Grootste muntschat uit zesde eeuw opgegraven

Twee onderzoekers hebben dit voorjaar in Drenthe de grootste muntschat uit de zesde eeuw in de Nederlandse geschiedenis opgegraven. In totaal werden 47 gouden 'soldidi' gevonden. Dat meldt het Drents Museum in Assen donderdag, waar de schat vanaf 20 juni te zien is.

De schat bestaat uit Laat-Romeinse, Byzantijnse, Ostrogothische en Merovingische munten, aldus het Museum. De munten zijn ieder meer dan vier gram zwaar. Een van de munten toont de buste van de Merovingische koning Theodebert. Het is de eerste munt die van deze koning op Nederlandse bodem gevonden is.

Het is onduidelijk waarom de munten zijn begraven. Gezien de grote waarde behoorden ze toe aan iemand van de regionale elite, aldus het museum.

Het Drents Museum heeft al een goudschat uit de vijfde eeuw en een muntschat uit de zevende eeuw in haar bezit. "Met dit topstuk kunnen we meer te weten komen over een periode waarover relatief weinig bekend is", aldus het museum. "Juist deze aanwinst kan in combinatie met verder onderzoek nieuwe inzichten verschaffen over deze periode van de Vroege Middeleeuwen."