Servië evacueert dorpen en steden om overstromingen

De Servische autoriteiten hebben de onmiddellijke evacuatie van het stadje Obrenovac gelast, waar de belangrijkste energiecentrale van het land staat. Militairen, agenten en vrijwilligers zijn druk in de weer om de Nikola Tesla-centrale te beschermen tegne het wassende water. Ook elf andere dorpen en steden langs de rivier de Sava worden ontruimd.

De centrale in Obrenovac levert de helft van alle energie in Servië. Belgrado is er zelfs voor honderd procent van zijn elektriciteit van afhankelijk. Tot dusver is een overstroming van de centrale afgewend met grote barrières van zandzakken. Maar het is de vraag of die genoeg zullen zijn als het water van de Sava, die al buiten zijn oevers is getreden, in Obrenovac aankomt. Dat gebeurt naar verwachting later maandag. De verwachting is dat het water pas na woensdag gaat zakken.

De overstromingen, veroorzaakt door extreme regenval, hebben al aan zeker 35 mensen het leven gekost; niet alleen in Servië maar ook in Bosnië. De Bosnische minister van buitenlandse zaken Zlatko Lagumdzija noemde de schade maandag 'immens' en vergeleek de ramp met de oorlog op de Balkan in de jaren negentig. Het hoge water heeft zo'n honderdduizend huizen en 230 scholen verwoest. Een miljoen mensen zit zonder drinkwater.

"Het enige verschil met de oorlog is dat er minder mensen zijn omgekomen", aldus Lagumdzija. 'Het land is verwoest en geen enkele oorlog in de geschiedenis van dit land' heeft dit ooit voor elkaar gekregen.

Op diverse plaatsen zijn ook aardverschuivingen voorgekomen. Bruggen zijn van hun funderingen geslagen en duizenden auto's en bussen zijn vast komen te staan op overstroomde wegen. In Bosnië spoelde het overvloedige water mijnenvelden weg.