[WK Hockey] Oranjemannen zetten Argentijnen na rust opzij

De Oranjemannen zijn het WK begonnen met een nuttige 3-1 zege op Argentinië. In de tweede helft maakte Nederland door treffers van Mink van der Weerden en Rogier Hofman het verschil. De ploeg van bondscoach Paul van Ass gaat nu samen met Duitsland aan de leiding in hun poule.

De laatste klanken van het Wilhelmus galmden nog door het Kyocera Stadion, toen Rogier Hofman voor een spetterende opening van de wedstrijd zorgde. De rechtermiddenvelder ramde na slechts tachtig seconden vanaf de rand van de cirkel de bal tegen de onderkant van de lat. Het bleek een voorbode voor een prima begin van Oranje, waarin Nederland meerdere keren door de Argentijnse defensie sneed.

Na die eerste, veelbelovende tien minuten zakte het tempo en kwam ook Argentinië er een paar maal vervaarlijk uit. Kort nadat Nederland zijn eerste strafcorner om zeep had geholpen, sloeg Oranje alsnog toe. Juist Valentin Verga – geboren in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires – tipte raak. Na de openingstreffer verloor Nederland even de controle over de wedstrijd. De Zuid-Amerikanen legden binnen zes minuten drie keer aan voor een strafcorner, waarvan de laatste doel trof. Specialist Gonzalo Peillat jaste de gelijkmaker tegen de touwen.

Maar gelukkig voor de vijftienduizend toeschouwers beschikt Nederland ook over een strafcornerkanon. Mink van der Weerden benutte vijf minuten na rust de tweede korte hoekslag van zijn ploeg. Aan die rake corner ging overigens een geweldige actie vooraf van Robbert Kemperman. De middenvelder van Kampong leidde ook de 3-1 van Rogier Hofman in. Hofman kon – mede omdat de scheidsrechter uitstekend voordeel gaf – droog de bevrijdende derde goal binnenschieten.

Kort daarop leek Nederland via Van der Weerden de 4-1 te maken, maar de videoreferee vond de inzet van de verdediger te gevaarlijk. In de slotfase kreeg Argentinië nog een mogelijkheid op de 3-2, maar omdat doelman Jaap Stockmann een uitstekende wedstrijd speelde kwam de fijne marge van Oranje niet meer in gevaar.