Iran wil uraniumverrijking uitbreiden

Iran wil de verrijking van uranium fors uitbreiden. Dat heeft chef van het Iraanse atoomprogramma Ali Akbar Salehi woensdag gezegd. Het Westen is daar absoluut niet van gecharmeerd en wil juist dat de verrijking wordt afgebouwd. Gevreesd wordt dat Iran met het verrijkte uranium een kernwapen wil bouwen.

De eis van Teheran laat opnieuw zien dat het overleg met de internationale gemeenschap moeizaam verloopt. Iran voert achter gesloten deuren besprekingen met de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Het doel is om op 20 juli een akkoord te hebben gesloten, maar volgens het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken bestaan er nog 'substantiële verschillen'.

Iran had, op het moment dat vorig jaar het atoomoverleg van start ging, zo'n negenduizend centrifuges in bedrijf. Nog eens tienduizend centrifuges staan te wachten om in gebruik te worden genomen. De VS zijn slechts bereid akkoord te gaan met een fractie van daarvan, terwijl Teheran de capaciteit juist wil uitbreiden.