ACM wist al dagen van gevaarlijk computervirus

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) was al sinds maandag op de hoogte van het gevaarlijke computervirus waarmee criminelen toegang zouden kunnen krijgen tot bankrekeningen, maar besloot hierover te zwijgen. Dat meldt RTL Nieuws. "We hadden tijd nodig om te kijken naar de aard en omvang van de zaak", laat een woordvoerder weten.

De ACM riep Windows-gebruikers die maandagavond webwinkels en andere populaire sites hebben bezocht, pas vrijdagochtend op om 'met spoed' een virusscan uit te voeren. Het computervirus was via deze sites enkele uren lang op grote schaal verspreid.

Computerbeveiligingsbedrijf Fox-IT kwam het virus op het spoor en waarschuwde vervolgens het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Die haalde de computer die het virus verspreidde direct uit de lucht.

Het NCSC seinde daarop de ACM in. Ook Fox-IT sprak volgens de nieuwsrubriek dinsdag met woordvoerders van de autoriteit. Maar ook toen volgde geen waarschuwing. "Geen idee wat de overwegingen zijn geweest", laat Fox-IT weten aan RTL Nieuws.

De ACM erkent tegenover de nieuwsrubriek dat criminelen al die tijd gewoon hun gang konden gaan en mogelijk financiële gegevens van consumenten hebben gestolen. "Ja, dat klopt. Maar we weten niet of het ook zo is. We gaan niet waarschuwen voor iets waarvan wij niet weten wat de aard, omvang en ernst is", aldus de zegsvrouw van de ACM.