Jongere mag nog steeds zuipen op Terschelling

Burgemeester Rob Bats (VVD) van Terschelling kan niets doen als jongeren in hun tent alcohol drinken. Dat is de uitkomst van een overleg dat Bats woensdag had met procureur-generaal Herman Bolhaar en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA) zo meldt het ministerie van Van Rijn. Bats gaat wel het verbod op alcoholgebruik op jongerencampings handhaven.

Van Rijn had op een gesprek aangedrongen nadat de populaire jongerencamping Appelhof had geadverteerd dat jongeren in hun tent 'gewoon' alcohol mochten drinken. Volgens een woordvoerder van het ministerie biedt het gesprek voldoende aanknopingspunten om het alcoholverbod te handhaven. "In de tent kunnen ze niet beboet worden. Zodra jongeren met alcohol buiten de tent zitten, zijn ze in overtreding. We gaan met de gemeente Terschelling meedenken hoe we maatregelen kunnen nemen."

Volgens het ministerie zal de handhaving zich richten op de bevoorrading, de camping zelf en de jongeren. Burgemeester Bats zegt in een verklaring dat zijn gemeente gebruik zal maken van de kennis en ervaring van het ministerie. Eerder kwam hij in het nieuws toen hij zich afvroeg of een verbod op alcohol noodzakelijk was. "De media spraken van een grijs gebied op Terschelling", aldus de woordvoerder van het ministerie. "Daar is nu zeker geen sprake meer van."