Pechtold wil helderheid over superprovincie

D66-leider Pechtold wil dat er donderdagavond helderheid komt over het al of niet doorgaan van de superprovincie. Dat zei Pechtold donderdag voor aanvang van nieuw politiek topoverleg over de fusie van drie provincies.

"Als het kabinet tempo wil maken, moet het vandaag wel concreet worden", zei Pechtold bij aankomst op het ministerie van premier Mark Rutte (VVD). GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik zei het overleg juist niet als beslissend te zien. Wel noemde hij de onderhandelingen moeizaam.

Volgens PvdA-leider Diederik Samsom worden de wensenlijstjes van D66 en GroenLinks steeds langer. "Daar wordt het niet gemakkelijker van." VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wilde bij aankomst geen commentaar geven.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wilde evenmin spreken van een beslissend overleg. "Dat weet je nooit helemaal", zei Plasterk. Hij wilde geen inschatting geven van de kans dat de superprovincie er nog komt.

Het kabinet onderhandelt met D66 en GroenLinks over de fusie van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Steun van die partijen is nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Woensdagavond werd daarover ook al overlegd op het departement van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). Donderdag schuiven ook de fractieleiders van de verschillende partijen aan.

Bronnen rond het overleg zijn niet erg optimistisch over de kans dat het tot een akkoord komt. Vermoedelijk wordt de vorming van de superprovincie op de lange baan geschoven. Ook de betrokken provincies zelf verzetten tegen de fusie.