WK Vandaag - maandag 30 juni

Vandaag staan er weer twee duels op het programma op het WK. Tweemaal wordt er een achtste finale gespeeld tussen Europa en Afrika. Frankrijk neemt het op tegen Nigeria en Duitsland speelt tegen Algerije.

Tijd Thuis Uit Stad
18.00 Frankrijk Nigeria Brasília
22.00 Duitsland Algerije Porto Alegre


Frankrijk – Nigeria
Frankrijk haalde de laatste zestien als groepswinnaar van groep E. Nigeria ging als tweede door in groep F achter Argentinië. Beide landen hebben in 2009 één keer tegen elkaar geoefend. Nigeria won destijds met 1-0. Bij Frankrijk zal Yohan Cabaye weer terugkeren van zijn schorsing. Hij waarschuwt voor Nigeria. "Ze hebben ook Argentinië in de problemen gebracht. Ze zijn sterk, bouwen snel op en werken hard op het middenveld."

Voor Nigeria is het zijn eerste knockoutwedstrijd op een mondiaal kampioenschap sinds het WK van 1998. Ook bij Nigeria zijn er problemen met het geld. De spelers hadden een training laten schieten omdat ze vonden dat ze te weinig premies hadden gekregen. De Nigeriaanse voetbalbond liet in tegenstelling tot de Ghanese voetbalbond geen vliegtuig met geld invliegen.

Duitsland – Algerije
Duitsland won groep G en Algerije werd in groep H tweede achter België. Algerije zoekt revanche voor het WK van 1982. Daarover bij Opmerkelijk meer. Op papier wordt dit een makkelijke wedstrijd voor de Duitse ploeg. Bondscoach van Duitsland Joachim Löw denkt daar anders over. "De Algerijnen hebben zich goed voorbereid en ze hebben bewezen een onaangename tegenstander te zijn. Wij zijn goed voorbereid." Bij Duitsland is Lukas Podolski geblesseerd en zal worden vervangen door Mario Götze en Bastian Schweinsteiger zal waarschijnlijk opnieuw spelen voor Sami Khedira.

Mario Götze (r) in actie tegen de Ghanees Harrison Afful (l). (PRO SHOTS/Action Images)

Algerije is één van de drie landen die al zijn wedstrijden tegen Duitsland gewonnen heeft. Algerije heeft twee keer van destijds nog van West-Duitsland gewonnen, waaronder op het WK van 1982. De bondscoach van Algerije heeft aan zijn team laten weten om dispensatie te vragen van een imam om later aan de ramadan te mogen beginnen, dat dit weekend ook zal beginnen.

Opmerkelijk
Algerije wil revanche voor het WK uit 1982 in Spanje. Op 25 juni 1982 werd een controversiele wedstrijd gespeeld wat de geschiedenisboeken in zou gaan als Het bedrog van Gijón. In Algerije staat deze dag bekend onder de naam de Anschluss. Op deze dag zouden de beslissingen vallen in groep B. Algerije had een dag eerder al zijn laatste groepswedstrijd gewonnen tegen Chili. West-Duitsland zou nog moeten spelen tegen Oostenrijk.

West-Duitsland en Oostenrijk wisten dat een Duitse overwinning met één of twee doelpunten voor beide landen voldoende zou zijn voor kwalificatie naar de volgende ronde. Elk ander resultaat zou gunstig zijn voor Algerije en dus ten koste gaan van of West-Duitsland of Oostenrijk. West-Duitsland kwam in de wedstrijd al snel met 1-0 voor door een doelpunt van Horst Hrubesch Wat na de Duitse goal volgde was het langdurig en schaamteloos rondspelen van de bal rond de middencirkel, tot grote woede Algerijnse fans die getuige waren van het akkoordje tussen West-Duitsland en Oostenrijk ten koste van Algerije.

Na afloop protesteerde Algerije zonder succes bij de FIFA, maar de wedstrijd had wel tot gevolg dat de wereldvoetbalbond besloot dat de afsluitende groepswedstrijden voortaan op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip moeten worden gespeeld. Deze regel geldt tot op de dag van vandaag.