaida. De terreurorganisatie heeft zich opgeworpen tot beschermheer van de soennieten in Jemen, die door de sjiitische Houthi zouden worden bedreigd. De Houthi zeggen te strijden tegen terreur en voor een ongedeeld Jemen.

De gouverneur van Sanaa, Abdul-Ghani Jameel, is maandag afgetreden. De Houthi eisten het vertrek van de hoofdstedelijke gouverneur omdat hij corrupt zou zijn.

'Snelwegpomp goedkoper door wegblijven leaserijder'

Tankstations langs snelwegen verlagen hun prijzen omdat steeds meer leaserijders er niet meer mogen tanken van hun baas. Dat meldt RTL Nieuws maandag op basis van een rondgang.

Door de prijzen voor brandstof te verlagen hopen tankstations te voorkomen dat nog meer automobilisten wegblijven. Een jaar geleden was tanken langs de snelweg nog gemiddeld zeven cent per liter duurder dan bij een andere pomp. Dat verschil is volgens RTL Nieuws nu 6,2 cent.

Veel mensen met een privéauto meden pompen langs snelwegen al vanwege de hoge literprijzen. De grootste leverancier van tankpassen voor leaserijders, Travelcard, zegt dat nu ook steeds meer leaserijders uitwijken naar een onbemande pomp omdat ze van hun werkgever moeten letten op hun tankkosten.

Steeds meer bedrijven verbieden hun werknemers volgens Travelcard langs de snelweg te tanken. Een van die bedrijven is KLM. Personeel mag sinds 1 oktober niet meer tanken langs rijkswegen. De tankpassen worden erop aangepast.

Tussenlanding KLM-toestel om verdacht voorwerp

Een toestel van KLM heeft maandag een voorzorgslanding moeten maken in Caïro vanwege een verdacht voorwerp aan boord. Dat laat een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij weten. Het bleek vals alarm.

Het toestel was maandagochtend vertrokken vanaf Schiphol en op weg naar Kilimanjaro. Onderweg werd een 'onbekend voorwerp' gevonden dat op een bom zou hebben geleken. Uit voorzorg werd daarom besloten een tussenlanding te maken.

In Caïro moesten de 171 passagiers het toestel verlaten en bleek na onderzoek dat van een bom geen sprake was. Het zou zijn gegaan om een fles gevuld met draden van apparatuur. Rond 19.30 uur is het vliegtuig weer vertrokken vanaf de Egyptische luchthaven. Het toestel heeft een urenlange vertraging opgelopen door de tussenlanding.

Spaanse enclave in Marokko bestormd

Honderden Afrikaanse migranten hebben maandag op meerdere plekken geprobeerd de Spaanse enclave Melilla te bestormen. Uiteindelijk lukte het zestig migranten de enclave binnen te komen, aldus het Marokkaanse ministerie van binnenlandse zaken.

Vroeg in de ochtend bestormden de migranten op verschillende plekken gelijktijdig het hek dat om Melilla staat. Hierdoor waren de Marokkaanse en Spaanse agenten die de enclave aan de Marokkaanse noordkust beschermen niet in staat iedereen tegen te houden. De zestig mensen die voorbij het hek kwamen wisten het centrum te bereiken waar migranten worden ondergebracht.

Duizenden Afrikanen die illegaal in Marokko verblijven proberen elk jaar Melilla en de andere Spaanse enclave Ceuta te bereiken. Ze hopen van daaruit de sprong te kunnen maken naar Europa en een betere toekomst.

Handelsweek rood van start

De Amsterdamse beurs is maandag met verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen. De AEX leverde 0,7 procent in op 384,40 punten. Daarmee deed het Damrak het beter dan de omringende beurzen, ondanks het koersverlies voor zwaargewicht Shell. Nabeurs staan nog de resultaten van Apple geagendeerd.

Op Wall Street werd al flink negatief gereageerd op de kwartaalrapportage van IBM, dat eigenlijk net als Apple pas nabeurs met cijfers zou komen. Big Blue leverde lopende de handelsdag bijna zeven procent in.

In de AEX werden vijftien fondsen lager verhandeld en negen fondsen hoger. De grootste daler was Philips met een verlies van 3,7 procent nadat het Eindhovense bedrijf met de cijfers over het derde kwartaal kwam.

Ook de oliegerelateerde fondsen Royal Dutch Shell en SBM Offshore leverden in, respectievelijk 2,1 en 2,8 procent. Shell kondigde maandag de beursgang van Shell Midwest aan, en SBM Offshore meldde de terminal activiteiten te willen afsplitsen en in aparte dochterondernemingen te zullen onderbrengen.

De grootste stijger was Boskalis nadat de baggeraar een grote klus binnenhaalde voor het Suezkanaal. De opdracht ter waarde van 375 miljoen dollar was aanleiding voor Rabobank om het koersdoel voor de baggeraar te verhogen naar 42,00 euro. Boskalis won 2,1 procent op 40,00 euro.

Verder viel Gemalto op. Aanvankelijk zette het fonds de koersafstraffing van vrijdag voort na een negatief rapport van Barclays, maar bij het slot kleurde het aandeel nipt 0,1 procent groen.

In de Midkap was Nutreco de uitblinker met een dagwinst van 39,5 procent nadat SHV een overnamebod uitbracht. Analisten houden evenwel rekening met een biedingsstrijd rondom de diervoederspecialist en SNS Securities verhoogde het koersdoel voor Nutreco dan ook naar 48,00 euro, maar liefst 8,00 euro meer dan het overnamebod van SHV.

Binckbank won 1,2 procent op weinig verrassende kwartaalcijfers. Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers noemde de ontwikkeling bij Alex Vermogensbeheer wel een tegenvaller, die de online broker naar verwachting ook in het vierde kwartaal parten gaat spelen.

Tegenover de koerswinst van Nutreco stonden verliezen van bijna vier procent voor Aperam en USG People. De grootste daler was evenwel centenfonds Imtech, dat bijna 20 procent inleverde op 0,02 euro.

Hoogvliegers onder de smallcaps waren AMG en Kendrion nadat beursgoeroe Geert Schaaij van Beursgenoten de twee fondsen tipte. AMG won 5,1 procent en Kendrion sloot 2,5 procent hoger. Ordina leverde daarentegen 3,2 procent in. Rabobank verlaagde het koersdoel voor de ict-dienstverlener van 2,50 naar 1,43 euro, maar handhaafde de koopaanbeveling wel.

Dijkbewakers extra alert vanwege stormdreiging

Rijkswaterstaat is extra alert vanwege de herfststorm die dinsdag wordt verwacht. Aan de kust kan windkracht 9 worden bereikt. Die kan zorgen voor hoge waterstanden en problemen voor de scheepvaart. Dijkbewakers zijn dinsdag de hele dag in touw om in te kunnen grijpen waar nodig, laat Rijkswaterstaat maandag weten.

Het KNMI heeft voor dinsdag code geel afgekondigd en verwacht vooral aan de kust stormachtig weer. De snelle veerdienst van en naar Vlieland vaart daarom maandagavond en dinsdag niet. De normale veerdienst maakt de overtocht vooralsnog wel.

Op de wegen worden dinsdag ook problemen verwacht. Vooral de avondspits kan drukker verlopen dan normaal. De NS heeft vooralsnog geen maatregelen getroffen.

Nederland krijgt dinsdag te maken met uitlopers van orkaan Gonzalo, die eerder voor problemen zorgde in de Cariben en op de Bermuda-eilanden.

Van der Garde hint op F1-stoeltje voor 2015

Giedo van der Garde heeft gehint op een mogelijk Formule 1-stoeltje voor volgend seizoen. De Nederlander deed dit in een Twitterbericht waarbij hij Nico Hülkenberg feliciteerde met zijn contractverlenging bij Force India.

Van der Garde is momenteel reservecoureur bij Sauber, na afgelopen seizoen voor Caterham geracet te hebben. Volgend jaar lijkt de 29-jarige coureur promotie te kunnen maken, want hij hint op raceduels met Hülkenberg in 2015 en sluit af met een knipoog.

Iran biedt Libanon 'verdedigingsmiddelen' aan

Iran staat klaar om het Libanese leger van extra 'verdedigingsmiddelen' te voorzien. Die zijn bedoeld om extremisten in Libanon, Syrië en Irak het hoofd te bieden, tekende persbureau Mehr op uit de mond van de Iraanse minister van defensie. De Verenigde Naties verboden Iran in 2007 wapens in- of uit te voeren.

Om te voorkomen dat extremisten in de genoemde landen door hen beraamde 'onmenselijke misdaden' kunnen plegen zal Iran het Libanese leger steunen 'tegen deze en andere terreurgroepen', aldus minister Ahmad Dehghan. De minister, de de rang van generaal heeft, liet niet los waaruit de zending bestaat.

Het sjiitische Iran is de belangrijkste bondgenoot en financier van de geestverwante Libanese Hezbollah-beweging en het regime van de Syrische president Bashar Assad. Hezbollah en Iran vechten zij aan zij met het Syrische leger tegen de voornamelijk soennitische rebellen. De terreurbeweging Islamitische Staat is hun voornaamste vijand. Dehghan leek maandag op de strijd tegen deze groepen te doelen.

Volgens Dehghan wacht de zending nog op groen licht van de Libanese autoriteiten. Hij omschreef Libanon als een land met een 'bijzondere plaats' in het Iraanse buitenlandbeleid.

Al-Qaida wint terrein in zuiden Jemen

Strijders van Al-Qaida in Jemen hebben in het zuiden van het land wat terreinwinst geboekt. Ze veroverden de plaats Al-Adeen, die ongeveer tweehonderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Sanaa ligt, melden bronnen bij de overheid.

De extremisten vielen Al-Adeen donderdag al binnen. Ze bezetten toen een steunpunt van de veiligheidsdiensten en beroofden een bank. Toen versterkingen arriveerden voor het verdreven garnizoen vluchtten de aanvallers de bergen weer in. Ditmaal lijken ze de plaats in de provincie Ebb stevig in handen te hebben.

Het radicaalsoennitische Al-Qaida is elders in het land ondertussen in een felle strijd verwikkeld met de sjiitische Houthi-rebellen, aldus de bronnen. De Houthi verloren dertien man in hevige gevechten rond het wat noordoostelijker gelegen Raad in de provincie Baydah. Aan soennitische zijde sneuvelden vijftien strijders.

De Jemenitische tak van Al-Qaida heeft in het zuiden van Jemen stevig voet aan de grond. Geregeld vallen de extremisten overheidsgebouwen aan.

Snelle veerdienst naar Vlieland maandag geschrapt

De snelle veerdienst van en naar Vlieland vaart maandagavond niet. In verband met de verwachte harde wind heeft exploitant Rederij Doeksen maandag besloten dat de normale veerdienst het vervoer overneemt.

De snelle boten varen 's avonds van Vlieland naar Harlingen en terug. Deze overtocht is maandag gevaarlijk, aldus een woordvoerder. "De harde wind maakt de tocht lastig. Onze normale veerdienst neemt de dienst over."

Dinsdag wordt in Nederland echt storm verwacht, waarbij windkracht negen kan worden gehaald. De snelle dienst naar Vlieland zou dan sowieso al niet varen. Per dag wordt bekeken of de tragere boot de overtocht gaat wagen, aldus een woordvoerder.

De storm is het gevolg van voormalige orkaan Gonzalo. Deze orkaan trok de afgelopen dagen over het Caribisch gebied, maar beweegt zich in de richting van Groot-Brittannië. De restanten van de orkaan trekken dinsdag over Nederland.

IMF hoopt op groei Afrika, maar vreest voor ebola

Landen in sub-Sahara-Afrika groeien als het meezit komend jaar met 5,75 procent door betere infrastructuur, toegenomen agrarische productie en een groeiende dienstensector. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF ziet echter een hoop beren op de weg naar economische groei. De ebola-uitbraak is het belangrijkste groeiobstakel.

"Het positieve toekomstbeeld bestaat naast de nijpende situatie in Guinea, Liberia en Sierra Leone, waar de uitbraak van ebola, naast veel doden, ellende en sociale ontwrichting ook een economische tol eist", aldus het IMF. De economische gevolgen beginnen zich volgens de onderzoekers langzaam te manifesteren in omringende landen, waar het virus nog niet is opgedoken.

Het basisscenario, solide groei, wordt alleen realiteit als een aantal risico's stevig vermindert. Als het ebolavirus verder om zich heen grijpt en zich naar buurlanden verspreidt, heeft dat enorme consequenties voor de economische activiteiten in de regio, aldus het IMF.

Ook de stijgende schuldenlast en financieringsproblemen zijn een groeirisico in een aantal landen, waarschuwt het IMF. Dat geldt ook voor eventuele tegenvallende groei in China. Maar als de risico's verminderen, kunnen de armste landen in Afrika dit jaar en volgend jaar zelfs met maximaal zeven procent groeien.

Het IMF adviseert Afrikaanse overheden om zich te blijven focussen op duurzame groei, bijvoorbeeld door in infrastructuur te blijven investeren en sociale voorzieningen te verbeteren. Strak monetair beleid moet inflatie in bedwang houden.

Telling stemmen gestaakt in Mozambique

De autoriteiten in Mozambique zijn deels gestopt met het tellen van de stemmen van de onlangs gehouden presidentsverkiezingen. Gevreesd wordt dat er in een van de provincies met meer dan zestig procent van de stembiljetten is gefraudeerd.

Volgens een rapport van een lokale organisatie heeft de kiescommissie meer uitslagen van stembureaus gekregen dan er stembureaus zijn. Dit kan betekenen dat stemmen meerdere keren zijn meegeteld. De kiescommissie onderzoekt de zaak.

Op de verkiezingsdag vorige week woensdag werden in dezelfde provincie stembussen in brand gestoken. De daders deden dit omdat er volgens hen was gefraudeerd door aanhangers van Filipe Nyusi, de kandidaat van de regererende Frelimo-partij.

De oppositie liet zondag weten de uitslag niet te erkennen. In de voorlopige telling gaat Frelimo met 62 procent van de stemmen aan de leiding. Afonso Dhlakama, die volgens de tellingen zo'n 32 procent van de stemmen kreeg, heeft voorgesteld een regering van nationale eenheid te vormen.

Waarnemers concludeerden dat hoewel er sprake was van onregelmatigheden, de verkiezingen grotendeels eerlijk en vrij zijn verlopen. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon feliciteerde Mozambique met de vreedzaam verlopen stembusgang.

50 nieuwtjes over Super Smash Bros Wii U tijdens Nintendo Direct

Er is al veel nieuws geweest over Super Smash Bros. Wii U, maar kennelijk zit er er nog meer in het vat. Nintendo gaat bij de aankomende Nintendo Direct nog vijftig nieuwe dingen naar buiten brengen. Diegene die het willen zien, moeten wel tot laat opblijven. De stream begint namelijk om middernacht Nederlandse tijd.

Man (66) redt zijn kat en verdrinkt

In Amsterdam Zuidoost is maandagmiddag een 66-jarige man te water geraakt toen hij zijn kat uit het water van de Kagelinkkade wilde halen. Dat is gelukt, maar hij overleefde de redding van het diertje zelf niet.

Omstanders haalden de man rond drie uur uit het water, aldus AT5, en begonnen hem meteen te reanimeren. Maar ook de hulp van een traumahelicopter mocht uiteindelijk niet meer baten.

Volgens de politie raakte het slachtoffer in moelijkheden doordat hij vast kwam te zitten met zijn voet. Hij overleed ter plekke. Volgens een getuige heeft de kat het wel overleefd.

Amnesty: onduidelijkheid over wreedheden Oost-Oekraïne

De beschuldigingen dat in Oost-Oekraïne mensen zijn geëxecuteerd - hetzij door rebellen, hetzij door regeringstroepen - zijn gegrond. De schaal waarop dat volgens Russische media is gebeurd is echter overdreven. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een maandag gepubliceerd rapport.

Amnesty heeft het rapport gebaseerd op interviews met ooggetuigen, strijders, medisch personeel en slachtoffers van mensenrechtenschendingen. "Het lijdt geen twijfel dat er standrechtelijke executies en andere wreedheden hebben plaatsgevonden, uitgevoerd door pro-Russische strijders en regeringstroepen. Het is echter moeilijk om een duidelijk beeld te krijgen van de schaal waarop dit heeft plaatsgehad", aldus John Dalhuisen van Amnesty.

"In plaats van elkaar te beschuldigen van misdaden, zouden beide partijen zich moeten concentreren op het onderzoeken en uitbannen van standrechtelijke executies door de strijdmacht waar ze het bevel over voeren."

'Verbitterde' Jimmy Fallon schrijft kinderboek

Jimmy Fallon brengt op 9 juni een plaatjesboek voor kinderen uit. In Your Baby's First Word Will Be Dada spoort hij kleintjes aan om 'papa' als eerste woordje uit te spreken. De 40-jarige Tonight Show-presentator zag die eer namelijk aan zijn neus voorbijgaan, toen zijn nu vijftien maanden oude dochter voor 'mama' ging. Daarop besloot hij het boek te schrijven.

Your Baby's First Word Will Be Dada is bij Fallons dochter Winnie Rose al een succes. "Mijn baby heeft de prachtige illustraties van Miguel Ordóñez persoonlijk goedgekeurd", zegt hij tegen het Amerikaanse tijdschrift People. Het meisje kwam ter wereld via een draagmoeder, nadat Fallon en zijn vrouw al 'een aantal dingen geprobeerd' hadden.

Lichaam overboord geslagen Belg gevonden in Waspik

Duikers van de brandweer hebben maandag het lichaam gevonden van een 57-jarige man die zondag overboord was geslagen tijdens een boottocht in Waspik. De politie denkt dat hij door de schroef is geraakt toen hij in het water lag.

De man uit Oostmalle voer zondagmiddag met zijn vrouw in de richting van de Biesbosch toen beiden op het Oude Maasje, vermoedelijk door de harde wind, overboord sloegen. De 54-jarige vrouw werd direct door omstanders uit het water gehaald, maar haar echtgenoot werd zondag ondanks een grootscheepse zoektocht niet gevonden.

Gouden film voor Dummie de Mummie

De familiefilm Dummie de Mummie heeft in ruim een week tijd meer dan honderdduizend bezoekers naar de bioscoop gelokt. De film van Pim van Hoeve heeft daarmee de gouden status bereikt, meldt het Nederlands Film Festival vandaag.

Dummie de Mummie, gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Tosca Menten, gaat over een jongen die bevriend raakt met een mummie. In de hoofdrollen spelen onder meer Roeland Fernhout en Julian Ras.

De film ging 7 oktober in première en heeft waarschijnlijk geprofiteerd van de herfstvakantie in het noordelijke deel van het land. In het midden en zuiden van het land is het deze week vakantie.

Het is de zevende keer dat een Nederlandse film dit jaar honderdduizend bezoekers of meer weet te scoren. Vorig jaar ging het nog om een recordaantal van negentien producties.

Sterren plagen gelauwerde Jay Leno

Jay Leno is zondag in het zonnetje gezet door vrienden en collega's. De 64-jarige komiek, die 22 jaar lang de Tonight Show presenteerde, ontving in Washington de Mark Twain Prize for American Humor. Onder anderen Jerry Seinfeld, Jimmy Fallon, Garth Brooks en Chelsea Handler brachten een eerbetoon aan Leno, met de nodige plaagstootjes.

"Toen ik voor het eerst hoorde dat Jay vanavond de Mark Twain Prize zou krijgen, een enorme eer, en ontdekte dat het voor humor is, was ik in de war. Ik weet niet wat de connectie is", grapte comédienne Chelsea Handler. "Er is duidelijk niemand die deze geweldige prijs meer verdient dan Jay", sprak vriend en collega Jerry Seinfeld. "Niemand. Behalve ik misschien."

De Mark Twain Prize for American Humor is een belangrijke komedieprijs voor mensen die met hun humor iets hebben betekend voor de Amerikaanse maatschappij. Eerdere winnaars zijn onder anderen Bill Cosby, Will Ferrell en Ellen DeGeneres.

Britse tv-actrice Lynda Bellingham (66) overleden

De Britse tv-actrice Lynda Bellingham is op 66-jarige leeftijd overleden. "Lynda is gisteren in een ziekenhuis in Londen vredig gestorven in de armen van haar echtgenoot", laat haar woordvoerder maandag weten aan de BBC. Vorig jaar zomer werd bij Bellingham kanker geconstateerd.

De actrice speelde onder meer in de tv-serie All Creatures Great and Small en was twee decennia lang te zien in tv-spotjes van een grote voedselfabrikant in Groot-Brittannië. De afgelopen jaren maakte ze deel uit van het vaste panel van praatprogramma Loose Women. Tien dagen geleden verscheen nog haar autobiografie There's Something I've Been Dying To Tell You.

Bellingham wilde eigenlijk haar behandeling in november stop laten zetten. Het was haar plan nog een laatste keer kerst te vieren en in januari haar laatste adem uit te blazen.

Rutte naar Maleisië en Australië om MH17

Premier Mark Rutte (VVD) bezoekt volgende maand Maleisië en Australië om te spreken over de nasleep van de MH17-ramp. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag bekendgemaakt.

Rutte bezoekt op 5 november zijn Maleisische ambtgenoot Najib Razak. Daarna reist hij door naar Australië voor een ontmoeting met de Australische premier Tony Abbott. Najib en Abbott brachten deze zomer los van elkaar een bezoek aan Nederland.

Naast veel Nederlanders kwamen bij het neerstorten van vlucht MH17 ook tientallen Maleisiërs en Australiërs om het leven. Nederland werkt nauw samen met Maleisië en Australië bij het repatriëren van slachtoffers en hun bezittingen en bij het onderzoek naar de toedracht.

Rutte bezoekt de twee landen om de samenwerking onverminderd voort te zetten en om zijn dank uit te spreken voor de medewerking die Nederland krijgt, meldt de RVD.

John Cleese, Anouk en Bill Gates in College Tour

Anouk en Microsoft-oprichter Bill Gates schuiven aan in College Tour. Ook komt er een extra aflevering met de Britse komiek John Cleese, die deze week in Nederland is om zijn autobiografie te promoten. Dat heeft het NTR-programma vanochtend bekendgemaakt.

Anouk prijkt al jaren op het wensenlijstje en heeft nu eindelijk toegezegd, zo zei presentator Twan Huys in de radioshow van Giel Beelen. Ook Gates, een van de rijkste mannen ter wereld, wilde het programma al langer strikken.

De afleveringen met Anouk en Gates worden in november opgenomen en nog dezelfde maand uitgezonden. De uitzending met Cleese komt waarschijnlijk in december op televisie.

Halep eenvoudig langs Bouchard op WTA Finals

Simona Halep is maandag overtuigend begonnen aan de WTA Finals. De Roemeense won haar eerste partij in Singapore met 6-2, 6-3 van de Canadese Eugenie Bouchard. In beide sets brak ze de opslagbeurt van haar tegenstandster twee keer.

Bouchard sloeg dertig onnodige fouten, te veel om het spannend te kunnen maken tegen de mondiale nummer vier. De partij duurde een uur en acht minuten.

Het is voor de 23-jarige Halep haar eerste deelname aan het eindejaarstoernooi. Eerder op de dag won titelverdedigster Serena Williams in dezelfde groep van Ana Ivanovic.

Ke$ha werd gemarteld door producent

Ke$ha sloeg in januari al alarm dat ze jarenlang is misbruikt door haar producent. In brieven aan haar fans onthulde de zangeres dat ze onder meer werd gemarteld. De schrijfsels zijn gepubliceerd op het Amerikaanse Buzzfeed. Van de vijf zijn er zeker drie echt, aldus de site.

"Dr. Luke heeft mij en mijn familie gemarteld en nog veel meer verschrikkelijke shit aangedaan", aldus Ke$ha. In een andere brief schrijft de zangeres onder meer dat 'iemand met wie ze werkt' en ware kwelgeest voor haar is en de bron van haar angst is. "Hij heeft me ziek gemaakt."

De 27-jarige zangeres schreef de brieven toen ze in een afkickkliniek zat. Naar eigen zeggen zat ze door hem in de kliniek omdat hij haar een eetstoornis had aangepraat.

Vorige week maakte Ke$ha bekend dat ze naar de rechter stapt vanwege 'seksueel, fysiek, verbaal en emotioneel misbruik'. Ze hoopt zo onder haar contract uit te komen.

EU wil meer eenheid bij ebolacontroles

De Europese Commissie moet kijken of er meer eenheid moet komen in de procedures voor controles op ebola bij mensen die aankomen op luchthavens in de Europese Unie. Dat hebben de EU-ministers van buitenlandse zaken maandag in Luxemburg besloten.

Sommige landen, zoals Groot-Brittannië, Frankrijk en België, hebben zulke controles al op hun vliegvelden. Andere landen, zoals Nederland, niet. De EU-ministers willen dat wordt onderzocht of gemeenschappelijke protocollen en procedures zinvol zijn.

De Europese Commissie moet verder helpen het toezicht te verbeteren op mensen die vertrekken uit gebieden in West-Afrika waar het ebolavirus heerst. Deze 'exit screenings' moeten worden doorgelicht en zonodig verbeterd. Dat moet gebeuren in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO).

Afgesproken is dat de commissie de medische evacuatie van hulpverleners zal coördineren als die ziek worden in het gebied. Dat gebeurt dan via het EU-coördinatiecentrum voor maatregelen bij noodtoestanden (ERCC), dat onder de humanitaire dienst ECHO van de commissie valt. De kosten voor de evacuaties vallen onder de EU-begroting.

De ministers riepen de lidstaten op de capaciteit voor medische evacuaties te vergroten. Dat is een noodzakelijke voorwaarde om Europese hulpverleners en vrijwilligers aan te trekken om ter plekke het virus te bestrijden.

De EU-ministers hebben geen extra geld toegezegd om ebola te bestrijden. Mogelijk komt daarover meer duidelijkheid wanneer de regeringsleiders donderdag bijeenkomen voor een top in Brussel. De Britse premier David Cameron zei zaterdag dat de EU een miljard euro bijeen moet brengen om Ebola te bestrijden.

Nucleair beleid Nederland doorgelicht door IAEA

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) brengt in november een bezoek aan Nederland om het beleid rondom nucleaire veiligheid door te lichten. Dat schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Dertig experts van de atoomwaakhond van de Verenigde Naties gaan de werkwijze van de Nederlandse overheid tegen het licht houden om te kijken in hoeverre wordt voldaan aan de richtlijnen van het IAEA. "De audit richt zich op het Nederlandse beleid, de regelgeving, vergunningsverlening en toezicht en handhaving", schrijft Kamp.

Speciaal voor het bezoek heeft Kamp een notitie laten opstellen waarin het beleid 'integraal' wordt samengevat. Dat was nog niet gebeurd. De voorschriften, waarborgen en regelgeving zijn vastgelegd in een groot aantal documenten. Een belangrijk deel daarvan stamt uit de jaren zestig, toen kernenergie voor het eerst werd toegepast in Nederland.

Kamp benadrukt dat Nederland een zorgvuldig beleid kent als het gaat om de bescherming van mens en milieu tegen de risico's van blootstelling aan straling, de veiligheid van nucleaire inrichtingen en het beheer van radioactief afval en splijtstoffen. Ook de beheersing van stralingsincidenten, het vervoer van radioactieve stoffen en de beveiliging van nucleaire inrichtingen en radioactieve bronnen is goed geborgd, schrijft Kamp.

Afgelopen weekeinde werd bekend dat de kernreactor in Petten vorig jaar noodgedwongen is stilgelegd door de Kernfysische Dienst vanwege een reeks incidenten waardoor de veiligheid in het geding was. Exploitant NRG kreeg een hoge voorwaardelijke boete en een aantal medewerkers is ontslagen vanwege het overtreden van 'essentiële' veiligheidsregels.

Het bezoek van het IAEA was al eerder aangekondigd.

Tientallen doden bij aanslagen op sjiieten Irak

Aanslagen op de sjiitische meerderheid in Irak hebben maandag aan minstens 33 mensen het leven gekost. De verantwoordelijkheid is niet opgeëist, maar alles wijst er op dat ze het werk zijn van de extremistische soennitische groep Islamitische Staat.

Zeventien doden vielen bij de Al-Khairatmoskee in de wijk Sinak in Bagdad, waar een zelfmoordterrorist een explosievenvest tot ontploffing bracht toen moskeebezoekers na het middaggebed naar buiten kwamen. Een aanslag met drie autobommen in Karbala eiste zestien levens. In de stad, negentig kilometer ten zuiden van Bagdad, bevinden zich verscheidene sjiitische heiligdommen die het hele jaar door pelgrims trekken.

Zondag kwamen bij een aanslag op een andere sjiitische moskee in Bagdad al 28 mensen om.

Ook lagere overheden hebben Icesave-spaargeld terug

Alle decentrale overheden die nog vorderingen op de IJslandse bank Landsbanki hadden, hebben die verkocht voor een totaalbedrag van ongeveer 190 miljoen euro. De gemeente Den Haag en de provincie Noord-Holland meldden dat maandag. Die provincie deed met een bedrag van ruim 81,6 miljoen euro de grootste vordering van de hand.

Door de verkoop, die werd geleid door Deutsche Bank en inmiddels formeel is afgerond, krijgen alle decentrale overheden het volledige bedrag terug dat ze in IJsland hadden uitgezet, inclusief rente. Noord-Holland had bijvoorbeeld nog een vordering van 78 miljoen openstaan. De vorderingen zijn nu in handen van geïnteresseerde marktpartijen en investeerders.

De vorderingen stonden open sinds 2008, toen Landsbanki-dochter Icesave omviel. De staat stond destijds tot een ton garant voor de spaarders, maar dat gold niet voor overheden.

De provincie Noord-Holland leidde de Noord-Hollandgroep, waarin decentrale overheden met een vordering waren vertegenwoordigd. Tot die groep behoorden de gemeenten Asten, Amstelveen, Alphen aan den Rijn, Dordrecht, Goes, Molenwaard, Naarden, Opmeer, Pijnacker-Nootdorp, Texel, Veere en Zundert, het waterschap Roer en Overmaas, de gemeenschappelijke regeling Drechtsteden en SaBeWe (Samenwerking Belasting en Waardebepaling).

De gemeenten Den Haag en Woudenberg zaten niet in de groep, maar deden wel mee met de verkoop. Den Haag verkocht voor 4,5 miljoen euro het laatste deel van de vordering van tien miljoen euro, meldde de gemeente maandag. De gemeente had niet verwacht al het geld weer terug te krijgen.

De Nederlandse staat had in augustus zijn vordering van zeshonderd miljoen op de IJslandse bank aan marktpartijen en investeerders verkocht. Gemeenten en provincies die ook met hun vorderingen in hun maag zaten, voelden zich gepasseerd door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) omdat zij niet in het verkoopproces waren meegenomen. De betrokken overheden besloten daarop de krachten te bundelen door samen naar kopers te zoeken.

R. Mulder twijfelgeval voor NK Afstanden

Ronald Mulder moet wellicht de Nederlandse Kampioenschappen Afstanden aan zich voorbij laten gaan. De sprinter van Beslist.nl gooide de afgelopen dagen hoge ogen bij de Holland Cup in Deventer, maar raakte er geblesseerd aan zijn lies.

Op de 1.000 meter van zondag ging het mis voor de Zwollenaar, nadat hij een dag eerder het baanrecord op de 500 meter had verpulverd. "Daar baal ik gewoon gigantisch van", zei Mulder. "Het is aan dezelfde kant waar ik al eerder een scheur heb gehad. Ik hoop dat het een verrekking is."

Mulder heeft nog goede hoop, maar is er nog niet zeker van dat hij kan starten op de NK. "Gisteren maakte ik me echt zorgen, maar vanochtend voelde het al iets beter. Maar je gaat toch twijfelen, omdat ik het herken van vier jaar geleden."

De NK Afstanden worden van 31 oktober tot 2 november verreden in Thialf in Heerenveen. Niet alleen de nationale titels staan op het spel, ook moet er plaatsing voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden worden afgedwongen.

Ontuchtige bejaarde te zwak voor werkstraf

Een 75-jarige man uit Driel is veroordeeld voor ontucht met een 13-jarig nichtje. De bejaarde Gelderlander verdient volgens de rechtbank in Arnhem eigenlijk een werkstraf, maar daartoe is hij fysiek niet in staat. De rechtbank legde de man een boete van duizend euro op, de helft van het bedrag dat de officier van justitie in gedachten had.

De deels verlamde man had vorig jaar juni de buik, benen en schaamstreek van zijn nichtje betast, waarmee hij 'de lichamelijke en geestelijke integriteit' van het meisje heeft aangetast. Daarvoor zou een werkstraf op zijn plaats zijn, maar die kan hij gezien zijn lichamelijke toestand niet uitvoeren.

Jongen (6) dood na bakfietsongeluk

Een 6-jarige jongen uit het Brabantse Erp is maandag omgekomen bij een ongeluk met een bakfiets. Hij werd samen met zijn 3-jarige zusje vervoerd door een 64-jarige man, die met bakfiets en kinderen in de Zuid-Willemsvaart terechtkwam.

De politie trof de man, die op de kinderen paste, bewusteloos aan in het water, samen met het 3-jarige meisje. Zij was bij kennis en leek ongedeerd. De man werd gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht. Enige tijd later vond de politie de 6-jarige jongen. Ook hij werd gereanimeerd, maar overleed later in het ziekenhuis.

De toedracht van het ongeluk wordt onderzocht.

Van Male valt af bij hockeydames

Hockeyster Kitty van Male is de meest opvallende afvaller bij de selectie van het Nederlands elftal, dat zich voorbereidt op de Champions Trophy. De vrouwenploeg werd maandag verkleind tot 21 speelsters.

Naast Van Male, die één van de laatste afvallers was voor het WK in Den Haag, maken ook Jacky Schoenaker (geblesseerd), Dorith Claushuis, Lisanne de Lange, Pien van Nes, Malou Pheninckx, Lauren Stam, Charlotte Vega en Lieke van Wijk geen kans meer op deelname aan het achtlandentoernooi in Argentinië, dat op 29 november begint.

In totaal mogen achttien speelsters worden meegenomen naar de Champions Trophy. In de voorbereidings speelt Oranje nog drie wedstrijden, waaronder de interland tegen België op 3 november.

Huidige hockeyselectie:

Naomi van As, Willemijn Bos, Frederique Derkx, Carlien Dirkse van den Heuvel, Roos Drost, Margot van Geffen, Eva de Goede, Ellen Hoog, Kelly Jonker, Marloes Keetels, Caia van Maasakker, Valerie Magis, Larissa Meijer (GK), Laura Nunnink, Maartje Paumen, Michelle van der Pols, Sabine van Silfhout, Joyce Sombroek (GK), Maria Verschoor, Xan de Waard, Lidewij Welten

Ebola is splijtzwam in verkiezingsstrijd VS

Ebola. Voor de inwoners van Sierra Leone, Guinee en Liberia is het een reëel gevaar, dat al duizenden levens heeft geëist. In de Verenigde Staten is het de nieuwste stok geworden om je tegenstander mee om de oren te slaan in de strijd om het Congres. Op 4 november gaat Amerika naar de stembus om nieuwe Congresleden en gouverneurs te kiezen en de angst die er bij velen al goed inzit wordt door de Republikeinen gebruikt om de regering van president Barack Obama, en daarmee alle Democratische kandidaten, op de korrel te nemen.

De roep om een inreisverbod voor reizigers uit de West-Afrikaanse landen wordt steeds luider. De aanstelling afgelopen vrijdag van een 'tsaar' die zich binnen de regering met ebola gaat bezighouden heeft daar niets aan veranderd.

Verzet tegen oude en vertrouwde splijtzwammen als de gezondheidszorgwet, die bekend staat als Obamacare, en het homohuwelijk is een stuk minder electoraal vruchtbaar dan het tot voor kort was. De noodklok luiden over ebola, en daarbij de link leggen met de regering, blijkt een stuk effectiever. In een recente peiling gaf bija twee derde van de ondervraagden aan voor een inreisverbod te zijn. Genoeg reden voor een aantal Democratische kandidaten om zich af te keren van het Witte Huis en zich achter reisbeperkingen te scharen.

Maar de regering sluit een inreisverbod vooralsnog uit, en weet zich daarbij gesteund door experts. Een dergelijk verbod zou er alleen maar voor zorgen dat mensen uit West-Afrika de controles juist gaan omzeilen of gaan liegen over waar ze vandaan komen, redeneert de regering.

Daarnaast zijn er geen directe vluchten naar de VS vanuit Guinee, Liberia en Sierra Leone. Een inreisverbod zou ingewikkelder zijn dan alleen vluchten uit die drie landen in de ban doen: het zou gevolgen hebben voor vluchten uit bijvoorbeeld Europa en andere delen van de wereld.

Volgens ziektebestrijdingsdienst CDC landen er dagelijks zo'n 150 mensen uit de drie West-Afrikaanse landen in de VS, meestal vanuit Europa. "Doen we die vluchten dan in de ban?", vraagt Mike Leavitt, die minister van volksgezondheid was in de regering van president George W. Bush. Leavitt erkent dat een inreisverbod 'intuïtief aantrekkelijk is en simpel lijkt'. Zijn ministerie onderzocht dit idee in 2005 om het gevaar van vogelgriep in te dammen, maar wees het uiteindelijk af.

Tom Frieden, het hoofd van de CDC, probeerde de angst vorige week te temperen in een hoorzitting in het Congres. Door een inreisverbod zou de geringe controle die er nu over de verspreiding van het virus wordt uitgeoefend als sneeuw voor de zon verdwijnen.

"Als we dingen doen waardoor het moeilijker wordt om hulp daarheen te sturen, wordt het veel moeilijker de uitbraak bij de bron te stoppen", aldus Frieden. "En als dat gebeurt zal het virus zich nog maanden verspreiden, mogelijk zelfs naar andere landen, en daardoor zou het risico voor Amerikanen juist toenemen."

Maar Frieden heeft de publieke opinie niet mee. In een peiling in 2013 kwam de CDC nog naar voren als een van de positiefst beoordeelde overheidsinstanties. Maar sinds het recente debacle in een ziekenhuis in Texas, waarbij een met ebola besmette patiënt urenlang niet werd geïsoleerd en verpleegkundigen geen beschermende kleding kregen, is de reputatie van de CDC gekelderd.

De angst zit er goed in en het lijkt er voorlopig niet op dat de geest terug de fles in gaat. De voorstanders van het inreisverbod lijken al overtuigd van de overwinning in het debat. "De reisbeperkingen komen er", zei het Republikeinse Congreslid Billy Long vorige week.

Britt Dekker zou nooit vreemdgaan

Britt Dekker heeft zichzelf voorgenomen nooit een scheve schaats te rijden. Als de 22-jarige realityster en presentatrice ooit in een uitgebluste relatie zit, zet ze er liever een punt achter dan haar heil elders te zoeken. "Dan zou ik uit elkaar gaan", zegt ze in Veronica Magazine.

"Vreemdgaan vind ik ook zo oneerlijk", gaat Britt verder. "Ik had op de basisschool eens verkering met een jongen en ik kon op dat moment zoenen met de knapste jongen van de school. Dat heb ik toen niet gedaan. En daar ben ik nog steeds heel trots op."

Britt heeft momenteel een relatie met tv-man Max Apotowski. Hij was eindredacteur van het tv-programma dat ze vorig jaar presenteerde met Ymke Wieringa.

Fitch: Nederlandse hypotheekmarkt is stabiel

De Nederlandse hypotheekmarkt stabiliseert, ondanks het feit dat meer consumenten achterlopen bij het betalen van hun hypotheek. Dat stelt kredietbeoordelaar Fitch maandag in een rapport over de Nederlandse woningmarkt.

In het derde kwartaal was bij 0,9 procent van de hypotheken zonder NHG sprake van een betalingsachterstand van minimaal drie maanden. Een kwartaal eerder was dat nog 0,84 procent.

De toename in betalingsachterstanden is volgens de kredietbeoordelaar een gevolg van technische details en geeft geen structureel onderliggend beeld weer. Het aandeel steeg omdat Van Lanschot sinds mei een nieuwe rekenmethode hanteert, aldus Fitch.

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) meldde vorige week dat 109 duizend consumenten moeite hebben met het betalen van de hypotheek. Fitch is van mening dat de Nederlandse woningmarkt de bodem al heeft bereikt omdat de huizenprijzen in het tweede kwartaal stegen. Daarmee herstelt de markt sneller dan Fitch had verwacht.

Kerry: Koerden niet helpen zou onverantwoordelijk zijn

De Verenigde Staten hebben wapens en munitie aan de Koerden geleverd die in de Syrische grensstad Kobani tegen IS strijden, omdat het 'onverantwoordelijk' en 'moreel erg moeilijk' is om de Koerden niet te steunen. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry maandag gezegd.

De Amerikaanse regering begrijpt volgens Kerry de zorgen die Turkije heeft over het bewapenen van de Koerden. Ankara vreest namelijk dat de wapens terechtkomen bij strijders van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Maar, zei Kerry, de situatie in Kobani is zo nijpend dat bevoorrading van de Koerdische strijders absoluut noodzakelijk was.

"Met groot respect wil ik onze Turkse bondgenoten zeggen dat we begrip hebben voor de achtergrond van hun verzet en het onze tegen terreurgroepen en uiteraard in het bijzonder de problemen die er zijn met betrekking tot de PKK", aldus Kerry. "Maar we hebben ons tot doel gesteld ISIL (IS, red.) uit te dunnen en te vernietigen en ISIL is in groten getale aanwezig in de plaats Kobani."

Volgens de minister zijn de Koerden moedig de strijd met IS aangegaan en moet het doel IS te vernietigen niet uit het oog worden verloren.

Vluchten van en naar Schiphol geschrapt om staking

Tussen maandag en woensdagochtend vallen 24 Lufthansa-vluchten van en naar Schiphol uit vanwege een nieuwe pilotenstaking bij de Duitse luchtvaartmaatschappij. Door de staking, die van maandag 13.00 uur tot dinsdag 23.59 uur duurt, blijven zo'n 1500 kisten aan de grond. Dat blijkt maandag uit een lijst van gecancelde vluchten op de website van Lufthansa.

Dinsdag is de verstoring groter dan maandag, omdat de staking wordt uitgebreid en ook intercontinentale vluchten moeten worden geschrapt, aldus Lufthansa. Duitse media schatten dat ongeveer tweehonderdduizend reizigers worden getroffen door de acties. Lufthansa vliegt normaal gesproken vanaf München en Frankfurt op Amsterdam.

De vliegers eisen dat medewerkers die vervroegd met pensioen willen aanspraak op een overgangsregeling kunnen blijven maken. Lufthansa wil juist van de regeling af. De piloten legden de afgelopen maanden al meermaals het werk neer.

Coureur De Vries naar World Series by Renault

Coureur Nyck de Vries zal volgend seizoen uit gaan komen in de World Series by Renault. De Nederlander uit het opleidingsprogramma van het Formule 1-team McLaren won dit jaar de Formule Renault 2.0 Eurocup en was de beste in het Alpenkampioenschap van de Formule Renault 2.0.

De 19-jarige De Vries behaalde bij Koiranen GP dit seizoen veertien zeges, in totaal 22 podiumplaatsen, vijftien polepositions en vijftien snelste rondes. Door dit succes heeft hij in de WSR een stoeltje gevonden bij DAMS dat in 2013 de kampioen leverde met Kevin Magnussen en dit jaar met Carlos Sainz jr. In dat kampioenschap reden dit jaar ook Beitske Visser en Meindert van Buuren mee. Op Jerez de la Frontera eindigde Visser zaterdag op een knappe vijfde plaats, terwijl Van Buuren zevende werd. Gisteren werd het duo respectievelijk twaalfde en vijftiende.

Arrestaties Iran na zuuraanval

De Iraanse autoriteiten hebben vier mensen gearresteerd die ervan worden verdacht vrouwen met zuur te hebben aangevallen. De zuuraanvallen hadden vorige week plaats in de stad Isfahan. Dit leidde tot grote publieke verontwaardiging.

Volgens IRNA zitten de vier mannen vast. Verdere details werden niet gegeven, maar er wordt gespeculeerd dat de vrouwen werden aangevallen omdat ze zich niet op de juiste wijze gekleed hadden.

Volgens de Iraanse wet moeten vrouwen die zich op straat begeven zich kleden in een gezichtsbedekkend gewaad.

Partij voor de Dieren wil hengelsport verbieden

De Amsterdamse afdeling van de Partij voor de Dieren wil een gemeentelijk verbod op sportvissen. "Het is onaanvaardbaar dat vissen bij het zogenoemde plezierhengelen met haken worden verwond en pijn lijden voor het vermaak van mensen", zegt raadslid Johnas van Lammeren.

Van Lammeren heeft maandag een initiatiefvoorstel gepresenteerd voor een hengelverbod. Volgens hem is het een hardnekkig misverstand dat vissen geen pijn voelen en is sportvisserij 'niet meer dan deze tijd'. Van Lammeren wijst erop dat Amsterdam geen plezierjacht toestaat. "Hengelen is niets anders dan jacht onder water."

Xtc eist derde leven Amsterdam Dance Event

Een 41-jarige vrouw uit Utrecht is zondagochtend overleden door xtc-gebruik bij een evenement van het Amsterdam Dance Event. Ze is de derde bezoeker van een ADE-feest die afgelopen weekend overleed. De politie roept iedereen die nog pillen heeft, van welke aard dan ook, met klem op de drugs te laten testen of weg te gooien.

Het slachtoffer was met haar echtgenoot eerst naar een feest op het Westergasterrein geweest en daarna naar Club Lite aan de Jan van Galenstraat. Daar werd ze onwel, waarna ze met haar man met een taxi naar een ziekenhuis ging. Kort na aankomst overleed ze. Op haar lichaam is geen sectie verricht. Een schouwarts heeft geconstateerd dat de vrouw is overleden door xtc-gebruik, meldt de politie maandag.

Een 21-jarige man uit Oude Wetering en een 33-jarige man uit Servië overleden zondag, vermoedelijk door drugsgebruik. De Serviër was in Club Lite geweest en de Nederlander op een feest in de Westergasfabriek.

De negentiende editie van het Amsterdam Dance Event ging woensdag van start en werd zondag afgesloten. Op 85 locaties in de hoofdstad waren ruim driehonderd evenementen geprogrammeerd. Er kwamen zo'n 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland op af.

Militaire Willems-Orde voor majoor Tuinman

Koning Willem-Alexander reikt op 4 december de Militaire Willems-Orde uit aan majoor Gijs Tuinman. Hij krijgt de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding vanwege zijn optreden in Afghanistan.

Tuinman wordt gelauwerd om 'zijn voortdurend en onder alle omstandigheden heldhaftig, beleidvol en moedig optreden' in Afghanistan. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) heeft Tuinman voorgedragen.

De Willems-Orde wordt zelden uitgereikt. De laatste die werd onderscheiden was kapitein Marco Kroon, die later voor de rechter moest verschijnen op verdenking van drugs- en wapenbezit. Van drugsbezit werd hij vrijgesproken.

Behalve Kroon zijn er momenteel nog maar drie andere dragers van de Militaire Willems-Orde in leven. De uitreiking van de orde en de bijbehorende ridderslag door de koning vindt plaats op het Binnenhof in Den Haag.

Shailene Woodley: Mijn borsten zijn geweldig

Shailene Woodley had geen enkele moeite om zich bloot te geven in haar nieuwe film. Ze is zo blij met haar lichaam dat er geen make-up aan te pas hoefde te komen. "Ik ben nog maar 22. Mijn borsten zijn geweldig. Die hebben geen hulp nodig", vertelt de actrice trots in de Amerikaanse krant New York Post.

Woodley, bekend van films als The Fault in Our Stars en Divergent, trekt haar kleren uit in haar nieuwe film White Bird in a Blizzard. "Het was gek en een beetje verkeerd. Maar ik vond het geweldig om te doen."

Woodleys ouders waren ook gelukkig met de beelden. "Ze hebben de film gezien. Ik dacht dat het misschien vreemd zou zijn, maar ze vonden het heel mooi."

Koenders wil meer EU-actie tegen ebola

De Europese Unie moet meer doen bij de bestrijding van ebola. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) maandag gezegd voor aanvang van zijn eerste vergadering met EU-ambtgenoten in Luxemburg.

"Het is cruciaal dat we meer doen", zei Koenders. Daarbij gaat het vooral om het sturen van medisch personeel, op een veilige manier. Koenders zei te verwachten dat de vergadering in Luxemburg een 'duidelijk signaal' oplevert. "Wij begrijpen de ernst van de crisis en zijn bezig om een snel en efficiënt antwoord te formuleren."

Koenders, die vrijdag als minister werd beëdigd, wees erop dat Nederland extra geld heeft uitgetrokken voor de bestrijding van de ebola-uitbraak in Afrika en ook een fregat inzet voor het transport van hulpgoederen.

Doden bij brand in vuurwerkfabriek India

Bij een brand in een vuurwerkfabriek in het zuiden van India zijn maandag zeker dertien mensen om het leven gekomen. Zeven mensen liepen zware brandwonden op, meldt de politie.

De doden konden nog niet allemaal geborgen worden, zei Ravi Prakash van de politie in het district East Godavari in de deelstaat Andhra Pradesh.

De brand ontstond tijdens de lunchpauze van het personeel. Hoe dat gebeurde is nog niet bekend.

Indiërs steken bij religieuze feesten en bruiloften vaak vuurwerk af. Door gebrekkige veiligheidsregels zijn er ook vaak branden in de fabrieken.

RIVM opent telefoonlijn over ebola

Mensen die vragen hebben over ebola kunnen sinds maandag terecht bij een informatiepunt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Iedereen kan gratis bellen met het telefoonnumer 0800-0480.

Het informatiepunt kan antwoord geven op vragen over bijvoorbeeld het voorkomen van besmettingen, voorbereidingsmatregelen in Nederland en reizen naar Afrika. Mensen met vragen over hun eigen gezondheid krijgen het advies contact op te nemen met hun huisarts.

De telefoonlijn is niet bedoeld voor medisch personeel en instellingen zoals scholen, kinderopvang of politie. Zij kunnen bij vragen over ebola contact zoeken met de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).

Controle partydrugs geen prioriteit voor Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) vooral gecontroleerd op overlast door bezoekers. Het tegengaan van drugsgebruik werd grotendeels aan de organisatie van de ongeveer tachtig ADE-feesten overgelaten, zegt een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan.

Twee bezoekers overleden afgelopen weekend in Amsterdam, vermoedelijk na het gebruik van drugs. Er wordt sectie verricht om de doodsoorzaak van de 21- en 33-jarige slachtoffers vast te stellen, laat een woordvoerder van de politie weten. Daarna besluit het Openbaar Ministerie of een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld.

De gemeente vindt de keuze om al dan niet harder op te treden tegen drugsgebruik vooral een onderwerp voor de politiek. "We moeten constateren dat voor veel bezoekers van dit soort feesten drugsgebruik erbij hoort. Het is een bredere discussie hoe je daarmee omgaat. De politiek is aan zet", aldus de gemeentewoordvoerder.

Organisaties van feesten krijgen alleen een vergunning als ze aan strenge eisen voldoen. Zo moeten er drugsinleverbakken zijn, een goed uitgeruste EHBO-post en gratis water beschikbaar zijn. Controleurs van de gemeente bezochten alle feesten, maar daarbij was het speerpunt dit jaar naast geluidsoverlast de speciaal voor ADE tot 08.00 uur verruimde openingstijden.

Of de feesten in Club Lite en in de Westergasfabriek waar de slachtoffers vielen aan de regels voldeden is nog niet duidelijk. De gemeente gaat haar eigen controlesysteem nog evalueren.

Amsterdam Dance Event is het grootste evenement voor elektronische muziek ter wereld. Op de feesten en conferenties kwamen van woensdag tot en met zondag 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland af. Op de twee dodelijke slachtoffers na verliep het evenement zonder grote problemen.

Politie breekt aanbesteding portofoons af

De politie last 'een pauze' in bij de aanbesteding van portofoons. Eerst wordt een onderzoek naar mogelijke fraude ingesteld. Ook de aanbesteding van blaastests moet opnieuw, maakt de politie maandag bekend.

Externe deskundigen moeten de aanbestedingsprocedure van veertigduizend portofoons onderzoeken, aldus de politie. Daaruit moet blijken of de aanbesteding opzettelijk is vervalst. De eisen die gesteld werden bij de aanbestedingsprocedure zouden naar een vooraf bepaalde producent zijn toegeschreven. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) meldde vorige week aan de Tweede Kamer dat een onderzoek moest plaatsvinden.

De aanbesteding voor blaastests is ook niet goed gegaan. In de gestelde eisen waaraan de tests moeten voldoen zijn 'inhoudelijke tegenstrijdigheden' geslopen, aldus de politie. Deze tegenstrijdigheden kwamen aan het licht bij de beoordeling van de inschrijvingen. "Hierdoor kan de aanbesteding nu niet worden gegund aan een van de inschrijvers."

Overigens heeft de politie wel genoeg blaastests over om controles in het verkeer uit te voeren. "Er zijn nog voldoende deugdelijke apparaten in de eenheden beschikbaar, zodat de continuïteit van alcoholcontroles is gegarandeerd", aldus de politie.

De politie komt vaker in het nieuws met mogelijk oneerlijke aanbestedingen. Vorige week werden vijf medewerkers geschorst nadat ze hadden gefraudeerd bij de aanbesteding van politieauto's. Ook bij de brandweer en Defensie zouden de eisen bij aanbestedingen zo zijn opgeschreven dat de keuze wel op een vooraf bepaalde leverancier moest vallen.

NS neemt nog geen maatregelen tegen herfststorm

De NS neemt nog geen extra maatregelen om ondanks de verwachte herfststorm de treinen dinsdag op tijd te laten rijden. Wel wordt het weer 'zeer nauwlettend in de gaten gehouden', zegt een woordvoerder maandag.

Dinsdag wordt een zware storm verwacht waarbij windkracht 9 kan worden gehaald. De kans is groot dat het openbaar vervoer daar in Nederland last van gaat krijgen. NS zegt samen met ProRail klaar te staan.

"Per uur houden we in de gaten hoe de situatie zich ontvouwt", aldus een woordvoerder. "Mocht het nodig zijn, dan weten we wat we moeten doen."

Williams begint met zege op WTA Finals

Serena Williams heeft haar eerste zege op de WTA Finals binnen. De Amerikaanse tennisster versloeg in de rode groep Ana Ivanovic met tweemaal 6-4.

De nummer 1 van de wereld had het lastig genoeg met de Servische, maar kon uiteindelijk aan het langste eind trekken. Na afloop had Williams lovende woorden voor het spel van haar opponente. "Ana heeft echt goed gespeeld. Ik heb er hard voor moeten vechten."

De groep van Williams bestaat verder uit de Canadese Eugenie Bouchard en de Romeense Simona Halep. Zij spelen later vandaag tegen elkaar.

Bale mogelijk niet in topper tegen Barcelona

Gareth Bale mist zaterdag mogelijk de kraker van Real Madrid thuis tegen FC Barcelona. De aanvaller kampt met een bilblessure, laat zijn club maandag weten. Hij ontbrak afgelopen weekeinde al in de uitwedstrijd bij Levante (5-0).

Hoelang Bale precies is uitgeschakeld, is nog niet bekend. De Welshman moet woensdag in ieder geval de Champions League-wedstrijd tegen Liverpool aan zich voorbij laten gaan.

[Pic] Leven op Mars: krokodil gefotografeerd

Opnieuw heeft Curiosity foto's van leven gemaakt op Mars. Ditmaal heeft de Marsrover een krokodil op de foto gezet.

De ontdekking werd gedaan door ene Joe White. De amateurastronoom zit de hele dag op zijn zolderkamer de NASA-foto's te bestuderen.

"Ik was aan het gamen toen ik ineens de krokodil zag zitten", aldus de 45-jarige Engelsman. NASA zelf heeft nog niet gereageerd. Mogelijk willen zij het bewijs van leven op Mars onder de pet houden

Turkije staat Koerden toe naar Kobani te gaan

Turkije zal Koerdische strijders toestaan de Syrische grens over te steken om te vechten tegen de extremistische groep Islamitische Staat in Kobani. Dat heeft de Turkse minister van buitenlandse zaken Mevlut Cavusoglu gezegd.

Cavusoglu zei dat besprekingen over het onderwerp nog gaande zijn, maar gaf verder geen bijzonderheden.

"De Regionale Regering van Iraaks Koerdistan heeft bekendgemaakt dat ze samenwerkt met Turkije en de Verenigde Staten aldus Cavusoglu. "We helpen zelfs peshmerga (Koerdische strijders, red.) Kobani binnen te komen om steun te verlenen."

Om de grensstad Kobani wordt al maanden gevochten. Een groot deel van de Koerdische bevolking is gevlucht. Tot nog toe weigerde Turkije toestemming aan Koerdische strijders te geven om de grens over te steken en zich bij de strijd tegen IS in Syrië aan te sluiten.

Ebolaflyers blijven op vluchten naar Nigeria

Het is nog te vroeg om minder voorzorgsmaatregelen tegen ebola te nemen nu Nederlandse luchtvaartmaatschappijen niet langer rechtstreeks vliegen op een land waar het virus heerst. De informatiefolders over ebola worden op vluchten naar Nigeria nog steeds uitgedeeld, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldde maandag dat Nigeria ebolavrij is. KLM, Corendon en Transavia vliegen naar Nigeria. In de vliegtuigen werden op verzoek van het RIVM flyers uitgedeeld met informatie over het virus. Het RIVM ziet geen reden om daarmee te stoppen.

"Daar wordt voorlopig nog mee doorgegaan", aldus een woordvoerder van het instituut. "Er stappen bijvoorbeeld nog steeds mensen over." Op Schiphol werden al geen controles uitgevoerd. "We adviseren Schiphol hetzelfde te doen wat ze nu doen."

Onder cabinepersoneel lijkt minder angst te zijn voor ebola dan wordt gemeld. De Telegraaf schreef maandag dat diverse medewerkers zich vaker ziek melden voor vluchten naar West-Afrika. Ze zouden bang zijn op vluchten naar Lagos in Nigeria en Banjul in Gambia besmet te raken met de dodelijke ziekte.

De vakbond voor cabinepersoneel VNC nuanceert de beweringen die voorzitter Annette Groeneveld ten aanzien van de crewleden maakte. Ze sprak in De Telegraaf van een 'spanning die zienderogen oploopt'.

"We zien absoluut geen signalen dat piloten of stewardessen zich extra ziek melden", aldus een woordvoerder. "Het beeld zoals dat in de krant verscheen moet echt genuanceerd worden. Natuurlijk maken mensen zich zorgen en bellen ze ons om te vragen of het veilig is te vliegen. Maar we hebben geen signalen dat er spanning is."

Luchtvaartmaatschappijen Corendon en Transavia, die evenals KLM naar Lagos en Banjul vliegen herkennen zich desgevraagd ook niet in het geschetste beeld. Personeelsleden melden zich juist niet extra ziek, aldus de maatschappijen.

Het personeel wordt via interne communicatie zo veel mogelijk geïnformeerd over het virus. Zo sturen onder andere Corendon en KLM via de mail nieuwsbrieven over de situatie in Nigeria en Gambia.

KLM houdt voorafgaand aan elke vlucht een briefing. Daar zit ook iemand van de gezondheidsafdeling van KLM bij, die vragen van piloten en cabinepersoneel kan beantwoorden, aldus een woordvoerder.

Transavia houdt zich aan de internationaal afgesproken hygiënemaatregelen. Indien nodig zijn mondkapjes en handschoenen beschikbaar.

Ebola komt vooral voor in de West-Afrikaanse landen Guinee, Liberia en Sierra Leone. Nederlandse maatschappijen vliegen niet op die landen, Belgische maatschappijen wel. Op de luchthavens van Brussel worden mensen die uit Afrika komen daarom gescreend. Ook in Parijs en op Amerikaanse luchthavens wordt scherper gecontroleerd op ziekteverschijnselen bij mensen die uit West-Afrika komen.

Drie dagen geleden werd bekend dat Senegal ook ebolavrij is. Arke Fly schrapte enkele vluchten vanwege de uitbraak. Het is niet duidelijk of en wanneer die vluchten worden hervat.

Tien doodshoofdaapjes gestolen in Arcen

Onbekenden hebben tien Boliviaanse doodshoofdaapjes gestolen uit de Kasteeltuinen in het Limburgse Arcen. Dat heeft de politie maandag gemeld. De diefstal vond vermoedelijk zondagavond of zondagnacht plaats.

De daders hebben een gat geknipt in een hek rond het terrein van de Kasteeltuinen, een deur en een dakluik in het apenverblijf geforceerd en de aapjes met vangnetten gevangen. Vervolgens zijn ze met een auto of busje vertrokken. De politie gaat uit van een professionele diefstal. De waarde van de dieren is onbekend.

Illegale vuurwerkhandel komt op gang

De handel in illegaal vuurwerk komt op stoom. Vrijdag werd in een kelderbox van een woning in Den Haag negentig kilo zeer gevaarlijk vuurwerk gevonden. Drie weken geleden werd in het oosten van het land al een busje met zeshonderd kilo zwaar vuurwerk van de weg gehaald. Het zijn de eerste grote vuurwerkvondsten die in aanloop naar de komende jaarwisseling naar buiten zijn gebracht, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Het OM houdt jaarlijks vanaf oktober een lijst bij met de totale hoeveelheid onderschept illegaal vuurwerk. Een eerste tussenstand van de Vuurwerkbarometer is er nog niet, maar omdat vorig jaar tussen 1 oktober en 11 november ruim 24.000 kilo vuurwerk werd gevonden en in de jaren ervoor ook al duizenden kilo's, is het waarschijnlijk dat ook dit jaar al veel meer vuurwerk is ontdekt dan tot nu toe naar buiten is gebracht.

Jaarlijks schaffen Nederlanders naar schatting een tot twee miljoen kilo verboden consumentenvuurwerk aan. Bij controles door politie en inspectiediensten werd de afgelopen vier jaargangen gemiddeld 138.500 kilo vuurwerk onderschept.

Niet alleen de opslag van vuurwerk en de busjes die er ongecontroleerd mee rondrijden naar schimmige opslagplaatsen zorgen voor gevaar. De laatste jaren wordt steeds vaker en meer vuurwerk per internet besteld en per post bezorgd. De jacht op deze gevaarlijke pakketjes was vorig jaar nog tamelijk vruchteloos: van de naar schatting vele jaarlijkse bestellingen onderschepte de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) er vorig jaar door capaciteitsproblemen en door het briefgeheim slechts zo'n honderd.

Bij de vondst in Den Haag ging het om zeven dozen met zogeheten cobra's en mortierbommen. Dat is massa-explosief vuurwerk, waarbij meerdere knallen tegelijk plaatsvinden die samen een enorme knal veroorzaken. De opslag van dit soort vuurwerk is verboden sinds bij de vuurwerkramp in 2000 de Enschede wijk Roombeek werd verwoest, omdat de benodigde minimumafstanden tot bebouwing nergens haalbaar zijn.

De eigenaren van het vuurwerk, een 24-jarige man uit Den Haag en zijn 22-jarige vriendin, zijn aangehouden en worden maandagmiddag voorgeleid. Politie en justitie benadrukken dat het vuurwerk dat zij in huis hadden levensgevaarlijk is en alleen door professionals mag worden gebruikt.

Van Polen betuigt spijt voor verwonden Eagles-fan

Bram van Polen heeft maandag zijn excuses aangeboden voor het verwonden van een Go Ahead Eagles-supporter. De aanvoerder van PEC Zwolle schoot zondag na de met 3-2 verloren IJsselderby in Deventer een bal het publiek in. Daarbij raakte hij de man op het hoofd.

"Zowel Bram van Polen als PEC Zwolle betreuren het incident ten zeerste", schrijft de club in een verklaring. Van Polen bood na het duel al zijn excuses aan bij de directies van Zwolle en Go Ahead Eagles. Hij gaat ook contact opnemen met het slachtoffer om datzelfde te doen.

Gestolen Televizier-Ring weer teruggebracht

AvroTros wil de Gouden Televizier-Ring die afgelopen weekeinde werd gestolen van de cast van Flikken Maastricht niet laten veilen. Dat zegt een woordvoerder in reactie op het voorstel van programmamaker Lex Uiting. Hij kaapte de felbegeerde televisieprijs en wilde het sieraad tijdens 3FM's Serious Request verkopen.

"Dat is op zich een leuk en ludiek idee, maar de ring is van een heel groot team dat al jarenlang aan de serie werkt. De prijs is niet van een iemand", aldus de zegsvrouw. De omroep wil wel nadenken over een ander item voor de veiling. "Iets spectaculairs en Flikken-waardigs."

AvroTros doet geen aangifte tegen Uiting. "Het is gewoon een grap. We konden er zelf ook wel om lachen", stelt de woordvoerder.

Uiting heeft de ring inmiddels weer teruggebracht. Hij kon de prijs meenemen tijdens opnames in Amsterdam, zo onthulde hij maandagochtend. De makers van de politieserie lieten de ring onbeheerd achter na de lunch.

WHO verklaart Nigeria ebolavrij

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft Nigeria maandag officieel ebolavrij verklaard. Er zijn nu 42 dagen - twee keer de maximale incubatietijd - verstreken waarin geen nieuwe gevallen zijn gemeld.

De WHO noemt het indammen van de ziekte in Nigeria een 'spectaculair succesverhaal'. Volgens de WHO heeft Nigeria bijna iedereen opgespoord die contact heeft gehad met ebolapatiënten in het land. De eerste patiënt was een man uit Liberia die met ziekteverschijnselen in Lagos arriveerde en later overleed. In totaal meldde Nigeria twintig ebolagevallen, van wie er acht zijn overleden.

Zuid-Korea stuurt artsen naar ebolagebied

Zuid-Korea stuurt volgende maand artsen, verpleegkundigen en militairen naar de regio in West-Afrika die getroffen is door ebola. Ook trekt het land 4,3 miljoen euro uit om het virus te helpen bestrijden.

Een groep kwartiermakers reist begin november naar Liberia of Sierra Leone om de omstandigheden waaronder de Zuid-Koreaanse hulpverleners moeten werken te beoordelen. De hulpverleners zelf volgen half november, zei een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken.

Het medisch team blijft ongeveer zes weken in West-Afrika. De regering moet nog beslissen hoe groot het team wordt. Ook bestaat de mogelijkheid dat er na zes weken een nieuw team wordt gestuurd. Een en ander hangt ook af van hoeveel vrijwilligers zich aanmelden en wat hun competenties zijn.

Kerry wil meer hulp Azië bij strijd tegen IS

Aziatische landen moeten meer doen in de strijd tegen de extremistische organisatie Islamitische Staat (IS). Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry maandag gezegd in Jakarta. Kerry is in Indonesië voor de installatie van de nieuwe Indonesische president Joko Widodo.

Volgens bronnen in de entourage van Kerry moeten islamitische landen in Azië de hoogste prioriteit geven aan het voorkomen dat strijders voor IS kunnen worden gerekruteerd. De Verenigde Staten willen dat deze landen 'meer doen en meer samenwerken' om extremisme de kop in te drukken, extremistische ideologieën uit te bannen en te voorkomen dat mensen in het buitenland deelnemen aan de jihad.

Kerry sprak tijdens zijn bezoek met de Maleisische premier Najib Razak en de Australische premier Tony Abbot. Kerry bedankte Razak dat Maleisië stelling heeft genomen tegen de extremistische ideologie van IS. Tegen Abbot zei hij dat het 'van groot belang is dat er een mondiale coalitie is die begrijpt wat er op het spel staat'.

De minister liet ook weten blij te zijn dat in Irak eindelijk de nieuwe minister van defensie en binnenlandse zaken is benoemd. "Dat is bijzonder handig bij het plannen en invoeren van ons werk."

Azië is een belangrijk gebied voor de VS. De economische groei van de regio is gigantisch. Kerry heeft de afgelopen twintig maanden acht keer de regio bezocht. Dinsdag vertrekt hij weer naar Duitsland.

Nederland levert Trinidad patrouilleschepen

Een Nederlands bedrijf gaat voor 140 miljoen euro aan patrouilleschepen leveren aan de kustwacht van Trinidad en Tobago. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een wapenexportvergunning verleend, is maandag bekend geworden.

Een deel van de schepen krijgt een 20mm-boordkanon en montagepunten voor machinegeweren. De schepen worden ingezet voor het bestrijden van drugs- en mensensmokkel en reddingsacties in de kustwateren rondom Trinidad en Tobago, dat ligt voor de kust van Venezuela.

Om welk bedrijf het gaat heeft het ministerie niet bekendgemaakt.

Afrojack pissig over beroerde recensie

Een recensie van de Volkskrant is Afrojack in het verkeerde keelgat geschoten. De dj beticht de krant van liegen omdat recensent Gijsbert Kramer suggereert dat hij eigenlijk niets doet op het podium omdat alles al is voorgeprogrammeerd.

"Werken zich tachtig man drie maanden kapot om zo'n show te doen en komt frisse frits ff interessant doen. Meningen vind ik best, maar voluit liegen accepteer ik niet, teveel mensen die zich de tering hebben gewerkt", zo foetert Afrojack op Twitter.

De recensent bezocht de show van de dj, die eigenlijk Nick van de Wall heet, vrijdag in de Ziggo Dome. Hij schrijft onder meer dat Afrojack alleen voor de vorm een koptelefoon op heeft en zonder noemenswaardig resultaat aan wat knopjes draait. "Als de Volkskrant het niet aanpast hoe kloppend zijn de feiten van de rest van hun content dan", aldus Afrojack.

Ook Afrojacks collega Hardwell wordt afgefakkeld in het artikel. Recensent Kramer schrijft dat de 'gemakzuchtige' werkwijze van beide dj's 'bijna aanstootgevend' is. Hun shows bestaan volgens hem uit het rondpompen van hits met 'anonieme vocalen en slappe tekstregeltjes'.

Standard Luik-trainer Luzon stapt op

Standard Luik-trainer Guy Luzon is een dag na het gestaakte thuisduel tegen Zulte Waregem opgestapt. De Israëliër lag al enige tijd onder vuur vanwege de slechte resultaten in de competitie en in de Europa League tegen Feyenoord (1-2). Standard staat na elf duels twaalfde in de Belgische Eerste Klasse.

De wedstrijd tussen tienvoudig landskampioen Standard en Zulte werd zondag kort voor tijd gestaakt. Supporters van de thuisploeg gooiden bij een 2-1 achterstand stoeltjes op het veld en dreigden de grasmat te betreden. De scheidsrechter stuurde daarop beide teams naar de kleedkamers.

De 39-jarige Luzon was vorig jaar mei de opvolger van de Roemeen Mircea Rednic, die enkele maanden nadat hij Ron Jans had vervangen zelf aan de kant werd gezet. Assistent Ivan Vukomanovic neemt voorlopig de taken waar.

Hülkenberg blijft bij Force India

Nico Hülkenberg zal ook in 2015 uit gaan komen voor het Formule 1-team Force India, zo is vandaag bekendgemaakt. De 27-jarige Duitser rijdt momenteel al voor de renstal van Vijay Mallya en staat achtste in het kampioenschap met 76 punten.

Hülkenberg eindigde dit jaar in dertien van de zestien races in de punten en wist vier vijfde plaatsen te behalen. Hij is blij dat hij een stoeltje voor 2015 heeft. "Het is goed om de plannen voor volgend jaar te bevestigen. Dit team ken ik zeer goed en we beleven een fantastisch jaar met een aantal fraaie resultaten. Het team zit boordevol ambitie en ik denk dat we volgend jaar wederom een competitieve auto zullen hebben."

[Pic] Dronken studente zit vast in glasbak

Chelsie Redwood uit Southampton heeft afgelopen weekend een chanant avontuur beleefd. De 19-jarige studente zat namelijk met haar hoofd vast in een glasbak. De Engelse bleek stomdronken.

Het domme blondje besloot om de reputatie van Engelsen, en studentes in het bijzonder, waar te maken. Na een flink drinkgelag was het nog niet genoeg. Naar verluidt ging Chelsie dan ook naar de glasbak om nog meer drank te vinden.

Helaas voor de niet al te snuggere studente bleek haar kop te dik voor de opening en kwam ze klem te zitten in de glasbak. Hierna rukten spuitgasten massaal uit om de studente uit haar benarde positie te bevrijden. "Dat ga ik dus nooit meer doen", beloofde ze de brandweerman.

De brandweer moest snijapparatuur inzetten om Chelsie uit de glasbak te halen. "Er diende zelfs een speciale ploeg voor opgetrommeld te worden", weet de brandweer volgens Het Laatste Nieuws. "Volgens mij was het studentennacht en stond ze daar al een tijdje. Er stonden heel wat vrienden rond haar en ze voelde zich naar eigen zeggen heel beschaamd."

'Reebok prooi voor Chinese investeerders'

Een groep investeerders uit Hong Kong en Abu Dhabi heeft zijn zinnen gezet op Reebok. De groep wil het van oorsprong Britse sportmerk van Adidas overnemen voor 1,7 miljard euro. Dat meldt The Wall Street Journal maandag op basis van bronnen.

Of Adidas openstaat voor een verkoop, is niet bekend. Volgens het consortium, geleid door het Chinese Jynwel Capital, heeft Reebok meer kans van slagen als het los van Adidas opereert. Het merk presteert matig sinds het onder de Duitse sportreus valt, aldus de zakenkrant.

Adidas is sinds 2006 eigenaar van Reebok, dat het destijds voor ongeveer drie miljard euro kocht om zich een betere concurrentiepositie ten opzichte van Nike te verschaffen. Het Amerikaanse Nike heeft sindsdien echter terrein gewonnen ten koste van zijn Duitse concurrent.

Belangrijkste geestelijke Irak steunt premier

De belangrijkste sjiitische geestelijke van Irak, grootayatollah Ali al-Sistani, heeft zich achter de regering van premier Haider al-Abadi en haar strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat geschaard. Dat heeft de Iraakse staatstelevisie maandag gemeld.

De 86-jarige al-Sistani had een onderhoud met de kersverse premier om zijn steun aan de nieuwe Iraakse regering te betuigen. De ontmoeting is van groot symbolisch belang, omdat de ayatollah de afgelopen jaren alle politici meed uit protest tegen de manier waarop zij het land leidden.

Al-Sistani woont in de stad Najaf, die heilig is voor sjiieten. Hij verschijnt zelden in het openbaar.

Vertrouwen consumenten verbetert weer

Nederlandse consumenten zijn deze maand weer iets minder somber geworden over de economie. De graadmeter voor het consumentenvertrouwen stijgt van -7 in september naar -3 in oktober, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag bekend. De bereidheid om grote aankopen te doen bleef echter zwak.

De toename in het enthousiasme van Nederlandse huishoudens maakt een einde aan een vertrouwensdaling van drie maanden. De somberte van de afgelopen maanden hing mogelijk samen met de politieke spanningen in de wereld, zo lieten de statistici eerder al weten. In juni bereikte de graadmeter met -2 de hoogste stand sinds het begin van de crisis.

Hoewel het vertrouwen van consumenten dus nog niet helemaal terug is op het niveau van begin deze zomer, staat de index wel nog ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Tussen 1994 en 2014 kwam het vertrouwen gemiddeld uit op -8. Begin vorig jaar werd met -44 het diepste punt ooit bereikt.

Dat de stemming van consumenten deze maand toeneemt, komt vooral doordat Nederlanders meer fiducie hebben in het economische klimaat. Over de vooruitzichten voor hun eigen financiële situatie blijven ze echter negatief. Ook vindt het merendeel van de Nederlanders het nog geen goed moment om een auto of wasmachine aan te schaffen.

Leraar uit Gulpen stuurt seksfoto naar leerlingen

Een natuur- en scheikundeleraar uit Gulpen heeft een seksueel getinte foto naar leerlingen gestuurd. De man is door scholengemeenschap Sophianum in de Limburgse plaats op non-actief gesteld.

De foto werd via social media verstuurd. Onderzocht wordt of de foto opzettelijk is verstuurd of dat het een foutje was, meldt de school op zijn website in een mededeling aan de ouders.

De leraar zal volgende week maandag, na de herfstvakantie, niet op zijn werk verschijnen. Of de man wordt ontslagen wordt besloten na voltooiing van het onderzoek.

[Vid] Man ontknaapt door alien

David Huggins heeft een nietalledaagse ontknaping beleefd. De man uit het Amerikaanse Hoboken zegt zijn maagdelijkheid te zijn verloren aan een vrouwelijk buitenaards wezen.

De inmiddels zeventigjarige kunstenaar wordt al sinds zijn achtste regelmatig ontvoerd door aliens. Op zijn zeventiende werd hij door een van hen ontknaapt. Sindsdien heeft hij geregeld seks met de buitenaardse vrouwtjes.

Huggins werd ontmaagd door een schepsel met de naam Crescent. Een ervaring die wordt beschreven als: "Zij zag er menselijk uit, afgezien van haar grote, zwarte ogen, een bleke, puntige gezicht en de pruik. Ze ontkleedden zich, waarna hij ging liggen. Vervolgens bereed zij zijn kloppende roede."

Inmiddels heeft de beste man vele kinderen verwekt bij buitenaardse vrouwtjes. En niet alleen bij Crescent. Om alles te verwerken, is Huggins gaan schilderen over zijn ervaringen.


Compleet met bizar filmpje over de seksuele uitspattingen

Call of Duty: Advanced Warfare systeemeisen

Over een paar weken ligt Call of Duty: Advanced Warfare alweer in de schappen van de winkel. Om te kijken of je pc het wel aankan heeft Activision de minimale systeemeisen vrijgegeven.

OS: Windows 7 64-Bit / Windows 8 64-Bit / Windows 8.1 64-Bit
Processor: Intel® CoreTM i3-530 @ 2.93 GHz / AMD PhenomTM II X4 810 @ 2.80 GHz or better
Memory: 6 GB RAM
Graphics: NVIDIA® GeForce® GTS 450 @ 1GB / ATI® Radeon™ HD 5870 @ 1GB or better DirectX: Version 11
Network: Broadband Internet connection
Hard Drive: 55 GB available space
Sound Card: DirectX-compatible

Vergeleken met Call of Duty: Ghosts vereist het niet veel meer. Enkel een iets betere processor en het vereist wat meer ruimte op je HDD. 

Call of Duty: Advanced Warfare komt uit op 4 november voor pc, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 en PlayStation 4. 

Deel vogels Avifauna teruggevonden

De politie heeft veertien van de vogels teruggevonden die vorige maand werden gestolen uit het vogelpark Avifauna in Alphen aan de Rijn. De vondst werd op 10 oktober gedaan in een schuur in Den Bosch, en maandag pas bekendgemaakt.

Een van de vogels was dood, andere verkeerden in een zorgwekkende toestand. Eind september werden al drie andere vogels teruggevonden: een reuzentoerako en een geelwangneushoornvogel in Nijmegen en een tok in Den Bosch. De reuzentoerako heeft het niet overleefd.

De politie zoekt nog naar de resterende negentien vogels die werden buitgemaakt bij een inbraak in Avifauna. De 36 gestolen vogels zijn volgens het park samen meer dan een ton waard. Het gaat om toekans, diverse soorten neushoornvogels, kaketoes, kraagpapegaaien, koningsglansspreeuwen en Dumont-beo's.

Oppositie: geen asielzoekers naar ebolalanden

Nederland moet tijdelijk geen uitgeprocedeerde asielzoekers terugsturen naar de ebolalanden Guinee, Sierra Leone en Liberia. Dat vinden de oppositiepartijen SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks, meldt het radioprogramma De Ochtenden maandag.

De vier partijen vinden het inhumaan om asielzoekers terug te sturen naar de drie landen in verband met het besmettingsgevaar. Ze vinden dat Nederland een voorbeeld moet nemen aan België, waar sinds vorige maand een uitzettingsstop geldt voor de door ebola getroffen Afrikaanse landen.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) ziet niet genoeg reden om het beleid te veranderen. Hij wijst erop dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geen reisbeperkingen adviseert. De oppositiepartijen willen een Kamerdebat over de kwestie.

Cruijff neemt het op voor Hiddink

Johan Cruijff vindt het niet terecht dat Guus Hiddink door velen wordt afgeserveerd. De oud-topvoetballer stelt dat men in Nederland moet kijken naar de jeugdopleidingen. Cruijff kan zich niet vinden op de hevige kritiek op bondscoach Guus Hiddink.

De opvolger van Louis van Gaal verloor drie van zijn eerste vier interlands. Cruijff ziet een negatieve tendens in het Nederlandse voetbal. "Ik heb al vaker aangegeven dat er veel mis is gegaan met de opleiding", zegt de Amsterdammer tegen De Telegraaf.

"Neem FC Twente-Ajax. Toen Twente druk zette, was Ajax niet in staat om drie keer achter elkaar de bal naar elkaar te passen en hetzelfde overkwam Twente toen Ajax het initiatief overnam. In de Eredivisie zie je wekelijks hoe moeilijk ploegen het krijgen zodra de tegenstander druk gaat zetten", aldus de 48-voudig international.

"Daarom moeten de resultaten van Oranje niet worden afgedaan met het vernederen van de bondscoach, maar moet er serieus worden afgevraagd hoe de opleiding anders kan worden aangepakt. Het probleem zit 'm vooral in het positiespel en de omschakeling. Voor het positiespel in balbezit, bij balverlies en om iemand vrij te spelen komt het op een perfecte basistechniek, balsnelheid en bezetting van de linies aan."

"Nu zakt de centrale middenvelder in en schuiven de backs door naar de voorste linie. Terwijl onze kracht juist de ruit op het middenveld was, staan er nu maar twee middenvelders in de linie waar de regie wordt bepaald. Zo wordt het ooit zo sterke Nederlandse middenveld steeds verder uitgehold. Zodra de tegenstander druk zet, valt de ploeg uit elkaar en is de 'derde man' onvindbaar", besluit Cruijff.

'Toyboy' Onno Hoes trekt 418.000 kijkers

Het verhaal van de toyboy van Onno Hoes, in het BNN-programma Je Zal het Maar Zijn heeft zondagavond ruim 418.000 kijkers getrokken. Dat blijkt maandag uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De 24-jarige Ruud Schepers, die eerder dit jaar een kortstondige affaire met de burgemeester van Maastricht had, beschreef zijn relatie met Hoes in het programma als een 'vriendschap met veel mogelijkheden'. Hij wilde nog niet reageren op de scheiding tussen Hoes en zijn man Albert Verlinde.

"Ik laat het nog even bezinken. Ik ben het nog aan het verwerken", zo zei hij. Schepers had vooraf niet nagedacht over de mogelijke consequenties van zijn ontmoetingen met Hoes. De affaire kwam aan het licht toen Hoes en Schepers zoenend waren gespot. Hoes en Verlinde hadden ruim 22 jaar een relatie en zijn dertien jaar getrouwd.

De strijd om de kijkcijfers zondagavond werd wederom gewonnen door Studio Sport met bijna 2,8 miljoen kijkers. Verder stonden het achtuurjournaal en RTL's Miljoenenjacht allebei in de top drie met zo'n 2,4 miljoen kijkers. Ook de bakkers in Heel Holland Bakt boerden goed. Op de halve finale van het MAX-programma stemden ruim 1,8 miljoen mensen af.

Militairen gedood bij aanslagen Afghanistan

Gewapende lieden hebben in het zuiden en oosten van Afghanistan meerdere controleposten van de krijgsmacht aangevallen. Dat heeft het ministerie van defensie maandag bekendgemaakt. Bij het geweld zijn zeker vier militairen om het leven gekomen en meerdere mensen gewond geraakt.

De verantwoordelijkheid voor de aanvallen is nog niet opgeëist, maar vermoed wordt dat de Taliban achter het geweld zitten. De terreurorganisatie heeft de afgelopen tijd het aantal aanvallen op Afghaanse en NAVO-troepen opgevoerd.

Het ministerie van defensie meldde dat tientallen extremisten in de provincie Logar zijn gedood bij een bombardement dat na de aanvallen werd uitgevoerd. Ook in Uruzgan werden strijders na een aanval omgebracht.

Alle ziekenhuizen publiceren sterftecijfers

Alle ziekenhuizen hebben hun sterftecijfers gepubliceerd. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maandag gemeld. Patiënten en verzekeraars moeten zo meer inzicht krijgen in de kwaliteit van de zorg.

Ziekenhuizen spraken al in 2009 af dat zij hun sterftecijfers zouden publiceren, maar veel ziekenhuizen hebben jaren getreuzeld. Op 1 maart verliep de deadline die de NZa had gesteld. Een aantal ziekenhuizen had toen nog altijd geen cijfers gepubliceerd. Zij kregen een tik op de vingers van de NZa, waarna ze alsnog in actie kwamen.

De NZa verwacht dat ziekenhuizen meer cijfers gaan publiceren die een indicatie kunnen geven van de kwaliteit van behandelingen, zoals het aantal patiënten dat na een behandeling opnieuw moet worden opgeomen.

VS droppen wapens voor Koerden in Kobani

Het Amerikaanse leger heeft zondag voor het eerst wapens, munitie en medicamenten gedropt voor de Koerdische strijders die de Syrische stad Kobani verdedigen tegen de extremistische groep Islamitische Staat. De goederen waren geleverd door de Koerdische autoriteiten in Irak, zo liet het Amerikaanse Central Command zondagavond weten.

De droppings werden uitgevoerd door C-130 transportvliegtuigen. Daaraan voorafgaand waren in de omgeving van Kobani elf luchtaanvallen uitgevoerd.

De droppings zijn tegen het zere been van Turkije, dat zich verzet tegen Amerikaanse wapenleveranties aan de Koerdische opstandelingen in Syrië. Turkije beschouwt de voornaamste Koerdische verzetsgroep in Syrië als een verlengstuk van de PKK, waarmee het zelf al tientallen jaren in gevecht is en die door de VS en de NAVO als terroristische organisatie is bestempeld.

Volgens een Amerikaanse regeringsbron heeft de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan getelefoneerd om hem van de aanstaande droppings op de hoogte te stellen. De zegsman wilde niet zeggen hoe Erdogan had gereageerd. De VS stellen dat de droppings als een humanitaire daad beschouwd moeten worden; als Kobani valt, zullen de IS-strijders de Koerden in de stad waarschijnlijk afslachten.

Een andere regeringsbron zei dat er in de komende dagen wellicht meer droppings voor de Koerdische strijders in Kobani zullen volgen.

Dinsdag drukke avondspits verwacht door windstoten

Zeer zware windstoten leiden dinsdag vermoedelijk tot een drukkere spits dan normaal. Hoewel de ergste windstoten met een kracht van 100 kilometer per uur waarschijnlijk alleen aan de kust worden gevoeld, zijn de gevolgen goed te merken voor het verkeer, meldt weeronline.nl maandag.

De windstoten kunnen leiden tot gevaarlijke situaties, waarschuwt het KNMI. Het weerinstituut heeft voor dinsdag code geel afgekondigd. Dat is na rood en oranje - waarbij een weeralarm wordt afgegeven - het derde waarschuwingsniveau.

De Verkeersinformatiedienst rekent ondanks de herfstvakantie ook op drukte tijdens de spits dinsdag, vooral in de avond. Vooral vrachtwagens, auto's met aanhanger en motorrijders moeten voorzichtig zijn.

Dinsdagmiddag wordt stormachtige wind verwacht, mogelijk zelfs met lokale uitschieters naar echte stormkracht 9. Genoeg om als eerste herfststorm van dit jaar de boeken in te gaan is het waarschijnlijk net niet.

De harde wind komt door orkaan Gonzalo, die afgelopen weekeinde over Bermuda raasde. De inmiddels ex-orkaan zorgt ook voor koelere lucht in Nederland, na het bijna zomerse weekend. Dinsdag komt de temperatuur niet boven de 13 graden uit, ongeveer 10 graden minder dan in het weekend. Eind deze maand wordt de eerste nachtvorst verwacht.

Eigenaar Media Markt en Saturn ziet omzet dalen

De eigenaar van elektronicaketens Media Markt en Saturn, het Duitse Metro, heeft vorig kwartaal minder omgezet dan vorig jaar. Het bedrijf, ook eigenaar van groothandelsketen Makro, hield in het laatste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 15,1 miljard euro over, zo maakte het maandag bekend. Dat is ruim tweeënhalf procent minder dan een jaar eerder.

Ondanks de lagere omzet verwacht topman Olaf Koch de doelstellingen voor dit jaar te halen. Metro streeft naar een winst van belastingen van meer dan 1,7 miljard euro, het bedrag dat het concern in oktober vorig jaar overhield. Hoe hoog de winst afgelopen boekjaar was, wordt pas in december bekend, wanneer Metro de jaarresultaten presenteert.

De resultaten van Metro vallen onder meer lager uit door de ongunstige wisselkoersen. Daardoor houdt het bedrijf minder geld over van de omzet uit niet-eurolanden, wanneer deze wordt omgewisseld naar euro's. Bij de onderliggende omzet - wanneer de wisselkoersen niet worden meegerekend - was juist sprake van een toename van 0,7 procent.

Boek: Lena Dunham - Not that kind of girl

Lena Dunham is niet zomaar een vrouw. In Girls zegt Dunhams personage Hannah: ‘I think that I may be the voice of my generation. Or at least a voice.’ Een stem is ze sowieso, maar wie weet is Lena Dunham met haar licht feministische gedachten, schaamteloze wijze van verhalen vertellen en likeable personality wel dé stem van onze generatie. Met Not that kind of girl doet ze in ieder geval een overtuigende poging.

Bertens wint licht op wereldranglijst

Kiki Bertens is maandag een paar plaatsen gestegen op de wereldranglijst. De Wateringse klimt van de 73e naar de zeventigste plaats. Bertens reikte vorige week in Luxemburg voor het eerst in anderhalf jaar tot de kwartfinale van een WTA-toernooi. Richel Hogenkamp (150e) is de enige andere Nederlandse in de top tweehonderd.

Serena Williams voert de ranking nog altijd aan. De Amerikaanse blijft Maria Sjarapova voor, terwijl Petra Kvitova ten koste van Simona Halep naar de derde plaats klimt. Eugenie Bouchard wint twee plekken, waardoor ze nu vijfde staat.

Hofland begint sterk in Ronde van Hainan

Moreno Hofland heeft maandag de eerste etappe in de Ronde van Hainan gewonnen. De Belkin-renner was de sterkste in de massasprint na een rit van ruim 85 kilometer met start en finish in Chengmai. Hij bleef de Italiaan Andrea Palini en Ondrej Rybin uit Tsjechië voor. Wouter Wippert werd achtste.

De 23-jarige Hofland was vorig jaar ook succesvol op het Chinese eiland. Hij won toen drie etappes en het eindklassement. Dit seizoen brak de Brabander definitief door als sprinter. Hij won onder meer een rit in Parijs-Nice.

Haase duikelt twintig plaatsen op wereldranglijst

Robin Haase heeft maandag een vrije val gemaakt op de wereldranglijst. De Nederlandse tennisser is door zijn uitschakeling in de tweede ronde van het ATP-toernooi van Wenen twintig plaatsen gezakt. Hij staat nu 92e en ziet onder meer Igor Sijsling passeren. De Amsterdammer leverde een plekje in en bezet de 88e plek.

Haase verloor veel punten doordat hij vorig jaar nog tot de finale reikte in Wenen. De kans is groot dat de 27-jarige Hagenaar volgende week verder zakt, aangezien hij zondag in Basel al in de kwalificaties sneuvelde. Thiemo de Bakker (141) en Jesse Huta Galung (183) zijn de andere Nederlanders in de top tweehonderd.

De top vijf blijft ongewijzigd. Novak Djokovic staat eerste, voor Roger Federer, Rafael Nadal, Stanislas Wawrinka en David Ferrer.

Büchli wint zilver op keirin, brons Braspennincx

Matthijs Büchli en Shanne Braspennincx hebben op de laatste dag van het EK baanwielrennen een medaille veroverd op de keirin. De 21-jarige Büchli pakte zondag in Guadeloupe zilver, achter de Duitser Joachim Eilers. De Rus Denis Dmitrijev werd derde. Bij de vrouwen legde Braspennincx beslag op het brons.

De 23-jarige Brabantse moest alleen de Duitse Kristina Vogel en Jelena Brezjniva uit Rusland voor zich dulden. Eerder won Braspennincx samen met Elis Ligtlee al brons op de teamsprint. Ligtlee eindigde in de finale van de keirin als zesde en laatste.

Op het omnium kon Kirsten Wild haar sterke start niet omzetten in een medaille. Op de laatste twee onderdelen stak de Duitse Anna Knauer haar voorbij, waardoor de Almelose vierde werd. Het verschil tussen beide vrouwen was slechts een punt. Het goud ging naar de Britse Laura Trott, voor Jolien D'Hoore uit België.

Theo Bos en Wim Stroetinga kwamen op de afsluitende koppelkoers niet in de buurt van de medailles. Het Nederlandse koppel finishte als negende. De Oostenrijkers Andreas Graf en Andreas Müller reden naar de zege, voor de Belgen Kenny De Ketele en Otto Vergaerde en Vivien Brisse en Morgan Kneisky uit Frankrijk.

League of Legends World Championship winnaar bekend

Samsung Galaxy White heeft gister het 2014 League of Legends World Championship gewonnen. Het versloeg Star Horn Royal Club uit China met 3-1 in een uitverkocht Sangam Stadium in Zuid-Korea.

Voordat het toernooi begon was Samsung White al de grote favoriet en tijdens het toernooi werd al snel duidelijk dat ze van plan waren die favorietenrol ook waar te maken. Vorig jaar waren ze ook favoriet, maar gingen ze er in de groepsfase al uit. Dit jaar besloten ze geconcentreerd te blijven en niet te arrogant te willen doen. Ze gaan naar huis met een miljoen dollar en de Summoner’s Cup. 

lol
lol

Overboekingen via Facebook mogelijk

Klanten van internetbank KNAB kunnen vanaf maandag geld naar elkaar overboeken via Facebook. Rekeninghouders hebben elkaars rekeningnummer daarvoor niet nodig, maar hoeven slechts Facebook-vrienden te zijn. De dienst is vooral bedoeld voor kleine overboekingen bijvoorbeeld wanneer een vriend de lunch voorschiet, laat de bank maandag weten.

De dienst werd eind augustus al aangekondigd en is sindsdien in beperkte kring uitgebreid getest. De reacties waren volgens KNAB positief. "Deze tool maakt geld overmaken een stuk gemakkelijker. Ik heb geen last meer van lange en onbekende IBAN-rekeningnummers. Echt een vooruitgang door innovatie," aldus Jaap Kabbedijk, een van de deelnemers van het testpanel.

KNAB is een relatief kleine bank zonder fysieke vestigingen. De dochteronderneming van Aegon verwacht dat grotere banken het Facebook-betalen snel zullen omarmen. "Als er één schaap over de dam is, dan volgen er meer. De ontwikkelingen op het gebied van betalingsverkeer volgen elkaar in rap tempo op. Ik verwacht dat betalen met behulp van Facebook binnen twee jaar de normaalste zaak van de wereld is", zegt René Frijters, oprichter van de bank.

De Fraudehelpdesk sprak eerder zijn zorgen uit over de aangekondigde dienst. Het zou fraude makkelijker maken. De bank stelt dat het met de beveiliging wel goed zit. Via Facebook wordt alleen een link verstuurd, waarna de ontvanger zijn rekeningnummer moet invullen. De betaling verloopt dus via de bank en niet via Facebook zelf. De bank benadrukt dat ook niet ongevraagd berichten op je tijdlijn worden geplaatst.

Noord-Korea zegt kernwapens te gaan verbeteren

Noord-Korea gaat zijn kernwapenprogramma 'zowel kwalitatief als kwantitatief' krachtiger maken. Dat heeft staatspersbureau KCNA maandag gemeld. Het communistische land zegt hiermee te reageren op een nieuw kernoorlogsplan van de Verenigde Staten.

Volgens KCNA beseft het Noord-Koreaanse volk hoe wijs hun regime is geweest door meer te investeren in nucleaire 'afschrikking' tegen toenemende dreigingen van Washington. In het bericht wordt aan de memoires van voormalig CIA-baas en minister van defensie Leon Panetta gerefereerd. Hij schreef dat de VS de optie open hielden om een nucleaire aanval uit te voeren in geval van oorlog met Noord-Korea.

"Dit is opnieuw bewijs voor grove nucleaire dreigementen aan het adres van de Democratische Volksrepubliek van Korea", aldus KCNA. Het persbureau noemde het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma het 'zwaard der gerechtigheid' van het communistische land dat bedoeld is om de vrede in Noordoost-Azië te bewaren.

Noord-Korea heeft tot nu toe drie kernproeven uitgevoerd, in 2006, 2009 en 2013. Pyongyang zinspeelde eerder dit jaar op de mogelijkheid van een vierde nucleaire test.

Televizier-ring Flikken Maastricht gestolen

De makers van de politieserie Flikken Maastricht zijn afgelopen weekeinde de Gouden Televizier-Ring verloren. Tijdens opnames in Amsterdam werd de televisieprijs gestolen door radio- en televisiepresentator Lex Uiting, zo biechtte hij maandagochtend op in de radioshow van Giel Beelen.

Uiting, die iedere maandag een vaste rubriek heeft bij Beelen, wilde eigenlijk donderdagavond tijdens de show in theater Carré al zijn slag slaan. Hij durfde op het moment suprême echter niet de gewonnen Televizier-Ster van Chantal Janzen, die ze kreeg voor beste presentatrice, mee te nemen.

Dit weekend ging Uiting er alsnog vandoor met de Televier-Ring nadat de cast van Flikken Maastricht de prijs onbeheerd achterliet na de lunch. Uiting wil de ring veilen tijdens Serious Request in december.

Hoofdrolspeler Victor Reinier reageerde in de show opgelucht dat de ring terecht is. "Hier is bijna een productiemeisje voor ontslagen. Wat een pleurisstreek. Ze heeft waarschijnlijk de hele nacht niet geslapen", foeterde hij.

Flikken Maastricht sleepte de prijs donderdagavond in de wacht. Het TROS-programma kreeg met 46 procent van de stemmen de voorkeur boven Penoza en Syndroom.

Sjiitische rebellen zetten opmars in Jemen voort

De sjiitische Houthi-rebellen hebben zondag in Jemen opnieuw een stad op de regering veroverd. Dat laten bronnen bij de veiligheidsdiensten weten. Ook bliezen de opstandelingen het huis van een rivaliserende islamistische politicus op.

De strijders bezetten de plaats Yarim, zo'n 170 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Sanaa. Ook bestormden zij zondag het hoofdkwartier van het stadsbestuur van Sanaa, waarbij de gouverneur op de vlucht sloeg. De Houthi's beschuldigen gouverneur Abdul-Ghani Jameel van corruptie.

Zaterdag bezetten de rebellen het huis van een islamistisch bewindsman in Yarim. Bij gevechten kwamen twaalf mensen om het leven. Een dag later bliezen de strijders de woning met explosieven op. De politicus was niet thuis ten tijde van de ontploffing. In Yarim bleven alle scholen uit veiligheidsoverwegingen zondag gesloten.

Het is de zoveelste overwinning voor de rebellen, die een maand geleden Sanaa bezetten en vorige week een provincie en de belangrijke havenstad Hodeida innamen. Ook veroverden ze een stad op terreurbeweging Al-Qaida. Zondag gingen duizenden mensen in Hodeida de straat op om het vertrek van de opstandelingen te eisen.

De strijders, die vermoedelijk worden gesteund door Iran, namen eerder de provincies Sadda en Omran ten noorden van Sanaa in. Ze sloten vorige maand een wapenstilstand met de regering en trokken zich terug uit de hoofdstad in ruil voor meer politieke inspraak.

Twee Japanse ministers binnen enkele uren opgestapt

Slechts enkele uren na elkaar zijn maandag de Japanse ministers van handel en justitie opgestapt. Yuko Obuchi en Midori Matsushima behoorden tot de groep van vijf vrouwen die premier Shinzo Abe vorige maand aanstelde om meer seksegelijkheid binnen de politiek en het zakenleven te promoten. De bewindsvrouwen vertrekken vanwege beschuldigingen van het misbruik van campagnefondsen.

Minister van handel Obuchi zei dat ze haar ambt neerlegt om zich volledig te kunnen richten op een onderzoek over misstanden bij het gebruik van campagnegelden. Zij gaf niet toe iets verkeerds te hebben gedaan, maar meent niet volwaardig als minister te kunnen functioneren zolang het onderzoek loopt.

Minister van justitie Matsushima gaf er de brui aan nadat een oppositiepartij, de Democratische Partij van Japan, een juridische aanklacht indiende tegen haar. De politica deelde tijdens haar verkiezingscampagne handventilatoren, ook wel bekend als 'uchiwa', uit aan haar aanhangers. Dit zou mogelijk in strijd zijn met hoe campagnefondsen wettelijk gezien mogen worden ingezet.

Het ontslag is een flinke domper voor de conservatieve regering van Abe. Hij hoopte met de aanstelling van de vrouwelijke politici juist zijn populariteit te vergroten. Twee andere vrouwelijke ministers worden ervan beschuldigd banden met racistische organisaties te hebben.

Vuurbol gezien boven Nederland

Afgelopen avond was er boven Nederland een grote vuurbol zichtbaar. Volgens de Werkgroep Meteoren wat het een zeldzaam heldere en zichtbare bol. Binnen een uur kwamen er meer dan 20 meldingen binnen van mensen die de vuurbol gezien hebben.

Het gaat om een lichtgevend object met een een witte, groene of blauwe staart. De vuurbol is ook gezien in delen van Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Dit is al de vijfde vuurbol die dit jaar zichtbaar is. 

Dit soort vuurbollen worden meestal gezien tijdens meteorenzwermen; vuurbollen zijn meteoren die veel helderder zijn dan normaal. De komende dagen zal die zwerm nog heftiger worden, en dus waarschijnlijk ook beter te zien zijn. De zwerm is afkomstig van de komeet Halley, die elke 76 jaar in de buurt van de zon komt.

Cillessen: "We gaan naar Barcelona om te winnen"

Als het aan Jasper Cillessen ligt gaat Ajax woensdag voor de volle drie punten naar Camp Nou. "Anders kun je beter thuisblijven." Ajax begon de groepsfase van het miljoenenbal twee maanden geleden met een gelijkspel tegen Paris Saint-Germain. Het verloop van dat duel was vergelijkbaar met de wedstrijd van zaterdagavond tegen FC Twente.

Ajax begon zeer matig aan de wedstrijd en mocht blij zijn met een kleine 1-0 achterstand. Waar Edinson Cavani PSG op 17 september op voorsprong schoot, deed Jesus Corona dat voor Twente. Pas in de tweede helft begon Ajax goed te voetballen en werd de gelijkmaker geproduceerd.

Na afloop van het gelijkspel in Enschede wilde Cillessen niet te lang over de aankomende wedstrijd tegen Barcelona praten. "Omdat we eerst deze wedstrijd goed moeten afsluiten", zei Cillessen tegen Goal. "Op basis van de tweede helft hadden we deze wedstrijd moeten winnen. Wij hebben namelijk de meeste kansen gehad. Wel moeten we in het vervolg beter aan de wedstrijd beginnen. We waren niet geconcentreerd. Daarom moeten we deze wedstrijd ook goed afsluiten om te zorgen dat zoiets niet nog een keer gebeurt."

Het is niet voor het eerst dit seizoen dat Ajax pas in de tweede helft wakker wordt. Woensdag zal de ploeg van Frank de Boer vanaf de eerste minuut scherp moeten zijn om een grote nederlaag te voorkomen. Barcelona verkeert in een bloedvorm. In de Primera División gaat de ploeg van Luis Enrique aan kop met 22 punten uit acht wedstrijden en kreeg het nog geen enkel tegendoelpunt. Scoren zal daarom al een hele opgave worden.

Kolbeinn Sigthórsson is bij Ajax de aangewezen man om het net te laten bollen. Dit deed hij zaterdag al in de Grolsch Veste en hij hoopt op een doelpunt in Camp Nou. "Het zou mooi zijn om daar een doelpunt te maken en te winnen", aldus Sigthórsson. "Als we af gaan op de tweede helft tegen Twente, dan gaan we met een goed gevoeld naar Barcelona. Hopelijk kunnen we ze het moeilijk maken. Vorig jaar hebben we het al laten zien. Toen hebben we een helft goed gespeeld en nu willen we dat negentig minuten doen."

De IJslandse spits beseft dat het een heel lastig avondje wordt in Spanje. "We mogen niet zo slecht starten als vandaag. We zullen negentig minuten lang goed moeten verdedigen en aanvallen. Alleen dan kunnen we drie punten mee terug nemen naar Amsterdam. Het is een van de beste ploegen ter wereld, dus je moet een topdag hebben."


Cillessen en Lasse Schöne bedanken het publiek na de wedstrijd tegen Paris Saint-Germain (Foto: Getty)

Het geloof in een overwinning is er zeker ook bij Cillessen. "We gaan daar niet heen om de toerist uit te hangen. We gaan naar Barcelona om te winnen", zegt Cillessen met een stalen gezicht. Drie punten meenemen uit Catalonië, dat lukte nog niet veel ploegen. Toch heeft de keeper van Ajax vertrouwen in een goed resultaat in Spanje. "Op het WK hebben we laten zien dat zoiets kan. Als we van tevoren hadden gezegd dat we derde zouden worden, waren we voor gek verklaard. Als je niet gaat om te winnen dan kun je beter thuisblijven."

De Nederlandse international gelooft heilig in een goed resultaat. "Waarom niet? We moeten gewoon ons eigen spel spelen en filosofie uitdragen. Op die manier willen we Barcelona het voetballen onmogelijk maken", stelt Cillessen. Ajax kan vertrouwen putten uit de wedstrijd van vorig jaar. Toen vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats en werd Barcelona in de Amsterdam ArenA met 2-1 verslagen. Het mooie aan deze overwinning was de manier op deze tot stand kwam. Barcelona werd met name in de eerste helft op alle fronten afgetroefd.

Om Barça ook in eigen stadion de wil op te leggen lijkt een brug te ver, al wil Cillessen anders doen geloven. "We hebben het vorig jaar laten zien. Ik zou niet weten waarom we daar niet hetzelfde kunnen doen."

Donorweek levert minder nieuwe donoren op

Tijdens de Donorweek hebben zich ruim tien procent minder mensen laten registreren dan vorig jaar. Het aantal registraties bleef steken op 27.433 tegenover 31.285 in 2013. Van hen zei 86 procent ja tegen orgaandonatie. Dat maakte de organisatie van de Donorweek maandag bekend.

Een directe verklaring voor het lagere aantal aanmeldingen is er niet. Dat moet nog worden onderzocht. Een goede vergelijking is volgens de organisatie nog niet mogelijk met de campagne in 2013. De verwachting is dat zich de komende weken als uitvloeisel van de Donorweek nog veel mensen aanmelden. "Pas aan het einde van het jaar kunnen we een echt goede vergelijking met 2013 maken", zegt een woordvoerder.

De Donorweek heeft als doel mensen bewust te maken van de keuze om organen af te staan na de dood. Daarvoor zijn via televisie, radio, kranten en social media miljoenen mensen bereikt.

VS betaalden nazi's uitkering in ruil voor vertrek

Minstens vier van oorlogsmisdaden verdachte nazi's krijgen al decennialang een Amerikaanse bijstandsuitkering. Tientallen andere, inmiddels overleden oorlogsmisdadigers streken samen eveneens miljoenen dollars op uit de schatkist van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit eigen onderzoek van persbureau AP.

Het Amerikaanse ministerie van justitie stopte de tientallen nazi-verdachten de uitkering toe in ruil voor hun vertrek uit de VS. Dat bespaarde de Dienst Speciale Onderzoekingen (OSI) een tijdrovende uitwijzingsprocedure. Van de 69 verdachten die sinds 1979 werden gesommeerd het land te verlaten behielden er 38 hun bijstand. Verslaggevers van AP hebben dat opgemaakt uit vraaggesprekken met tal van betrokkenen en uit overheidsdocumenten die ze hebben bemachtigd.

Onder de begunstigden waren SS'ers die vernietigingskampen bewaakten, een collaborateur die duizenden joden verraadde en naar de gaskamer hielp en een raketgeleerde die veelvuldig gebruikmaakte van dwangarbeid. Zeker vier van hen zijn nog in leven.

AP bracht aan het licht dat de in Roemenië geboren Martin Hartmann en de Kroaat Jakob Denzinger tot op de dag van vandaag een Amerikaanse uitkering genieten. Hartmann bewaakte in de Tweede Wereldoorlog het concentratiekamp Sachsenhausen. Denzinger deed hetzelfde in Auschwitz.

Beide SS'ers woonden na de oorlog jarenlang in de VS. Denzinger week in 1989 echter uit naar Duitsland omdat de Amerikaanse autoriteiten hem op het spoor waren en hij zijn paspoort dreigde te verliezen. Later verhuisde hij naar zijn geboortestreek in Kroatië, waar hij in luxe baadt. Hartmann ging in 2007 dezelfde weg en woont tegenwoordig in Berlijn.

AP zocht Denzinger op in zijn ruime woning aan de oever van de Drava in het Kroatische Osijek. Hij wilde geen commentaar geven op de bevindingen. Denzingers zoon, die nog in de VS woont, heeft bevestigd dat Denzinger senior een uitkering geniet. Daar heeft hij ook recht op, aldus junior.

De praktijken van de OSI bleken voor de sociale dienst en het ministerie van buitenlandse zaken moeilijk te verteren. Buitenlandse zaken omschreef de koehandel als een minnelijke schikking voor oorlogsmisdadigers. ''Het is volkomen weerzinwekkend dat nazi-oorlogsmisdadigers bijstandsuitkeringen blijven ontvangen terwijl ze al vele, vele, vele jaren geleden ons land zijn uitgezet'', reageert Congreslid Carolyn Maloney. Ze zegt te werken aan een wetsvoorstel dat daaraan een eind moet maken.

Ook in buitenlandse hoofdsteden riepen de Amerikaanse uitkeringen voor uitgewezen nazi's grote weerstand op. Zo was Oostenrijk op zijn zachtst gezegd niet blij toen het land SS-kampbewaker Martin Bartesch in de maag gesplitst kreeg. Bartesch sloot een deal met de OSI en werd in 1987 op het vliegtuig naar Wenen gezet. Twee dagen later trok de dienst zijn Amerikaanse paspoort in. Vervolgens zat Oostenrijk met Bartesch in zijn maag. De man zelf ontving tot zijn dood, twee jaar later, een uitkering van de Amerikaanse sociale dienst.

Het 'lozen van nazi's', zoals de methode in de wandeling ging heten, stuitte op zoveel verzet dat OSI er uiteindelijk mee stopte. Maar de mogelijkheid bestaat nog steeds. De kans is klein dat van oorlogsmisdaden verdachte nazi's van Nederlandse origine van de goudomrande uitzettingsprocedure gebruik hebben gemaakt. De enige bekende Nederlandse oorlogsmisdadiger die nog in leven is, Siert Bruins, week na de oorlog niet naar de VS, maar naar Duitsland uit.

Het Amerikaanse ministerie van justitie ontkent desgevraagd dat nazi's een bijstandsuitkering is aangeboden in ruil voor een vrijwillig vertrek uit de VS.

'Buitenlanders betrokken bij protesten Hong Kong'

Leider van Hong Kong Leung Chun-ying heeft 'buitenlandse krachten' ervan beschuldigd betrokken te zijn bij de demonstraties voor meer democratie die de stad al weken in zijn greep houden. Dat heeft hij zondag in een televisie-interview gezegd.

"Het is duidelijk dat mensen en organisaties van buiten Hong Kong deelnemen", zei Leung. Volgens de leider komen de betogers uit 'verschillende naties in verschillende werelddelen', maar hij noemde geen land bij naam.

Het is de eerste keer dat Leung individuen en organisaties van buiten Hong Kong beschuldigt van inmenging in de protesten. De Chinese regering wijst al weken met de beschuldigende vinger naar het buitenland, hoewel zij geen bewijs heeft gegeven om deze aantijgingen te boekstaven.

De Hong Kong Federatie van Studenten, die de demonstraties leidt, sprak de beschuldigingen onmiddellijk tegen. Volgens protestleider Alex Chow heeft Leung 'het gewoon allemaal verzonnen'.

Philips boekt verlies

Philips heeft in het derde kwartaal een nettoverlies van 103 miljoen euro geleden. Het elektronicabedrijf nam een grote last vanwege de patentboete die het onlangs kreeg en hield last van moeilijke marktomstandigheden in onder meer China en Rusland.

Philips meldde maandag een omzet van 5,5 miljard euro over het derde kwartaal, tegen 5,6 miljard euro een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat kwam door de voorziening voor de boete en kosten voor de reorganisatie en overnames uit op 7 miljoen euro negatief. Geschoond voor die eenmalige kosten resteerde een resultaat van 536 miljoen euro.

Topman Frans van Houten gaf aan ontevreden te zijn over de resultaten in het derde kwartaal. Hij verwacht wel dat de "tegenwind" voor Philips de komende tijd afneemt.

Philips boekt verlies
Philips boekt verlies (Foto: ANP)

Asbestverwijderaars omzeilen simpel regels

Bedrijven die asbest verwijderen kunnen gemakkelijk regels ter voorkoming van gesjoemel met de kankerverwekkende stof omzeilen. Asbestverwijderaars die hun certificaat kwijtraken omdat ze zich niet aan de veiligheidsregels houden kunnen straffeloos een nieuwe bv oprichten en weer opnieuw beginnen. Dat schrijft Trouw maandag op basis van interne mails van het ministerie van Sociale Zaken.

Uit de mails blijkt dat het departement zich over de asbestfraude heeft gebogen met als conclusie dat de overheid op dit moment niet kan ingrijpen. "De huidige regelgeving sluit - helaas - de gesignaleerde constructies nog niet volledig uit."

De ambtenaren van het ministerie adviseren dat nieuwe asbestbedrijven meteen streng gecontroleerd worden om te bekijken of ze wel aan de regels voldoen. Ook zou er een openbare zwarte lijst komen.

SHV wil Nutreco overnemen

Handelsconglomeraat SHV wil Nutreco overnemen. Dat werd maandag bekendgemaakt. SHV biedt 40 euro per aandeel op het Nederlandse diervoedingsbedrijf.

Het bod, dat wordt gesteund door het bestuur en de raad van commissarissen van Nutreco, biedt een premie van 42 procent op de slotkoers van het aandeel afgelopen vrijdag. Het geeft Nutreco een waardering mee van ruim 2,6 miljard euro, dat door SHV wordt betaald uit eigen kasmiddelen.

Als het bod slaagt, zal Nutreco van de beurs verdwijnen. SHV is van plan onder meer het hoofdkantoor in Nederland te houden, het merk te handhaven en het bedrijf niet op te breken.

Mr. Probz trekt zich negativiteit niet meer aan

Mr. Probz kon zich vroeger enorm opwinden om negatieve reacties op zijn muziek, maar legt die tegenwoordig naast zich neer. "Het raakt me niet meer", vertelt Dennis Stehr aan Novum Nieuws. "Ik werd er vroeger wel echt knettergek van."

Met het succes van Waves, dat in tientallen landen de nummer 1-positie bereikte, is er veel veranderd voor Mr. Probz. "Ik heb m'n telefoonnummer moeten veranderen, het ging gewoon niet meer. Na een nieuwe release wakker worden met 68 Whatsapp-berichtjes, talloze sms'jes en gemiste oproepen. En dan heb je ook nog Twitter, Facebook, Instagram, e-mails en reacties op Youtube." Voorheen probeerde de Amsterdammer zo veel mogelijk te reageren op alle berichten. "Maar dat is tegenwoordig een dagtaak. Ik kan gewoon niet meer op alles ingaan. Dat vind ik wel jammer."

Nu zijn muziek veel meer reacties losmaakt, is het voor Mr. Probz makkelijker negatieve berichten te negeren. "Als er duizend duimpjes omhoog zijn en vier omlaag, van vraag ik me af: wat kom je doen? Je had ook gewoon kunnen stoppen met luisteren en weg kunnen gaan, je hoeft niet te reageren. Maar die persoon heeft dat kennelijk nodig, iemand anders besmetten met negativiteit."

De zanger sluit zich tegenwoordig af voor negativiteit. "Mijn deur staat alleen maar open als je positief bent. Ben je dat niet, dan kom je er niet in. Wie binnenkomt is welkom, als je buiten blijft staan moet je het lekker zelf weten. Wij hebben hier een feestje je mag komen, maar moet niet."

Hoewel Waves het leven van Mr. Probz op zijn kop heeft gezet, verlangt hij niet terug naar vroegere tijden. "Dat zou wel heel ondankbaar zijn." Wel is de zanger meer op zijn hoede. "Je weet niet met welke bril mensen naar je kijken. Ik ben voorzichtiger, mensen hebben vaak een verborgen agenda. Dan doen ze net of ze je niet kennen, terwijl ze zo'n beetje alle nummers kunnen meezingen. Dat vind ik zo nep, zo raar."

Overvallen door zijn wereldwijde succes is Mr. Probz naar eigen zeggen niet. "Ik heb aardig wat dingen meegemaakt in mijn leven. Ik denk dat ik langzaam voorbereid ben. Ik heb op tijd de tools gekregen om hiermee om te kunnen gaan", zegt de Amsterdammer, die onder meer een flinke brand, schietpartij en verkeersongeluk overleefde. "Dat waren allemaal hoofdstukken en nu komen we bij een leuk deel van het boek. Nu is het avontuur echt begonnen."

Bezoek Albanese premier aan Servië uitgesteld

Het afgesproken bezoek van de premier van Albanië aan Servië is uitgesteld. De spanningen tussen beide Balkanlanden zijn de afgelopen dagen opgelopen door onder meer een Albanese stunt met een onbemand vliegtuigje tijdens een onderlinge voetbalinterland.

De Albanese premier Edi Rama en zijn Servische ambtgenoot Aleksandar Vucic kwamen zondag samen tot de conclusie dat het beter is het bezoek een maand uit te stellen, meldt Vucic' staf. Rama komt niet aanstaande woensdag, maar 10 november naar Belgrado.

Vucic' staf laat weten dat de beide regeringsleiders zich onveranderd willen inzetten om een nieuwe bladzijde op te slaan in de onderlinge politieke en economische betrekkingen. Servië en Albanië hebben al decennia een moeizame verstandhouding. Een van de belangrijkste twistappels is nog altijd Kosovo. De voormalige Servische provincie, waar etnische Albanezen veruit in de meerderheid zijn, maakte zich in 2008 gewapenderhand los van Belgrado.

Ebolavrees groeit in de luchtvaart

Nederlandse piloten en stewardessen melden zich vaker ziek voor vluchten naar West-Afrika uit vrees voor ebola. Ze willen liever niet naar Lagos in Nigeria en Banjul in Gambia, waar KLM en Arkefly op vliegen, omdat ze bang zijn met de dodelijke ziekte besmet te raken, of na druk van hun families. Dat schrijft De Telegraaf op basis van ingewijden.

KLM en ArkeFly spreken in de krant tegen dat sprake is van paniek onder het personeel, maar volgens Annette Groeneveld van vakbond voor cabinepersoneel VNC loopt de spanning 'zienderogen' op. "Wij krijgen veel telefoontjes en maken ons zorgen over de veiligheid van onze bemanningen, hoe klein het risico van besmetting aan boord ook is."

Tot keiharde werkweigeringen is het nog niet gekomen. "Wij adviseren onze leden om tijdig contact op te nemen met hun chef om er samen uit te komen. Tot nu toe lijkt dat aardig te lukken, maar wij houden de vinger wel aan de pols", zegt Groeneveld.

Ook volgens KLM-piloot en voorzitter van pilotenbond VNV Steven Verhagen neemt de onrust toe. "Het is een zorgelijke ontwikkeling. Hoogste waakzaamheid is geboden. Ik ben zelf net terug uit Accra in Ghana en ook op die vluchten moeten we erg opletten op symptomen van zieke passagiers."

Onderzeese indringer voor Zweden 'driemaal gezien'

Het Zweedse leger heeft de afgelopen dagen driemaal een buitenlandse indringer waargenomen voor de kust van Stockholm. Het leger zoekt naar eigen zeggen met man en macht naar wat volgens Zweedse media een onderzeeër is die de scherenkust bij de hoofdstad onveilig zou maken.

Vice-admiraal Anders Grenstad gaf zondag een foto vrij waarop in de verte een object was te zien dat half onder het wateroppervlak lag. Een vreemde mogendheid zou zijn oog op het gebied hebben laten vallen. Grenstad wilde niet speculeren over het type vaartuig dat het zou betreffen, noch zeggen naar welke vreemde mogendheid de verdenking uitgaat.

De doorgaans goed geïnformeerde krant Svenska Dagbladet meldde eerder op de dag dat de Zweedse inlichtingendienst een S.O.S. had opgevangen van een Russische minionderzeeër die voor de Zweedse kust in de problemen zou zijn geraakt. De boodschap was bedoeld voor zijn thuisbasis in Rusland. Vice-admiraal Grenstad zei zondag daarvan niets te weten.

Volgens het Russische ministerie van defensie voeren al Ruslands onderzeeërs en marineschepen 'ergens op de wereldzeeën hun taken volgens plan uit'. ''Er zijn geen incidenten of ongelukken met Russische oorlogsbodems gebeurd'', aldus een defensiewoordvoerder. Meer liet Moskou volgens Russische media niet los.

De Concord, een Russische olietanker die al dagen voor de Zweedse kust heen en weer voer, heeft volgens de Zweedse zeevaartdienst zondagochtend de steven gekeerd in de richting van Rusland. Onderweg is de tanker echter plotseling weer omgedraaid. De Concord zou nu weer naar Zweden terugvaren. Volgens Zweedse media houden de manoeuvres van het schip verband met de zoektocht naar de vermoedelijke onderzeeër.

Het Zweedse leger stuurde vrijdag een aantal oorlogsbodems, vliegtuigen en eenheden van de landsverdediging naar het kustgebied om de zaak te onderzoeken. Een 'betrouwbare bron' zou alarm hebben geslagen over 'onderwateractiviteit van een vreemde mogendheid' in de wateren van de scherenkust bij Stockholm. Die bestaat uit een archipel van duizenden kleine eilandjes en stukken rots, die zich tot tachtig kilometer in de Oostzee uitstrekt.

HRW: Koeweit pakt paspoorten dissidenten af

De regering van Koeweit heeft dit jaar 33 burgers hun paspoort afgenomen. Drie van hen zijn uitgesproken criticasters van de regering, stelt Human Rights Watch (HRW).

Volgens de mensenrechtenorganisatie heeft Koeweit eind september nog eens achttien mensen hun staatsburgerschap ontnomen. Het totaalaantal voor 2014 komt daarmee op 33, becijfert zij.

Human Rights Watch wil dat Koeweit de strafmaatregel niet langer inzet tegen mensen die volgens de organisatie slechts van hun vrijheid van meningsuiting gebruikmaken. Ook moeten burgers wier paspoort is afgenomen voortaan beroep kunnen aantekenen.

De Koeweitse regering heeft afgelopen jaar onder meer mediabaron Ahmad al-Shemmeri statenloos gemaakt. De onafhankelijke televisiezender Al-Youm en krant Alam Al-Yawm moesten in 2014 meermalen op last van de overheid voor enige tijd dicht. Ook Al-Shemmeri's vier kinderen verloren hun staatsburgerschap.

De oppositie in het oliestaatje voert al langer campagne tegen de intrekking van paspoorten. Volgens haar probeert de regering tegenstanders met die maatregel de mond te snoeren.

Brandweer steekt huizen in brand in Zutphen

De brandweer gaat deze week zelf brand stichten in huizen in de Zutphense wijk De Achtermars. Doel van de brandstichting is te onderzoeken hoe een woningbrand zich tegenwoordig binnenshuis ontwikkelt.

De opzettelijke branden maken deel uit van drie wetenschappelijke onderzoeken die de Brandweeracademie dit najaar uitvoert voor Brandweer Nederland. Behalve het brandverloop legt de academie ook vast hoe effectief rookmelders zijn en wat sprinklerinstallaties precies doen bij brand, zegt Ricardo Weewer, lector aan de Brandweeracademie.

De huizen in De Achtermars staan op de sloopnominatie. Voor de experimenten worden de huizen opnieuw ingericht met modern meubilair en moderne materialen. De brandweer heeft nog niet eerder in het openbaar zulke grote experimenten gedaan. De politie houdt een oogje in het zeil.

Brandweer steekt huizen in brand in Zutphen
Brandweer steekt huizen in brand in Zutphen (Foto: ANP)

Joko Widodo beëdigd als president Indonesië

Joko Widodo wordt maandag beëdigd als president van Indonesië. De gouverneur van Jakarta volgt president Susilo Bambang Yudhoyono op, die 10 jaar aan de macht is geweest.

Joko Widodo, Jokowi in de volksmond, won de verkiezingen in juli van Prabowo Subianto, die zich niet zomaar wilde neerleggen bij zijn verlies. Subianto ging naar het Constitutioneel Hof en wilde dat de uitslag ongeldig zou worden verklaard. Volgens hem was er fraude gepleegd bij de stembusgang. De negen rechters gingen daar unaniem niet in mee.

De verwachtingen van het presidentschap van Jokowi zijn hoog. Hij heeft zich als gouverneur van de Indonesische hoofdstad Jakarta populair gemaakt door als een wervelwind problemen aan te pakken en aanspreekbaar te zijn voor het 'gewone' volk .

Jokowi is als zoon van een timmerman niet afkomstig uit de elite. In tegenstelling tot vele corrupte politici in Indonesië heeft Jokowi een 'schoon' imago.

Joko Widodo beëdigd als president Indonesië
Joko Widodo beëdigd als president Indonesië (Foto: ANP)

Japanse minister dient ontslag in om make-up

De Japanse minister van Handel en Industrie heeft maandag haar ontslag ingediend. Dat schrijft het Japanse persbureau Kyodo. Yuko Obuchi kwam afgelopen dagen zwaar onder vuur te liggen nadat ze was beschuldigd van fraude. Ze zou campagnegeld en donaties hebben uitgegeven aan heel andere dingen dan de politiek zoals make-up.

De minister liet meteen nadat de zaak het licht kwam al weten zo snel mogelijk te willen aftreden. Maandag besprak ze haar plannen met de Japanse premier Shinzo Abe. Hij heeft haar ontslag aanvaard.

De 40-jarige Obuchi was pas twee maanden minister. Abe benoemde pas vijf vrouwelijke ministers om ervoor te zorgen dat er meer vrouwen in leidinggevende functies vertegenwoordigd zijn in Japan. Obuchi werd een tijd lang beschouwd als mogelijke eerste vrouwelijke minister-president van Japan.

Japanse minister dient ontslag in om make-up
Japanse minister dient ontslag in om make-up (Foto: ANP)

Heineken: personeel Sierra Leone met vakantie

Heineken heeft zijn personeel van een dochteronderneming in Sierra Leone naar huis gestuurd vanwege de ebola-epidemie. Ook zijn uitbreidingsplannen voor de Sierra Leone Brouwerij stilgezet. "Het ebolavirus heeft ernstige gevolgen voor de verkoop, productie en mankracht van ons bedrijf", liet de bierbrouwer maandag weten.

Een woordvoerder zegt dat de verkoop met 70 procent is gedaald. Waar het bedrijf eerst nog van plan was 12 miljoen dollar te investeren in nieuwe machines, is nu besloten dat uit te stellen. De meeste medewerkers zijn daarom maar met vakantie gestuurd, omdat er simpelweg geen werk is. Vanwege de ebola-uitbraak zijn nachtclubs en andere uitgaansgelegenheden al maanden gesloten.

Heineken, dat 83 procent van de Sierra Leone Brouwerij in handen heeft, is niet het enige bedrijf dat de bedrijfsvoering staakt in landen als Sierra Leone, Guinee en Liberia waar ebola het hardst heeft toegeslagen. Zo heeft British Airways de vluchten naar West-Afrika opgeschort en hebben agrarische bedrijven de productie stilgezet. De overheden van de landen verwachten dat de economische groei door de epidemie met de helft minder groeit.

Inmiddels zijn bijna 4500 mensen in West-Afrika overleden aan ebola.

Heineken: personeel Sierra Leone met vakantie
Heineken: personeel Sierra Leone met vakantie (Foto: ANP)

Britse Occupysteun Hong Kong weggestuurd

Honderden agenten hebben zondagavond een grote groep demonstranten van Occupy weggestuurd in Londen. Zij protesteerden op het plein voor het Britse parlement om solidariteit te tonen met de demonstranten in Hong Kong, die strijden voor meer democratie. Dat meldt de Britse krant The Guardian zondag.

Het was de derde dag op rij dat Occupy daar protesteerde. De politie gaf de betogers 30 minuten de tijd om te vertrekken, anders werden ze gearresteerd. Een demonstrant werd uiteindelijk opgepakt. Het protest was illegaal, omdat er slaapspullen op het plein lagen. Overigens verwijderden de agenten niet alle actievoerders. Zondagavond laat waren er nog tussen de 50 en 100 betogers achtergebleven op het plein.

Op sociale media stond een filmpje waarop te zien was dat de politie een aantal betogers wegsleepte, omdat ze niet uit zichzelf weg wilden gaan. Op Twitter reageerde Occupy kwaad: "David Cameron steunt de pro-democratie demonstranten in Hong Kong, maar verwijdert dezelfde demonstranten in het Verenigd Koninkrijk."

De betogers in Hong Kong gaan al weken de straat op, omdat ze minder bemoeienis van de Chinese regering eisen. Zo willen ze in 2017 zelf een nieuwe leider kunnen kiezen. Ook willen ze dat de bestuurder van Hong Kong, Leung Chun-ying, opstapt.

Britse Occupysteun voor Hongkong weggestuurd
Britse Occupysteun voor Hongkong weggestuurd (Foto: ANP)

Inter speelt thuis gelijk tegen Napoli

De voetbalwedstrijd tussen Internazionale en Napoli in de Serie A heeft zondagavond geen winnaar opgeleverd. In het Stadio Giuseppe Meazza werd het na een spectaculaire slotfase 2-2. Alle doelpunten vielen in het laatste kwartier.

José Callejon zette Napoli tot twee keer toe op voorsprong met doelpunten in de 79e en negentigste minuut. Fred Guarin (82e) en Hernanes (91e) herstelden het evenwicht. Napoli staat na zeven speelronden op de zevende plaats in de Serie A, acht punten achter koploper Juventus. Inter staat negende.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.