Drie Congolezen in beroep tegen uitzetting

Drie Congolese getuigen van het Internationaal Strafhof in Den Haag stappen naar de hoogste rechter in Europa. Bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens willen ze voorkomen dat ze worden teruggestuurd naar de Democratische Republiek Congo. De Raad van State gaf vrijdag groen licht voor de uitzetting.

De drie mannen kwamen in 2011 naar Den Haag. Bij het Internationaal Strafhof getuigden ze over de rol van president Kabila bij misdrijven en schendingen van mensenrechten. In Congo hadden ze al jaren vastgezeten en ze zijn bang dat ze gevaar lopen als ze terug moeten gaan. Daarom vroegen ze in Nederland asiel aan, maar dat werd afgewezen.

Ze stapten naar de Raad van State om uitzetting te voorkomen. Dat was hun laatste kans in Nederland, maar ze kregen geen gelijk. Nu moeten de rechters in Straatsburg beoordelen of een "reëel risico op een onmenselijke behandeling" in Congo kan worden uitgesloten, lieten hun advocaten vrijdagavond weten.

Volgens de Raad van State heeft het Strafhof afspraken gemaakt met de Congolese autoriteiten. Zo mogen medewerkers van het Strafhof regelmatig de drie getuigen bezoeken om te kijken hoe het met hun veiligheid is gesteld. Bovendien heeft Congo de veiligheid van de drie gegarandeerd, aldus de hoogste bestuursrechter.