Songfestival zadelt Denen op met financiële strop

Denemarken zit met een flinke schuld na het Eurovisie Songfestival in de hoofdstad Kopenhagen. Het liedjesfestijn blijkt driemaal zo veel te hebben gekost als geraamd. Voor de twee halve finales en de finale in mei was ruim 305 miljoen kronen, zo'n 41 miljoen euro, gereserveerd. Dat valt te lezen op de toerismesite Wonderful Copenhagen.

Het is nog onduidelijk wie deze tegenvaller moet betalen. De organisatie van het Songfestival en de gemeente Kopenhagen hebben al bijbetaald en zijn niet van plan er nog meer geld in te steken. Hierdoor blijft een schuld van zo'n 7,8 miljoen euro openstaan.

De extra kosten zijn vooral het gevolg van ingrijpende verbouwingen van de hal waarin de muzikale optredens plaatsvonden. Zo moesten er aanpassingen worden gedaan aan de verwarming en viel de verwijdering van een aantal pilaren veel duurder uit dan geraamd.

Voor Nederland was het Songfestival een groot succes. The Common Linnets, het gelegenheidsduo van Ilse DeLange en Waylon, werd tweede met het nummer Calm after the Storm.