FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 oktober 2014

Curlingdames Europees kampioen C-divisie in Zoetermeer

De Nederlandse curlingdames hebben in Zoetermeer het EK in de C-divisie gewonnen. Dat deden ze door in de finale te winnen van Slowakije, waar eerder in het toernooi nog met 6-7 van verloren werd. Bij de mannen pakte België de titel door Ierland te verslaan.

Het team van skip Marianne Neeleman begon niet geweldig aan de wedstrijd en stond na vijf van de tien ends met 3-1 achter. Daarna ging het beter, onder meer door in het zevende en negende end twee punten te scoren. Na tien ends - vergelijkbaar met sets in andere sporten - stond het 5-5, waardoor er een beslissend end gespeeld moest worden. Daar had Nederland wat geluk bij nodig, want het scheelde slechts enkele centimeters of de laatste Slowaakse steen had de wedstrijd beslist. In het beslissende end was Nederland net wat beter, waardoor de 6-5 eindstand op het scorebord kwam te staan.

Nederland promoveert door de eindzege naar het EK in de B-divisie, dat eind november op het programma staat in het Zwitserse Champéry. Daar kunnen de dames gelijk meekijken met de Europese top, want ook de A-divisie speelt daar het EK. In 2010 kwam Nederland voor het laatst uit in de hoogste Europese divisie.

Gevaarlijke overvaller krijgt 5 jaar cel

Een 30-jarige man moet 5 jaar de cel in, omdat hij begin dit jaar een tankstation in het Twentse Glanerbrug had overvallen. Daarbij schoot hij op een medewerker. Een paar dagen later werd hij opgepakt nadat hij in Enschede een auto had geroofd door de bestuurder te bedreigen met een wapen. De rechtbank in Almelo heeft hem vrijdag schuldig bevonden.

In Opsporing Verzocht maakte de politie na de overval de identiteit van de man bekend. Hij werd daarbij zeer gevaarlijk genoemd. De man is verslaafd aan heroïne en cocaïne en heeft last van psychoses. In Duitsland heeft hij ook lange straffen uitgezeten voor overvallen.

Een vrouw die bij de overval in Glanerbrug zou hebben geholpen, werd vrijgesproken. Ze bestuurde de vluchtauto, maar het staat niet vast dat zij wist dat de man een overval ging plegen. Daarom is ze niet medeplichtig, aldus de rechtbank.

Brandweerman bekent brandstichtingen

Een van de brandweerlieden die eind augustus in Limburg werden gearresteerd op verdenking van het aansteken van branden, heeft bekend meerdere branden te hebben gesticht. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Limburg vrijdagavond laten weten.

Het gaat om een vrijwilliger van de brandweer in Onderbanken. Hij werd samen met twee collega's aangehouden. Een van hen is inmiddels op vrije voeten, maar blijft wel verdachte. De raadkamer van de rechtbank Limburg heeft donderdag het voorarrest van de twee andere verdachten met 60 dagen verlengd.

Tot nog toe ontkenden de drie elke betrokkenheid bij grote branden in Onderbanken.

Dijsselbloem wil hervormingen belonen

Eurolanden die hun economie op overtuigende manier versterken kunnen mogelijk meer ruimte krijgen om hun begroting op orde te brengen. Op die manier kan de economische groei in de eurozone vooruit worden geholpen. Dat stelde minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdag tijdens een speech in Washington.

Dijsselbloem pleitte daarin voor een nieuw akkoord over economische groei. Dat zou de noodzaak om begrotingen op orde te krijgen, de economie te hervormen en de investeringen te verhogen moeten combineren. Landen die meer uitstel willen ten opzichte van de begrotingsregels, moeten daarbij geloofwaardige plannen hebben voor hervormingen die direct worden ingevoerd.

Met duidelijke afspraken over hervormingen en de aanpak van tekorten, zouden landen vervolgens in aanmerking komen voor Europese middelen waarmee de investeringen kunnen worden gestimuleerd. "Maar dit kan alleen met bindende afspraken", benadrukte de minister.

Dijsselbloem wil hervormingen belonen
Dijsselbloem wil hervormingen belonen (Foto: ANP)

China: Hong Kong houdt eigen systeem

China houdt vast aan het 'één land, twee systemen'-stelsel dat een democratisch bestuur in Hong Kong garandeert. Dat heeft de Chinese premier Li Keqiang op bezoek in Duitsland gezegd. Li is ervan overtuigd dat de 'maatschappelijke orde' in het onrustige Hong Kong bewaard blijft.

Vrijdag gingen opnieuw duizenden inwoners van Hong Kong de straat op om te protesteren tegen de bemoeienis van de Chinese regering met de verkiezing van het bestuur van de stad. De demonstranten zijn boos omdat het stadsbestuur overleg met de studentenleiders die het voortouw hebben genomen in de protestcampagne had afgezegd. De afgelopen dagen leken de protesten juist wat geluwd.

Li verwees niet rechtstreeks naar de nieuwe demonstraties. Maar hij beklemtoonde wel dat 'het bewaren van de welvaart en stabiliteit van Hong Kong op de lange duur' niet alleen in het belang is van China, maar ook van dat van de voormalige Britse kroonkolonie zelf. ''Ik ben er zeker van dat de regering (van Hong Kong, red.) het gezag heeft om de welvaart en maatschappelijke stabiliteit van de stad te verzekeren'', aldus Li. Het stadsbestuur 'zal voorts de inwoners bewaren voor letsel en materiële schade'.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, vrijdag de gastvrouw van de Chinese premier, riep op tot eerbiediging van de vrijheid van meiningsuiting in Hong Kong. ''De demonstraties zijn vreedzaam verlopen en ik hoop dat dat zo kan blijven (...). En dat, in een vrije uitwisseling van opvattingen, oplossingen worden gevonden die de bevolking van Hong Kong tevredenstellen.'' Li verklaarde dat de kwestie alleen China zelf aangaat.

Duitsland en China sloten vrijdag een reeks akkoorden over samenwerking in onder meer onderzoek, volksgezondheid en technologie. China is een van Duitslands belangrijkste handelspartners.

Egypte arresteert nog eens 40 Moslimbroeders

De Egyptische politie heeft nog eens veertig aanhangers van de Moslimbroederschap opgepakt. De medestanders van de afgezette president Mohammed Morsi demonstreerden na het vrijdaggebed in Caïro en Alexandrië tegen de machtsgreep door het leger.

De betogers scandeerden beledigende leuzen over de politie en de strijdkrachten, aldus bronnen bij de veiligheidsdiensten. Ook versperden ze het verkeer in Alexandrië, de tweede stad van het land, de weg na afloop van het vrijdaggebed. De arrestanten hadden volgens de politie 'opruiende pamfletten', vuurwerk, digitale camera's en een laptop op zak. Bij het fouilleren van demonstranten in Gizeh, de zusterstad van Caïro, zouden agenten hagelpatronen en een mes hebben aangetroffen.

De inmiddels verboden Moslimbroederschap en andere aanhangers van Morsi houden her en der nog geregeld kleine betogingen. Ze trotseren daarbij de campagne die de autoriteiten na de afzetting van de president zijn gestart om protesten de kop in te drukken. De rellen die daaruit voortvloeiden hebben al ruim duizend levens geëist. Duizenden anderen zijn aangehouden en achter de tralies beland.

Japan eist ook 'recht vergeten te worden' door Google

De Japanse rechter heeft Google opgedragen verwijzingen naar het criminele verleden van een man die zich daarover beklaagde te verwijderen uit de zoekresultaten. Volgens de advocaat van de eiser heeft de rechter met die uitspraak Japanners 'het recht om vergeten te worden', zoals dat ook in de Europese Unie geldt, erkend.

Google Japan liet na het vonnis weten dat een ieder het bedrijf kan vragen zoekresultaten te wissen. Daarvoor heeft het naar eigen zeggen een standaardprocedure, die is toegesneden op de Japanse privacywetten. Wat de nieuwe uitspraak voor die procedure betekent gaat Google onderzoeken.

Volgens de raadsman van de klager behelst het vonnis een erkenning van het 'recht om vergeten te worden' zoals ook inwoners van de EU dat sinds mei genieten. Sinds de uitspraak van de Europese rechter, afgelopen voorjaar, wordt Google bedolven onder verzoeken van Europeanen die zoekresultaten geschrapt willen zien. Het bedrijf ontvangt er naar eigen zeggen elke dag gemiddeld een duizendtal.

WHO: meer dan 4000 eboladoden

Het aantal eboladoden is opgelopen tot boven de vierduizend. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag gezegd. De instantie zegt van 4033 overlijdensgevallen bevestigd te hebben dat ebola de doodsoorzaak was.

Op tien na vielen alle doden in de West-Afrikaanse landen Liberia, Sierra Leone en Guinee. Acht ebolazieken overleden in Nigeria, één bezweek in Spanje en een ander in de Verenigde Staten.

Inmiddels zijn ruim achtduizend gevallen van bevestigde, waarschijnlijke of verdachte ebolabesmettingen bekend, zegt de WHO. In totaal komt de ziekte momenteel voor in zeven landen. Het leeuwendeel van de zieken bevindt zich in een van de drie bovengenoemde West-Afrikaanse landen.

Gridstraf voor Hülkenberg in Sochi

Nico Hülkenberg heeft voor de Grand Prix van Rusland een gridstraf van vijf plaatsen opgelegd gekregen. De reden hiervoor is dat de versnellingsbak van de Force India van de Duitse Formule 1-coureur voortijdig vervangen moest worden.

Hülkenberg viel in de slotfase van de Grand Prix van Japan uit met versnellingsbakproblemen. De Duitser werd uiteindelijk als achtste geklasseerd nadat de race na de crash van Jules Bianchi beëindigd werd. De rode vlag zorgde ervoor dat de stand van twee ronden ervoor werd genomen. Hierdoor finishte Hülkenberg de race alsnog en loopt hij nu een gridstraf op omdat de versnellingsbak voor de zes races dat deze mee moet gaan vervangen is.

Uitslagen EK-kwalificatie 10/10/2014

Naast Nederland - Kazachstan werden er nog acht wedstrijden gespeeld in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal in Frankrijk. Vier landen hebben na twee wedstrijden de maximale punten. In dit bericht de uitslagen, doelpuntenmakers, rode kaarten, standen en eventueel andere bijzonderheden uit de groepen A, B en H. 

Groep A

Nederland - Kazachstan 3-1
 17' Abdulin 0-1
 61' Huntelaar 1-1
 64' Dzholchiev (Kaz)
 82' Afellay 2-1
 89' v. Persie (pen) 3-1

Turkije - Tsjechië 1-2
 8' Bulut 1-0
 15' Sivok 1-1
 58' Dockal 1-2

Letland - IJsland 0-3
 55' Rudnevs (Let/2g)
 66' G. Sigurdsson 0-1
 77' Gunnarsson 0-2
 90' Gislason 0-3

Stand

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 IJsland  2 6-0 
2 Tsjechië  2 4-2 
3 Nederland  2 4-3 
4 Kazachstan  2 1-3 
5 Letland  2 0-3 
6 Turkije  2 1-5 

Programma 13 oktober 2014
Kazachstan - Tsjechië
IJsland - Nederland
Letland - Turkije


Groep B

België - Andorra 6-0
 31' De Bruyne 1-0
 34' De Bruyne 2-0
 37' Chadli 3-0
 58' Origi 4-0
 65' Mertens 5-0
 68' Mertens 6-0

Wales - Bosnië-Herzegovina 0-0

Cyprus - Israël 1-2
 38' Damari 0-1
 45' Ben Haim 0-2
 67' Makridis 1-2

Stand

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Wales  2 2-1 
2 België  1 6-0 
3 Israël  1 2-1 
4 Cyprus  2 3-3 
5 Bosnië-H  2 1-2 
6 Andorra  2 1-8 

Programma 13 oktober 2014
Andorra - Israël
Bosnië-Herzegovina - België
Wales - Cyprus


Groep H

Bulgarije - Kroatië 0-1
 36' Bodurov (e.d.) 0-1 

Italië - Azerbeidzjan 2-1
 44' Chiellini 1-0
 77' Chiellini (e.d.) 1-1
 82' Chiellini 2-1

Malta - Noorwegen 0-3
 22' Møller Dæhli 0-1
 26' King 0-2
 49' King 0-3

Stand

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Italië  2 4-1 
2 Kroatië  2 3-0 
3 Noorwegen  2 3-2 
4 Bulgarije  2 2-2 
5 Azerbeidzjan  2 2-4 
6 Malta  2 0-5 

Programma 13 oktober 2014
Kroatië - Azerbeidzjan
Malta - Italië
Noorwegen - Bulgarije

Uitslag Nederland - Kazachstan

Het Nederlands Elftal heeft het EK-kwalificatieduel tegen Kazachstan met 3-1 gewonnen. In de Amsterdam Arena keek Oranje lang tegen een 0-1 achterstand aan, maar wist het de wedstrijd uiteindelijk toch binnen te slepen.

De wedstrijd was een kwartier oud toen de Kazakken hun eerste, en naar later bleek ook enige mogelijkheid, van de wedstrijd kregen. Uit de hoekschop die ze mochten nemen werd echter wel raak gekopt door Abdulin. In de rest van de eerste helft was het eenrichtingsverkeer richting het Kazachse doel. Oranje stuitte echter op een muur van verdedigers waar het een gaatje in moest zien te vinden.

Van Persie scoorde wel, maar deed dat vanuit buitenspel positie. Verder kopte de spits nog achterwaarts over en schoot van dichtbij tegen de keeper aan. toen Nederland na bijna een uur nog steeds op achterstand stond kwam breekijzer Klaas-Jan Huntelaar erin. Kort daarna schoot Van Persie rakelings naast en zag daarbij de net ingevallen Huntelaar over het hoofd. Even later was was het alsnog raak voor Huntelaar. Uit een voorzet van Afellay kopte hij de 1-1 binnen.

Niet veel later moesten de Kazakken met tien man verder. Dzolchiyev kreeg rood grove overtreding op Afellay. Nederland was vlak bij de 2-1 dankzij Robben, maar zijn vrije trap belandde op de lat. Uiteindelijk was het Afellay die zijn rentree in het Nederlands elftal bekroonde met een doelpunt na een van richting veranderd schot. Uiteindelijk was het Van Persie die in de slotfase uit een penalty de eindstand op 3-1 bepaalde.


Nederlands elftal-speler Klaas Jan Huntelaar kopt de 1-1 binnen met rechts Kazachstan speler Ilia Vorotnikov. (Foto: PRO SHOTS / Peter Lous)

Nederland

3 - 1

Kazachstan

 61' Huntelaar
 82' Afellay
 89' van Persie (pen)
   17' Abdoelin 
 
 Gele kaart: Abdulin, Dmitrenko, Shomko (Kazachstan)
 Rode kaart: Dzolchiyev (64) (Kazachstan)
 
Stadion: Amsterdam Arena
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Jug (Slo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Van der Wiel
De Vrij
Martins Indi (Fer/81)
Blind
Afellay
De Jong (Huntelaar/56)
Sneijder
Robben
Van Persie
Lens
  Mokin
Miroshnichenko
Dmitrenko (Gurman/72)
Vorotnikov
Abdulin
Suyumbayev
Dzolchiyev
Karpovich (Korobkin/79)
Bogdanov
Shomko
Khizhnichenko (Nurgaliyev/90)

FIA wil snelheid bij gele vlaggen verlagen

Autosportfederatie FIA zal morgen in Sochi met de Formule 1-teams om tafel om de regels rond de gele vlaggen te verbeteren. Het voorstel is om in het geval van een gele vlag de snelheid ter plekke te verlagen en dit ook beter te handhaven.

De maatregelen volgen op de zware crash die Jules Bianchi vorige week in Japan meemaakte. De Fransman raakte op het natte Suzuka met hoge snelheid van de baan en schoof met de auto onder een tractor door die de gestrande auto van Adrian Sutil wegtakelde. Bianchi liep hierbij hersenletsel op en ligt nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis.

FIA-directeur Charlie Whiting stelt voor om bij een dubbele gele vlag een verplichte maximum snelheid op te leggen die gecontroleerd wordt. Nu nemen de coureurs gas terug, maar kunnen ze zelf beslissen hoe snel ze langs de plaats van een ongeval rijden. De bedoeling is dat de maatregelen vanaf 2015 in zullen gaan.

Whiting sluit uit dat het systeem van het World Endurance Championship geïmplementeerd zal worden. Dat draagt via de zogenaamde 'code 60' op een bepaalde plaats een strikte snelheid af. Whiting zit meer te denken aan het werken met een minimumtijd waar je niet onder mag komen, zoals nu achter de safety car al het geval is. Tot het zover is zullen de hulpvoertuigen met meer voorzichtigheid ingezet worden en alleen als het veilig is.

Suárez maakte officiële rentree voor Uruguay

Luis Suárez heeft vrijdagavond zijn officiële rentree op het voetbalveld gemaakt. De Uruguayaan startte in een oefeninterland in en tegen Saudi-Arabië en stond aan de basis van een doelpunt. Het werd 1-1 in Jeddah.

Suárez volleerde de bal vlak na rust knap tegen de paal, waarna Hassan Muath Fallatah de bal op ongelukkige wijze in eigen doel liep. Met een kopbal zette Naif Hazazi in de negentigste minuut de eindstand op het bord. Suárez was na zeventig minuten naar de kant gehaald.

Voor vrijdag was de laatste officiële wedstrijd van Suárez het WK-duel tegen Italië, waarin hij in de schouder van Giorgio Chiellini beet en vervolgens voor vier maanden werd geschorst. Hij maakte in augustus wel al zijn officieuze debuut voor FC Barcelona.

Spelletje daagt je uit om in ogen te staren

Indiegames zijn het toppunt van innovatie (:')). Het mobiele spelletje Soulfill laat dat weer eens zien. Het won zelfs de Interaction Award bij IndieCade 2014, een festival voor independent games. Wat is het doel van het spel? In iemands ogen staren.

Het is een audiospelletje. Het is de bedoeling dat je oortjes of een koptelefoon gebruikt. Vervolgens krijg je allemaal opdrachten te horen. Je moet zo lang mogelijk in iemands ogen staren om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Als je naar iemand kijkt die al naar jou kijkt, dan verlies je punten. Dat je hierbij lijkt op een psychopatische stalker maakt eventjes niet uit, want je wil natuurlijk wel die highscore neerzetten.

Waarom? Ontwikkelaar Little Wins wil graag dat mensen zich niet meer angstig voelen bij oogcontact met vreemden. Hoe zou jij het vinden als iemand gedurende een urenlange treinreis constant recht in je ogen kijkt?

Bekijk hieronder de kleurige en vrolijke trailer.

Piratengame Raven's Cry een maand uitgesteld

De piratengame Raven's Cry komt pas op 27 november 'ahoy' roepen. De game zou over vier dagen lanceren, maar de ontwikkelaars hebben meer tijd nodig om ruige bugjes en problemen op te lossen. Wel komt de game nu naar twee extra platforms: SteamOS en Linux.

Het is de tweede keer dat de game wordt uitgesteld, Raven's Cry zou eerst op 24 oktober 2013 uitkomen, daarna werd het 14 oktober van dit jaar.

Hiddink verrast niet met opstelling Oranje

Het Nederlands elftal begint vrijdagavond om kwart voor negen in de verwachte opstelling aan de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan. Bondscoach Guus Hiddink laat Ibrahim Afellay zijn rentree maken in de Amsterdam Arena. De middenvelder van Olympiakos speelde in november 2012 zijn laatste interland.

Wesley Sneijder en Nigel de Jong staan naast Afellay op het middenveld. Jeremain Lens vormt samen met Arjen Robben en Robin van Persie de aanval. Doelman Jasper Cillessen krijgt een verdediging van Gregory van der Wiel, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Daley Blind voor zich.

Opstelling Kazachstan: Mokin, Vorotnikov, Abdulin, Dmitrenko, Miroshnichenko, Suyumbayev, Karpovich, Shomko, Bogdanov, Dzolchiyev, Khizhnichenko.

School totaal verslagen, gemeente geschokt

Het Corbulo College in Voorburg is 'verdrietig en totaal verslagen' door de fatale steekpartij van vrijdag. Een 16-jarige leerling stak een 15-jarige medescholier neer. Het slachtoffer overleed korte tijd later 'ondanks pogingen hem te reanimeren'.

De steekpartij gebeurde op het schoolplein tijdens een pauze. Het slachtoffer zat in de derde klas. De directeur van de school wil niets kwijt over opvang voor de andere leerlingen.

De gemeente Leidschendam-Voorburg is 'diep geschokt over de tragische gebeurtenis'. In een verklaring laat de gemeente weten dat het 'diep raakt dat juist op deze school dit is voorgekomen', omdat het Corbulo College 'zeer actief is met projecten op het gebied van veiligheid en maatschappelijke betrokkenheid'.

School totaal verslagen, gemeente geschokt
School totaal verslagen, gemeente geschokt (Foto: ANP)

Sony wil 200.000 PlayStations naar China sturen

Begin dit jaar werd het Chinese verbod op gameconsoles opgeheven. Vorige maand begon Microsoft al met de verkoop van Xboxen, en nu volgt Sony. Het elektronicaconcern wil nog vóór december tweehonderdduizend PlayStation 4-consoles verschepen naar China.

De PlayStation-divisie van Sony is een van de lichtpuntjes voor het bedrijf: er zijn tot nu toe al tien miljoen PlayStation 4-consoles verkocht. Ondanks dat lijdt Sony al zes jaar achter elkaar verlies, vooral omdat de verkopen van hun smartphones en camera's tegenvallen.

China biedt het bedrijf kansen, maar of deze kansen ook veel zullen opbrengen is nog niet zeker. Veel mensen kunnen de relatief dure consoles namelijk niet betalen, en gamers die dat wel kunnen hebben mogelijk al een Xbox One gekocht.

Een Chinese lanceerdatum voor de PlayStation 4 is nog niet bekend, maar lang wachten zal het waarschijnlijk niet zijn.

PlayStation 4

De leukste sporttweets van week 41

Na een onderbreking van een aantal weken zijn we weer terug met onze wekelijkse rubriek van de leukste sporttweets. Voortaan verschijnt deze rubriek op vrijdag in plaats van zondags. Verder blijft alles bij het oude en zetten we de allerleukste sporttweets weer voor jullie op een rijtje.

De basis van Oranje ziet er vanavond vertrouwd uit:

Het debuut van Max Verstappen heeft heel wat losgemaakt in de Formule 1. Zijn jeugdige leeftijd zorgt voor de nodige grappen op Twitter:

Vandaag ook een beetje eye candy voor de liefhebbers van mooie sportmannen:

Wielrenners gebruiken Strava om hun ritjes bij te houden. Maar soms wordt het programma gebruikt om bijzondere tekeningen op de kaart te maken:

Giedo van der Garde is van meer markten thuis dan alleen Formule 1:

Een bijzonder inspirerend moment voor de rugbywedstrijd van het team van Zuid-Afrika:

Henk en Marianne Timmer hadden een jubileum, Henk was daar erg blij mee zo te zien:

Raemon Sluiter volgt het tennis bij de hand... ehm op de voet:

Een mooi stukje voetbalhistorie:

Roger Federer en Novak Đoković vonden een sporter om tegenop te kijken:

Bauke Mollema kan eindelijk los:

Steven Kruijswijk moet nog even aan de slag in China. Hij heeft zijn eigen voedselpakket meegenomen:

Liverpool-speler José Enrique 'verraste' zijn vriendin:

En we sluiten af met een mooi stukje sporthistorie:

'Den Haag wil minder Marokkanen in Opsporing Verzocht'

Niet alleen Geert Wilders wil minder Marokkanen. Ook anderen in politiek Den Haag willen er minder, maar zeggen dat niet dusdanig dat ze er een aanklacht mee riskeren. Er wordt ook niet erkend dat het wordt gezegd. Bovendien wil men naar verluidt niet minder Marokkanen als zodanig, maar minder Marokkanen in het programma Opsporing Verzocht. Dat beweren althans bronnen van de Nieuwe Revu.

Door Haagse politici maar ook door de NPO zou er druk zijn uitgeoefend op het programma, 'om minder aandacht te besteden aan zaken waarbij Marokkanen of andere allochtonen worden gezocht', schrijft het weekblad volgens AT5. Opsporing Verzocht ontkent, maar volgens de bronnen zou de berichtgeving onmiskenbaar waar zijn.

"Het grote aantal Marokkanen in Opsporing Verzocht wekt weerzin op in politiek Den Haag", zegt er een, die een jonge agent uit het belpanel van het programma zou zijn. "We hebben laatst weer te horen gekregen minder aandacht te moeten besteden aan zaken waarbij allochtone verdachten worden gezocht." Uit politiek Den Haag is nog niet op de beschuldiging gereageerd.

'Sjoemelen met geprint treinkaartje doodeenvoudig'

Treinreizigers die met een thuis uitgeprint kaartje reizen kunnen kinderlijk eenvoudig sjoemelen met de plaats van bestemming. De plaatsnaam kan op de computer gewijzigd worden in een station dat veel verder ligt. De e-tickets worden bovendien niet of nauwelijks gecontroleerd. Dat meldt RTL Nieuws vrijdag.

Iemand die een kaartje van Amsterdam Centraal naar Amsterdam Muiderpoort koopt, moet 2,10 euro betalen. Door Muiderpoort te vervangen door bijvoorbeeld Maastricht en het bedrag (in dit geval 24,70 euro) aan te passen, kan diegene ongehinderd doorreizen naar Limburg.

Beveiligingsexperts bestempelen de uitgeprinte treinkaartjes als 'amateuristisch'. De NS zegt dat er wel manieren zijn om de controleren of de tickets geldig zijn maar in de praktijk wordt dat niet gedaan.

Volgens de NS verdwijnt het probleem vanzelf naarmate er meer poortjes worden afgesloten. Ook moet de apparatuur die conducteurs bij zich dragen om ov-chipkaarten te scannen gemoderniseerd worden. Gemanipuleerde e-tickets zouden dan wel te herkennen zijn.

Spanje stuurt 300 militairen naar Irak

De Spaanse regering wil ongeveer 300 militairen naar Irak sturen om mee te helpen in de strijd tegen de jihadisten van Islamitische Staat (IS). De ministerraad heeft vrijdag besloten dat aan het parlement voor te stellen, deelde minister Pedro Morenés van Defensie mee.

De militairen zullen 7 tot 8 weken in Irak blijven en de Iraakse militairen trainen. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met Italiaanse militairen, aldus Morenés. Algemeen wordt verwacht dat het parlement het voorstel zal steunen.

Madrid zal het commandocentrum van de Amerikaanse strijdkrachten ook een ruimer gebruik van de Spaanse militaire luchthavens aanbieden. Daarvoor is geen goedkeuring van het parlement vereist.

Spanje stuurt 300 militairen naar Irak
Spanje stuurt 300 militairen naar Irak (Foto: ANP)

Zaak-Saban B. woensdag voor Turkse rechter

De rechtbank in Istanbul buigt zich woensdag over de zaak tegen de beruchte vrouwenhandelaar Saban B. Dat blijkt uit een brief die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De rechtbank wil de zaak inhoudelijk behandelen.

Die behandeling moet er volgens Opstelten toe leiden dat de Turkse rechter groen licht geeft om de Nederlandse veroordeling van B. in Turkije uit te voeren. Als de rechterlijke procedure is afgerond, kan Turkije B. oppakken, schrijft Opstelten.

Saban B. stond aan het hoofd van een bende die vrouwen met geweld dwong in de prostitutie te werken. Het geld moesten ze afstaan. B. werd veroordeeld tot zeven jaar en negen maanden cel. In 2009 kreeg hij verlof om zijn pasgeboren baby te zien. B. vluchtte naar zijn geboorteland Turkije.

Nederland heeft met Turkije geen uitleveringsverdrag. Vorige week ontstond ophef toen er foto's verschenen van de verdachte, zonnend op een Turks strand.

Duitse gijzelaar Afghanistan vrij

Een Duitser die meer dan twee jaar geleden in Pakistan werd ontvoerd is in Afghanistan vrijgelaten. Dat heeft het Duitse ministerie van buitenlandse zaken vrijdag gezegd.

De Duitse autoriteiten hebben zich over de man ontfermd, aldus het ministerie. Hij krijgt medische en psychologische zorg.

Volgens het ministerie hebben 'buitenlandse partners' geholpen de man vrij te krijgen. Meer details werden niet verstrekt.

Het dagblad Bild meldde, zonder bronvermelding, dat de man een hulpverlener is die door de Taliban gevangen werd genomen. Duitse speciale eenheden zouden naar Kabul zijn gereisd om zijn vrijlating te bewerkstelligen.

Rutte: geen fout Timmermans met woord 'raket'

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft geen fout gemaakt door het woord 'raket' te gebruiken toen het in het televisieprogramma Pauw ging over het neerhalen van vlucht MH17. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag gezegd tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Het officiële kabinetsstandpunt is dat nog altijd onduidelijk is of het vliegtuig is neergehaald door een raket. Volgens de premier herhaalde Timmermans in het televisieprogramma een vraag van interviewer Jeroen Pauw. Timmermans deed dat omdat hij zich richtte op een 'ander element in de discussie'.

"Als hij daar de vragen herhaalt en zich concentreert op een ander onderdeel in de discussie dan vind ik dat niet verwijtbaar", aldus de premier. Rutte benadrukte dat nog altijd niet duidelijk is of vlucht MH17 op 17 juli in het oosten van Oekraïne is neergehaald door een raket. "Het zou een raket kunnen zijn, maar dat weten we niet. Wij baseren ons op objectieve, zorgvuldig tot stand gekomen rapporten."

In Pauw ging woensdag alle aandacht uit naar de opmerking van Timmermans dat er een zuurstofkapje op een MH17-slachtoffer was aangetroffen. Voorafgaand aan die opmerking zei Timmermans dat de inzittenden de 'raket niet hebben zien aankomen'.

Rutte zei wel dat Timmermans een grote fout had gemaakt door te spreken over het zuurstofkapje. Maar die opmerking heeft Timmermans inmiddels rechtgezet, zei de premier verwijzend naar de spijtbetuiging van de minister.

WHO vreest verspreiding ebola naar Oost-Azië

Oost-Azië, een wereldwijde draaischrijf voor handel en vervoer met grote aantallen arbeiders die in het buitenland werken, loopt het risico op een ebola-uitbraak. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag gezegd. De regio heeft wel al maatregelen getroffen en is beter dan andere gebieden voorbereid op een uitbraak.

Shin Young-soo van de WHO zei dat Oost-Azië in het verleden een 'hotspot' is gebleken voor de uitbraak van ziektes. De regio heeft onder meer te kampen gehad met SARS en de vogelgriep. De regio heeft daarvan geleerd en weet hoe belangrijk educatie, strenge controles en transparantie zijn.

Nederland wil EK vrouwenvoetbal 2017 organiseren

Het EK voetbal voor vrouwen wordt in 2017 mogelijk in Nederland gespeeld. De KNVB heeft zich vrijdag kandidaat gesteld, meldt de voetbalbond. Mocht Nederland de strijd winnen dan wordt de finale in de Grolsch Veste in Enschede gespeeld.

In het stadion van FC Twente zou ook een halve finale worden gespeeld. De andere halve finale zou moeten plaatsvinden in Breda. Verder zijn Utrecht (openingswedstrijd), Doetinchem, Tilburg, Deventer en Rotterdam (Het Kasteel) kandidaat-speelsteden.

Frankrijk, Israël, Schotland, Oostenrijk, Polen en Zwitserland willen het EK ook organiseren. Begin december wordt besloten wie de gelukkige wordt. Het EK in 2017, waaraan zestien landen meedoen, vindt plaats van 16 juli tot en met 6 augustus.

"Voor het Nederlandse voetbal zou het fantastisch zijn als we na Euro 2020 ook Euro 2017 naar Nederland kunnen halen", zegt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. "Gezien de ontwikkeling van het meisjes- en vrouwenvoetbal is dit hét moment voor een eindtoernooi van ons vrouwenelftal in eigen land." In 2020 worden in de Amsterdam Arena vier EK-duels bij de mannen gespeeld.

De Oranjevrouwen kwalificeerden zich pas twee keer voor het EK, in 2009 en 2013. In 2009 werd meteen de halve finale bereikt. Als gastland zou Nederland in 2017 zeker zijn van kwalificatie.

Pieten met roetvegen bij intocht Amsterdam

Een 'substantieel' deel van de Pieten zijn bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam waarschijnlijk niet volledig zwart maar krijgen alleen roetvegen op hun gezicht. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan vrijdag in een toelichting op de vergunning voor de intocht van dit jaar. De Pieten dragen verder geen oorringen of rode lippenstift.

De gemeente maakt daarmee direct het voornemen waar om de figuur van Zwarte Piet in vier jaar tijd van alle 'negroïde stereotypen' te ontdoen.

Van der Laan moest de vergunning voor de sinterklaasintocht van vorig jaar opnieuw bekijken nadat de Amsterdamse rechtbank in juli had bepaald dat Zwarte Piet discriminerend is voor zwarte mensen.

De gemeente ging tegen de uitspraak overigens in beroep. De Raad van State behandelt dat beroep donderdag. De uitspraak volgt in november.

Verdachte fatale steekpartij Dronten in Nederland

De 20-jarige man die begin augustus naar Duitsland vluchtte na een fatale steekpartij in Dronten, is vrijdag overgeleverd aan de Nederlandse justitie. Hij wordt verdacht van moord of doodslag en wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris, meldt het Openbaar Ministerie.

Het 17-jarige slachtoffer werd op 9 augustus tijdens een festival in het centrum van Dronten gestoken na een vechtpartij. De jongen overleed later aan zijn verwondingen. De verdachte werd 22 augustus in Frankfurt aangehouden op basis van een Europees arrestatiebevel. De zaak telt nog vier andere verdachten, die eerder op vrije voeten zijn gesteld.

Een eerste zitting in de zaak staat voor 20 januari op de agenda. De kwestie wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. Het onderzoek wordt ondertussen voortgezet.

Jan Smit en Kraantje Pappie komen binnen op één

Jan Smit en Kraantje Pappie hebben een nummer 1-hit te pakken met Handen Omhoog. De samenwerking tussen de zanger en de rapper komt deze week binnen bovenaan de Single Top 100.

Handen Omhoog is Smits 21e nummer 1-hit in de Nederlandse hitlijsten. Daarmee is hij Marco Borsato voorbij in het klassement van artiesten met de meeste nummer 1-hits in Nederland, schrijft nieuwswebsite Entertainment Business. The Beatles deden het nog altijd het best met 22.

Smit en Kraantje Pappie houden Mr. Probz van de eerste plaats. De Nederlandse rapper en zanger springt deze week van plek 25 naar twee met zijn Nothing Really Matters. De top drie wordt gecompleteerd door Meghan Trainor met All About That Bass.

De Album Top 100 kent eveneens een nieuwe aanvoerder. De Dijk komt deze week binnen op de eerste plaats met Allemansplein. De top drie is voor de rest ongewijzigd: de nieuwste Kinderen voor Kinderen-plaat op twee, gevolgd door Leonard Cohens Popular Problems.

550 militairen krijgen medaille voor werk in Mali

Meer dan 550 Nederlandse militairen die de afgelopen negen maanden deel uitmaakten van de Nederlandse troepenmacht in Mali krijgen maandag een herinneringsmedaille. Dat heeft het ministerie van Defensie vrijdag bekendgemaakt.

De Herinneringsmedaille Vredesoperaties wordt toegekend aan militairen die minimaal dertig dagen onafgebroken aan een vredesoperatie hebben deelgenomen. De medailles worden in het bijzijn van familie uitgereikt in de IJhallen in Zwolle, waar op dit moment zo'n vierhonderd Syrische vluchtelingen worden opgevangen.

De militairen waren onderdeel van de VN-vredesmissie Minusma in Mali. Ze verbleven in de steden Gao en Bamako. Onder meer verkenningstroepen, commando's en inlichtingenofficieren krijgen de medaille opgespeld, evenals soldaten van de luchtmacht.

Nederlandse militairen verzamelden vooral informatie die de leiding van de missie een 'gedetailleerd beeld' gaf over de situatie ter plekken. De soldaten onderzochten wat de aard, samenstelling en locatie van gewapende groeperingen in Mali was. Dit hield in dat ze lange verkenningstochten door het land maakten. De luchtmacht assisteerde de grondtroepen door de inzet van Apache-helikopters.

Nederlandse militairen zijn nog steeds in Mali actief. Sinds deze maand worden ook drie Chinook-transporthelikopters worden ingezet voor medische evacuaties en troepentransporten.

Rutte nog altijd woest om situatie crashsite MH17

Premier Mark Rutte (VVD) is nog altijd 'woest' dat Nederlandse onderzoekers nooit 'fatsoenlijk' toegang hebben gekregen tot de plek in het oosten van Oekraïne waar vlucht MH17 deze zomer in neerstortte. Dat heeft Rutte vrijdag gezegd tijdens zijn wekelijkse persconferentie in Den Haag.

"We hebben nog steeds niet de kans gekregen daar zelf fatsoenlijk onderzoek te doen. Ik neem daarom niets terug van mijn woorden", zei Rutte, verwijzend naar zijn eigen woorden, daags na de ramp. Hij noemde het gedrag van pro-Russische separatisten toen 'ronduit walgelijk'. Op dit moment is de situatie op de crashsite nog altijd onveilig. "Daar zijn 298 mensen omgekomen die daar helemaal niets mee te maken hadden."

Hoewel de kans groot is dat onderzoekers vanwege de onveilige situatie pas na de winter terug kunnen keren, houdt Rutte de wens op korte termijn terug te keren naar het rampgebied om de resterende stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen veilig te stellen. Hoop lijkt Rutte te putten uit het feit dat de winter dit jaar laat zijn intrede doet in Oekraïne.

Om het zekere voor het onzekere te nemen heeft het kabinet het lokale agentschap voor rampenbestrijding in Donetsk, de SES, opdracht gegeven aan de slag te gaan in het rampgebied. "De SES kan daar wel werk doen. Daarom hebben we hen nu gevraagd om in ieder geval persoonlijke bezittingen terug te brengen."

Milika Peterzon getroffen door hersenbloeding

Milika Peterzon is in het ziekenhuis opgenomen na te zijn getroffen door een zware hersenbloeding. Dat bevestigt de dochter van de 52-jarige presentatrice vrijdag aan Peterzons oude werkgever Shownieuws, naar aanleiding van berichtgeving van Party.

"Het klopt dat Milika twee weken geleden getroffen is door een zware hersenbloeding en hiervoor een operatie heeft moeten ondergaan", aldus dochter Kiki. Peterzon werd op 27 september met spoed opgenomen in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Ze heeft even in coma gelegen.

"Momenteel werkt ze heel hard aan haar herstel", vervolgt Kiki. "Wat de uiteindelijke gevolgen van deze hersenbloeding voor haar zullen zijn is voor iedereen nog onzeker en de tijd moet dit uitwijzen."

VN: elke drie weken eens zoveel ebolapatiënten

Elke drie tot vier weken verdubbelt het aantal ebolapatiënten. Dat schat de speciale gezant die de Verenigde Naties hebben aangesteld om de uitbraak van het dodelijke virus in te dammen. De bestrijding van de epidemie vraagt inmiddels twintig keer zoveel inzet als aan het begin van deze maand nog nodig was, vreest gezant David Nabarro.

Als de internationale gemeenschap de getroffen landen in West-Afrika niet gauw en en bloc steunt 'wordt het onmogelijk deze ziekte snel de baas te worden en zal de wereld met het ebolavirus moeten leren leven', waarschuwde Nabarro vrijdag. De VN weten wat er nodig is om het virus in te tomen en de kop in te drukken, zei de gezant tegen de Algemene Vergadering. "Daarmee zijn we met z'n allen bezig. En we zeggen u toe dat we daarin binnen enkele maanden zullen slagen."

'Franse Léa Seydoux is nieuwe Bondgirl'

Léa Seydoux heeft een zeer gewilde filmrol te pakken. De 29-jarige Franse actrice wordt de nieuwe Bondgirl, schrijft de Britse krant The Daily Mail. De opnames voor de nieuwe film rond de Britse geheim agent 007 gaan over zes weken van start.

Seydoux, die als femme fatale in de nieuwe Bondfilm moet schitteren, ondergaat voordien verschillende camera-, kostuum- en make-uptests zodat het uiterlijk van de Bondgirl kan worden bepaald. Vanaf eind november neemt de Franse het script door met haar tegenspelers Daniel Craig, Ralph Fiennes, Ben Whishaw en Naomie Harris.

De opnamen moeten uiteindelijk in december van start gaan. Sam Mendes is, net als bij de vorige Bondfilm Skyfall, regisseur van dienst. De 24e Bondfilm, die nog geen titel heeft, verschijnt naar verwachting volgend jaar november in de bioscopen.

Seydoux speelde in verschillende Franse films. Internationale bekendheid vergaarde ze met het drama La Vie d'Adèle, dat gaat over een heftige relatie tussen twee tienermeisjes. De film, ook bekend onder de internationale titel Blue Is the Warmest Colour, leverde regisseur Abdellatif Kechiche vorig jaar een Gouden Palm op. Voor het eerst in de geschiedenis van het filmfestival van Cannes werd de prijs voor beste film ook uitgereikt aan de twee hoofdrolspeelsters.

MIVD-onderzoek sluit ronselpraktijken op Volkel uit

Een ex-militair van vliegbasis Volkel heeft niet geprobeerd zijn voormalige collega's te strikken voor de jihad. Dat zegt een woordvoerder van Defensie na onderzoek door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

Defensie bevestigt dat een melding van ronselpraktijken is gedaan, maar daar bleek geen sprake van. Het ging om een oud-militair die zich tot de islam had bekeerd en contact zocht met zijn voormalige collega's.

Waarom diegene die de melding deed dit als een poging tot ronselen zag, weet de woordvoerder niet. Ook is niet duidelijk waar de mail precies over ging.

De Telegraaf schreef vrijdagochtend dat de ex-militair geradicaliseerd was. Hij zou onder meer dreigende mails naar zijn voormalige collega's hebben gestuurd.

Federer na moeizame start langs Benneteau

Roger Federer neemt het zaterdag in de halve finale in Shanghai op tegen Novak Djokovic. De Zwitserse tennisser had het vrijdag in de kwartfinale van het Chinese masterstoernooi een set lastig met Julien Benneteau uit Frankrijk: 7-6 (4) en 6-0. De andere halve eindstrijd gaat tussen Gilles Simon en Feliciano Lopez.

Federer en Benneteau kregen in de eerste set geen breakkansen dus moest een tiebreak uitkomst bieden. Daarin was het aanvankelijk Benneteau die een voorsprong nam, maar Federer trok de set toch naar zich toe. Daarna was het verzet van Benneteau gebroken en de Fransman won geen game meer.

Ledenparlement FNV wel voor fusie

Het ledenparlement van de FNV heeft met ruime meerderheid ingestemd voor een fusie tot een grote vakbeweging. Ruim 97 procent stemde voor de plannen, meldt de vakcentrale vrijdag.

Het ledenparlement sprak op een bijeenkomst in Den Haag zijn steun uit voor het bestuur en riep in verschillende moties op om alles op alles te zetten om de fusie te doen slagen. FNV Bondgenoten, waarvan de leden woensdag tegen een fusie stemden, werd opgeroepen om het samengaan door te laten gaan.

Het bestuur van FNV gaat de komende dagen met de hoofdbesturen van de bonden praten over welke stappen nu moeten worden genomen. Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts wil iedereen dat er snel een oplossing komt. "Daarover is het algemeen bestuur zich aan het beraden. Dinsdag komt daar duidelijkheid over. Ondertussen gaat het werk voor de leden gewoon door", zegt hij in een verklaring.

Het ledenparlement is het hoogste orgaan binnen de FNV en beslist onder meer over de koers van de bond op lange termijn. Elke sector heeft er een eigen vertegenwoordiger.

Autoverkopers verwachten volgend jaar lichte groei

De autoverkoop in Nederland trekt in 2015 iets ten aan ten opzichte van dit jaar tot ruim vierhonderdduizend. Dat voorspellen brancheverenigingen RAI en Bovag vrijdag. Zij voorzien nog steeds 'bijzonder uitdagende marktomstandigheden' voor de autodealers.

De verkoop komt dit jaar uit rond de 385.000, zegt een woordvoerder van RAI. Mogelijk volgt in de laatste maanden van het jaar nog een sterke eindspurt in de verkoop van kleinere, zuinige auto's. De aanschaf daarvan wordt volgend jaar duurder. Vooraf hadden Bovag en RAI voor 2014 overigens voorspeld dat er vierhonderdduizend auto's zouden verkocht.

Hoe de verkoopaantallen in 2015 echt uitvallen, is volgens Bovag en RAI 'sterk afhankelijk' van het fiscaal regime voor auto's in 2016. De zogenoemde Autobrief 2 met het kabinetsvoorstel hierover zou oorspronkelijk op Prinsjesdag komen, maar werd uitgesteld.

Poetin: EU negeert Russische belangen

Rusland heeft er geen bezwaar tegen als voormalige Sovjetstaten toenadering zoeken tot westerse landen, maar verwijt het die landen wel geen rekening te houden met de belangen van Moskou. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin vrijdag gezegd in de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

De leiders van het elf leden tellende Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) spraken daar over het aanhalen van de onderlinge banden. De Oekraïense president Petro Porosjenko was er niet bij.

Poetin haalde uit naar de Europese Unie, die 'het niet nodig vindt om de gevaren van politieke en economische integratie met post-Sovjetlanden in overweging te nemen'. Volgens Rusland ondervindt zijn economie schade van het associatieverdrag dat Oekraïne heeft gesloten met de EU.

Vijftal gepakt voor handel in beschermde vogels

Vijf verdachten van het illegaal vangen en verhandelen van beschermde vogels zijn woensdag opgepakt. Bij doorzoekingen in hun woningen werden ruim honderd wilde vogels gevonden, waaronder een koppel zilveroornachtegaals, dat zo'n duizend euro kost. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De zaak kwam begin dit jaar aan het rollen nadat in natuurgebieden op Goeree-Overflakkee vogels werden aangetroffen die zaten vastgeplakt aan zogenoemde lijmstokjes. Zulke stokjes worden op een voerplek in de grond gestoken en vogels die ermee in aanraking komen, kunnen niet meer weg vliegen.

De gevangen in- en uitheemse vogels werden vermoedelijk voorzien van gemanipuleerde pootringen, waardoor het moest lijken alsof de vogels legaal waren gekweekt. De vogels werden vervolgens zowel in Nederland als in het buitenland verkocht. De verdachten verdienden hier volgens het OM 'flinke bedragen' mee.

Het OM beschuldigt de verdachten ook van het overtreden van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren, aangezien door hen vogels die mogelijk een in de natuur voorkomend virus onder de leden hebben in contact kwamen met andere vogels. Daarbij hebben zij niet geprobeerd de verspreiding van ziekten te voorkomen.

De rechter-commissaris in Rotterdam besloot vrijdag dat vier verdachten, een 72-jarige man, een 69-jarige man en een 49-jarige vrouw uit Helmond en een 59-jarige man uit Sint Pancras, in ieder geval nog veertien dagen mogen worden vastgehouden. Bij de doorzoeking van een woning in Helmond werd een vuurwapen gevonden. Verder werden bij de doorzoekingen verboden vangmiddelen, geld, drie voertuigen, vogelringen, telefoons en computers in beslag genomen.

Rutte: niet in oorlog met IS

Nederland is niet in oorlog met de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Nederland helpt Irak op nadrukkelijk verzoek van dat land, verklaarde premier Mark Rutte (VVD) vrijdag. Het gewapend conflict in Irak vindt plaats tussen IS en Irak. "We zijn dus niet in oorlog."

"Hier is de situatie dat wij een land helpen. Het is een land dat op uitdrukkelijk verzoek die hulp krijgt", aldus Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. "Ze hebben heel veel moeite de eigen soevereiniteit te handhaven."

De premier zei dat hij voorzichtig is met de term 'oorlog', omdat dat juridisch gevoelig ligt. Rutte wilde daarom evenmin zeggen of Nederland oorlogshandelingen verricht.

Rock Werchter 2015 vroeger voor headliner

Rock Werchter vindt volgend jaar eerder plaats dan aangekondigd. Het grootste muziekfestival van België duurt van donderdag 25 tot en met zondag 28 juni, een week vroeger dan oorspronkelijk gemeld.

De verschuiving is gedaan vanwege 'een van de headliners'. "De gesprekken lopen nog. Namen kunnen we nog niet meegeven", staat vrijdag op de website van Rock Werchter. "We houden jullie sowieso op de hoogte."

Roken in klein café mag definitief niet meer

De uitzondering op het rookverbod voor kleine cafés is definitief van tafel. Het gerechtshof in Den Haag heeft in maart vorig jaar terecht besloten dat de uitzondering niet door de beugel kan, heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. Het ministerie van Volksgezondheid laat vrijdag weten dat niet direct tot handhaving wordt overgegaan.

Het hof oordeelde in een door Clean Air Nederland (CAN) aangespannen zaak dat de uitzondering ongeldig is omdat die in strijd is met een overeenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor bestrijding van tabaksgebruik. In dat verdrag staat dat maatregelen moeten worden genomen tegen blootstelling aan tabaksrook in overdekte publieke ruimten. Ook kleine cafés vallen daaronder, oordeelde het hof. De Hoge Raad is het hier mee eens.

Het ministerie van Volksgezondheid was in cassatie gegaan tegen de uitspraak van het hof. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) wilde daarmee uitsluitsel krijgen en de juridische discussie beëindigen.

CAN laat vrijdag in een reactie weten dat het rookverbod met onmiddellijke ingang in dient te gaan en eist dat de minister toeziet op de handhaving ervan. Volgens CAN is het nu niet langer nodig dat de Eerste Kamer zich nog over de uitzondering buigt. "De rechter heeft immers gesproken." Het kabinet wil de uitzondering eigenlijk ook schrappen, maar de hiervoor benodigde wijziging van de Tabakswet moet nog door de Eerste Kamer.

Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat nu eerst wordt bekeken wat de consequenties zijn van de uitspraak. "We moeten toch de tijd kunnen hebben dit even te lezen", laat een woordvoerder weten.

Het in 2008 ingevoerde rookverbod gold aanvankelijk voor alle horeca, maar werd massaal overtreden. Vooral kroegbazen zonder personeel zagen het nut er niet van in hun klanten het roken te verbieden. In 2011 werd daarom een uitzondering op het rookverbod van kracht. Die gold alleen voor cafés met een vloeroppervlak dat kleiner is dan zeventig vierkante meter en zonder personeel.

FOK!kers feliciteren Alberto Stegeman met nieuwe dochter

Undercover presentator Alberto Stegeman was twee weken geleden de trotse vader geworden van dochter Lara. Om Alberto te feliciteren heeft FOK!ster Maraca het initiatief genomen om samen met 25 andere FOK!kers een presentje voor Lara op te sturen.

Het cadeau bestaat onder meer uit een knuffelhondje die de bijnaam 'Albertnoes' heeft gekregen en een uniek ontworpen rompertje voor Lara met de welbekende leus 'Dat dit kan in Nederland!'. Ook is er een kaart bijgevoegd met een persoonlijke boodschap:

"Beste Alberto en Judith,

Van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie dochter Lara! Ook op FOK! is ons dit niet ontgaan en willen wij jullie graag dit cadeau aanbieden.

Groetjes van de TV SC op forum.fok.nl

AF_, appelen, Cassius, Doler12, donald_dick, Flitskikker, Fylax, Juicyhil, Karina, Mansjester, Maraca, MarkoAlmelo, MrBanaan1, N00b13, Paxcon, Pizzalucht, Sinterklaaskapoentje, Spaghettivreter, Starm, Stickertje, Studiotje, TigerXtrm, Toto69, Tralalala, Van_Poppel & WcPot."

Rompertje en knuffel voor dochter Lara (meer foto's klik hier & hier)

Teleurgestelde betogers Hong Kong straat weer op

In Hong Kong zijn vrijdag opnieuw duizenden mensen de straat opgegaan om democratisering te eisen. De demonstranten zijn boos, omdat de regering van de autonome Chinese stad het overleg met protestleiders heeft afgezegd.

Het aantal betogers liep de afgelopen dagen zienderogen terug, maar vrijdagavond groeide het weer aan. Het bestuur van de stad dringt er al geruime tijd bij de demonstranten op aan naar huis terug te keren en het leven van alledag zijn loop te laten hernemen. Maar de studentenleiders die het voortouw in de protesten hebben genomen zeggen daarover niet te peinzen.

De voorbije veertien dagen bezetten tienduizenden mensen belangrijke straten van Hong Kong. Het verkeer in drie van de drukste wijken van de stad werd lamgelegd. Veel demonstranten bivakkeerden op straat.

Oost-Europees rundvlees van de markt om miltvuur

Een partij rundvlees die vanuit Polen is geleverd aan een Nederlandse uitsnijderij wordt uit voorzorg van de markt gehaald. Twee karkassen zijn afkomstig van een veehouderij waar later de infectieziekte miltvuur is vastgesteld, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag.

De partij bestond uit Poolse en Slowaakse karkasdelen. De runderen zijn op 19 september in Polen geslacht. Ruim een week later werd miltvuur vastgesteld bij het bedrijf waar twee Slowaakse runderen vandaan kwamen. Het risico voor de consument is volgens de NVWA 'zeer klein'.

Van de Slowaakse karkassen in de zending is nog ruim 365 kilo op het bedrijf aanwezig. De resterende zeven ton is geleverd aan negentien bedrijven in Nederland en 26 bedrijven in België, Duitsland, Denemarken, Zweden, Frankrijk, Portugal en Italië. De bedrijven zijn op de hoogte gebracht en moeten melden wat ze met het vlees gedaan hebben zodat het uit de handel kan worden gehaald.

Vaten met chemisch afval in Limburgs kanaal

In de Zuid-Willemsvaart in het Limburgse Nederweert zijn vrijdagochtend negen vaten van tweehonderd liter met vermoedelijk chemisch afval gevonden. Een politiewoordvoerder meldt dat het goedje flink stinkt. Het is volgens haar echter nog te vroeg om te zeggen of sprake is van drugsafval. Wie de vaten heeft gedumpt is onbekend.

In het zuiden van Nederland worden geregeld vaten met resten van drugsproductie gedumpt in de natuur. Zo werden vrijdag in het Brabantse Oisterwijk tachtig vaten met ongeveer 1600 liter drugsafval gevonden. Daarbij werd een 63-jarige man aangehouden.

Grevelingenmeer krijgt weer eb en vloed

Het Zeeuwse Grevelingenmeer krijgt weer eb en vloed, net als het Volkerak-Zommeer, dat weer zout wordt. De maatregel moet de waterkwaliteit in beide meren verbeteren, heeft de ministerraad vrijdag besloten op voorstel van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD).

Sinds de afsluiting van beide meren in het kader van de Deltawerken is de waterkwaliteit achteruitgegaan. Het Grevelingenmeer is weliswaar nog steeds zout, maar het water is in de diepere delen regelmatig vrijwel zuurstofloos, wat zorgt voor schade aan het bodemleven, kreeften en vissen. Het Volkerak-Zommeer werd zoet, maar kampt met vertroebeling en overlast van blauwalgen.

Terugkeer van de getijdenbeweging moet al deze problemen op een duurzame manier oplossen. Ook ontstaan er volgens Schultz nieuwe mogelijkheden voor de teelt van schelpdieren, recreatie en landbouw.

Eb en vloed worden hersteld door een doorlaat te bouwen in de Brouwers- en Philipsdam. Wel worden voorzieningen getroffen om de zoetwatervoorziening van de gebieden rondom Volkerak-Zoommeer veilig te stellen. De totale kosten bedragen ongeveer 350 miljoen euro. Als het aan Schultz ligt draaien niet alleen het rijk en de regio, maar ook marktpartijen op voor de kosten.

Weer tien slachtoffers MH17 geïdentificeerd

Het identificatieteam in Hilversum heeft afgelopen week tien slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne geïdentificeerd. Van hen hebben zeven de Nederlandse nationaliteit. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekendgemaakt.

In totaal zijn nu de stoffelijke resten van 272 inzittenden geïdentificeerd; 26 lichamen zijn nog niet aan een naam gekoppeld. Het ministerie blijft benadrukken dat het identificatieproces nog een een tijd kan duren.

Frankrijk schroeft aandeel kernenergie terug

Frankrijk moet minder afhankelijk van kernenergie worden. Dat heeft de Assemblée Nationale vrijdag besloten. Het lagerhuis nam een maatregel aan die het aandeel kernenergie in het elektriciteitsnet moet terugbrengen van 75 tot vijftig procent in 2025.

Frankrijk investeerde in de jaren zestig en zeventig stevig in kernenergie. Het land ging voorop in de ontwikkeling van technologie voor onder andere de verwerking van kernafval.

Veel kerncentrales zijn inmiddels verouderd en de druk om eindelijk de overstap te maken naar duurzame energie wordt opgevoerd. President François Hollande heeft beloofd de Franse zucht naar nucleaire opwekking terug te dringen.

Vrijdag spreekt Hollande met Arnold Schwarzenegger. De Oostenrijkse acteur en ex-politicus organiseert in Parijs een conferentie over milieubescherming en de strijd tegen klimaatverandering.

FOK! update 1.1.0

Na de introductie van de nieuwe site een dag of tien geleden hebben we niet stilgezeten. Na vier updates (waarvan de vierde te klein om te melden) is er nu de eerste grote update, die zojuist is uitgerold. Versie 1.1.0 heeft deze meegekregen. In deze update zijn een aantal zaken toegevoegd waar al een tijdje om werd gevraagd.

Een van de meest belangrijke is wel dat de link 'actueel' in het menu nu linkt naar een pagina met een overzicht van artikelen en items die in de categorieën horen die in het uitklapmenu ONDER actueel horen. Dat houdt in dat er geen zaken als sportnieuws, gamesnieuws e.d. meer in zitten. Het overzicht lijkt daardoor in veel opzichten op de oude indeling van de oude site.

Als je op je naam klikt (of die van een andere user) in de comments ga je naar diens postgeschiedenis. Naast het usericon staat onder het icoontje om een dm te sturen nu een icoontje om naar het profiel te gaan. Dit profiel is vooralsnog heel basaal, maar zal nog worden uitgebreid.

Je eigen Mijn Actieve Items vind je onder je naam in de menubalk. In een later stadium zal dit nog als tracker in een blok aan de linkerkant worden weergegeven.

De halve regels in de trackers die je in IE en Firefox had zijn opgelost.

De instellingenpagina is terug en vind je in het dropdownmenu onder je naam in de menubalk. Als je de afgelopen dagen de sitebreedte had aangepast moet je dat hier even opnieuw doen. Je kunt hier ook je viewlevel en aantal posts per pagina instellen, of - indien je een abonnement hebt - de ads uitschakelen.

Daarnaast zijn er nog wat kleine bugfixes doorgevoerd. Zo was er een probleem met de QuoteAlerts, die soms 'NULL' gaf en waren er wat kleine weergavedingetjes (inspringende trackers bv) die bij de hoorns zijn gevat.

Al met al een update waarin aan een flink deel van de klachten en wensen is tegemoetgekomen. We zijn er nog niet, maar we blijven hard op weg...

[upd]Maak kennis met Captain Toadette

In Captain Toad: Treasure Tracker is het de bedoeling alle power stars en schatten te verzamelen. In een nieuwe trailer laat Nintendo zien dat Captain Toad er niet alleen voor staat. Captain Toadette maakt haar opwachting! Let op: de trailer is in het Japans.

Daarnaast laat de trailer een aantal nieuwe levels, nieuwe bosses en speelstijlen zien. Ten slotte is ook te zien dat de game meer dan 70 levels heeft. Er zijn dus genoeg schatten om te vinden. Captain Toad: Treasure Tracker verschijnt begin volgend jaar voor Wii U.

Update: ondertussen is ook de Engelstalige trailer online gezet door Nintendo en is er een Europese release date aangekondigd: 9 januari 2015.

[upd] Slachtoffer steekpartij Voorburg overleden

Vanmiddag heeft een steekpartij plaatsgevonden op een middelbare school in Voorburg. Het slachtoffer, een 15-jarige leerling, is daarbij zwaargewond geraakt. De steekpartij vond rond 14.30 uur plaats. Er is een traumahelikopter ingezet.

Volgens leerlingen van het Corbulo College was er tijdens de pauze een ruzie ontstaan. Het slachtoffer werd daarna in zijn hals gestoken. De politie is momenteel nog op zoek naar de gevluchte dader.

Update 16.13 uur
NOS-redacteur Dave Abspoel schrijft op Twitter dat leerlingen van de school de dader achtervolgd en te pakken hebben gekregen. Eerder meldden ooggetuigen al dat er bloed uit de hals van het slachtoffer spoot. Er gaan geruchten rond dat de 15-jarige jongen is overleden, maar dit is nog niet bevestigd.

Update 16.38 uur
Via het nieuws op Radio 1 vernemen we net dat het 15-jarige slachtoffer van de steekpartij is overleden. Een 16-jarige jongen uit Rijswijk is aangehouden als verdachte.

Iggy Pop als seriemoordenaar in nieuwe Argento-film

Zanger Iggy Pop heeft bekendgemaakt dat hij een seriemoordenaar gaat spelen in The Sandman, de nieuwste film van horrorgrootmeester Dario Argento. De filmmaker, bekend van horrorklassiekers als Suspiria en Tenebrae, is momenteel bezig om met behulp van crowdfunding een budget van 250.000 dollar bijeen te krijgen voor het filmproject.

In een promotievideo voor de inzamelactie zegt Iggy Pop: "Een kerstfilm maken met de meester, met Dario Argento. Dat zou een droom zijn die uit zou komen. De grootmeester van de Italiaanse horror. De man wiens vreemde, prachtige en angstaanjagende films mij altijd wisten te fascineren. Als ik de Sandman zou mogen spelen voor Dario zou dat mijn leven compleet maken. Ik mag hopen dat ik daarmee trouwens niet net mijn grafschrift heb geschreven."

Regisseur Argento geeft aan dat de film voor hem is geschreven als een eerbetoon aan zijn films. In The Sandman draait het om de Nathan, een jonge student die worstelt met een traumatische gebeurtenis uit zijn verleden. Nathan wist in het verleden de beruchte seriemoordenaar The Sandman (Iggy Pop) te doden, nadat hij getuige was van de moord op zijn moeder. Dat verleden lijkt terug te zijn als een buurvrouw van Nathan op dezelfde manier wordt afgeslacht. Voor Nathan is de brute moord de aanvang van een nachtmerrie-achtige reis in zijn verleden en dromen. Het is bijna weer Kerst en de Sandman is onderweg.

De soundtrack van de film zal worden gemaakt door de door Argento-fans zo geliefde band Goblin. Ook zal er op de soundtrack een exclusieve track van Scott Weiland (Stone Temple Pilots, Velvet Revolver) te vinden zijn. In onderstaande video vertellen Iggy Pop en Dario Argento alles over hun filmplannen.

Amerikaanse turnster Biles prolongeert wereldtitel meerkamp

De Amerikaanse turnster Simone Biles is opnieuw wereldkampioene meerkamp geworden. In het Chinese Nanning scoorde ze een puntentotaal van 60,231 punten. Daarmee liet ze Larisa Iordache uit Roemenië 0,466 punten achter zich. Biles' landgenote Kyla Ross veroverde de bronzen plak met 58,232 punten. Vorig jaar was zij nog goed voor zilver.

De komende twee dagen staan de toestelfinales in Nanning op het programma. Zaterdag komen de mannen in actie op de vloer, het paard en de ringen en de vrouwen op sprong en de brug met ongelijke leggers. Zondag is Epke Zonderland actief op de rekstok en turnen de mannen ook op de brug en op sprong. De vrouwen strijden dan om de wereldtitels op de balk en de vloer.

Opstelten: recht zal loop hebben in zaak-Wilders

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil niet reageren op het besluit van het Openbaar Ministerie om PVV-leider Geert Wilders als verdachte aan te merken. "Het is een zelfstandige beslissing van het OM waar wij kennis van nemen", zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad. "Het recht zal zijn loop hebben."

Opstelten wees erop dat het OM een onafhankelijke instantie is en dat hij kennis heeft genomen van het besluit. De bewindsman wilde evenmin reageren op het besluit om PvdA-leider Diederik Samsom en partijleider Hans Spekman niet te vervolgen. "Ik zeg nogmaals: het OM is een zelfstandig orgaan in onze rechtsstaat dat daartoe bevoegd is."

Kabinet: uitkeringsverdrag Marokko opzeggen

Het kabinet wil het verdrag met Marokko over uitkeringen opzeggen. De onderhandelingen met het land over het aanpassen van het zogenoemde socialezekerheidsverdrag zijn mislukt. Dat heeft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag na afloop van de ministerraad bekendgemaakt.

"Nederland wil het het woonlandbeginsel kunnen toepassen", zei Asscher in een toelichting. "Dat betekent dat je bij uitkeringen mensen buiten de Europese Unie rekening houdt met de kosten van het levensonderhoud. Daarover hebben we de afgelopen jaren onderhandeld met Marokko. Dat heeft niet tot resultaat geleid."

Als de wet door beide Kamers wordt geloodst kan vanaf 1 januari 2016 dit beginsel worden toegepast op de nabestaandenuitkering en de arbeidsongeschiktheidsuitkering. De uitkeringen worden dan verlaagd naar het niveau van de levenskosten in dat land.

Voor nieuwe gevallen kan vanaf dat moment de kinderbijslag en het kindgebonden budget worden stopgezet voor Marokkanen die uit Nederland terugkeren naar Marokko.

Door het verdrag op te zeggen koerst Asscher aan op een botsing met zijn eigen partij: de fracties van de PvdA in zowel de Tweede als de Eerste Kamer zijn tegen het opzeggen van het verdrag. "De PvdA maakt daar een andere afweging in dan een meerderheid in het parlement", aldus de bewindsman. "Er zitten voor- en nadelen aan het verdrag."

Zo erkent Asscher dat het door het opzeggen van het verdrag moeilijker wordt om uitkeringsfraude op te sporen. Ook komen de betrekkingen met Marokko verder onder spanning te staan. Maar daar staat tegenover dat Nederland, bijvoorbeeld, de kinderbijslag kan 'reserveren voor mensen die hun kinderen hier opvoeden'.

Op termijn levert het opzeggen van het verdrag een besparing van tussen de zeven en negen miljoen euro. "Het beginsel dat je rekening houdt bij het verstrekken van uitkeringen met de kosten die mensen die daar maken is een heel redelijk principe." Asscher benadrukte dat het kabinet er alles aan zal doen de relatie met Marokko gezond te houden.

Handel
Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) is niet bang dat het Nederlandse bedrijfsleven negatieve gevolgen ondervindt van het besluit om het uitkeringsverdrag met Marokko op te zeggen. De handel met het Noord-Afrikaanse land stelt niet zoveel voor, zei Kamp vrijdag na afloop van de ministerraad. Hij staat vierkant achter het besluit om het verdrag op te zeggen.

"Onze handel met Marokko is zeer gering vergeleken met andere landen", zei Kamp. Tegelijkertijd vindt hij de economische banden die er zijn 'toch waardevol'. "Die willen we uitbreiden. Ik schat in dat dit in de toekomst gaat gebeuren." En dat is niet alleen in het belang van Nederland, maar ook van Marokko. "Ik denk dat het een gemeenschappelijk belang van dat je handel drijft: daar hebben zij profijt van, daar hebben wij profijt van."

Eurosceptisch UKIP verovert eerste parlementszetel

De Britse eurosceptische UK Independence Party (UKIP) heeft voor het eerst een zetel bemachtigt in het Lagerhuis. Dat hebben verkiezingsmedewerkers vrijdag bekendgemaakt.

UKIP-kandidaat Douglas Carswell won een speciale verkiezing in het kiesdistrict Clacton-on-Sea met 12.404 stemmen. Hiermee eindigde hij ruim voor Giles Watling van de Conservatieve Partij, die slechts 8709 stemmen wist binnen te slepen. De speciale verkiezing moest worden uitgeschreven omdat Carswell, die Clacton-on-Sea vertegenwoordigde, van de Conservatieve Partij naar UKIP was overgelopen.

UKIP, van partijleider Nigel Farage, wil immigratie in het land terugdringen en Groot-Brittannië uit de Europese Unie laten stappen. UKIP werd in mei de grootste Britse partij voor het Europees Parlement.

In het noorden van Engeland, in het kiesdistrict Heywood and Middleton, werd ook een speciale verkiezing gehouden. Labour won nipt, met 617 stemmen meer dan UKIP. De uitslag weerspiegelt de vrees in het Britse politieke establishment voor de anti-immigrantenpartij. UKIP blijkt inmiddels niet alleen bij de conservatieve achterban tot de verbeelding te spreken, maar nu ook bij die van Labour.

'Heksen' levend verbrand in Tanzania

Een boze menigte heeft in Tanzania zeven personen die zij van 'hekserij' verdachten vermoord door ze levend te verbranden. Dat heeft de Tanzaniaanse politie laten weten, meldt AFP. De autoriteiten hebben 23 mensen gearresteerd.

De personen werden in brand gestoken door een kwade meute dorpsbewoners. Zij komen uit de westelijk gelegen regio Kigoma, waar volksgeloof welig tiert.

In de provincie werden eerder vermeende heksen gedood. Ook worden er geregeld albino's vermoord, waarna hun ledematen worden afgehakt. Sommige Tanzanianen geloven dat lichaamsdelen van albino's magische krachten bezitten.

Stadskind krijgt hoger schooladvies

Basisschoolleerlingen in verstedelijkte gebieden krijgen hogere adviezen voor het voortgezet onderwijs dan hun Citotoets aangeeft. In Groningen, Friesland en Limburg worden juist wat lagere adviezen gegeven. Dat blijkt vrijdag uit een rapport van de Inspectie van het Onderwijs over de kwaliteit van het basisschooladvies.

In Noord- en Zuid-Holland is meer kans op een hoger advies dan mag worden verwacht op basis van de Citotoets, terwijl dat in Friesland, Groningen en Limburg juist andersom is. Autochtone leerlingen met laagopgeleide ouders hebben daarnaast meer kans op een lager advies dan hun Citotoets aangeeft.

Uit het onderzoek op 118 scholen blijkt verder dat ruim een op de vier basisschoolleerlingen van hun school een hoger advies krijgt voor vervolgonderwijs dan hun Citotoets aangeeft. Elf procent van alle adviezen ligt juist lager. Driekwart van de leerlingen blijkt in het derde jaar van het voortgezet onderwijs op de plek te zitten die hun schooladvies aangaf.

Ondertussen vergroten scholengemeenschappen de kansen van leerlingen die een vmbo-kaderadvies krijgen. Op een grotere school, met meer opleidingsrichtingen, hebben die leerlingen meer kansen door te stromen naar het vmbo-t dan wanneer de leerlingen op een school komt die alleen het beroepsgerichte vmbo in huis heeft.

Bij de adviezen voor de hogere niveaus, havo en vwo, doen leerlingen het juist beter op scholen met enkel havo en vwo.

Djokovic knokt zich langs Ferrer in Shanghai

Novak Djokovic heeft zich vrijdag geplaatste voor de halve finale van het masterstoernooi in Shanghai. De nummer één van de wereld was in een boeiend gevecht met 6-4 en 6-2 te sterk voor de als vijfde geplaatste Spanjaard David Ferrer. De Serviër treft bij de laatste vier Roger Federer of Julien Benneteau.

Djokovic en Ferrer dwongen elkaar vooral in de eerste set diep te gaan. Ondanks een break voorsprong voor de Serviër weigerde Ferrer op te geven. Na 55 minuten trok Djokovic de set dan toch met 6-4 naar zich toe. Vervolgens pakte hij gelijk een break voorsprong in de tweede set. Daar voegde hij er later nog een aan toe.

Eerder vrijdag had een andere Spanjaard wel succes. Feliciano Lopez won in drie sets van Mikhail Youziny uit Rusland. Na ruim twee uur werd het 5-7, 6-4 en 6-4. Lopez krijgt in de halve eindstrijd Gilles Simon tegenover zich. De Fransman verraste Tomas Berdych in de eerste kwartfinalepartij.

'Katy Perry verzorgt pauzeshow Super Bowl'

Katy Perry heeft volgend jaar de eer de pauzeshow van de Super Bowl te verzorgen. Dat vertellen ingewijden aan het Amerikaanse muziekblad Billboard. De ontknoping van het American footballseizoen is het belangrijkste sportevenement in de Verenigde Staten en elk jaar goed voor tientallen miljoenen kijkers.

Perry ontkende vorige week nog dat ze is benaderd voor de prestigieuze pauzeshow. "Ik ben niet het soort meisje dat zou betalen om tijdens de Super Bowl op te mogen treden", zei de zangeres tegen sportzender ESPN.

De National Football League zou overwegen artiesten te laten betalen om de pauzeshow te mogen verzorgen. Vanwege de vele belangstelling voor de Super Bowl, vorig jaar keken 111,5 miljoen Amerikanen, legt een optreden een artiest geen windeieren. Madonna, Beyoncé en Bruno Mars, die de afgelopen jaren optraden, zagen na de Super Bowl een toename in de verkoop van hun muziek en concertkaartjes.

De naam van Katy Perry zingt al een paar maanden rond, nadat in augustus werd gespeculeerd over een wensenlijstje van de National Football League. Daarop zouden naast Perry ook Rihanna en Coldplay staan.

Shia LaBeouf door het stof voor bespugen agent

Shia LaBeouf heeft publiekelijk zijn excuses aangeboden aan de agent op wie hij in juni spuugde. De acteur ging in New York door het lint en trakteerde de politie bij zijn arrestatie op wat speeksel. "Als je dit ziet, het spijt me man", zei LaBeouf vrijdag in de talkshow van Ellen DeGeneres. "Dat was echt te gek voor woorden."

LaBeouf was naar eigen zeggen de weg een beetje kwijt. "Ik ging door een soort existentiële crisis en dat resulteerde in verschillende verkenningen", analyseerde de 28-jarige Transformers-acteur. LaBeouf verscheen in februari tijdens de première van Nymphomaniac met een papieren zak op z'n hoofd op de rode loper. Daarop verkondigde de acteur dat hij 'niet langer beroemd was'. In juni flipte LaBeouf in New York. Tijdens een voorstelling op Broadway misdroeg de acteur zich, waarna hij buiten het theater werd gezet. Op straat ging LaBeouf vervolgens de strijd aan met de politie.

Die bleek meedogenloos, vertelde de acteur aan DeGeneres. "Het was best eng om in de bak te zitten." Zijn nachtje brommen in New York was niet de eerste keer achter tralies, maar volgens LaBeouf wel de engste. "Ze hebben met een soort Hannibal-masker opgezet en me een speciaal pak aangetrokken. Het was heel eng."

LaBeouf heeft inmiddels het juiste pad weer gevonden. "Beter dan dit word ik niet." Voor de acteur vielen veel spirituele dingen op zijn juiste plaats. Verder vindt de acteur rust nu hij veel meer sport. "Ik loop heel vaak hard. Dat deed ik eerder al, maar nu ben ik het nog meer gaan doen. Rennen is eigenlijk mijn redding geworden."

FC Barcelona blijft achter Catalaans referendum staan

FC Barcelona blijft voorstander van een referendum in Catalonië over afscheiding van Spanje. Dat heeft de topclub vrijdag gezegd ondanks berichten dat de ploeg bij onafhankelijkheid van Spanje niet meer in de Primera Division mag uitkomen. Barça liet echter weten 'een van de eerste organisaties te zijn geweest om het recht om te beslissen te ondersteunen'.

Eerder deze week liet de voorzitter van de Primera Division weten dat Barcelona en Espanyol bij Catalaanse onafhankelijkheid niet doorkunnen in de Spaanse competitie. Volgens de wet mogen alleen sportploegen uit Andorra aan Spaanse competities meedoen. Een wetswijziging zou daarin echter verandering kunnen brengen.

De Catalaanse regering wil op 9 november een niet-bindend referendum houden over onafhankelijkheid van Spanje. Een Spaanse rechtbank beslist echter nog of die stemming wel door mag gaan.

Bevolkingsonderzoek detecteert 763 keer darmkanker

In de eerste zes maanden van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is de ziekte bij 763 deelnemers geconstateerd. Dat blijkt vrijdag uit de eerste resultaten, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bijna 130.000 mensen namen deel aan het bevolkingsonderzoek, dat stapsgewijs verplicht wordt gesteld voor mensen tussen de 55 en 75 jaar. Van de uitgenodigde mensen nam 68 procent deel aan het onderzoek.

Ruim elfduizend mensen moesten na de test terugkomen voor een vervolgonderzoek. In zeven procent van de gevallen werd darmkanker geconstateerd, bij meer dan een derde gevorderde poliepen die kunnen uitgroeien tot darmkanker.

De cijfers komen grotendeels overeen met de prognoses op basis van eerdere onderzoeken, aldus het RIVM. Het bevolkingsonderzoek wordt uitgevoerd door het Erasmus MC en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Gegevens van 190 mensen zijn geanalyseerd.

Darmkanker wordt ook wel 'sluipmoordenaar' genoemd. Het duurt lang voordat de ziekte klachten geeft. Hierdoor gaat de patiënt vaak te laat naar de arts. Het bevolkingsonderzoek heeft als doel jaarlijks 2400 minder mensen te laten overlijden aan darmkanker.

Militairen geen doelwit bij verkeersincident Twente

De militairen in opleiding op wie een auto inreed in het Twentse Deurningen waren slachtoffer van een 'lompe actie' in plaats van een 'gerichte aanval'. Uit onderzoek blijkt dat hoogstwaarschijnlijk sprake is van een verkeersincident, zegt de politie vrijdag. "Van doelbewust inrijden op de groep was geen sprake."

Donderdag lekte via een interne mail van Defensie uit dat een auto vorige maand zou zijn ingereden op een groep oefenende studenten in uniform. Het incident werd in de mail als voorbeeld gebruikt om lezers in te laten zien dat de nieuwe regel dat soldaten niet meer in uniform mogen reizen zinvol is.

Uit verklaringen van de studenten blijkt nu dat de auto te hard over de lange en bochtige weg reed waar negen soldaten in spe op oefenden. Om een aanrijding te voorkomen moesten de studenten in de berm springen. "De chauffeur reed waarschijnlijk te hard. Hij probeerde de groep nog te ontwijken", aldus de politie.

De automobilist is nog niet gevonden. De politie wil graag nog met de man spreken, onder andere om voor hem een proces verbaal op te maken.

Defensie schrijft militairen sinds eind september voor niet in uniform te reizen. De oproep kwam na een video van een Nederlandse jihadstrijder die in een video opriep 'een stevige daad tegen de Nederlandse overheid te verrichten'.

Chemie-Pack schikt claims voor 4,2 miljoen euro

Het bedrijf Chemie-Pack schikt de schadeclaims na de enorme brand in Moerdijk voor 4,2 miljoen euro. Dat meldt de gemeente Moerdijk vrijdag. De totale schade van vijf verschillende overheden en overheidsinstanties werd geschat op ongeveer zeventig miljoen euro. Ze denken niet meer geld te kunnen halen.

De gemeente, de provincie Noord-Brabant, het waterschap Brabantse Delta, Rijkswaterstaat en het havenschap ruimden na de brand de omgeving op en zorgden ervoor dat de omgeving niet verontreinigd raakte met chemicaliën die via het bluswater weglekten. Ze dienden alle vijf een schadeclaim in.

"Na een zorgvuldige afweging is gekozen voor deze schikking", laten de overheden weten in de verklaring. Ze kwamen naar eigen zeggen tot de conclusie dat dat doorprocederen alleen maar veel tijd en geld zou kosten. Het zou er bovendien niet toe leiden dat ze meer van de gemaakte kosten zouden terugzien.

Volgens burgemeester van Moerdijk Jac Klijs (CDA) moest het schikkingsvoorstel de eigenaar van Chemie-Pack wel 'pijn doen'. "We hebben niet alleen gekeken naar wat het bedrijf meteen kon betalen en het daarbij gelaten. Zo zijn we de onderhandelingen niet ingestapt."

De 4,2 miljoen euro wordt naar 'rato van inbreng' verdeeld. De instanties die het meest betaalden voor het schoonmaken van het terrein krijgen ook het meest terug.

Dat laat onverlet dat veel geld verloren gaat, aldus Klijs. De gemeente Moerdijk kan het misgelopen geld opvangen door de reserves die ze de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Inwoners hoeven geen extra belasting te gaan betalen. "Het moet alleen niet drie of vier keer kort na elkaar gebeuren", aldus Klijs.

Het is nog niet bekend hoe de andere overheidsinstellingen de schade die ze lijden door het misgelopen geld gaan opvangen.

Chemie-Pack werd in januari 2011 door een grote brand verwoest. Enkele maanden later ging het bedrijf failliet. Het was de vraag of al het geclaimde geld kon worden terugbetaald. Met de verzekeraar worden afspraken gemaakt voor de teruggave van het geld.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Rusland

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd op de klokken gezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Rusland. Op het circuit van Sochi was de Brit ruim acht tienden sneller dan Kevin Magnussen, die de tweede tijd noteerde. Fernando Alonso eindigde als derde, gevolgd door Nico Rosberg en Valtteri Bottas.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:39.630   27
2 K. Magnussen McLaren 1:40.494 +0:00.864 32
3 F. Alonso Ferrari 1:40.504 +0:00.874 32
4 N. Rosberg Mercedes 1:40.542 +0:00.912 30
5 V. Bottas Williams 1:40.573 +0:00.943 33
6 J. Button McLaren 1:40.718 +0:01.088 32
7 F. Massa Williams 1:40.731 +0:01.101 30
8 D. Kvyat Toro Rosso 1:41.108 +0:01.478 32
9 S. Vettel Red Bull 1:41.396 +0:01.766 30
10 J. Vergne Toro Rosso 1:41.531 +0:01.901 33
11 K. Räikkönen Ferrari 1:41.630 +0:02.000 24
12 N. Hülkenberg Force India 1:41.677 +0:02.047 27
13 D. Ricciardo Red Bull 1:42.061 +0:02.431 25
14 S. Perez Force India 1:42.090 +0:02.460 29
15 A. Sutil Sauber 1:42.233 +0:02.603 31
16 R. Grosjean Lotus 1:42.892 +0:03.262 30
17 P. Maldonado Lotus 1:42.905 +0:03.275 33
18 E. Gutierrez Sauber 1:43.055 +0:03.425 33
19 M. Ericsson Caterham 1:44.135 +0:04.505 22
20 M. Chilton Marussia 1:44.530 +0:04.900 29
21 K. Kobayashi Caterham 1:44.952 +0:05.322 27

Kim Jong-un niet bij partij-jubileum

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zich vrijdag niet laten zien bij een belangrijke nationale feestdag. Kim, die al vijf weken niet in het openbaar is waargenomen, liet verstek gaan bij het 69-jarige jubileum van de regerende Koreaanse Arbeiderspartij.

De afgelopen twee jaar was Kim wel steeds van de partij op de feestdag. Het 31-jarige politiek zwaargewicht heeft de afgelopen tijd meerdere bijeenkomsten overgeslagen waar hij normaliter bij is. Zo was hij ook niet bij een vergadering van het parlement en een bijeenkomst om de verkiezing van zijn vader Kim Jong-il te herdenken. Zelfs de feestelijke intocht van sporters die terugkeerden van de Asian Games liet Kim, die een groot sportfanaat is, aan zich voorbijgaan.

Wel werd vrijdag een groot boeket bloemen met Kims naam erop geplaatst voor een standbeeld van zijn twee politieke voorgangers, zijn vader en grootvader. Noord-Koreaanse staatsmedia berichtten dat de macht van de partij 'groeit onder de bezielende begeleiding van maarschalk Kim Jong-un'.

Waarom Kim zich al zo lang niet heeft laten zien is onduidelijk. In Zuid-Koreaanse en internationale media doen geruchten de ronde dat de zwaarlijvige leider ziek zou zijn. Op televisie was te zien hoe Kim zich hinkend voortbewoog en hij zichtbaar was aangekomen. Ook wordt gespeculeerd over een machtsstrijd binnen de Noord-Koreaanse elite.

Regeringsfunctionarissen in het communistische land zeggen echter dat er niets met Kim aan de hand is en hij nog gewoon de dienst uitmaakt. Noord-Koreaanse media meldden vorige maand dat de leider aan 'ongemakken' zou lijden.

Ook het Zuid-Koreaanse ministerie van hereniging liet vrijdag weten dat volgens hun informatie Kim nog steeds de leider van Noord-Korea is. Hoewel hij niet meer in het openbaar is verschenen, zouden Noord-Koreaanse staatsmedia nog steeds dagelijks berichten over het leiderschap van Kim.

Het is niet de eerste keer dat Kim een tijdje uit beeld verdwijnt. In 2012 was hij drie weken niet te zien in de media.

Megabrand Hoge Veluwe niet aangestoken

De brand in Nationaal Park De Hoge Veluwe in april is waarschijnlijk niet aangestoken. Onderzoek heeft geen aanwijzingen opgeleverd die wijzen op opzet. Wat de brand dan wel heeft veroorzaakt, is onbekend, staat in een rapport van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM).

De brand, die op eerste paasdag uitbrak in het park in de gemeente Ede, was een van de grootste natuurbranden uit de Nederlandse geschiedenis. Een gebied van zo'n 350 hectare werd uiteindelijk getroffen door het vuur.

De brandweer had er een zware klus aan, onder meer doordat het gebied moeilijk te bereiken bleek voor de blusvoertuigen. Uiteindelijk zijn ongeveer duizend mensen bezig geweest met het bestrijden van de brand.

Kustwacht Zuid-Korea schiet Chinese kapitein dood

De Zuid-Koreaanse kustwacht heeft vrijdag de kapitein van een Chinese vissersboot doodgeschoten die zich verzette tegen de inspectie van zijn schip. China riep direct op tot een grondig onderzoek naar het incident en strenge bestraffing van degenen die verantwoordelijk zijn voor de dood van de kapitein. De kustwacht verdacht de Chinese boot van illegale visserij. Een twaalftal kustwachters ging in de westelijke exclusieve Zuid-Koreaanse economische zone aan boord van de vissersboot. Terwijl de kapitein zich met geweld verzette tegen inspectie, enterden bemanningsleden van vier andere Chinese vissersboten het schip, aldus de Zuid-Koreaanse kustwacht.

De vissers zwaaiden met messen en bierflesjes, trokken kustwachters de helm van het hoofd en gingen een aantal van hen te lijf. Vijf kustwachters raakten lichtgewond. Een van de kustwachters loste acht schoten en trof daarbij de kapitein één keer. Volgens de kustwacht werd er niet gericht geschoten. De 45-jarige kapitein werd overgebracht naar een ziekenhuis, waar hij na korte tijd overleed.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken bracht de Chinese ambassade in Seoul op de hoogte van het incident en betuigde zijn spijt over de dood van de kapitein, zo werd gezegd.

Chinese vissersboten varen steeds verder uit, nu de vraag naar vis in China groeit en de visstand in de Chinese kustwateren afneemt. Vorig jaar legde de Zuid-Koreaanse kustwacht beslag op ongeveer 220 Chinese schepen die illegaal in de Gele Zee visten. Twee jaar geleden werd ook een Chinese visser doodgeschoten bij een inspectie en het jaar daarvoor kwam een Zuid-Koreaanse kustwachter om het leven bij een confrontatie met Chinese vissers.

Timmermans: Malala terecht beloond met Nobelprijs

Dat Malala Yousafzai en Kailash Satyarthi de Nobelprijs voor de vrede hebben gekregen is zeer terecht. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vrijdag op zijn Facebook-pagina.

"Een zeer terechte beloning voor moed, doorzettingsvermogen en de strijd voor de rechten van meisjes en vrouwen", schrijft de minister over de toekenning van de prijs aan de Pakistaanse Yousafzai en de Indiase Satyarthi. "Hier zullen honderden miljoenen meisjes en vrouwen wereldwijd inspiratie in vinden om de strijd voor emancipatie en tegen onderdrukking voort te zetten", aldus Timmermans.

Sylvie Meis heeft controle weer terug in leven

Sylvie Meis heeft het gevoel dat ze de controle in haar leven weer terug heeft. "Het is een jaar geweest waarin ik veel meer rust heb gevonden in mijn privéleven", blikt Meis vrijdag in Metro alvast terug op 2014. Het huwelijk van de presentatrice met voetballer Rafael van der Vaart liep begin vorig jaar op de klippen, waarna een roerige periode volgde.

"Ik ben zeker van mezelf. Ik weet waar ik heen wil en ik ben zeker ook wel gelukkig", stelt Meis. Volgens haar is niet meer alles vertellen over haar privéleven de beste beslissing die ze ooit heeft genomen. "Door minder te vertellen kan ik mezelf meer beschermen. Dat heeft rust gebracht in mijn leven en dat van mijn kind."

Met Van der Vaart kreeg Meis acht jaar geleden zoon Damián. Na een aantal mislukte romances is de presentatrice nu gelukkig met de in New York woonachtige bankier en tapijthandelaar Samuel Deutsch. Meis geniet 'echt' van 'de leuke dingen' die ze doet. "Ik voel het nu meer en ik denk dat dat het belangrijkste is."

Vlak na de aangekondigde scheiding van Meis bleek Van der Vaart te zijn gevallen voor de voormalig hartsvriendin van de presentatrice, Sabia Engizek. Volgens de laatste geruchten is Engizek opnieuw in verwachting van Van der Vaart. Vorig jaar verloren de twee een baby na een zwangerschap van vijf maanden.

Volkswagen blijft hopen op recordjaar

Volkswagen koestert nog altijd de hoop dit jaar voor het eerst boven de grens van tien miljoen afgeleverde auto's uit te komen. De Duitse autobouwer heeft in de eerste drie kwartalen van dit jaar wereldwijd 7,4 miljoen voertuigen afgeleverd. Dat zijn er 5,3 procent meer dan in de eerste negen maanden van vorig jaar, meldt Volkswagen vrijdag.

Bestuurder Christian Klingler is zeer tevreden met de cijfers, vooral omdat de mondiale automarkt met tegenwind te maken heeft. Als Volkswagen al dit jaar meer dan tien miljoen auto's aflevert, is dat vier jaar eerder dan gepland.

De merken Audi en Porsche, die onder Volkswagen Groep vallen, werden respectievelijk 10 en 13,3 procent vaker afgeleverd. Bij Seat was een stijging zichtbaar van 10,5 procent, het Tsjechische Skoda leverde dertien procent meer voertuigen af. Het merk Volkswagen zelf ging er drie procent op vooruit.

Ondanks de stijging leverde de fabrikant met nog geen tweehonderdduizend auto's dertien procent minder voertuigen af in Rusland. Daartegenover staat een stijging van ruim vijftien procent in China, waar Volkswagen 2,72 miljoen auto's van de hand deed.

VN maken zich zorgen om burgers in Kobani

Zeker vijfhonderd burgers zitten vast in de belegerde Syrische grensstad Kobani. Zij lopen het risico te worden afgeslacht als de stad in handen valt van de extremistische organisatie Islamitische Staat. Dat heeft speciaal VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura vrijdag gezegd gezegd.

In Genève zei de Mistura dat uit een analyse van de Verenigde Naties is gebleken dat slechts een klein deel van Kobani nog toegankelijk is voor mensen die de stad in of uit willen.

In de stad zitten zo'n vijfhonderd tot zevenhonderd ouderen en andere burgers vast. Nog eens tien- tot dertienduizend mensen zitten vast in een gebied in de buurt van de stad, vlakbij de Turks-Syrische grens.

Jong Oranje moet Castaignos missen in Portugal

Jong Oranje moet het in de return van de EK-play-off tegen Jong Portugal stellen zonder Luc Castaignos. De aanvaller van FC Twente heeft een hamstringblessure en reist niet mee met de ploeg van bondscoach Adrie Koster naar Portugal. Koster roept geen vervanger op voor Castaignos. Debutant Wout Weghorst is daardoor de enige optie voor in de spits.

Jong Oranje verloor donderdag in eigen huis met 2-0 van de Portugese leeftijdsgenoten. Tijdens die wedstrijd verliet Castaignos geblesseerd het veld. In Paços de Ferreira moet Jong Oranje dus met minimaal twee goals verschil winnen. De wedstrijd staat voor dinsdag op het programma.

Toch geen nieuw album van Adele dit jaar

Het lijkt erop dat Adele dit jaar toch niet meer met een nieuw album op de proppen komt. Dat leidt The New York Times af uit een financieel verslag van Adeles platenlabel XL Recordings. Daarin staat volgens de Amerikaanse krant dat een lagere omzet en winst wordt verwacht omdat er in 2014 geen nieuw materiaal van Adele verschijnt.

De Britse zangeres leek zelf eerder dit jaar te hinten op de komst van de langverwachte opvolger van 21 uit 2011. In mei twitterde Adele op haar 26e verjaardag 'dag 25, ik zie je later dit jaar weer'. Dat werd door velen geïnterpreteerd als de aankondiging van een nieuw album, dat dan 25 zou heten. Adele nam haar debuutplaat 19 op haar negentiende op, en ook 21 verwees naar haar leeftijd.

Na het verschijnen van 21, dat wereldwijd ruim 25 miljoen keer over de toonbank ging, deed Adele het rustiger aan. De 26-jarige zangeres werd in oktober 2012 moeder van zoon Angelo. Wanneer de opvolger van 21 wel verschijnt, is nog niet bekend.

'Ook bestaande alcoholsloten moeten van tafel'

Bestuurders die al een alcoholslot in hun auto hebben moeten daar voorlopig vanaf. Dat is volgens advocatenkantoor Anker en Anker het logische gevolg van de aankondiging om voorlopig geen nieuwe alcoholsloten op te leggen.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen vindt het niet verantwoord nieuwe alcoholsloten op te leggen, kondigde minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) donderdag aan. Aanleiding zijn kritische vragen van de Raad van State over de maatregel.

"Als echter door het CBR getwijfeld wordt aan de betrouwbaarheid of effecten van het alcoholslot en het om die reden niet verantwoord is om door te gaan met het opleggen van het alcoholslot, geldt dat in onze visie ook voor reeds geplaatste alcoholsloten", stelt het advocatenkantoor nu. Anker en Anker staat meerdere mensen bij die een alcoholslot in hun auto hebben gekregen.

Het gerechtshof in Den Haag gaf justitie vorige maand in drie gevallen een tik op de vingers in zaken waarin automobilisten werden vervolgd voor rijden onder invloed. De rechters vonden het niet kunnen dat de drie bestuurders werden vervolgd terwijl ze ook al een alcoholslot hadden gekregen.

Het alcoholslot valt wettelijk gezien niet onder het strafrecht, maar onder het bestuursrecht. Het alcoholslot is volgens het hof echter zo ingrijpend dat het als een straf moet worden gezien. Iemand mag niet twee keer voor hetzelfde feit worden vervolgd. Het Openbaar Ministerie is tegen die uitspraak in cassatie gegaan.

Advies beperkt eten nitraatrijke groente geschrapt

Het Voedingscentrum trekt zijn advies om beperkt nitraatrijke groente te eten in. Mensen hoeven er voortaan niet meer op te letten hoe vaak per week ze nitraatrijke groenten als spinazie of sla eten. Het eten ervan heeft geen risico's voor de gezondheid, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Ook de combinatie met vis zorgt niet voor gezondheidsproblemen.

Het advies was om niet meer dan twee keer per week nitraatrijke groente te eten. Uit eerder onderzoek bleek namelijk dat te veel nitraat gevaren met zich mee zou kunnen brengen. Uit nieuwe gegevens blijkt nu echter dat het eten van nitraatrijke groente een 'verwaarloosbaar risico' vormt voor de gezondheid, aldus het Voedingscentrum.

Nitraat zit met name in bladgroente, zoals spinazie, sla, bietjes, andijvie en bleekselderij. De stof is op zich ongevaarlijk, maar kan in het lichaam worden omgezet in nitriet en vervolgens in schadelijke nitrosamines, een 'mogelijk kankerverwekkende' stof.

Omdat juist in combinatie met vis nitrosamines zouden kunnen ontstaan, werd afgeraden om vis en schelpdieren tegelijk met nitraatrijke groente te eten. Nu blijkt dat deze combinatie prima gegeten kan worden, omdat de hoeveelheid gevormde nitrosamines veel te klein is voor gezondheidsrisico's.

Het Voedingscentrum raadt nog wel af water uit privébronnen te gebruiken voor het aanmaken van flesvoeding. Dit water kan verhoogde concentraties nitraat bevatten en dat is juist voor baby's niet goed. Ook wordt afgeraden dagelijks nitraatrijke supplementen als bietensap te gebruiken.

Brand in toekomstig azc Eindhoven aangestoken

De brand die woensdagnacht woedde in een toekomstig asielzoekerscentrum in Eindhoven is waarschijnlijk aangestoken. De politie houdt daar rekening mee. Het is niet duidelijk of de brand iets te maken heeft met de komst van de asielzoekers.

Een brandweerman zei donderdag al een benzinelucht te hebben geroken. In het pand aan de Castilielaan, het voormalige verzorgingstehuis Orangerie, waren op het moment dat de brand uitbrak tientallen antikraakwachten. Ze raakten niet gewond.

In de Eindhovense buurt zijn veel mensen tegen de komst van de asielzoekers. De protestgroep die ageert tegen de komst van de asielzoekers neemt afstand van de brandstichting. "We willen benadrukken dat we absoluut ferm afstand nemen van mensen die op deze manier hun frustratie uiten", schreef de groep donderdag op Facebook. De politie houdt vrijdag een buurtonderzoek.

Homorechtenbeweging blij met nieuwe toon kerk

Homorechtengroepen hebben zich voorzichtig optimistisch getoond over de nieuwe toon die de rooms-katholieke kerk aan lijkt te slaan. Ze voelen zich gesterkt door de uitspraak van paus Franciscus, die eerder dit jaar zei niet te willen oordelen over homoseksuelen. Het standpunt van Franciscus lijkt inmiddels ook door te sijpelen naar de geestelijken die deze week in het Vaticaanstad zijn voor een synode over familiezaken.

Er is geen sprake van dat de kerkleer wordt aangepast, of dat het Vaticaan zich achter het homohuwelijk schaart, maar voor het eerst wordt er in het Vaticaan gesproken over het beter voorzien in zielenzorg aan homo's en lesbiennes. De geestelijken in Rome hebben het gehad over de manier waarop over homoseksuelen wordt gesproken. Er moet niet langer op veroordelende toon worden gesproken, maar juist op een respectvolle en verwelkomende manier, aldus de bisschoppen.

"We zien volgens mij een scheur in het ijs en we hebben daar erg, erg lang op moeten wachten", zei Francis DeBernardo, van New Ways Ministry, een katholieke homorechtenorganisatie. "Het is een aanwijzing voor een eerste stap."

In de kerkleer wordt gezegd dat homoseksualiteit een zonde is en een stoornis. "Ik ken tientallen mensen die de rooms-katholieke om deze woorden de rug hebben toegekeerd", aldus DeBernardo.

Kardinaal Francesco Coccopalmiero zei donderdag dat Rome zich nooit achter het homohuwelijk zal scharen. "Kijk, je kan over alles praten, je kan van alles zeggen, maar je moet ook eerlijk zijn en zeggen dat voor ons - en niet alleen voor de rooms-katholieke kerk, maar voor de menselijke cultuur in het algemeen - het huwelijk wordt gesloten tussen man en vrouw. Het is één ding om te zeggen dat iedereen zijn of haar eigen keus maakt, dat we niet oordelen en dat het geweldige mensen kunnen zijn, zelfs met deze gesteldheid. Het is iets anders om te zeggen dat het homohuwelijk gezegend is, of een goede zaak is."

Ondanks die onbuigbare houding, lijkt er dus toch iets veranderd te zijn in het discours. Michael Brinkschröder van het Europees Forum voor Christelijke LHBT-groepen spreekt van het 'Franciscus-effect'. Veel geestelijken zijn volgens Brinkschröder 'hun angst verloren' en voelen zich vrijer om de dialoog met homoseksuelen aan te gaan. "Nu Benedictus van het toneel is verdwenen, heeft Franciscus signalen afgegeven aan bisschoppen om zich bezig te houden met pastoraal werk en dialoog."

Schotenwisseling aan grens Noord- en Zuid-Korea

Noord- en Zuid-Korea hebben elkaar vrijdag beschoten. De schotenwisseling brak volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap uit nadat Noord-Korea bij de grensplaats Yeoncheon op een Zuid-Koreaanse propagandaballon had geschoten. Het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie kon het bericht niet direct bevestigen.

Zuid-Koreaanse activisten en gevluchte Noord-Koreanen laten geregeld ballonnen met tegen het noorden gerichte pamfletten los bij de grens. Donderdag liet Noord-Korea weten dergelijke acties voortaan als oorlogshandeling te zullen beschouwen.

Ex Jennifer Lawrence vindt naaktfoto's een schande

Niet alleen Jennifer Lawrence vindt het een schande dat haar naaktfoto's op straat liggen, ook haar ex Nicholas Hoult vindt dat. "Het is schokkend dat dit soort dingen kan gebeuren", zei de 24-jarige Britse acteur in de ochtendshow Good Day New York.

De kiekjes die Lawrence van haar naakte lijf maakte, waren hoogstwaarschijnlijk alleen voor Hoult bedoeld. De 24-jarige actrice liet zich eerder deze week voor het eerst uit over de deze zomer opgedoken foto's. "Ik had vier jaar een goede, gezonde en liefdevolle relatie. Alleen was dat een langeafstandsrelatie. Dus je vriend gaat naar porno kijken of hij kijkt naar jou", vertelde de Amerikaanse in een interview met Vanity Fair.

Lawrence en Hoult waren tot afgelopen zomer samen. Volgens geruchten strandde de relatie als gevolg van de overvolle agenda's van beiden. Sindsdien wordt Lawrence geregeld in het bijzijn van een andere Brit gespot. De actrice zou een relatie hebben met de dertien jaar oudere Coldplay-frontman Chris Martin.

De Amerikaanse actrice is niet de enige die slachtoffer is geworden van hackers, die de kiekjes uit haar iCloud zouden hebben gevist. Ook pikante foto's van onder anderen Kate Upton en Kirsten Dunst lagen een paar maanden geleden opeens op straat. Apple en de FBI onderzoeken de zaak.

Schaatser Groeneveld breekt rug na val

Marathonschaatser Christijn Groeneveld is donderdag in Inzell zwaar ten val gekomen en heeft daarbij zijn rug gebroken. Dat meldt zijn ploeg Schaatsteam Van Werven vrijdag. Het ruggenmerg van de 29-jarige raakte bekneld, maar werd niet doorgesneden. Afgelopen nacht heeft Groeneveld in het Duitse Traunstein een noodoperatie aan zijn rug ondergaan.

Direct na de val had Groeneveld geen gevoel meer in zijn benen. Enkele uren na de operatie kwam er een klein beetje gevoel terug. Groeneveld moet in ieder geval tien dagen in het ziekenhuis blijven. Daarna kan hij in Nederland verder gaan revalideren. Het duurt zeker enkele weken, maar 'mogelijk veel langer' voordat duidelijk is in hoeverre Groeneveld kan herstellen.

Coach Roy Boeve bezocht Groeneveld vrijdagochtend. "Hij was helder en vertelde me dat het enige dat hij wil is weer leren lopen. Over schaatsen heeft hij het gelukkig al niet meer, dat doet er nu even helemaal niet meer toe."

Groeneveld ging zich als lid van de BAM-schaatsploeg vanaf 2011 ook richten op het langebaanschatsen. Vorig seizoen kwam hij uit voor TVM, maar toen die ploeg ophield te bestaan koos de Noord-Hollander weer voor het marathonschaatsen. Begin 2013 werd Groeneveld op het Veluwemeer Nederlands kampioen marathonschaatsen op natuurijs.

The Town of Light is echt gebeurd

The Town of Light is een psychologische horrorgame. Daar zijn er genoeg van, maar deze is gebaseerd op feiten, getuigenverslagen en waargebeurde verhalen. De Italiaanse studio Lka.it heeft een van de grootste gekkenhuizen van Italië onderzocht en voormalige patiënten, doctoren en verpleegsters geïnterviewd.

Twee paviljoens, genaamd Charcot en Ferri in het plaatsje Volterra zijn nagemaakt in het spel. Hier vonden de meest gruwelijke verhalen plaats. In het onderstaande filmpje zie je een vergelijking tussen spel en werkelijkheid.

The Town of Light is genomineerd voor de ‘StoryTelling’ categorie van de Games Connection Paris. De wetenschap dat dit gestoeld is op ware gebeurtenissen maakt het aangrijpender en gruwelijker dan enig andere horrorgame. Voor het eind van dit jaar wordt de eerste demo verwacht. The Town of Light komt uit voor Mac, Linux en pc. The Town of Light ondersteunt ook Oculus Rift.

4 IS-terroristen vergiftigd met thee

Een inwoner van het Iraakse Jalawla heeft volgens Iraqi News vier terroristen van de Islamitische Staat vergiftigd door ze een kopje vergiftigde thee aan te bieden. 

Volgens een bron 'bestormden IS-militanten daarna het huis van de man en stuurden ze de vier strijders naar een veldhospitaal.'

Of de man het voorval zelf heeft overleefd is niet bekend, noch hoe het op dit moment gaat met de vergiftigde terroristen.

Timmermans betreurt MH17-aanklacht

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vindt het 'ontzettend jammer' dat enkele nabestaanden van de slachtoffers die zijn omgekomen bij de aanslag op vlucht MH17 de staat willen aanklagen. Dat heeft de bewindsman vrijdag voorafgaand aan de ministerraad gezegd. Directe aanleiding zijn de uitspraken van Timmermans in het tv-programma Pauw.

"Ik heb mijn excuses aangeboden aan de nabestaanden en ik hoop dat ze die willen accepteren", aldus Timmermans. De nabestaanden, verenigd in de stichting MH17, verwijten de staat grove nalatigheid en onzorgvuldigheid bij het afwikkelen van de ramp met het vliegtuig, zo meldde De Telegraaf vrijdag.

Aanleiding voor het besluit is het Timmermans' optreden van woensdag in Pauw. Timmermans stelde in het televisieprogramma dat een van de slachtoffers met een zuurstofmasker op was gevonden. Hij impliceerde dat de slachtoffers mogelijk tijd hebben gehad om te beseffen wat er gebeurde. Het onderzoeksteam dat de ramp onderzoekt liet donderdag weten dat die conclusie op dit moment niet getrokken kan worden.

IS bestookt grenspost bij Turkije

Terreurbeweging Islamitische Staat bestookt een Syrische grenspost bij Turkije in de hoop deze in handen te krijgen. Dat hebben een Koerdische politicus en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vrijdag laten weten. De grenspost ligt bij de Koerdische stad Kobani, die IS al weken probeert te veroveren.

De Koerdische lokale politicus Idriss Nassan denkt dat IS de post wil veroveren om Kobani te omsingelen en af te sluiten van de buitenwereld. Op die manier zouden Koerdische strijders de stad niet meer in of uit kunnen.

Het Observatorium liet weten dat IS diverse plekken in Kobani met granaten heeft bestookt. Ook de grenspost, de enige verbinding die de stad heeft naar Turkije, werd aangevallen.

IS is sinds medio september bezig met een opmars richting Kobani. De terroristische organisatie wist al meerdere dorpen in de omgeving te veroveren. Bij het geweld zijn al meer dan vijfhonderd mensen om het leven gekomen.

Export veel minder hard gegroeid

De export uit Nederland is in augustus veel minder hard gegroeid dan in juli. Dat komt door een krimp in de uitvoer van Nederlandse producten. De wederuitvoer, de export van eerder ingevoerde producten, steeg juist. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekendgemaakt.

De export nam in augustus met 0,7 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. In juli groeide de uitvoer nog met bijna vier procent. Nederland importeerde in augustus 2,7 procent meer dan een jaar eerder. Een maand eerder groeide de invoer wat harder, met ruim zeven procent.

Nobelprijs voor de Vrede naar Malala

De Nobelprijs voor de Vrede is vrijdag toegekend aan Pakistaanse Malala Yousafzai en de Indiase Kailash Satyarthi. Dat heeft de Zweedse Academie voor Wetenschappen donderdag bekendgemaakt. Zij kregen de prijs voor 'hun strijd tegen de onderdrukking van kinderen en jonge mensen en voor het recht van alle kinderen op onderwijs'.

De 17-jarige Malala is de eerste winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede uit Pakistan. Zij haalde in 2012 de mondiale media toen zij in haar hoofd werd geschoten door een Talibanstrijder. De terreurbeweging probeerde haar te doden omdat Malala in Pakistan campagne voerde voor het recht van meisjes op onderwijs. Ze overleefde de aanslag en verhuisde naar het Verenigd Koninkrijk.

De 60-jarige Satyarthi heeft in de traditie van Mahatma Gandhi meerdere vreedzame protesten geleid. Hierbij keert hij zich geregeld tegen 'de grove uitbuiting van kinderen voor financieel gewin', aldus het Nobelprijscomité. Hij zou hierbij 'veel persoonlijke moed' hebben getoond.

Bulgarije pro-Westers, Moskou boos

De buitenlandminister van Bulgarije heeft woensdag scherp gereageerd op Russische aantijgingen dat het land Rusland 'afvallig' zou zijn. Dat schrijft The Moscow Times.

De Bulgaren zijn voornemens om hun verouderde straaljagers uit de Sovjettijd in te ruilen voor Westers materieel zoals F16's en Eurofighters. Daarop reageerde de Russische vicepremier furieus dat Bulgarije 'opnieuw Rusland verraadt ten faveure van tweedehands [vliegtuigen].'

Rusland kan het blijkbaar slecht hebben dat Bulgarije al een jaar of twintig niet meer onder de Russische moederschoot valt. De Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken stelde woensdag in een reactie: "Aangaande de impliciete beschuldigingen van afvalligheid, zou ik er graag aan herinneren dat de Republiek Bulgarije lid is van de EU en de NAVO en [Rusland] geen uitleg schuldig is."

Ook zei hij dat de Russische aantijgingen 'getuigen van een gebrek aan respect voor de Bulgaarse overheid.'

John en Linda de Mol opnieuw bedreigd

John en Linda de Mol hebben opnieuw een dreigbrief ontvangen. In de brief wordt gedreigd Linda en haar kinderen wat aan te doen. De politie onderzoekt al maanden dreigbrieven aan het adres van John de Mol. De politie heeft ruim vijfhonderd tips gekregen sinds Opsporing Verzocht anderhalve week geleden aandacht aan de zaak besteedde.

Volgens de politie heeft de afperser zijn eisen aangescherpt. Wat die aangescherpte eisen zijn, is niet bekend. Eerder werden miljoenen geëist van mediamagnaat De Mol. Ook op deze brief reageert hij niet.

De familie De Mol wordt sinds een jaar met regelmaat bedreigd via brieven. Opsporing Verzocht toonde een compositietekening van een man die betrokken is bij de afpersing. Hij heeft bij een bakker gebakjes gekocht die later met een dreigbrief bij De Mols woning werden afgeleverd.

Van Marwijk: "Robben is completer dan Messi en Ronaldo"

Niet Lionel Messi of Cristiano Ronaldo, maar Arjen Robben is de ideale aanvaller volgens Bert van Marwijk. In zijn optiek is de Nederlander Messi en Ronaldo voorbijgestreefd. Ten tijde van zijn periode als bondscoach van Oranje werkte Van Marwijk nauw samen met Robben, die destijds al een belangrijke kracht was voor het Nederlands Elftal. Sindsdien is de waarde van de 30-jarige Bedummer alleen maar toegenomen.

"Als ik coach ben en ik kan nu Messi, Ronaldo of Robben opstellen, dan zou Robben bij mij spelen", zegt Van Marwijk in gesprek met het Algemeen Dagblad. Met name de wijze waarop Robben zich herstelde van een moeilijke periode verdient volgens Van Marwijk veel lof.

"Hoe kort is het geleden dat Robben in zijn eigen stadion in München werd uitgefloten? We speelden daar in mei 2012 met Oranje tegen Bayern en hij kon werkelijk geen goed doen. Kijk dan nog eens wat hij sindsdien heeft gepresteerd. Dan is het helemaal bijzonder."

Volgens Van Marwijk is Robben in grotere mate een teamspeler dan Messi en Ronaldo. "Als ik er objectief naar kijk, dan is hij van die drie wereldsterren ondertussen het meest compleet", stelt hij.

"Robben heeft dat echt voor op Messi en Ronaldo, al ziet lang niet iedereen dat, want de focus ligt nu eenmaal op goals en aanvallende acties. Dat idee heb ik ook altijd bij verkiezingen voor individuele prijzen zoals de Gouden Bal."

Bianchi nog altijd in kritieke toestand

Autocoureur Jules Bianchi verkeert nog altijd in levensgevaar. Dat heeft zijn vader Philippe vrijdag in de Franse krant Nice-Matin gezegd. "Er is geen grote verandering. Iedereen weet dat zijn toestand kritiek is." Volgens vader Philippe is zijn zoon een vechter. "Jules strijdt zoals hij altijd strijdt. Zoals op het circuit. Hij is sterk."

Volgens Philippe Bianchi wordt zijn zoon goed verzorgd in het ziekenhuis in Yokkaichi. "Professor Saillant en de Italiaanse specialist die door Ferrari is gestuurd werken perfect samen met de lokale hersenchirurgen. Het had niet beter gekund."

Komend weekeinde rijden de coureurs in de Formule 1, GP2 en GP3 met een sticker op hun helm om Jules Bianchi een hart onder de riem te steken. "Jean-Éric Vergne, een goede vriend van Jules heeft een heel mooi gebaar gemaakt door die stickers te laten produceren."

Vader Bianchi heeft de beelden van de crash van zijn zoon nog niet teruggekeken. "Ik wil het niet zien." Nu kan Philippe Bianchi er daarom nog weinig over zeggen. "Het is moeilijk om er over te spreken als een racefeit. Voor mij is het meer als een verkeersongeval. Afhankelijk van wat er gebeurt heb ik er later meer over te zeggen."

Giant-renner Mezgec wint in Ronde van Peking

De Sloveense Giant-Shimano-renner Luka Mezgec heeft vrijdag de eerste etappe van de Ronde van Peking gewonnen. In Zhangjiakou, waar China in 2022 een deel van de Olympische Winterspelen wil organiseren, troefde hij de jonge Australiër Caleb Ewan (Orica-Greenedge) en Tyler Farrar (Garmin-Sharp) uit de Verenigde Staten af in de massasprint.

Mezgec is ook de eerste leider in de Ronde van Peking. Voor de Sloveen is het zijn tweede Chinese zege op rij. Vorig jaar won hij de afsluitende etappe in Peking. Moreno Hofland was de beste Nederlander in de eerste rit. De Belkin-renner kwam als zesde over de streep. Boy van Poppel (Trek) deed het twee plaatsen slechter.

Gorbatsjov 'vecht voor zijn leven'

De laatste leider van de Sovjet-Unie, Mikhail Gorbatsjov, is in het ziekenhuis opgenomen en vecht voor zijn leven, meldt Sky News.

Het Russische persbureau RIA Novosti citeert Gorbatsjov: "Mijn gezondheid is de afgelopen week matig geweest en nu ben ik in het ziekenhuis. Mijn gezondheid gaat achteruit." Gorbatsjov ligt naar eigen zeggen 'aan apparatuur vast'. "Je kent mijn karakter. Ik ben vastbesloten om voor mijn leven te vechten."

De 83-jarige Gorbatsjov wist van 1985 tot 1991 met zijn beleid van glasnost (openheid) en perestrojka (herbouwen) Rusland los te weken van totalitair communisme en klaar te stomen voor kapitalisme. Hij kreeg daarvoor de Nobelprijs voor de Vrede toegekend.

In de afgelopen jaren was hij erg kritisch over Poetin. Hij riep de Russische president herhaaldelijk op om af te treden.

Uit de oude doos: Gorbatsjov treedt af, 1991. 

Voetbalfans opgepakt voor roepen leuzen over Poetin

Meer dan honderd Oekraïense voetbalsupporters zijn bij een wedstrijd in Wit-Rusland gearresteerd omdat ze kwetsende slogans over de Russische president Vladimir Poetin riepen. Dat melden Wit-Russische media vrijdag. Ook enkele Wit-Russen zijn opgepakt.

De fans werden formeel gearresteerd voor het gebruik van schuttingtaal, maar analisten gaan ervan uit dat zij zijn opgepakt voor het roepen van leuzen tegen Poetin en voor Oekraïne. De supporters moeten vrijdag voor het gerecht verschijnen. Verwacht wordt dat ze er met een boete vanaf komen en hierna terug moeten naar Oekraïne. Tijdens de wedstrijd scandeerden fans op zowel de uit- als thuistribune nationalistische slogans.

Het Wit-Russische persbureau BelaPAN meldde de arrestaties ook, maar zei dat slechts 28 supporters zijn opgepakt. De Oekraïense consul in Wit-Rusland is in gesprek met de autoriteiten over de arrestaties.

Donderdag nam het Oekraïense elftal het in Minsk op tegen het team van Wit-Rusland. De Oekraïners waren met 2-0 te sterk voor hun noorderbuur.

Paniek in vliegtuig na grap over ebola

Een grappenmaker heeft voor flinke overlast gezorgd door aan boord van een vliegtuig te schreeuwen dat hij was besmet met het dodelijke ebolavirus. Daarop besloten de autoriteiten in de Dominicaanse Republiek het toestel ruim een uur te isoleren, berichtten Amerikaanse media donderdag (lokale tijd).

"Ik ben in Afrika geweest", zou de Amerikaan ook hebben geroepen. Onder de meer dan 200 passagiers van het toestel zou daarop paniek zijn uitgebroken. Het toestel stond toen al op het punt te landen op het eiland.

De zogenaamde ebolapatiënt werd door personeel in beschermende pakken uit het toestel gehaald. Hoewel de man tijdens de vlucht had zitten hoesten, bleek al snel dat hij niet was besmet met het virus.

De eigenaar van het vliegveld spreekt over een smakeloze grap. "We weten niet waarom hij het deed. Hij dacht dat een leuke grap was die niet zo serieus zou worden opgevat", stelde een woordvoerster, die zei te vrezen dat toeristen wegblijven door dergelijke incidenten.

Ook andere Dominicanen delen die zorg. Zo heeft de lolbroek onder meer de toorn over zich afgeroepen van de lokale hotel- en toeristenbond. "We gaan bij de autoriteiten eisen dat deze man onmiddellijk wordt gedeporteerd naar zijn thuisland", zei de onderdirecteur van de organisatie.

'Jihad dreigt in Duitse steden'

Het geweld in Syrië en Irak tussen extremistische soennieten en Koerden dreigt zich uit te breiden naar Duitse steden. Daarvoor waarschuwt de hoogste baas van de Duitse geheime dienst Hans-Georg Maassen vrijdag in de krant Bild.

"Het niveau van de schermutselingen is nieuw. Aanhangers van de strijdende partijen in Syrië en Irak bestrijden elkaar in Duitsland. Beide kanten versterken elkaar. We bezien dat met grote zorg omdat het tot verdere escalaties kan leiden", aldus Maassen.

Hij waarschuwt: "verdere gebiedswinst voor de terreurbeweging IS tegen de Koerden is een aansporing voor extremisten in Duitsland die bereid zijn geweld te gebruiken". Het conflict heeft dus directe gevolgen voor de veiligheidssituatie in Duitsland.

'Jihad dreigt in Duitse steden'
'Jihad dreigt in Duitse steden' (Foto: ANP)

Rus verliest in tweede ronde in Monterrey

Tennisster Arantxa Rus heeft haar tweederondepartij bij het ITF-toernooi in Monterrey verloren. In Mexico kwam de Monsterse tekort tegen Patricia Maria Tig uit Roemenië: 1-6 en 3-6. De wedstrijd was door slecht weer uitgesteld zodat Tig vrijdag ook nog in de kwartfinale speelt.

Rus was in Monterrey als zevende geplaatst. Tig heeft zich via het kwalificatietoernooi in het hoofdschema gespeeld. De Roemeense is de nummer 281 van de wereld en staat daarmee 99 plaatsen lager op de wereldranglijst dan Rus.

België stopt gedoogbeleid softdrugs

Het bezit en gebruik van softdrugs wordt binnenkort in België weer overal bestraft. Dat melden Belgische media vrijdag. De nieuwe regering-Michel, die zaterdag wordt beëdigd, wil korte metten maken met het bestaande gedoogbeleid.

De plannen staan te lezen in het regeerakkoord. Wettelijk zijn softdrugs verboden in België, maar sinds 2003 geldt er een gedoogbeleid voor meerderjarigen met een kleine hoeveelheid drugs (3 gram of minder). Alleen in Antwerpen worden softdrugs niet getolereerd. De nieuwe regering wil het Antwerpse model landelijk gaan uitrollen.

Simon verrast Berdych bij laatste acht Shanghai

Gilles Simon heeft het masterstoernooi van Shanghai opnieuw van een geplaatste speler beroofd. De Fransman was vrijdag in de kwartfinale in de Chinese metropool te sterk voor Tomas Berdych, de nummer zes van de plaatsingslijst: 7-6 (4), 4-6 en 6-0.

Door de zege van Simon staat er zeker een ongeplaatste speler in de finale in Shanghai. In de halve eindstrijd treft hij namelijk de winnaar van de partij tussen Mikhail Youzhny en Feliciano Lopez. De andere kwartfinales gaan respectievelijk tussen Novak Djokovic (1) en David Ferrer (5) en tussen Roger Federer (3) en Julien Benneteau.

IJssleehockeykampioen hangt slee aan de wilgen

IJssleehockeyer Graeme Murray heeft op 29-jarige leeftijd een punt achter zijn loopbaan gezet. De Canadees wil zich gaan richten op het opleiden van jonge spelers van de spectaculaire paralympische sport, waarover in onze special naar aanleiding van de Spelen in Sochi meer te lezen valt.

Murray werd op driejarige leeftijd getroffen door een virus, wat zich verspreidde naar zijn ruggenmerg en uiteindelijk voor verlamming zorgde. Toen hij ouder werd stopte dat hem echter niet en nadat hij in contact kwam met ijssleehockey was Murray verkocht. Niet veel later, hij was nog maar vijftien jaar oud, maakte hij zijn debuut voor het Canadese team. In 2002 en 2004 zat hij in het team dat op de Spelen en het WK vierde werd, maar daarna kwamen de successen.

In 2006 kwam het absolute hoogtepunt, met paralympisch goud in Turijn. Vier jaar laten werd Canada in eigen land teleurstellend vierde, maar dit jaar kwamen ze in Sochi met brons toch weer op het podium. Tussendoor werden nog meerdere grote titels gepakt. In 2008 en 2013 maakte Murray deel uit van het team dat de wereldtitel won, in 2009 en 2012 was er WK-brons. Ook won Murray met zijn land vier keer de prestigieuze World Sledge Hockey Challenge.

"Het was geen makkelijke keuze om mijn slee aan de wilgen te hangen", aldus Murray. "Ik ben echter nog niet klaar met ijssleehockey, want ik wil een soort mentor worden voor talenten en daarnaast wil ik helpen om de sport nog verder te promoten. Het is tijd om iets anders te gaan doen. Ik ben heel erg trots op mijn carrière, maar heb ook erg veel zin in de toekomst."

Murray (29) in gevecht met een Japanner tijdens de Spelen in Vancouver in 2010, waar Canada teleurstellend het podium niet haalde (Foto: Getty)

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Rusland

Nico Rosberg heeft de snelste tijd neer gezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Rusland. De Mercedes-coureur reed op het hagelnieuwe circuit in Sochi 1:42.311 en was daarmee minder dan een tiende van een seconde sneller dan zijn teamgenoot Lewis Hamilton. Op de derde plaats eindigde Jenson Button. De McLaren-coureur moest bijna twee tienden toegeven op de tijd van Rosberg.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:42.311   29
2 L. Hamilton Mercedes 1:42.376 +0:00.065 25
3 J. Button McLaren 1:42.507 +0:00.196 28
4 F. Alonso Ferrari 1:42.720 +0:00.409 27
5 K. Magnussen McLaren 1:43.026 +0:00.715 28
6 S. Perez Force India 1:43.129 +0:00.818 26
7 D. Kvyat Toro Rosso 1:43.164 +0:00.853 29
8 K. Räikkönen Ferrari 1:43.212 +0:00.901 23
9 J. Vergne Toro Rosso 1:43.327 +0:01.016 24
10 V. Bottas Williams 1:43.542 +0:01.231 9
11 F. Massa Williams 1:43.741 +0:01.430 22
12 D. Ricciardo Red Bull 1:43.821 +0:01.510 25
13 N. Hülkenberg Force India 1:43.976 +0:01.665 21
14 S. Vettel Red Bull 1:44.506 +0:02.195 30
15 A. Sutil Sauber 1:44.625 +0:02.314 26
16 P. Maldonado Lotus 1:44.876 +0:02.565 26
17 S. Sirotkin Sauber 1:45.032 +0:02.721 22
18 R. Grosjean Lotus 1:45.190 +0:02.879 25
19 R. Merhi Caterham 1:46.782 +0:04.471 18
20 M. Ericsson Caterham 1:46.922 +0:04.611 18
21 M. Chilton Marussia 1:47.284 +0:04.973 26

Vanaf 11 december 'OBJECTION!' roepen tegen je 3DS

Capcom heeft tijdens Comic-Con aangekondigd dat de zoveelste port van de eerste drie Ace Attorney-delen vanaf 11 december beschikbaar is in Europa. Ace Attorney Trilogy zal exclusief via de Nintendo eShop beschikbaar zijn.

De game zal onder andere verbeterde audio en graphics kennen. Voor dertig euro kunnen we binnenkort dus ook op Nintendo 3DS losgaan met bezwaar maken.

Livestream van Dragon Age: Inquisition

Gisteravond om 19:00 had Bioware een livestream op Twitch voor Dragon Age: Inquisition waar Mike Laidlaw en Mark Darrah vragen beantwoorden en gameplay lieten zien op een PlayStation 4. Maandag 13 oktober om 19:00 is er weer een livestream die je hier kunt zien.

De livestream van gisteravond ging voornamelijk over de elf- en dwergpersonages. Maandag wordt de Dragon Age Keep behandeld.

Enkele vragen die gisteren zijn beantwoord:

  • We can fast travel from the War table.
  • There will be Necromancy in the game but no blood magic.
  • We can not use healing spells and they are not in the game. In order to heal, we will need to use potions or a healing grenade. This will form a "healing area" that heals anyone inside it.
  • Tactical Camera featured and explained: We will be able to pause combat at any time and give order to our teammates. We can tell them where to go, what action to take, etc. It can be done multiple times during battle. If we are losing the battle, we can disengage and run away which they highly recommend we do early on.
  • It will run at 900P and 30FPs on consoles. PC specs not given out yet.
  • There is no swimming in the game. Due to problems that could arise if we are wearing heavy armor, light armor or different weapons, Bioware opted out of swimming.
  • Fall damage will recover over time, but very slowly.

Blatter: "Dubbeltellende uitdoelpunten achterhaald"

Vaak heeft Sepp Blatter niet wat nuttigs te melden, maar vandaag is dat een ander verhaal. De voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA schrijft vandaag in een column dat hij de regel van ‘dubbeltellende’ uitdoelpunten achterhaald vindt.

De Zwitser meent dat de ploeg die in het tweede duel een uitduel moet afwerken bij de huidige regels nogal in het voordeel is. Dat team heeft bij een eventuele verlening een half uur extra de tijd om een mogelijk dubbeltellende en daarmee vrijwel zeker beslissende treffer te maken.

"In de eerste wedstrijd is tenslotte geen verlenging", betoogt Blatter. "Het wordt daarom tijd om die regel aan te passen. Uitdoelpunten zouden alleen nog dubbel mogen tellen in de normale speeltijd, bij een gelijke stand na twee duels."

Sneijder kan transfervrije status claimen

Wesley Sneijder kan een transfervrije status afdwingen bij Galatasaray omdat hij nog drie maanden salaris te goed heeft. Sneijder kan daardoor bij de FIFA aankloppen om een transfervrije status af te claimen. "Het klopt dat ik nog geld krijg”, sprak de Nederlandse international tegenover de De Telegraaf.

"Galatasaray is druk bezig de financiën op orde te brengen", aldus Sneijder. "Maar ik focus me lekker op Oranje. Mijn management spreekt met de club over een oplossing.”

Volgens de ochtendkrant gaat het om een bedrag van rond de één miljoen euro. En dat terwijl Sneijder bij Galatasaray een van de belangrijkste spelers is en onder trainer Cesare Prandelli aanvoerder is. Hij stond in anderhalf jaar tijd aan de basis van een landstitel, de beker en de Turkse Supercup.

De Turkse topclub sprak onlangs nog de hoop uit om het contract van Sneijder te verlengen. Het huidige contract van de middenvelder loopt af in 2016. De contractonderhandelingen zijn voorlopig stopgezet.

Basketbaltips voor NBA 2K15

Mocht je nog nooit een basketbalspel hebben gespeeld, dan heeft senior producer Rob Jones wat tips voor je. In onderstaande video legt hij de basis uit van NBA 2K15.

De korte uitleg gaat over de besturing, het maken van MyPLAYER en wat Virtual Currency is en waar  je het voor gebruikt.  Game-modi zoals MyCAREER, MyTEAM en MyPARK komen ook aan bod.

NBA 2K15 komt vandaag uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Burger wijst naar bedrijf en overheid voor milieu

Bedrijven en de overheid zijn volgens consumenten het meest verantwoordelijk voor de verduurzaming van de samenleving. Dat concludeert onderzoeksbureau GfK na een enquête onder zeshonderd mensen in opdracht van ASN Bank.

Ruim dertig procent van de ondervraagden wees naar de overheid, net iets minder naar bedrijven. Overheden kunnen volgens de consumenten de verduurzaming afdwingen via regels en wetten. Bedrijven produceren en vervuilen het meest. Als zij hun eigen productie verduurzamen, is daar dus veel winst te behalen redeneren consumenten.

Ongeveer 23 procent stak de hand in eigen boezem. De burgers die zichzelf verantwoordelijk achten, denken dat te kunnen doen door bijvoorbeeld in winkels bepaalde producten wel of niet te kopen. Het gaat hierbij voornamelijk om hoger opgeleiden.

Naar de banken werd door zestien procent van de ondervraagden gewezen als 'meest verantwoordelijk'. De bancaire invloed is volgens die groep indirect, maar wel groot. Zo kunnen financiële instellingen met gerichte leningverstrekking grote invloed uitoefenen, menen zij.

Overheden en bedrijven zijn volgens acht op de tien consumenten op dit moment al wel 'in enige mate' bezig met duurzaamheid. Acht procent meent dat hier helemaal geen aandacht voor is, maar ook slechts zeven procent vindt dat er sterk op vergroening wordt ingezet.

Een derde van de consumenten denkt dat banken zich helemaal niet met vergroening bezighouden. "Burgers hebben het gevoel dat banken zich uiteindelijk primair laten leiden door financiële overwegingen zoals winstmaximalisatie", schrijft het onderzoeksbureau.

Het onderzoek vormt de basis voor een debat dat ASN zaterdag houdt in Amsterdam tijdens het MorgenVandaag-congres.

Meerwaarde collectief pensioen kalft af

Doordat de arbeidsmarkt vergrijst en steeds flexibeler wordt, nemen de verschillen tussen collectieve en individuele pensioencontracten af. Toch zijn collectieve pensioenen nog altijd schokbestendiger. Onderzoekers van Netspar en het Centraal Planbureau (CPB) schrijven dat in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Collectieve pensioenen staan erom bekend grote veranderingen zoals inflatie of verhoogde levensverwachting beter op te kunnen vangen, schrijven de onderzoekers. Maar het voordeel van risicodeling wordt minder, nu de arbeidsmarkt verandert.

Het CPB vindt daarom dat er goed gepraat moet worden over de toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel. Daarbij zouden de collectieve regelingen versterkt moeten worden, of er moet worden overgegaan tot 'een meer individueel gericht stelsel met eigen potjes, met een verplichting om te sparen voor het pensioen, met gerichte verdeling van risico's over het leven en flexibiliteit voor afstemming op de individuele voorkeuren en omstandigheden'.

"De transitie van de huidige naar een nieuwe situatie is van bijzonder belang", aldus het bureau in het rapport. In dat nieuwe stelsel moeten volgens het CPB risico's beter worden verdeeld. In de discussie in aanloop naar die transitie moet worden gesproken over transparantie, en over de vraag of de waarde van de verwachte pensioenen wel strookt met de betaalde premie.

Marussia zet maar één wagen in tijdens Russiche Grand Prix

Marussia heeft besloten dat het dit weekend maar één wagen gaat inzetten tijdens de Russische Grand Prix. Het team doet dit uit respect voor de Fransman Jules Bianchi , die na een crash tijdens de race in Japan in het ziekenhuis ligt met hoofdletsel.

Marussia heeft reserve-coureur Alexander Rossi wel ingeschreven voor de Grand Prix van Rusland, maar heeft de stewards laten weten dat het de tweede wagen terugtrekt. Het team laat in een verklaring weten gezien de omstandigheden het gepast te vinden om de tweede Marussia in de garage te laten staan.

Weer massagraven gevonden in Mexico

In Mexico zijn donderdag opnieuw massagraven ontdekt bij de stad Iguala. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De vondst werd gedaan twee weken nadat 43 studenten verdwenen na gevechten met de politie.

De politie zei niet hoeveel lichamen zijn ontdekt. Eerder werd een graf met 28 zwaar gehavende lijken gevonden. Hoewel hun identiteit nog niet met zekerheid is vastgesteld, wordt aangenomen dat het gaat om een deel van de vermiste studenten.

B-Brave veel te druk voor bakvisjes

Meisjes die dromen van een relatie met een van de jongens van B-Brave kunnen die droom voorlopig beter laten varen. Niet dat de heren bezet zijn, maar de Nederlandse boyband heeft het veel te druk voor een vaste verkering. "Al mijn tijd gaat in B-Brave zitten", zegt de 16-jarige Dioni tegen Novum Nieuws. Samuel is het daarmee eens. "De band staat op de eerste plaats."

Wel zouden de zangers voor het juiste meisje een uitzondering maken. "Als je de liefde tegenkomt, dan maak je daar tijd voor. Je voelt wat je voelt", vindt de 18-jarige Samuel. Dioni is het daarmee eens, maar heeft geen haast. "Het komt nog wel een keer op mijn pad."

Aan aandacht van vrouwelijk schoon hebben de jongens in ieder geval geen gebrek. "Die belangstelling is enorm gestegen. Dat vind ik eigenlijk alleen maar heel leuk", zegt de 18-jarige Kaj lachend. Bij Cassius staan de hysterische tienermeisjes geregeld voor de deur. "Het gebeurt vaak dat ik van school kom en dat er meteen wordt aangebeld voor een handtekening." De 17-jarige zanger maakt daar geen punt van. "Ik vind het vervelender dat ik het soms te druk heb met mijn huiswerk om open te doen."

Ook Dioni moet zijn fans weleens teleurstellen. "Laatst hadden we een weekeinde vol concerten en ik had die week erna examens. We verbleven in een bungalowpark en er stonden van 09.00 uur 's ochtend tot 03.00 uur 's nachts fans bij ons huisje en ik moest echt leren dus ik had geen tijd voor ze." Op school wordt hij echter nauwelijks belaagd. "Het valt heel erg mee. Alleen als er nieuwe brugklassers komen word ik wel aangestaard, maar verder is iedereen heel relaxed."

Hoewel de boyband al veel trouwe fans heeft, verschijnt vrijdag pas het debuutalbum De Eerste Date. "Ontzettend spannend", vindt de 16-jarige Jai. "We hebben er heel hard aan gewerkt, dus ik ben heel benieuwd hoe de reacties zijn." Volgens Kaj, die naar eigen zeggen een ervaren dater is, gaat de plaat over de liefde. "Die begint altijd met een eerste date."

De jongens, die vorig jaar derde werden in talentenjacht X Factor, hadden veel inbreng op het album. "Dat kon gaan om een bepaalde sound, maar ook bij de teksten. Overal waar je iets voelde, kon je je mond opentrekken", legt Dioni uit. B-Brave, bekend van nummers als Vanavond Is van Jou en Bij Mij, is optimistisch dat de plaat gaat scoren. "Als je ziet hoe de singles tekeergaan op iTunes dan heb ik goede hoop", zegt Kaj.

Bij enkel een debuutalbum blijft het volgens de mannen zeker niet. "De aankomende jaren blijven we sowieso samen. We zijn superclose en we zien elkaar echt als broers", zegt Kaj. Ook Samuel ziet de toekomst rooskleurig in. "We gaan gewoon tot ons zestigste door."

Nabestaanden MH17 klagen staat aan

Enkele nabestaanden van slachtoffers die zijn omgekomen bij de aanslag op vlucht MH17 klagen de staat aan. Ze verwijten de staat grove nalatigheid en onzorgvuldigheid bij het afwikkelen van de ramp met het vliegtuig. Dat schrijft de Telegraaf vrijdag.

Het optreden van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in het tv-programma Pauw was de 'druppel die de emmer deed overlopen'. Timmermans stelde daar dat een van de slachtoffers met een zuurstofmasker op was gevonden. Dit impliceerde dat mogelijk de slachtoffers tijd hadden om te beseffen wat er gebeurde.

Volgens de advocaat van de nabestaanden vonden zij troost in de gedachte dat hun naasten niet hadden geleden. Die gedachte zou met de uitspraak van Timmermans zijn vernietigd. "Het is niet kies. Wij wisten van niks. Dit had nooit mogen gebeuren", aldus de advocaat.

De staat wordt voor immateriële schade aansprakelijk gesteld. Het is niet bekend hoeveel nabestaanden een claim indienen.

Binnenhof moet flink worden verbouwd

Het Binnenhof in Den Haag heeft 'dringend' groot onderhoud nodig. De Eerste Kamer, het Torentje en de Raad van State lopen 'risico's'. Ambtenaren en ministers worden gedwongen als gevolg van de renovatie in een tijdelijk onderkomen te werken, meldt het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) vrijdag.

In de oude gebouwen van het Binnenhof moeten alle leidingen voor 2018 worden vervangen. Ook de brandveiligheid moet beter en op veel plekken is nog geen dubbel glas geplaatst. Met name de situatie rond de Ridderzaal is 'nijpend', meldt de Telegraaf. De Trêvezaal, waar de wekelijkse ministerraad plaatsheeft, moet regelmatig 'met noodstroom worden verlicht'.

De Tweede Kamer moet ook worden opgeknapt, maar de oude gebouwen krijgen voorrang, zegt Rijkswaterstaat. Het Torentje stamt uit de veertiende eeuw. Volgend jaar zomer moet een plan voor de renovatie zijn gemaakt. Het is niet bekend wat de operatie gaat kosten. De renovatie begint niet eerder dan 2018, aldus het RVB.

Sinds 1992 is aan het Binnenhof alleen klein onderhoud gepleegd. Verder uitstel is onmogelijk, zegt oud-minister Liesbeth Spies, die de operatie aanstuurt, in een brief aan minister voor de Rijksdienst Stef Blok (VVD).

De ambtenaren en ministers zullen ten tijde van de verbouwing moeten verhuizen. Verschillende bronnen zeggen tegen het AD dat het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg een mogelijk onderkomen voor de Eerste Kamer is. Handtekeningen zijn nog niet gezet. Ook naar het Johan de Witt-huis aan de Kneuterdijk is gekeken.

Showcase Pharrell Williams verplaatst

De showcase die Pharrell Williams zaterdag in Amsterdam zou geven wordt verplaatst. Dat heeft Veronica Magazine, een van de organisatoren van het optreden, donderdag laten weten. De nieuwe datum is nog niet bekend.

Het is niet duidelijk waarom Williams zo kort van tevoren verstek laat gaan. "Het enige wat wij hoorden van het management was dat de datum niet ging lukken", licht een woordvoerder van het tijdschrift toe. Gekochte kaartjes voor de show op de nog geheime locatie blijven geldig voor de nieuwe datum. Die wordt binnen een week bekendgemaakt.

De showcase werd deze zomer aangekondigd. De zanger, die hits scoorde zoals Happy en Marilyn Monroe, beklimt niet in zijn eentje het podium. Welke muzikale vrienden Williams meeneemt, is nog niet bekend.

Eerste stand-upcomedyfestival in Rotterdam

In Rotterdam wordt vrijdag 10 en zaterdag 11 oktober het International Comedy Festival Rotterdam (ICFR) gehouden. Op tien locaties treden in totaal 45 artiesten uit binnen- en buitenland op.

Op het programma staat onder anderen Bonnie McFarlane uit Canada. Zij is vooral bekend van haar optredens in de televisieshows van Jay Leno en David Letterman. Van Nederlandse bodem komen artiesten als Jörgen Raymann, Howard Komproe, Sjaak Bral en Jan Jaap van der Wal. Zij treden op in onder meer Theater Walhalla, LantarenVenster en de Fenix Food Factory.

,,Het International Comedy Festival Rotterdam biedt een staalkaart van bekende en minder bekende artiesten uit binnen- en buitenland. Tijdens het festival komen diverse facetten van stand-upcomedy voorbij: van grof tot clean en van alternatief tot mainstream’’, zegt artistiek directeur Marcel Haug. Het is de eerste keer dat het Rotterdamse festival wordt gehouden.

Eerste stand-upcomedyfestival in Rotterdam
Eerste stand-upcomedyfestival in Rotterdam (Foto: ANP)

Timmermans naar donorconferentie Gaza

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is zondag bij de donorconferentie voor de Gazastrook in Caïro. De conferentie wordt georganiseerd door Egypte, Noorwegen en de Palestijnse Autoriteit. Dat heeft het ministerie van buitenlandse zaken donderdag bekendgemaakt.

Overheden en internationale instellingen willen in Caïro afspraken maken over de hulp bij wederopbouw. Ook wordt er gepraat over het voorkomen van een nieuw conflict in het gebied.

Bij het recente conflict in Gaza zijn meer dan 2100 Palestijnen en 71 Israëliërs omgekomen. In de Gazastrook zijn tienduizenden huizen beschadigd of verwoest. Ook zijn het waternetwerk, scholen, ziekenhuizen en andere openbare gebouwen vernield.

'Ex-militair ronselt voor jihad op basis Volkel'

Een ex-militair heeft op vliegbasis Volkel in Noord-Brabant geprobeerd zijn voormalige collega's te ronselen voor de jihad. Het incident is begin deze week bij de de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) gemeld, schrijft de Telegraaf vrijdag.

De geradicaliseerde man heeft onder andere via de mail zijn voormalige collega's benaderd. Bronnen spreken tegen over 'ronselpraktijken, die heel bedreigend overkwamen', aldus de Telegraaf. Tegen de tijd dat werd ingegrepen 'was hij al gevlogen', zegt een bron. Om wie het gaat is niet duidelijk. Het zou gaan om een burger.

Ook de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) weet van het incident af. Volgens de Telegraaf is het de standaard procedure dat beide inlichtingendiensten op de hoogte worden gebracht.

Zowel de vliegbasis, de MIVD als Defensie geven geen commentaar. Zij onderzoeken de zaak. "?Maar we kunnen wel aangeven hoe Defensie hiermee omgaat", aldus een woordvoerder van de MIVD. "Nu we zo actief zijn in het Midden-Oosten hebben we voorzorgsmaatregelen genomen voor de veiligheid van ons personeel. Een van die maatregelen is inmiddels algemeen bekend: niet reizen in uniform."

"Dit hogere veiligheidsbewustzijn zorgt er voor dat, als zich incidenten voordoen zoals ronselpogingen of bedreigingen ons personeel goed reageert. Er wordt dus snel ingegrepen bij incidenten en zo houden we onze krijgsmacht veilig."

F-16's van de vliegbasis nemen sinds vorige week actief deel aan de internationale coalitie tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De straaljagers hebben de afgelopen dagen bombardementen op IS-doelen uitgevoerd. Op Volkel werken zo'n 1500 mensen en er wordt aangenomen dat er kernwapens liggen.

Wall Street sluit scherp lager

(Novum/ABM FN) - De Amerikaanse beurzen zijn donderdag scherp lager gesloten. De winsten van de afgelopen dagen werden daarmee ruimschoots prijsgegeven. De Dow Jones index sloot 2,0 procent lager op 16.661,75 punten. De breder samengestelde S&P500 index verloor 2,1 procent op 1.928,32 punten en techbeurs Nasdaq eindigde 2,0 procent lager op 4.378,34 punten.

Beleggers negeerden donderdag onder meer een positieve start van het cijferseizoen en opbeurende macro-economische data. Zorgen over de economische stagnatie in de eurozone kregen de overhand.

Ondanks de koersval was er wel degelijk positief nieuws te melden volgens handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO. De kwartaalcijfers van PepsiCo (-0,4) waren volgens de handelaar mooi en ook de steunaanvragen vielen mee. Waar een stijging werd verwacht, was er juist sprake van een kleine daling.

Pornoacteur stak vriend 55 keer

De Canadese pornoacteur die in 2012 een Chinese vriend vermoorde, deed dat met maar liefst 55 messteken. Dat vertelde de forensisch patholoog, die autopsie deed op het lichaam, donderdag aan de rechter.

De 32-jarige Luka Magnotta besloot na de messteken het slachtoffer te onthoofden. De patholoog kon niet achterhalen of het slachtoffer nog leefde op dat moment. Wel vond hij sporen van slaappillen.

De moord werd wereldnieuws, omdat de Canadees zijn slachtoffer in stukken hakte en die vervolgens verstuurde per post. Om het lijk te kunnen onderzoeken, moest de patholoog alle lichaamsdelen opnieuw aan elkaar zetten.

Iran weigerde lid atoomagentschap toegang

Iran heeft een lid van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) de toegang tot het land ontzegd. Dat zegt Reza Najafi, de Iraanse afgevaardigde bij het IAEA, meldt persbureau Fars.

Dinsdag en woensdag vonden in Iran gesprekken plaats over het Iraanse nucleaire programma. Het visum werd eerder al geweigerd. Teheran en het atoomagentschap van de Verenigde Naties proberen een duurzame overeenkomst te bereiken voor in november de deadline verloopt.

Najafi zei volgens Fars dat Iran het soevereine recht heeft om een afgevaardigde een visum te weigeren. Wie het IAEA-lid is, heeft hij niet gezegd. Wel zei hij dat het niet om een inspecteur gaat en dat hij een 'bepaalde nationaliteit' had. In het verleden heeft Iran inspecteurs geweigerd die afkomstig waren uit westerse landen om lekken over het programma te voorkomen.

De tweedaagse gesprekken waren volgens Najafi 'erg constructief, ernstig, inhoudelijk en eerlijk'. Hij zei mogelijkheden te zien om later deze maand een tweede ronde te houden.

Het Westen is bang dat het Iraanse kernprogramma een militair doel heeft. Teheran houdt vol alleen vreedzame bedoelingen te hebben en te werken aan bijvoorbeeld de energievoorziening en medisch onderzoek.

Lotus gaat met Mercedes F1-motoren rijden

Het Lotus F1 Team zal vanaf volgend seizoen met Mercedes-motoren gaan rijden, zo is donderdag bekend geworden. Nu rijdt de Formule 1-renstal uit Enstone nog met krachtbronnen van Renault. De deal bestaat naast motoren van Mercedes uit olie en smeermiddelen van Petronas. De rest van de aandrijflijn produceert Lotus zelf.

Lotus-baas Matthew Carter is blij dat de deal eindelijk rond is. "We zijn erg blij dat Mercedes ervoor gekozen heeft om voor langere tijd met ons in zee te gaan. Ons doel is om weer vooraan mee te rijden en te kunnen vechten om het kampioenschap, en dit is een stap in de goede richting. De Mercedes-motor is snel, en die kracht zullen we combineren met onze ervaring met het bouwen van chassis."

Door de overeenkomst met Mercedes komt er voor Lotus een einde aan een samenwerking van twintig jaar met Renault. Deze begon in 1995 toen Benetton Ford inruilde voor krachtbronnen van het Franse merk. Tussen 2002 en 2010 was de renstal zelfs het officiële fabrieksteam van Renault. Na dat jaar nam Genii Capital de renstal over en doopte deze om tot Lotus F1 Team.

Van Gerwen naar kwartfinale WGP, exit Barney

Vanavond werden in Dublin de laatste wedstrijden van de tweede ronde van de World Grand Prix afgewerkt. Onder andere de twee Nederlanders Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld speelden voor een plek bij de laatste acht in dit presitigieuze en lucratieve toernooi. 

Zonder al teveel weerstand kwam Michael van Gerwen op een 1-0 voorspong in sets tegen Dean Winstanley. De Engelsman nam echter het voortouw in de tweede set, hetgeen leidde tot 1-1. De Brabander, zoals we hem goed kennen, moest even op stoom komen want in de tweede en derde set reeg Mighty Mike de hoge scores aaneen waardoor Winstanley akelig ver achter bleef. De huidig wereldkampioen kende in de resterende wedstrijd geen problemen meer: 3-1.

Stephen Bunting was heer en meester tijdens de eerste set tegen Peter Wright. Ondermeer tweemaal een 12-darter brachtten Family Guy op 1-0. In de tweede set leek het even of Dublin haar derde 9-darter mocht gaan verwelkomen, echter Wright faalde op dubbel 12. Wright was daarna van slag en Bunting profiteerde: 2-0. Snakebite wist met hulp het Ierse publiek terug in de wedstrijd te komen, zonder zijn tegenstander wedstrijdpijlen te gunnen, knokte Wright zich naar 2-2. Echter in de laatste leg gooide Bunting knap met een 130-finish de wedstrijd in het slot.

Ritchie Burnett liep tegen Terry Jenkins snel uit naar een comfortabele 2-0 voorspong in sets. The Prince of Wales leek daarna iets tever achterover leunen, waardoor zijn Engelse opponent met een whitewash terug in de wedstrijd kwam: 2-1. Burnett wist toen dat er nog werk te verzetten was, en dat deed hij: met zwoegen en ploegen plaatste de oud Lakeside-kampioen zich voor de volgende ronde: 3-1.

Raymond van Barneveld had het zwaar tegen Mervyn King. Vanaf de derde set maakte de Hagenaar tijdens het aanleggen tot de oche en het terug wandelen een verkrampte indruk hetgeen duidde op een fysiek ongemak. De Hollander knokte zich nog even terug tot 2-1 maar zag daarna dat de dubbbels, -de World Grand Prix is een dubbel-in dubbel-uit toernooi-, niet meer vielen. Met een whitewash in de laatste set plaaste The King zich voor de laatste 8 tegen Michael van Gerwen.

Uitslagen EK kwalificatie 09/10/2014

Vanavond stonden de eerste negen wedstrijden in de tweede speelronde in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap op het programma. In dit bericht vind je de uitslagen, standen, doelpuntenmakers, rode kaarten en eventueel andere bijzonderheden.

Groep C

Wit-Rusland - Oekraïne 0-2
82' Martynovich (e.d.) 0-1
90+3' Sydorchuk 0-2

Macedonië - Luxemburg 3-2
20' Trajkovski 1-0
39' Bensi 1-1
44' Turpel 1-2
66' Jahovic (pen) 2-2
90+2' Abdurahimi 3-2

Slowakije - Spanje 2-1
17' Kucka 1-0
82' Alcácer 1-1
87' Stoch 2-1

Stand

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Slowakije 2 2 0 0 6 3-1
2 Spanje 2 1 0 1 3 6-3
3 Oekraïne 2 1 0 1 3 2-1
4 Macedonië 2 1 0 1 3 4-7
5 Luxemburg 2 0 1 1 1 3-4
6 Wit-Rusland 2 0 1 1 1 1-3


Programma 12 oktober

Oekraïne - Macedonië
Wit-Rusland - Slowakije
Luxemburg - Spanje


Groep E

Engeland - San Marino 5-0
25' Jagielka 1-0
43' Rooney (pen) 2-0
49' Welbeck 3-0
72' Townsend 4-0
78' Della Valle (e.d.) 5-0

Litouwen - Estland 1-0
76' Mikoliunas 1-0

Slovenië - Zwitserland 1-0
79' Novakovic (pen) 1-0

Stand

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Engeland 2 2 0 0 6 7-0
2 Litouwen 2 2 0 0 6 3-0
3 Estland 2 1 0 1 3 1-1
4 Slovenië 2 1 0 1 3 1-1
5 Zwitserland 2 0 0 2 0 0-3
6 San Marino 2 0 0 2 0 0-7


Programma 12 oktober

Estland - Engeland
Litouwen - Slovenië
San Marino - Zwitserland (14 oktober)


Groep G

Liechtenstein - Montenegro 0-0

Moldavië - Oostenrijk 1-2
12' Alaba (pen) 0-1
27' Dedov (pen) 1-1
51' Janko 1-2
82' Janko (Oostenrijk)

Zweden - Rusland 1-1
10' Kokorin 0-1
49' Toivonen 1-1

Bijzonderheid: S.Larsson (Zweden) mist strafschop (13)

Stand

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Rusland 2 1 1 0 4 5-1
2 Montenegro 2 1 1 0 4 2-0
3 Oostenrijk 2 1 1 0 4 3-2
4 Zweden 2 0 2 0 2 2-2
5 Liechtenstein 2 0 1 1 1 0-4
6 Moldavië 2 0 0 2 0 1-4


Programma 12 oktober
Oostenrijk - Montenegro
Rusland - Moldavië
Zweden - Liechtenstein

Werkloosheid rijkste landen licht gedaald

De werkloosheid in de 34 rijkste landen van de wereld is in augustus gedaald naar 7,3 procent van de beroepsbevolking. Dat is een fractie lager dan de 7,4 procent van een maand eerder, zo blijkt donderdag uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Van alle arbeidskrachten in onder meer de eurozone, de Verenigde Staten en Japan zaten er 44,4 miljoen zonder werk thuis, aldus de denktank. Dat zijn er 5,5 miljoen minder dan in april 2010, toen de werkloosheid een hoogtepunt bereikte. In vergelijking met voor de economische crisis zijn er nog altijd bijna tien miljoen werklozen meer.

In de achttien eurolanden bleef de werkloosheid in augustus gelijk, hoewel in Italië het aantal werklozen flink inzakte. Onder de Nederlandse beroepsbevolking zakte de werkloosheid van 6,7 procent naar 6,6 procent.

James Earl Jones spreekt weer Darth Vader in

James Earl Jones is volgende maand weer te horen als Darth Vader. De acteur heeft de stem van de slechterik uit Star Wars ingesproken voor de tv-film Star Wars Rebels: Spark of Rebellion. Dat heeft Disney laten weten aan Amerikaanse media.

Jones, die de rol speelt in de originele trilogie, is op 26 oktober te horen in de animatiefilm. De film was al begin deze maand te zien om het eerste seizoen van de animatieserie Star Wars Rebels in te luiden. Disney besloot een scène met Jones toe te voegen voor de fans.

De animatieserie is sinds begin deze maand te zien. De serie speelt zich af tussen het derde en vierde deel van de Star Wars-films.

Darth Vader (Foto: Novum)
Darth Vader (Foto: Novum)

De Telegraaf op tabloidformaat

De Telegraaf heeft donderdagavond de eerste Telegraaf op tabloidformaat gepresenteerd. De krant is daarmee het laatste landelijke dagblad dat het originele broadsheetformaat vaarwel zegt. De compactere krant komt vrijdag voor het eerst uit.

De krant lijkt op het eerste gezicht niet veel veranderd. Het lettertype is nog hetzelfde, net als de grote chocoladeletterkoppen.

De introductie van de vernieuwde Telegraaf zat er al een tijdje aan te komen. In januari maakte de hoofdredactie bekend de krant om te zetten. Helemaal vreemd voor de lezers komt het formaat niet. Zo verschijnt het katern Telesport op maandag al in het klein en ook in het weekeinde zijn er bijlages in tabloid.

[upd] Promo-actie voor alpha van Evolve

Er komt een alphaversie van Evolve uit op 30 oktober. Je kunt je nu nog inschrijven ervoor, maar als je Evolve volgt op Facebook, Twitter en andere sociale media maakt je kans om meer codes tegen te komen.

Xbox One-gamers kunnen zich hier opgeven, PlayStation 4 en pc kunnen dat hier doen. De referralcode die gevraagd wordt is EVOLVETOWIN en de code is 08347-97365-66457.

[Update 00:07]
De code 71687-90535-46031 staat op YouTube.
De code 20715-26589-93964 komt voorbij in het Evolve-blog.
De code 11197-10708-89072 is te vinden via Twitter.
Met meerdere codes kun je jezelf meerdere keren inschrijven en dus meer kans maken om mee te mogen doen met de alpha.

promo

Javier Guzman ruziet met collega Martijn Koning

Javier Guzman heeft het aan de stok met collega Martijn Koning. Guzman zou boos zijn dat Koning is gevraagd om de conference Sint en Nieuw te doen. De cabaretier is naar verluidt met collega Jim Speelmans het huis van Koning binnengedrongen en er zou een tasergun zijn gebruikt. Dat meldt RTL Boulevard donderdag.

Het management van Koning laat aan RTL Boulevard weten dat er aangifte is gedaan. Het is niet bekend wie dat heeft gedaan en waarvan aangifte is gedaan. Een woordvoerder van Guzman bevestigt dat er inderdaad een woordenwisseling is geweest, maar ontkent dat er geweld of een tasergun is gebruikt. "Dat is een krankzinnig verhaal."

De heren werden kwaad omdat zij zelf het idee hadden om een conference te maken waarin wordt teruggeblikt op het jaar en op de Zwarte Pieten-kwestie. De BNN-VARA-show Sint en Nieuw wordt op 5 december uitgezonden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.