Nederland beëindigt Patriotmissie Turkije

De Nederlandse Patriotmissie in Turkije wordt per 31 januari beëindigd. Nederland is niet in staat de inzet van de raketsystemen opnieuw te verlengen. Dat schrijven minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse Patriotsystemen zijn volgens Hennis lange tijd zwaar belast. Doordat het benodigde 'preventieve onderhoud' niet in Turkije kan worden uitgevoerd, neemt het risico op 'langdurige' systeemuitval toe. Twee van de drie raketsystemen en het reservesysteem waarover Nederland beschikt staan sinds begin 2013 in Turkije. Op de systemen moet volgens Hennis groot onderhoud worden gepleegd.

Volgens Hennis hebben personele problemen daarnaast bijgedragen aan het besluit de missie niet nog eens te verlengen. "Een verdere verlenging zou een te zware wissel trekken op het al veelvuldig ingezette personeel", aldus de bewindslieden. "Door dit besluit reeds nu te nemen, kan de NAVO er rekening mee houden bij de verdere planning van en besluitvorming over inzet in Turkije."

De missie is opgezet om Turkije te beschermen tegen raketaanvallen vanuit Syrië. Timmermans zei in april nog niet van plan te zijn een eind te maken aan de missie in Turkije. Hij zei toen in een debat dat de aanwezigheid van de raketten niet ter discussie staat.