[Tour] Peloton van start met twaalf kampioenstruien

De Tour de France gaat zaterdag in Leeds van start. Van de 198 renners zullen er twaalf relatief makkelijk te herkennen zijn. Deze renners zijn namelijk nationaal kampioen op de weg en dragen dus een kampioenstruitje. Sebastian Langeveld rijdt rond met de rood-wit-blauwe Nederlandse kampioenstrui.

Slechts twee van de twaalf kampioenen rijden bij dezelfde formatie. De Canadese hardrijder Svein Tuft en de Australiër Simon Gerrans vertegenwoordigen Orica-GreenEdge. Bij het volledig Franse FJD.fr rijdt kampioen Arnaud Démare rond, terwijl Ion Izagirre in zijn herkenbare Spaanse trui de aanval hoopt te kiezen voor Movistar.

Ook een van de topfavorieten voor het podium heeft een afwijkende trui aan: Vincenzo Nibali mag zich sinds kort Italiaans kampioen noemen. Lotto-Belisol heeft met sprinter André Greipel de kampioen van Duitsland in haar gelederen, terwijl het Zwitserse IAM Cycling toepasselijk de Zwitsers kampioen huisvest: Martin Elmiger.

Portugees kampioen Nelson Oliveira vertegenwoordigt de kleuren van Lampre, iets wat de Rus Alexander Porsev namens de Russische formatie van Katusha zal doen. Fränk Schleck is met zijn Luxemburgse truitje de kopman van Trek, maar de kampioen die waarschijnlijk het meest in beeld komt is afkomstig uit Slowakije. Het is echter nog maar de vraag of Peter Sagan zijn kampioenstrui veel kan laten zien, want hij is ook de topfavoriet voor de groene puntentrui.