Israël bouwde meer nederzettingen tijdens overleg

Israël heeft tijdens de vredesbesprekingen met de Palestijnen de bouwwerkzaamheden in nederzettingen in Palestijnse gebieden met vierhonderd procent opgevoerd. Dat heeft de antinederzettingengroep Vrede Nu dinsdag gezegd op de dag dat de deadline voor het vredesoverleg afloopt. Volgens de groep werden er plannen voor de bouw van bijna 14 duizend woningen goedgekeurd.

Volgens Vrede Nu werden er plannen gemaakt of offertes uitgegeven om 13.851 woningen te bouwen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. Dat is vier keer zo veel als de afgelopen jaren. Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry, die als bemiddelaar optrad, had negen maanden uitgeschreven waarin de Palestijnen en Israël de voorwaarden van een vredesverdrag bepaald moesten hebben. Donderdag staakte Israël de besprekingen nadat de Palestijnse premier Mahmoud Abbas een akkoord had gesloten met Hamas. De gesprekken waren al doodgebloed zonder dat op enig belangrijk punt vooruitgang was geboekt.