Hillary Clinton beslist 'zeker dit jaar' nog niet

Hillary Clinton beslist zeker dit jaar nog niet of zij een gooi naar het Amerikaanse presidentschap doet. Zij richt zich nu op het promoten van haar boek en het ondersteunen van Democratische partijgenoten in de verkiezingen in november. Dat heeft de voormalige First Lady, senator en minister van buitenlandse zaken zondag in een interview met ABC News gezegd.

Mochten andere leden willen proberen de presidentsnominatie van de Democratische Partij in de wacht te slepen, dan moeten zij dat niet laten, zei Clinton. Zelf beslist zij pas 'wanneer het voor mij goed voelt om te beslissen'.

"Ik wil dit jaar eerst nog door het land reizen, boeken signeren, helpen bij de verkiezingen in het najaar en dan diep inademen en de plussen en minnen tegen elkaar afwegen", zei Clinton. Op de vraag van Diane Sawyer of zij voor het einde van het jaar beslist, antwoordde zij 'zeker niet daarvoor'.

Hillary Clinton wordt gezien als dé favoriet voor de presidentsnominatie van de Democratische Partij in de verkiezingen van 2016. Maar sommige partijgenoten zijn bang dat Clinton een beslissing voor zich uit blijft schuiven en dan misschien besluit ervan af te zien, waardoor andere mogelijke kandidaten zoals vicepresident Joe Biden of gouverneur Martin O'Malley van Maryland, in het nadeel zouden zijn ten opzichte van Republikeinse tegenstrevers.

In 2007 was Clinton al in de race voor de Democratische presidentsnominatie, maar zij verloor toen van de huidige president, Barack Obama. In diens eerste ambtsperiode, van 2009 tot 2013, was zij minister van buitenlandse zaken.