Paralympisch debuut triatlon Rio 2016 kent zes onderdelen

Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) heeft bekendgemaakt in welke classificaties tijdens de paratriatlon op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro gestreden gaat worden om de medailles. Drie onderdelen waren al bekend, maandag werden de overige drie vastgesteld.

Eerder was al bekend dat de mannen in de klassen PT1 en PT4 zouden starten, terwijl voor de vrouwen alleen de PT4 bekend was. Daar kwamen maandag de PT5 voor vrouwen en PT2 voor zowel mannen als vrouwen bij. Dat betekent dat er voor zowel mannen als vrouwen drie gouden medailles vergeven worden. Paratriatlon maakt tijdens de Spelen in Rio haar paralympische debuut, samen met parakanoën.

De classificaties PT1 tot en met PT4 zijn voor fysiek beperkte atleten, terwijl er in de klasse PT5 gestreden wordt door visueel beperkte tot blinde atleten. In tegenstelling tot bij bijvoorbeeld het alpineskiën zijn er geen verschillende klassen die afhankelijk zijn van de zwaarte van de visuele beperking.

Oswald Kydd uit Zuid-Afrika finisht tijdens het WK van 2012 (Foto: Getty)

PT1 is de classificatie voor de meest beperkte atleten. Zij zijn niet in staat om op een veilige manier te hardlopen of te fietsen en gebruiken dus hulpmiddelen. Het 'hardlopen' doen zij met een speciale 'racerolstoel' - zoals die ook in de atletiek gebruikt wordt - terwijl ze een handbike gebruiken voor het fietsen. PT2, 3 en 4 maakt gebruik van bijvoorbeeld protheses, afhankelijk van de zwaarte van de beperking.

In de categorie voor visueel beperkte atleten, PT5, moeten sporters tijdens de wedstrijd altijd een 'guide' van hetzelfde geslacht en dezelfde nationaliteit bij zich hebben. Dit is anders dan bij bijvoorbeeld alpineskiën of langlaufen, waar een vrouw ook een man als guide mag hebben - of andersom. Het fietsen wordt door de atleten in PT5 met een tandem gedaan.

Voor Nederland is de indeling van de klasses niet ongunstig: Geert Schipper won in augustus nog brons op het wereldkampioenschap in Edmonton in de PT1. Maarten Peters en Sjaak van den Berg werden in de PT4 respectievelijk negende en zestiende. Joleen Hakker werd voor Nederland vijfde in de PT5 bij de vrouwen.