Nederlandse hulp bij overstromingen Balkan

Nederlandse experts zijn dit weekeinde naar Bosnië en Servië gereisd om de hulpverlening bij de overstromingen te ondersteunen. Dat laat minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) weten. Volgens haar kan de Nederlandse expertise bijdragen 'om de omvang van de ramp in te dammen'.

De twee Nederlanders maken deel uit van internationale teams. Het team in Bosnië bestaat uit onder meer een Nederlandse hulpcoördinator die is opgeleid voor dit soort calamiteiten. In het team in Servië zit een Nederlandse waterdeskundige. Hij kan snel in kaart brengen wat er moet gebeuren om het waterpeil te stabiliseren.

De hevige regenval die Bosnië en Servië al dagen teistert heeft aan tientallen mensen het leven gekost. De overstromingen zijn de ergste die ooit in de regio zijn waargenomen, zeggen meteorologen. Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd en op veel plaatsen is de stroom uitgevallen. Meerdere landen hebben reddingsteams naar de Balkan gestuurd en duizenden vrijwilligers hebben zich aangemeld om een bijdrage te leveren.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met het Rode Kruis over eventuele verdere hulpverlening.