Protestleiders Hong Kong: praten over hervormingen

Studentenleiders van de protestbeweging in Hong Kong zijn bereid met de regering te praten als het gaat om politieke hervormingen. Zij blijven bij de eis dat de hoogste bestuurder, Leung Chun-ying, opstapt, omdat hij 'zijn integriteit verloren heeft'. Dat hebben de studentenleiders vrijdagochtend plaatselijke tijd laten weten. Eerder gaf Leung had aan bereid te zijn tot een gesprek, maar niet tot aftreden.

Ook de groep Occupy Central verwelkomt een gesprek, dat wellicht 'een keerpunt kan zijn in de huidige politieke impasse'. "Echter, wij herhalen ons standpunt dat hoofdbestuurder Leung Chun-ying de enige is die verantwoordelijk is voor deze impasse en dat hij moet aftreden."

De demonstraties in Hong Kong zijn na een week uitgegroeid tot de grootste aanvechting van het gezag van Beijing sinds China de voormalige Britse kroonkolonie in 1997 weer onder zijn vleugels nam. In 2017 moet voor het eerst een hoogste bestuurder voor Hong Kong worden gekozen. De demonstranten willen dat China terugkomt op het besluit om de kandidaten voor deze post vooraf te laten schiften door een select comité. Zij willen dat China de belofte nakomt om de hoogste bestuurder van de stad via algemeen kiesrecht te laten kiezen.

Het Volksdagblad van de Chinese Communistische Partij betuigde donderdag krachtig steun aan Leung. In een commentaar sprak de krant waardering uit voor het recente optreden van de politie en waarschuwde het blad voor 'chaos' in de stad, die zeven miljoen inwoners telt.