Echt uitvinden zat er voor Britt Dekker nooit in

Britt Dekker mag dan het nieuwe seizoen van Het Beste Idee van Nederland presenteren, maar een eigen uitvinding zat er voor haar niet in. "Ik droomde jaren van een vliegende auto, maar ik wist nooit hoe ik dat technisch moest uitwerken", zegt ze tegen Novum Nieuws. "Ik ben er dus nooit mee voor een jury gaan staan."

De presentatrice is best handig. "Ik heb vroeger dagenlang geklust met mijn opa, dus ik kan wel een tegeltje zetten of een ketting repareren", zegt de 22-jarige Dekker. "Maar dat is dus echt iets anders dan je eigen uitvindingen doen. Ik heb een enorm respect gekregen voor al die echte uitvinders."

Nou ja, voor bijna allemaal. "We hebben allemaal verschillende uitvinders, zoals huismoeders, kinderen, opaatjes, vrachtwagenchauffeurs en leraren. Er zitten heel veel goede ideeën tussen, maar natuurlijk niet allemaal", biecht Dekker op.

Ze was vooral onder de indruk van de 'dubbeldop', een fles met een spuitmond aan zowel boven- als onderkant, en een gourmetstel met draagbare afzuigkap. "En natuurlijk die zonnebrandroller, waarmee je je eigen rug kunt insmeren. Zo hoef je niet aan vieze mannen te vragen of ze je rug kunnen insmeren."

Het meest onder de indruk is Dekker wellicht nog over medepresentator Jochem van Gelder. "Jochem zit al 25 jaar in het vak, hij is echt een boom waartegen je kunt leunen", zegt de presentatrice. "Hij kan als geen ander timen, met een blik in de camera of een stilte, daar heb ik veel van geleerd."

"Voor mij was het voornamelijk een kwestie van anderen laten uitspreken en niet meteen te enthousiast te doen", zegt Dekker. "Als ik eenmaal begin, dan duurt zo'n interview al gauw een halfuur en hebben we per aflevering maar tijd voor twee uitvindingen."

De grootste verrassing was tot nu toe jurylid Erlynne Bakkers, die tot vorig seizoen nog te zien was als Erland Bakkers. "Ik kende Erland al van al die vorige seizoenen, dus ik was benieuwd hoe hij er nu uit zou zien", zegt Dekker onomwonden over de industrieel ontwerper. "Maar ze is ontzettend goed gelukt, dus de meeste mensen hadden niet eens in de gaten dat ze vroeger een man was. Erland was een heel slimme man die van alles wist over zijn vak, nu is ze ook nog een heel lieve vrouw."

De opnames van de acht afleveringen, waarbij er elke week een uitvinding naar de finale gaat, zijn nog in volle gang. Op 25 oktober is de eerste aflevering te zien bij SBS 6. De finale is live te volgen op 20 december.