'Drankverbod wordt stapverbod'

Sinds nieuwjaar worden jongeren onder de 18 veelal geweigerd in kroegen en disco's. Uitbaters nemen liever het zekere voor het onzekere vanwege dreigende boetes en sluiting sinds het alcoholverbod voor deze groep op 1 januari inging.

"Het risico is voor ons te groot", aldus Maarten Zoetemeijer van café Kont van 't Paard te Brielle tegenover het AD. Betrapte jongeren krijgen een bekeuring maar de horecaonderneming krijgt bij de eerste keer een boete van 1360 euro en kan na de derde overtreding de deur sluiten. Ronald van Spronsen van feestcafé Overboard valt Zoetemeijer bij: "Ik kan niet constant achter 16- of 17-jarigen aanrennen om te kijken of ze een biertje in de hand hebben." Beide tenten hadden tot het nieuwe jaar veel tieners over de vloer.

Andere etablissementen proberen de nieuwe wet het hoofd te bieden door polsbandjes uit te delen na een ID-check. Ook duikt er hier een daar een alcoholvrije kroeg op. Volgens Horeca Nederland ontgaat het gemeenten niet dat ondernemingen hun best doen de nieuwe regels na te leven. Daarom verwacht de belangenbehartiger niet dat er na drie misstappen direct naar de sanctie van sluiting zal worden gegrepen.