China: Hong Kong houdt eigen systeem

China houdt vast aan het 'één land, twee systemen'-stelsel dat een democratisch bestuur in Hong Kong garandeert. Dat heeft de Chinese premier Li Keqiang op bezoek in Duitsland gezegd. Li is ervan overtuigd dat de 'maatschappelijke orde' in het onrustige Hong Kong bewaard blijft.

Vrijdag gingen opnieuw duizenden inwoners van Hong Kong de straat op om te protesteren tegen de bemoeienis van de Chinese regering met de verkiezing van het bestuur van de stad. De demonstranten zijn boos omdat het stadsbestuur overleg met de studentenleiders die het voortouw hebben genomen in de protestcampagne had afgezegd. De afgelopen dagen leken de protesten juist wat geluwd.

Li verwees niet rechtstreeks naar de nieuwe demonstraties. Maar hij beklemtoonde wel dat 'het bewaren van de welvaart en stabiliteit van Hong Kong op de lange duur' niet alleen in het belang is van China, maar ook van dat van de voormalige Britse kroonkolonie zelf. ''Ik ben er zeker van dat de regering (van Hong Kong, red.) het gezag heeft om de welvaart en maatschappelijke stabiliteit van de stad te verzekeren'', aldus Li. Het stadsbestuur 'zal voorts de inwoners bewaren voor letsel en materiële schade'.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, vrijdag de gastvrouw van de Chinese premier, riep op tot eerbiediging van de vrijheid van meiningsuiting in Hong Kong. ''De demonstraties zijn vreedzaam verlopen en ik hoop dat dat zo kan blijven (...). En dat, in een vrije uitwisseling van opvattingen, oplossingen worden gevonden die de bevolking van Hong Kong tevredenstellen.'' Li verklaarde dat de kwestie alleen China zelf aangaat.

Duitsland en China sloten vrijdag een reeks akkoorden over samenwerking in onder meer onderzoek, volksgezondheid en technologie. China is een van Duitslands belangrijkste handelspartners.