[RG] Sharapova pakt titel na zege op Halep

Maria Sharapova heeft voor de tweede keer in haar loopbaan Roland Garros gewonnen. De Russin versloeg de 22-jarige Roemeense Simona Halep in de finale in meer dan drie uur met 6-4, 6-7 (5) en 6-4.

Sharapova, die het toernooi in Parijs in 2012 voor het eerst won, heeft nu vijf grandslamtitels op haar naam staan. Ze was op alle vier grandslamtoernooien al een keer de beste.

Sharapova kwam tegen Halep, die haar eerste grandslamfinale speelde, moeizaam uit de startblokken. De Russin werd op haar eerste servicebeurt gelijk gebroken en zag Halep vervolgens op een 2-0 voorsprong komen. Sharapova leek toen pas aan haar wedstrijd te beginnen. Ze brak Halep tweemaal en pakte vijf games op rij.

De Roemeense kwam vervolgens met een break weer terug in de set, maar ze kon vervolgens haar eigen servicebeurt niet behouden. De eerste set ging zo met 6-4 naar Sjarapova.

De Russin bleef in de tweede set agressief tennissen en pakte een 2-0 voorsprong. Halep bleek echter niet uit het veld geslagen en kwam zelfs op een 5-4 voorsprong. Ze wist de buitenkans op setwinst echter niet te verzilveren en leverde haar service in. Nadat beide vrouwen elkaar nogmaals hadden gebroken gingen ze op voor een tiebreak. Halep maakte daarin een kleine achterstand goed en dwong een derde set af.

In de onvoorspelbare derde set braken de vrouwen elkaar onmiddellijk nog een keer. Nadat Sharapova daarna nogmaals door Haleps service heen was gebroken leek de Russin dan eindelijk echt op weg naar de zege. Na nog eens een break voor beide vrouwen ging Sjarapova op 5-4 serveren voor toernooiwinst. Dit keer maakte ze geen fout en verzilverde ze haar eerst wedstrijdpunt.

De strijd tussen Sharapova en Halep was de eerste driesetter in een vrouwenfinale in Parijs sinds 2001. Jennifer Capriati versloeg Kim Clijsters destijds in de derde set met 12-10, waarna de finale twaalf keer in twee sets werd beslist.