Nederland viert vrijheid met festivals

Nederland viert maandag Bevrijdingsdag. Door het hele land vinden evenementen en activiteiten plaats om te vieren dat het 69 jaar geleden is dat voor Nederland een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Premier Mark Rutte (VVD) geeft 's middags in Assen het startsein voor de veertien gratis toegankelijke bevrijdingsfestivals.

Behalve in de Drentse hoofdstad worden de festivals onder meer gehouden in Groningen, Amsterdam, Haarlem, Wageningen, Utrecht en Zwolle. De zogenoemde ambassadeurs van de vrijheid Kensington, Gers Pardoel en Douwe Bob vliegen met helikopters naar de festivals waar zij zullen optreden.

Het koningspaar Willem-Alexander en Máxima woont 's avonds het 5 meiconcert bij op de Amstel in Amsterdam. Ook prinses Beatrix en premier Rutte zijn hierbij aanwezig. Nederland viert op 5 mei dat iedereen in vrijheid leeft, omdat vrijheid niet overal ter wereld vanzelfsprekend is.

Het weer belooft maandag vrij aardig te worden. Zon en wolken wisselen elkaar af bij een temperatuur van zo'n 16 tot 20 graden. Het blijft droog. Het zuiden van het land kan de meeste zon verwachten.